Written by Bella | December 10th, 2018

Sebelum ini, timbul dakwaan mengatakan pembantu rumah Datuk Seri Aliff Syukri mendera anak angkatnya selepas tular video dimana kanak-kanak itu ditunjal.

Gara-gara isu itu juga, ibu kandung Qayyum menghantar satu pesanan ringkas atas tujuan menuntut semula anaknya.


Menerusi akaun Instagramnya, Aliff merasa kesal dengan tindakan wanita tersebut yang seakan sengaja ingin mengambil kesempatan terhadapnya sedangkan beliau sudah memberikan yang terbaik serta membesarkan Qayyum dengan penuh kasih sayang.

Rata-rata netizen bagaimanapun berharap Aliff tidak mudah mengalah, cuba berbincang dengan baik dan memperjuangkan hak beliau untuk menjaga Qayyum.

Kami juga harap isu ini dapat diselesaikan dengan baik. Ibu bapa mana yang tidak sayangkan anak walaupun bukan dari darah daging mereka sendiri.

45 responses to Kerana Viral Video Tunjal : Aliff Syukri Kesal Ibu Kandung Tuntut Semula Anak Angkat

  1. Anonymous says:

    Pada pendapat saya, saya setuju dgn keputusan Datin. Biarlah Datin/Dato menjaga, mmbesrkan dn mberi pelajaran yg sebaik mgkn utk masa depan dia. Qayyum bukan bola suka di tendang sana sini. Kesian Qayyum.

    Kalau di waktu dahulu si ibu tu ssh dn x mau Qayyum, Dato/Datinlah penyelmat lah skrg.Sng2 skrg mahu mengambil balik. Sebenarnya apa yg Allah bagi kepada si ibu Qayyum adalah rezeki. Cuma di saat itu dia x bekerja, tetapi ini bumi Malaysia, semua sudah ada, tidak akan kebuluran seseorg itu. Kerja ada di mana2. Sbb berfkiran sempit dan tidak berfikiran terbukalah sudah menyerah kalah x boleh menjaga. Manusia apakah ini, x ada hati perut. Hanya mahukan wang shj kah.

    Biarlah bsr nnti si Qayyum akan mencari sendiri..itulah pendapat saya. Biar Dato/Datin jaga, lgi pun sudah dibenarkan hak penjagaan dn layak.

    0

    0
  2. unknown says:

    kata ikhlas so xyah ungkit sangat aihh suma kos2 rawatan.. yg jaga maid bukan both of u.. u pump duit je kan.. so bg je parents dia jaga balik then u continue pump duit..

    5

    42
    • Anonymous says:

      jgn bagi Dato, saya fhm situasi dato/Datin. Mak kandung Qayyum tu jenis fikiran sempit, lepas beranak bukan x boleh bangun, boleh bangun, then cari kerja, maka akan dtg terjaga lah anak tu, ini x, awal2 dh surrender, x keja, x mmapu. Tak kn hidup di bumi Malaysai ni x ada kerja, x ada makanan ke. Malahan byk bantuan juga.
      Hanya ibubapa yg x ada akai je serahkan anak pada org lain, bila abyi dh sihat bugar, juling pulak mata.
      Dato/Datin, sila bsrkan anak dgn kasih syg dn beri pelajrana yg sebaik mgkn.
      Lainlah kalau budak tu sesat, ibu bapa dh penat mencari x dapat mcm citer “lion” filem India dan Australia tu from the true story tu, itu baru boleh di terima akan pengakhiranya.

      28

      1
      • Lion says:

        Aku dah lama siot nk tgk cite tu, lion ! Tp terlupa.. Bila baca komen kau ni, baru aku teringat blm tgk lg.best tak movie tu, cite skt sinopsis.. Blh? huhu bape bintang agak2

        4

        0
        • Anonymous says:

