Written by Bella | September 15th, 2018

Gara-gara panggilan ‘kau’ kepada suaminya, Shaheizy Sam dalam sebuah video yang dimuat naik di Instagram baru-baru ini, ada netizen yang menganggap pelakon Syatilla Melvin bersikap kasar serta biadap.

Walaubagaimanapun, Syatilla merasakan perkara itu tidak harus diperbesarkan kerana rasa hormat terhadapan pasangan bukanlah diukur dari panggilan sahaja. Tidak adil untuk melabel beliau sebagai seorang isteri yang tidak menghormati suaminya.

Kami sudah melalui susah senang bersama dalam tempoh perkenalan yang lama. Jadi, bagi saya, panggilan ‘aku’ dan ‘kau’ bukanlah sesuatu yang harus diperbesarkan. Tidak semestinya saya membahasakan aku’ dan ‘kau’, saya tidak menghormati Sam sebagai suami.

Saya tidak menganggap panggilan itu sebagai kurang ajar. Ini kerana Sam bukan saja suami, malah kawan baik saya. Biarpun panggilan itu dianggap kasar oleh sesetengah, namun sebagai isteri, saya masih tahu menjaga batas.

Sudah 10 tahun menjalinkan hubungan, pastinya Syatilla dan Sam sudah cukup memahami dan masak dengan perangai masing-masing. Mereka berdua okay sahaja, netizen pula yang terasa. Siapa tahu itu mungkin juga cara mereka sebagai pasangan suami isteri lebih mesra dan berkasih sayang.

Sumber Berita : BH ONLINE

43 responses to Kerana Panggilan ‘Kau’, Syatilla Melvin Dituduh Tidak Hormat Suami

  1. samtilla puaka says:

    pompuan ni mmg kasar dan kurang ajar.bila tegur katanya tu gaya percakapan org utara.tapi aku rasa org utara lain takda lah sekasar dia.puiiii

    36

    0
    • Pigira says:

      Betul tu.. aku penah je tgk awal ashaari gurau dgn scha sambil guna ‘aku’ tapi boleh paham dia bergurau. Tp si tilah ni mmg kasar org nye..pusing la mcm mane pon segala gurauan ko tu tetap nampak kasar kak oii..

      16

      0
      • Wekkkkkkk says:

        Sesetgh pckapan agak kasar bgi ssetgh org.
        Tpi dalm hati punyalh lembut. Lbih baik mcm ni prangai dari gedik2..meluat.

        Tak mcm wanita yg sengaja buat2 lmbut di luar dn dlm…padahl bila dh kawen mcm singa.

        16

        2
        • Nini says:

          Aku setuju ngan kau wekkkkkkk. gedik lembut dpn org ramai..hakikatnya wayang je pun..nk gedik kau dlm bilik je lah..org zmn atuk2 kita mana ada gedik2..jarang dengar nk panggil abang sayang,anger, mmg xde..biasanya pakmu,abah dia atau yg lembut sikit bang aji..mungkin mereka segan sb xde fasa cintan cintun sblum kahwin.
          Haha..Aku panggil en.suami aku Laling tapi suara tetap xgedik ok..

          9

          0
    • Wateverr says:

      Yup setuju beb. Dia kasaq lain mcm.. johan ngn bini dia pon aku kau jgk tp nampak la gurau je ni muka pun bengis huihhi

      14

      0
    • Anyn says:

      Dah sendu…. Naik la cerita cenggini.. Muka dah lama xnampak kt tv… Jobless

      3

      0
    • Mata mata says:

      Boleh faham kenapa dia ckp aku kau. Mesti diaorg sblm bercinta kwn rapat. Tp malangnya pas kawin xde org tegur lg pun mmg diaorg da selesa panggilan tu . Mmg da patut berubah panggilan yg lebih sopan walaupun akan kekok mula2

      6

      0
  2. sekian says:

    biauler dye nk panggil suami dye ape panggilan pun..suami dye akan tegur kalau da melebih tapi xkn nk tegur dpn kita semua..dye je laki bini yg tau…yg penting kita2 kt lua sane hormat suami dn isteri masing2..ok! chill..wlupun x pernh rase minat pun ngn pasangan ni..tp cite mcm ni pun BN nk up..adui..huhuhu..cari cte lain leh x BN..x menarik

    12

    1
  3. Tk says:

    KAU” ke “COW”?
    Seriously I think it depends on which part of Malaysia you come from. In some places panggilan “ kau” “aku” tu biasa Secondly, depends how you were brought up … in my family, panggilan diri “ aku” tu dikira tak sopan. Instead since we were smal, , parents taught us to use “saya”

    12

    1
  4. Ayah says:

    Lain kali guna “you” sahaja. Orang Melayu memang bangga dengan Bahasa Inggeris.

    11

    0
  5. benci orang biadap says:

    syatilla buat malu orang jepun je ckp with respect like Japanese people okay you ashame me, as half Japanese!

    4

    1
  6. Anonymous says:

    Pedulikan mereka…. memang jenis yg kurang sopan… mcm fasha, rita, wan sakinah, izreen dan rakan2 mereka… buat malu org utara je… kalau bergaduh bercakap x bernafas

    9

    0
  7. Why bother says:

    Alaa biasa la. Kalau time doa pun kte guna aku kau. Kata gnti nama je pun. Xyh serabut sgt fikir.

