Kisah Juruterbang Wanita Pertama Asia Pandu Pesawat MiG-29 Dan Dinobat Ikon Negaraku

Trending

Kisah Juruterbang Wanita Pertama Asia Pandu Pesawat MiG-29 Dan Dinobat Ikon Negaraku

Mejar Patricia Yapp tidak melepaskan peluang kebebasan dan kedaulatan negara yang diberikan.

Advertisement

“Merdeka adalah hari penting. Kita harus menghormati pahlawan yang berjuang untuk kemerdekaan kita dan pengorbanan kebaikan yang lebih baik.

“Adalah menjadi tanggungjawab kita untuk mengekalkan Merdeka bukan sahaja dengan kata-kata tetapi dengan tindakan,” kata Yapp, 41.

Yapp dilahirkan di Sabah mungkin merupakan juruterbang pejuang wanita paling terkenal di Malaysia, dan beliau telah dinobatkan sebagai ikon Negaraku di Malaysia.

Beliau bangga kerana tersenarai di kalangan individu paling terkemuka di negara ini.

“Saya merasa terhormat dan diberkati untuk dipilih sebagai salah satu ikon Negaraku,” kata Yapp, sambil menambah bahawa dia berasa bertuah untuk menjadi rakyat Malaysia dan mampu melakukan tugasnya dalam memastikan keselamatan negara.

Yapp berminat untuk terbang pertama kali ketika kakaknya, Kapten Ignatius Yapp menjadi juruterbang tetapi telah dibantah oleh bapanya.

Pada tahun 1996, Yapp telah berpindah ke Kuala Lumpur dari Sandakan untuk belajar undang-undang. Tetapi pada semester kedua, Yapp tahu ia bukan satu jalan yang dia mahu teruskan.

Dia kemudian memohon program kadet Angkatan Tentera Diraja Malaysia (TUDM) tanpa pengetahuan orang tuanya. Dia hanya memberitahu ibu bapanya tentang perubahan dalam rancangan kerjaya selepas berjaya menyelesaikan peringkat pertama proses pemilihan, dan mereka menyesal.

Pada tahun 2000, Yapp lulus dari Universiti Teknologi Malaysia dengan diploma dalam Kejuruteraan Aeronautik. Selepas menamatkan latihan penerbangannya pada tahun 2002, dia memilih untuk menjadi juruterbang pejuang dan terbang dengan pesawat Aermacchi MB-339 selama empat tahun.

Selepas ini, beliau menjadi juruterbang utama operasi dan taktikal dengan Skuadron Banduan Smokey Bandits 17/19 di Kuantan yang membawa jet keunggulan MiG-29N Fulcrum.

Dia juga tampil dalam pameran aerobatik skuadron di pameran udara. Yapp, yang layak sebagai pengajar penerbangan pada tahun 2014, kini telah berkhidmat dengan TUDM selama 20 tahun.

“Latihan telah menjadi sebahagian daripada kehidupan saya dalam tentera. Kami belajar bagaimana untuk menembak bukan sahaja di tanah tetapi juga di udara. Kami melakukan pekerjaan yang memerlukan ketepatan yang tinggi. Melakukan paparan udara, pembentukan terbang, menembak peluru berpandu perlukan displin. Belajar untuk mengawal emosi dan kebimbangan kita, dan disiplin di dunia terbang sangat penting.”

“Di Sabah, semasa saya masih kecil, kami sangat gembira untuk memegang bendera Malaysia dan membawanya ke satu sama lain. Sekarang, saya masih membawa satu tetapi pada bahu saya ketika terbang bendera di udara,”

Walaupun negara telah mengalami pelbagai perubahan, Yapp percaya rakyat Malaysia masih bersatu, dan ia paling jelas semasa acara sukan.

“Kami bersorak untuk Misbun Sidek sebelum dan sekarang kami bersorak untuk Datuk Lee Chong Wei,” tambahnya.

Yapp percaya masa depan negara terletak pada mengekalkan institusi keluarga yang kuat.

“Lepaskan isu-isu politik yang tidak perlu, hanya menumpukan kepada patriotisme sebagai entiti tunggal,” tegasnya.

Sumber : star2

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...