Kerja Syif Punca Utama Kes Perceraian – CUEPACS

Trending

Kerja Syif Punca Utama Kes Perceraian – CUEPACS

Faktor Utama kadar perceraian meningkat naik dalam sektor awam ketika ini adalah disebabkan oleh kerja syif dalam sektor kesihatan awam berbanding sektor pekerjaan awam yang lain.

Advertisement

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Azih Muda, berkata, bahawa pekerjaan yang memiliki sehingga tiga syif menjadi faktor tahap kepercayaan terhadap pasangan semakin menipis sehingga membawa ke arah perceraian.

“Kalau dulu rasa cinta 100 peratus, lama kelamaan rasa cinta terhadap pasangan semakin berkurang. Statistik yang kita dapat menunjukkan pekerja sektor kesihatan merekodkan kadar perceraian tinggi.

“Sudahlah kena kerja syif, elaun pula tidak dibayar sebaliknya diganti dengan cuti ganti. Buat apa cuti ganti, cuti yang dulunya pun belum ambil.” Katanya.

Datuk Azih Muda tidak menyatakan statistik kadar perceraian seperti yang didakwa.

Beliau berkata lagi, terdapat segelintir sektor awam tidak lagi membayar elaun dan kerja lebih masa, manakala sebahagian lagi hanya sekadar membayar separuh, satu pertiga atau tiga perempat daripada jumlah sebenar elaun yang telah ditetapkan.

Sumber : Berita Harian

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...