    31

    0
    • Hanky Panky says:

      Haa..ada pun komen ni. Kalau takde, aku nk komen benda sama td. Tp, meh aku tambah2 sket aa..

      Antara kita ngn Tuhan pun pakai Kau, Aku. Ni panggilan sesama manusia je pun yg korg nak argue? Kemonn..masa kita dh terlalu pendek untuk fikir benda2 mcm ni. Dah2 la ye.

      19

      0
      • Kentut pupp pupp says:

        Orang bodoh mcm kau je doa dgn Tuhan guna kata kau/aku..tak sedar diri siang malam minta mcm2 pada Tuhan..tapi bahasa biadap bila la doa nak dimakbul..patut dgn org ramai pun kau biadap..sedangkan dgn Tuhan pun….ish ish..

        0

        14
  8. Jujulicious says:

    Satu je aku nak. Cakap…. Koram kecam mengecam dpt ape ek? Kita berbahasa dengan Allah SWT pun ckp aku and engkau….. So apa nak. Heran?

    14

    0
  9. Anonymous says:

    Kita berdoa kepada Allah pun guna bahasa kau dan aku. Mcm tu kira kuang ajaq ke

    7

    0
  10. kalau berdoa kepada Allah aku gelar diri sendiri hamba atau mahluk

    dasar kurang ajar patut la bodo.. lain ko ckp sesama mahluk boleh Guna kau aku jadi dengan mak bapak- orang lagi tua pun korang guna kau aku ? bitches

    0

    1
  11. nuar says:

    olyn dgn johan (jozlynn) selamba guna aku kau takde siapa bising pun. haihh netizen ni.

    9

    0
  12. Anonymous says:

    membawanggggg

    1

    0
  13. Anonymous says:

    Netizen xda kja…asik kecaam je…len kali xsuka unfollow

    2

    0
  14. Duh says:

    Boleh teka anon 6.23 ni!

    0

    0
  15. Anonymous says:

    sedangkan kita berdoa dengan Allah pun guna bahasa aku kau..hmm..

    4

    0
  16. Samasamtilla says:

    Die ni memang jenis kasar la. Xpyh tgu vid dgn sam. Tgk vid die sdiri dgn kwn2 ke anak ke mmg jnis percakapan die gitu. Hahaha xpyh sentap better je die ckp ‘ aku mmg kasar ‘

    3

    0
  17. Anonymous says:

    ‘Ya Allah ya Tuhanku,
    Ampunkan dosa-dosaku. Sesungguhnya hanya kepada KAU tempat AKU memohon keampunan kerana KAU maha pengampun lagi maha menyayangi.’

    Adakah ini bermakna AKU BIADAP terhadap TUHAN ku?

    8

    0
  18. Haha says:

    Takde apa pun masalah? Aku tgk ok je.

    5

    0
  19. Anonymous says:

    Ala sukati lah nk guna bahasa apapun..yg penting mereka saling memahami..Tu cara diaorg berkomunikasi..kau org bkn sape2 pd mereka, mak mentua pun x sibuk..

    4

    0
  20. Anonymous says:

    HAHA mentaliti malaysian, ‘AKU’ ‘KAU’ pun boleh jadi isu. *Facepalm

    1

    0
  21. penyibuk rumah tangga orang says:

    dorang laki bini dah biasa pun..sibuk aja hal rumah tangga org.kalau sam yg kata aku kau..ada tak keluar artikel pasal sam tak hormat bini?al maklum lah perempuan kan tak berharga.

    0

    0
  22. damai says:

    lah kakak dan abg ipar aku, panggil kau dan aku x ada hal punya, bahagia sampai dah bercucu pun, mmg ada couple dia mmg x romantic type dan bual asal blh as mrk kenal dari kawan sekolah rendah pun, dah terbiasa, x ada dia x tuhjuk hormat, cuma org dengar mcm kasar lah, x ada hal lah keluarga both pihak

    0

    0
  23. facepalm says:

    Mcm tue pn dianggap kasar…bmasalah sgt ke…bukan dia panggil babi pn kt laki dia..kang dia panggil syg kt public, engko org jgak yg nk mluat..bnda cmnie pn nk viral 1mlysia..sbuk hal rmh tgga org..mlut sndri xelok ckap org itu ini..

    0

    0
  24. kak melah says:

    lantak dielh laki die yg netizen gelabah tetek kenapa???? lol ni lah zaman skg xde keje dok scroll social media jer.

    0

    0
  25. JelapangPadiGirlz says:

    bagi aku biasa ja kut.. kawan aku sendiri bukan aku kau.. hang aku antara depa berdua..sbb berkawan baik lama sgt.. anak 1 pun masih hang aku.. bagi aku orang luaq x payah kut nak judge depa.. tu hal depa kan..laki dia ok ja aku tengok..sapa kita nak sibuk2… bagi aku ni bukan suami isteri pertama aku jumpa mcm cakap aku kau hang aku ni.. banyak ja… janji depa dua bahagia..

    0

    0
  26. endo says:

    aku x fokus apa dorg ckp tp KIUT tul anak dia! geram lak.

    aku and bini aku kdg2 slalu je time gurau sebut kau aku gelak2. tp kebiasaan bahasakan each other i you sayang.

    0

    0

Leave a Comment

Optional