Kerajaan Dalam Proses Susun Struktur Percukaian, Perniagaan Internet Mungkin Dikenakan Cukai

Trending

Kerajaan Dalam Proses Susun Struktur Percukaian, Perniagaan Internet Mungkin Dikenakan Cukai

Kerajaan sedang mengkaji kemungkinan mengenakan cukai ke atas platform perniagaan digital bagi mewujudkan pesaingan yang adil antara perniagaan dalam talian dan bukan talian, kata Menteri Kewangan
Kedua Datuk Johari Abdul Ghani.

Advertisement

Beliau berkata syarikat yang menyedia platform perniagaan digital menjana pendapatan berbilion ringgit, namun tidak membayar cukai disebabkan ketiadaan struktur percukaian untuk perniagaan jenis ini.

“Kerajaan bukan tidak mahu menggalakkan mereka, namun mahu mewujudkan peluang yang sama rata untuk semua pihak yang menjalankan perniagaan di Malaysia, dan mewujudkan peluang pekerjaan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Percukaian Kebangsaan 2016 di sini hari ini.

Bagaimanapun, beliau berkata pengenaan cukai sedemikian boleh membantutkan pertumbuhan kebanyakan perniagaan kecil.

“Jika anda mengenakan cukai ke atas mereka, anda menyukarkan mereka untuk berkembang. Saya berpendapat anda tidak seharusnya mengganggu perniagaan kecil yang mahu melakukan perniagaan dalam talian,” katanya.

Dalam ucapan sebelum itu, Johari berkata kerajaan telah membentuk satu kumpulan untuk mengkaji perkembangan percukaian dalam ekonomi digital dan perkongsian.

“Keutamaan kami adalah untuk memastikan persaingan yang adil bagi perniagaan berasaskan produk Malaysia yang mungkin mendapat kesan buruk daripada syarikat digital asing yang menjual terus kepada pelanggan, dan membekalkan perkhidmatan digital dan produk dalam talian tetapi tidak membayar cukai,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah Lembaga Hasil Dalam Negeri Tan Sri Dr Mohd Shukor Mahfar berkata Lembaga Hasil sedang memantau rapat perkembangan ekonomi digital yang dijangka menyumbang 20% kepada keluaran dalam negara kasar (GDP) negara selewat-lewatnya pada 2020.

Beliau berkata ekonomi digital memperlihatkan kemunculan perkhidmatan rangkaian pengangkutan dalam talian, Uber, perkhidmatan video dalam talian, Netflix, pasaran dagangan dalam talian, Alibaba, dan perkhidmatan penyewaan rumah percutian dalam talian, Airbnb.

Akan datang, beliau berkata wang tunai digital, mata wang maya atau mata wang elektronik atau crypto yang beroperasi secara bebas dari mana-mana bank pusat, dijangka menjadi popular.

“Kami sedang mengkaji aktiviti perniagaan ini untuk memasukkan mereka dalam jaringan percukaian.

“Bagaimanapun, pada peringkat awal, ia memerlukan infrastruktur yang sewajarnya dari segi teknologi, keupayaan organisasi dan rangka kerja perundangan yang berkaitan untuk memudahkan usaha kami,” katanya.

Sumber

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

Comments are closed.