          Kkdg ada kt channel 430..nasib lh klau astro repet. Atau ko lyn youtube. Youtube x best pda pdgn mta aku.
          Sinopsis.
          Ibu tunggl di north india. Ada 3 anak. 2 lelaki. Ank pertama umur dlm belsn tahun cari rezeki kutip smph dan adiknya yg no 2. Cri smph di rail train dn mcm2lh.
          Suatu hri..si adik yg no 2 tu umur 5 tahun kpenatn. Abg dia ckp tdurlh dulu di station train.
          Bila bgun..tgok abg blum ada..risau..lalu naik train kosong ke south india jauh dri rmh 1700 km.
          Sgt jauh dri rmh.
          Lalu sgt sedihlh kisahnya sbb umur mcm tu jdi plarian seorg diri. Kusut masai. Suatu hri di bwa ke rmh kanak2 tebiar dan ada 2 mat salleh lki bini x ada ank dri australia ambil ank angkat. Dan di bwa jauh ke australia..lyanan bgus dan org kaya.
          Bila umur cicah umyr 20an..dia cari ibu nya semula tpi buntu dan ssh. Sbb masa tu dia kecil 5 taon mana ada byk experiance. Usaha demi usaha..akhirnya berjaya. Ibu angkatnya sgt baik dn memahami lakonan nicole kidman.

          0

          0
        • leez says:

          5 bintang..best gila!!

          1

          0
        • Lion says:

          Thanks sis n sori trlari topic .. Aku mmg minat gila movie ala2 perjalanan hidup, semua emosi ada dalam 1 cerita nampak jalan cerita macam slow tp padat. Tak kisah la kisah perang ka cinta, lari penjara. Hilang kat laut tp msg tetap sama. Perjalanan hidup.. Kalau movie kat malaysia ni mcm 29 febuari la …

          3

          0
      • minah jambu say NO to drugs says:

        betol tu jangan kasi anak tu ngan mak dia pasal dia dh kasi pe ngan datuk ..mak budak tu dia nak ambek kesempatan ke atas ape yg dh terjadi tunjal2 tu..kurang ajar punye mak budak tu huh!! time susah cari datuk serah anak pastu sikit punye perkara nak ambek nak ambek balek anak tu huh !! dulu kenape susah cari datuk ??? ank dh besar dh cerdik nak ambek pulak ..time susah kasi anak ngan orang kenape tk jaga dari dulu ??? bodoh punye pompan tak kenal dek untong huh ! jangan kasi datuk…!

        4

        3
      • Anonymous says:

        apa kesudahan lion tu

        0

        0
    • One says:

      Kan bini alif ada kuar statement sblm ni kat ig pasal mak betul anak angkat alif ni ada mintak bantuan duit 2 ribu tp bini alif tk bagi sbb macam gunakan anak angkat pasal nak dapatkan duit , ayat last skli senang ambik balik anak awak ni, awak jaga .. masa tu bini alif baru bersalin , jd kenapa perlu rasa kesal bg je la balik…

      7

      6
      • minah jambu say NO to drugs says:

        cakap memang la senang kasi balek macm kau yg jaga…kalau nak sangat anak dia gi makamah biar makamah yg kasi keputusan habis cerita..! rebut2 pon tkda guna kan..

        6

        2
        • One says:

          Ok aku pun tak hisap dadah , hisap dada je
          Aku faham tu, cuma aku terpk terlalu mudah lontarkan ayat ambik balik la anak awak ni .. N aku faham dia org meniaga , dia dah terbiasa dgn tipu helah atau taknak dipergunakan.. Tp bg aku tetap ayat tu mcm kurang kasih sayang bini alif terhadap ameena tu je ..

          0

          1
      • saya says:

        yg selalu minta duit tu mak Ameena Datin dh cakap. Mak Qayyum x pernah minta duit cuma x jaga Qayyum betul2 masa pantang dgn Datin. Time pantang Datin jaga tapi anak nangis pun dia buat tak tau. tido sampai tgh hari. bibik2 yg smpi x tido mlm jaga belai Qayyum. mandikan anak pun tak.

        3

        0
      • thuglife says:

        aik…kata dah boleh sara anak.. tp pinjam duit kat datin 2k? x ke ambik kesempatan tu.. xkisah la masa tu datin dah bersalin ke belum.. tp kalau masih nak pinjam2 duit entah mcm mana yom tu nanti kalo bg balik kat mak ayah kandung tu

        1

        1
  3. Anonymous says:

    jgn bagi.

