Kisah Teladan Tular Kembali: Akibat Aniaya Orang, Wanita Terima Balasan Tuhan

Kehidupan

Kisah Teladan Tular Kembali: Akibat Aniaya Orang, Wanita Terima Balasan Tuhan

Satu permohonan maaf yang dibuat oleh seorang wanita yang pernah menuntut bersama dua orang gadis bernama Ina dan Aida yang pernah disiarkan di Mingguan Malaysia pada tahun 2009 kini menjadi viral semula setelah dimuat naik ke Twitter.

Advertisement

Ini ialah transkrip penuh permohonan maaf tersebut:

Pada 14 tahun yang lalu, saya adalah penuntut IPTA di selatan tanah air.

Saya lahir dari keluarga yang berada dan memiliki kereta sendiri. Senang untuk berulang alik dari rumah sewa ke fakulti. Lagak saya seperti pelajar pandai kerana penampilan saya cukup sempurna. Tetapi sebenarnya saya adalah pelajar yang lemah.

Saya mengaburi mata kawan-kawan dengan wang yang saya ada. Hanya untuk mempunyai ramai kawan.

Saya ada tujuh orang kawan di rumah sewa. Tetapi Ina dan Aida selalu menjauhkan diri dari saya. Saya dapat rasakan ada sesuatu yang disembunyikan.

Lagak Ina dan Aida seperti pelajar biasa pergi ke kuliah tetapi mereka pulang rumah pukul 10 malam. Apabila ditanya mereka akan menjawab ke rumah kawan membuat tugasan kuliah.

Akhirnya saya bersama kawan rumah sewa yang lain mengintip mereka berdua. Rupa-rupanya mereka membuat kerja sampingan di kedai dobi.

Saya sebagai ketua dan kawan-kawan lain bersubahat mengenakan mereka berdua. Saya telah merakam pergerakan mereka.

Kemudian saya dan kawan-kawan sebarkan cerita pada kawan-kawan lain di fakulti bahawa Ina dan Aida terpaksa bekerja di kedai dobi untuk menyara kehidupan mereka. Kedua mereka sangat malu dengan kenyataan yang lengkap dengan bukti gambar.

Kesannya kawan-kawan yang lain memulaukan mereka kerana takut diejek pekerja dobi.

Selepas tamat pengajian dengan pengaruh dan dan kuasa yang ada pada ayah dan ibu, akhirnya saya mendapat kerja dan berkahwin dengan jutawan.

Tetapi badai melanda kehidupan. Saya dikurniakan empat orang anak tetapi mereka cacat tangan dan bisu. Anak-anak selalu mengadu kawan-kawan di sekolah selalu mengejek mereka. Saya sangat sedih.

Keluarga saya, suami, mertua serta kawan-kawan mula menjauhkan diri. Saya sangat tertekan. Saya mengambil keputusan untuk menunaikan umrah.

Anak saya tinggalkan kepada pengasuh. Di sana Allah telah tunjukkan pada saya satu ketentuan.

Datang seorang lelaki peniaga tamar menyapa saya supaya berkongsi masalah dengannya. Saya akur dengan permintaannya.

Setelah menjelaskan masalah saya, peniaga terbabit bertanya kepada saya,

“Adakah suatu ketika dulu awak telah menggunakan tangan serta mulut untuk menjatuhkan atau menganiaya orang lain. ” Jika benar pak cik rasa inilah balasan Allah atas perbuatan awak dahulu. Sebab itulah awak dikurniakan anak-anak yang cacat. ”

Tetapi awak masih ada peluang untuk bertaubat. Pergilah memohon maaf pada sesiapa sahaja yang awak telah aniaya atau jatuhkan maruahnya. Sama ada kawan-kawan awak melakukan kesilapan atau tidak.

Awak tidak sepatutnya bercerita keaiban orang pada masyarakat atau orang lain. Selagi masyarakat atau kawan-kawan awak tidak memaafkan, selagi itulah Allah tidak menerima amalan awak,” katanya.

“Ya Allah, inikah balasan Mu terhadapku atas perbuatan menjatuhkan maruah Aida dan Ina dulu.” Hati saya menjerit meronta.

Setelah kembali ke Malaysia saya mencari Aida dan Ina tetapi tidak ketemu.

Maka diruang ini, saya ingin memohon maaf secara terbuka kepada Aida dan Ina, pelajar UiTM 1995, atas perbuatan saya menjatuhkan maruah anda berdua dahulu.

Tolonglah maaf kesilapan saya agar saya dan anak-anak dapat meneruskan kehidupan tanpa ejekan dan pemulauan orang lain.

MAAFKAN NATRAH (NED).”

NATRAH BT. NAJMAN
Menara Jati, Kuala Lumpur

Ia menimbulkan tanda tanya apa berlaku setelah Natrah memohon maaf.
screenshot-153
screenshot-154
Adalah diharapkan permohonan maaf Natrah itu diterima dan hidupnya kini semakin baik. Kadangkala kita tidak sedar dan ingat kesan perbuatan diri yang zalim kepada orang lain, sehinggalah tuhan memberi petunjuk kepada kita. – amazingnara.com

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

Comments are closed.