Kesan Melecur Pada Badan Zulfarhan Tidak Seperti Kesan Diterap Seterika – Doktor Swasta

Trending

Kesan Melecur Pada Badan Zulfarhan Tidak Seperti Kesan Diterap Seterika – Doktor Swasta

Sebelum kematiannya, Zulfarhan Osman Zulkarnain, 21, telah dibawa oleh rakan-rakannya yang merupakan suspek-suspek yang kini dikenakan pertuduhan membunuh di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan untuk menerima rawatan di sebuah klinik swasta di Bangi.

Sekiranya disabitkan bersalah, akta ini memperuntukkan untuk pesalah dihukum gantung sampai mati.

Advertisement

Namun, ramai yang mempersoalkan mengenai keputusan doktor klinik swasta tersebut yang didakwa tidak menjalankan kerjanya mengikut prosedur pengoperasian standard (SOP) seorang pengamal perubatan kerana tidak mengeluarkan surat rujukan ke hospital untuk Zulfarhan mahupun melaporkan mengenai keadaan pegawai kadet tersebut kepada pihak berkuasa.

Disebabkan ramai mempersoalkan kredibiliti dan integriti doktor tersebut, Warga Prihatin melalui satu status Facebook telah menceritakan dengan lebih terperinci apa yang berlaku semasa Zulfarhan dibawa ke klinik oleh rakan-rakannya. Warga Prhatin mendakwa doktor ini seorang yang suka melakukan amal jariah dan disegani ramai:

Untuk pengetahuan semua, klinik yang sama juga merupakan klinik yang telah menaja segala urusan perubatan dan kesihatan 250 orang Warga Prihatin semenjak 2 tahun yang lalu. Bukan RPWP sahaja, malah ada banyak lagi rumah kebajikan lain yang menerima khidmat percuma dari beliau. Kami kenal sangat dengan peribadi dermawan dan kesukarelawan doktor ini.

Doktor yang teliti

Selama mengenali beliau, doktor ini adalah antara yang paling teliti dalam perawatannya dan amat santun dalam bicaranya. Peralatannya boleh dikatakan antara yang terkehadapan dan cukup lengkap.

Tidak mustahil sehingga ke hari ini pelbagai sokongan diberikan kepada klinik terbabit terutamanya yang mengenali hati budi mereka. Justeru, tentulah agak mustahil beliau akan tergamak melindungi sebarang kes jenayah dari pesakitnya yang teraniaya jika beliau tahu itu yang sebenarnya berlaku.

Kecederaan sebenar bukan berbentuk seterika

Dalam perbualan tidak rasmi semasa kami bersama-sama menyerahkan BANTUAN HARI RAYA melalui PROJEK PELANGI, doktor ini nyatakan bahawa kecederaan mangsa buli itu bukan seperti yang digambarkan oleh media di mana seolah-olah di seluruh badan mangsa mempunyai ‘kesan berbentuk’ tapak seterika.

Masakan kes buli yang sungguh professional, yang melibatkan hampir satu ‘batch’ pelajar ini meninggalkan jejak buli dengan biratan pukulan dan kesan ‘tapak sterika’? Pembuli ‘terpelajar’ ini tidak sebodoh itu untuk membiarkan doktor ‘tahu’ apa sebenarnya yang berlaku.

Penipuan suspek utama

Menjadi SOP seorang doktor untuk menyelidik punca (history) kecederaan. Malangnya mangsa dan rakan-rakannya mendakwa ia berlaku disebabkan kemalangan semasa dalam latihan ketenteraan yang melibatkan bahan letupan lima hari sebelum itu.

Bukan itu sahaja, kawan-kawan mangsa memperkenalkan diri sebagai Pegawai Tentera Di Raja Malaysia dari Port Dickson. Mereka menyatakan telah ada rawatan dibuat di premis kesihatan di Port Dickson.

Menilai pada kesan, memang dakwaan itu boleh dipercayai kerana ia kelihatan seperti kesan terkena wap panas dan ada kesan dirawat menggunakan antiseptik. Rupanya itu dikatakan sengaja dilakukan oleh ‘pembuli’ bagi menutupi kesan lebam akibat pukulan ke atas tubuh mangsa sebelumnya.