    2

    3
  4. Anonymous says:

    bagi tak bagi, isunye sapa lagi berhak. kalau dah ibu kandung nak balik, bawak la masuk court, dapat ke dia la weh

    8

    0
    • yom says:

      kalau ibu yom bermaruah bayar balik semua kos yom masa bersama dato. tapi ye lah kalau mak yom bermaruah takdenye nak keluar si yom tu ups

      8

      2
  5. aagera says:

    Kan bini alif ada kuar statement sblm ni kat ig pasal mak betul anak angkat alif ni ada mintak bantuan duit 2 ribu tp bini alif tk bagi sbb macam gunakan anak angkat pasal nak dapatkan duit

    One: for your info itu mak pada ameena

    3

    0
    • One says:

      Oit kena copy ayat aku, ok jap aku check lg sekali

      1

      0
    • One says:

      Tp kau copy tak habis tu, kalau cite mulut ke mulut blh jadi info salah…k aku sambungkan

      yat last skli senang ambik balik anak awak ni, awak jaga .. masa tu bini alif baru bersalin , jd kenapa perlu rasa kesal bg je la balik…

      Ok jap aku check, aku pun tak suka bg info salah

      3

      0
    • One says:

      Ok kau betol, tu anak angkat dia lg sorang ameena

      0

      0
  6. Ibu adam akif says:

    Saya pnh rasa bila dah jga ank angkat mcm ank sendiri mmg berat nk bg blik sbb dh x boleh pisah.. ank pun risau kalau kita xda dia tercari2.. hanya org yg pnh lalui je faham isi hati seorang ibu.. pesan saya pada mak kandung qayum..dan org yg kat luar sana yg ada niat nk bg org bela ank tu.. fikir masak2.. jgn bg harapan.. susah mcmne pun bela je ank tu..jgn bg alasan susah..kalau tau susah, merancang lah dulu sblm mengandung dan ada duit utk sara ank..

    20

    0
    • lilo says:

      setuju.. sy prnah tgk video anak angkat 11 tahun menangis meraung di mahkamah sbb perlu dikembalikan kepada keluarga asal di indonesia.. keluarga angkat dh jaga dia 11 tahun di terengganu.. Allah je tahu mcm mana perasaan mak ayah angkat budak tu..

      13

      0
  7. kkkkk says:

    Dah dia kena tunjal bini kau kerek pulak kata okay. Xde isu. Ah ye la anak korg kutip mmg takpe biar kena tunjal gittue..
    Skrg bila mak dia mintak balik baru nk main kad simpati..

    Ha kecamlah lagi melayu2 sekalian..
    Manusia mcm alip ni korg ikut sangat kan

    3

    9
  8. Anonymous says:

    aliff, kalau bawak masuk court pun mak kandung yg akan menang. undang2 anak angkat kena jaga sampai 2 tahun, lps tu ada lagi prosedurnya…baru lah sah anak tu anak angkat. kalau dlm masa 2 tahun ibu bapa kandung ubah fikiran, maka anak tu kena bagi balik kat ibubapa kandung. tak yah lah diungkit2 apa yg kau dh bayar utk qayyum. anggaplah benda tu sedekah jariah. kalau diungkit2 mcm tak ikhlas pulak ye.

    15

    1
  9. Joyahsport says:

    Bibik tu mcm celaka. Da knp tibe2 nk tunjal. Bukan budak tu buat apa pon. X pasal alip dgn bini Die plk yg kene kecam. Mesti la Mak kandung risau kot.. pastu Mak kandung pon nk ambik kesempatan plk kat alip ni. Dah knp?? Masing2 perangai

    0

    0
  10. Anonymous says:

    Beri balik pada ibu kandung. Buat surat perjanjian, ibu kandung tidak boleh tuntut apa2 dan keluarga Dato Aliff tidak perlu bertanggung jawab menanggung perbelanjaan anak angkat yang bukan di bawah jagaannya lg. Anak tersebut adalah tanggungjawab sepenuhnya ibu kandung.

    5

    0
  11. Gem says:

    Kalau budakni bg balik kat ibu kandung
    Sah2 membesar mcm anak2 bangla lain, sekolah ntah ke mana, besar2 jd buruh binaan
    Mak nye pun akal cetek

    7

    0
  12. Anonymous says:

    Lain Kali janganlah ambil video asyik nak kejar viewer sampaikan tunjal kepala anak angkat jadi isu yg berpanjangan. Tentulah parents kandung terasa anak dia menyusahkan….. Mak mana yg tak Rasa bimbang bila anak dia ditunjal sesuka hati oleh maid….

    Seeloknya maid Dato’ aliff guna Cara yg lebih baik Dari tunjal…. Sekarang semua kena meminta maaf antara keluarga Dato Aliff….maid Dan keluarga kandung…. Tak payah tunggu Bulan syawal…. skrg juga kena Minta maaf Dan elakkan Salah faham….

