Kisah 3 Ulama Besar Nusantara Yang Pernah Diangkat Menjadi Imam Besar Masjidil Haram

Trending

Kisah 3 Ulama Besar Nusantara Yang Pernah Diangkat Menjadi Imam Besar Masjidil Haram

Semasa Daulah Uthmaniyah menguasai Tanah Haram sebelum ini, jawatan Imam Besar Masjidil Haram telah dibuka kepada umat Islam dari seluruh dunia yang benar-benar berkelayakan.

Advertisement

Sepanjang tempoh tersebut, hanya ada tiga orang ulama besar dari Nusantara yang dicatatkan pernah diangkat menjadi Imam Besar Masjidil Haram.

Mereka ialah :-

1) Syeikh Junaid Al Batawi

Lahir di perkampungan yang melahirkan ramai ilmuan Betawi iaitu Pekojan, Jakarta Barat.

Beliau sangat masyhur di Tanah Arab kerana keilmuannya sehingga diberi gelaran Syaikhul Masyaikh Dikatakan panggilan ‘Siti Rahmah’ oleh orang-orang Arab kepada wanita-wanita Indonesia di Arab Saudi pada hari ini berasal dari nama isteri Syeikh Junaid Al Batawi. Beliau meninggal dunia di Mekah sekitar tahun 1840 an

2) Syeikh Nawawi Al Bantani

Lahir di Kampung Tanara, Serang, Banten pada tahun 1815.

Mendapat gelaran Sayyidul Ulama Al Hijjaz (penghulu Ulama Nusantara di Hijjaz). Karyanya yang ditemui adalah sekitar 38 buah dalam pelbagai bidang seperti tafsir, hadith, tauhid, fiqh, tasawwuf & lain2.

Beliau meninggal dunia di Mekah pada tahun 1897 dan dikebumikan berhampiran dengan makam isteri Rasulullah SAW, Sayyidatina Khadijah R.ha.

3) Syeikh Ahmad Khatib Al Minankabawi.

Lahir di Koto Tuo, Agam, Sumatera Barat pada tahun 1860.

Beliau berguru dengan beberapa orang ulama besar Mekah antaranya mufti Mekah, Syeikh Ahmad Zaini Dahlan.

Beliau bukan sahaja memiliki kepakaran dalam bidang agama, malah beliau juga mahir dalam ilmu matematik.

Antara karya matematik tulisannya ialah Raudatul Hisab & Alam al-Husab fi Ilm al-Hisab. Beliau meninggal dunia pada tahun 1916 di Mekah.

Gambar : Masjidil Haram tahun 1889

Kredit : Hasanuddin Yusof 

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...