Semasa doktor arahkan agar kes ini DIRUJUK SEGERA ke hospital menggunakan ambulan, mangsa dan rakannya enggan kerana khuatir akan ada laporan kecuaian yang berlaku di dalam praktis Angkatan Tentera. Katanya ini boleh menyebabkan reputasi ATM tercalar. Sebagai seorang yang menghormati ATM lalu apalagi yang boleh beliau lakukan jika itu kehendak pesakit?

Dengan persetujuan mangsa, mereka meminta doktor untuk membuat rawatan awal berupa ‘dressing’ dan ‘bandage’ sebelum dirujuk ke hospital dengan alasan untuk memudahkan pergerakan ke hospital. Tiada isu untuk rawatan susulan kerana mangsa sudah dirujuk ke hospital!.

MALANGNYA, pembuli ini bukan membawa mangsa ke hospital seperti yang diarahkan, tetapi ‘menyimpan’ mangsa di rumah sebelum datang kali kedua dengan lakonan yang sama untuk mendapatkan rawatan.

Tahukah anda betapa kesalnya doktor ini setelah tahu cerita sebenar? Beliau kesal kerana kecederaan itu sebenarnya mudah dirawat. Tanpa mengira kos yang ditanggung, beliau gunakan kaedah dan bahan rawatan terbaik untuk mangsa. Seorang murobbi RPWP pernah terbakar apabila hose gas pecah dan menerima rawatan yang serupa. Daripada jangkaan tempoh sembuh sekitar 7 hari, beliau sudah boleh bekerja semula selepas 3 hari. Begitu berkesannya kaedah rawatan beliau untuk kes sebegini.

Seperti melepaskan anjing tersepit

Lebih menarik lagi, atas dasar simpati, doktor ini terima sahaja bayaran seadanya dengan diskaun lebih dari 75% apabila kesemua mereka mengatakan tidak cukup wang. Ini benar-benar “seperti menolong anjing tersepit” jadinya.

Ternyata doktor ini telah ditipu oleh para pembuli. Tidak dinafikan juga kemungkinan adanya elemen paksaan terhadap mangsa oleh para pembulinya. Justeru apa untungnya untuk doktor ini melindungi kes jenayah jika beliau tahu cerita sebenar? Kerana wang? pangkat?

Itulah hal sebenarnya. Semua itu ialah satu penipuan yang licik sehingga KELENTONG PEMBULI ini tidak meragukan sang doktor sama sekali. Mangsa juga boleh ‘berjalan sendiri’ ketika melangkah masuk ke klinik walaupun dalam keadaan 80% badannya mengalami ‘3rd degree burn’.

“Kau tipu aku ya?”

Semasa kami bertemubual, doktor terbabit baru sahaja selesai BERI keterangan kepada pihak polis. Salah satu dari sesi temubual pihak polis dilakukan di hadapan para suspek. Beliau telah memberikan segala keterangan sebagai seorang doktor secara beretika, hanya kepada pihak berkuasa sahaja. Bukan menulisnya di dalam Facebook, instagram, twitter atau kepada pihak media.

Sewaktu diberi peluang berbicara dengan suspek utama, doktor itu katakan padanya, “Kau tipu aku ya?” lalu suspek utama terus tunduk dan menangis. Secepat itu pihak polis sudah faham apa yang sebenarnya berlaku. Inilah kebijaksanaan doktor yang tidak mahu ‘cakap banyak’.

Kerana itu juga beliau enggan bercakap dengan para wartawan yang bertunggu tangga di depan kliniknya kerana dikhuatiri akan lebih menyulitkan lagi kerja pihak polis.

Pada pendapat penulis penerangan ini lebih jelas dan mudah difahami. Apa yang jelas di sini rakan-rakan Allahyarham memainkan peranan penting memperdaya doktor tersebut supaya tidak mengetahui apa yang sebenarnya sudah berlaku. Wallahua’lam.

Sumber: Warga Prihatin

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...