    6

    0
  13. huhu says:

    rasanya yang terbaik dua2 (dato datin) ni buang jer bibik yang tunjal kepala yom hari tu. mentang2 yom anak angkat..suka2 nk tunjal kepala budak tu..walau dua2 (dato datin) tu yang bayar zakat budak tu..ingat suka2 boleh tunjal kepala budak tu. lagi nak backing bibik kuang jau tu. kalau ank aku kene tunjal cam tu..memang nk mengena la bibik tu.

    2

    0
  14. Anonymous says:

    Hah….skrg ni puncanya bibik yg tunjal kepala Yom… So boleh fikirkan bagaimana isu ni boleh tercetus….. Ambillah tindakan….denda bibik tu…. Jgn salahkan mak kandung Dan cakap mak kandung ITU Dan ini….. Kalau anak Aku dijaga oleh org Kaya pun Aku suka tetapi naluri keibuan Aku terguris bila anak ditunjal…. Takut anak Tu cedera bahagian kepala….jd timbul masalah psikologi anak….. Dahlah byk pulak Aku menulis….harap Dato’ Aliff baca

    4

    0
  15. Anonymous says:

    Aku mmg mrh dan sakit hati jika dulu ssh meraung2 melalak2. Nk matilh..x ada duitlh. Dunia gelaplh. Padahl hti dan kpla otak sndiri yg akal tak ada. Mympah sikp ibu kndung mcm ini

    0

    0
  16. dalita says:

    aku rasa elok bagi balik sebab kucing angkat aku pun dah aku bagi kat mak dia

    0

    0
  17. dalita says:

    bagi balik sebab aritu kucing angkat aku aku bagi balik kat tuan dia.

    0

    0
  18. Hanky Panky says:

    Masa ambik aritu takde buat paperwork ke? Kalau takde, senang2 je la mak Yom bole charge datuk kidnap anak dia. Hadoi. Mana legal law kau ni datuk? Ingtkan semua complete. Skrg ni dh jd mcm ni..cuak. acanooo?

    0

    0
  19. Anonymous says:

    Taknaklah komen lg….pandai-pandailah datuk Dan datin selesaikan masalah….. takut dosa pulak Aku tuduh orang Tu Dan orang ni… Padahal Aku orang luar tak kenal pun sesiapa individu secara rapat…..

    0

    0
  20. miss says:

    Asalammulaikum.
    Pengalaman sayalah mengenai pengambilan anak angkat ni….bila kita nak mengambil anak angkat biarlah ada hitam putihnya agar mudah jika ada perkara2 yang berbangkit…kasih ibu bapa tak siapa boleh menafikan tapi diingatkan ada ibu bapa yang suka mengambil kesempatan….itu pengalaman saya

    0

    0
  21. Anonymous says:

    qayyum ni comei gila…sumpah comei sgt, knpa parent kandg sanggup bagi..mungkin ada masalah time tu..tapi hati ibu x sangguplah nak bgi ank pada org lain

    1

    0
  22. Anonymous says:

    buang aje bibik yg tunjal tu, dasar indon x sedar diri dtg ngr aorg buatlah car cari rezeki, ada bangla kat supermarket ckp melayu pemalas..rasa nak tunjal pale hotak bangla tu

    3

    0
  23. zuen says:

    sape yg status anak angkat je tahu & faham perasaan qayyum, fmly dato & emak qayyum.. utk family Dato, keikhlasan tu penting kalo baru kena jentik sikit dh melatah sampai 1 daratan tahu (kos yg kluar utk rawatan, maid, tenaga) itu bkn ikhlas namanya. org yg ikhlas tidak akan bgth semua tu. kalo betul Dato & isteri yg jaga bersengkang mata jaga qayyum iya tu baru lah bole bt list panjang.. kalo gajikan maid jaga, maid yg bersengkang mata, jgn bangga diri. dan igt hubungan mak & anak jgn diputuskan walaupun betul dato dh disahkan bapa angkat qayyum. dah dato kena igt aurat anak2 dato dan isteri dato terhadap qayyum begitu jgak Ameena.. utk mak qayyum jgn cepat mempercayai suatu berita. mmg itu anak awak tp igt bila awak mengizinkan dato mengambil qayyum sbg anak angkat itu dikira perjanjian… luahkan kasih sayang awk dgn selalu ziarah qayyum.. luahan hati seorang anak angkat.

    0

    0

Leave a Comment

Optional