Written by Bella | February 1st, 2018

Penyanyi Elyana sudah tidak dapat menahan kesabarannya lagi apabila sering menjadi mangsa kecaman netizen terutama sekali berkaitan sakit kanser Limfoma yang dihadapinya. Ada yang terus mempersoalkan mengapa Elyana tidak mahu tampil menutup aurat , bertaubat dan macam-macam lagi.

Menerusi Insta Stories beliau, Elyana yang merasa bengang meminta agar mereka yang bersikap negatif serta kurang ajar untuk tidak mengikuti akaun Instagramnya lagi. Setiap orang di muka bumi ini mempunyai tahap kesabaran masing-masing.

Kadang-kadang netizen boleh dikatakan agak melampau mengkritik seseorang tapi alasan mereka hanya ingin menegur sahaja sedangkan cara mereka itu tidak betul. Diri kita pun tidak cukup sempurna janganlah hendak mengecam orang lain pula. Bersabarlah Elyana.

67 responses to Kepada Binatang-Binatang Kurang Ajar Jangan Follow Instagram Aku – Elyana Mengamuk?

  1. Anonymous says:

    kesian el.

    12

    1
    • Anonymous says:

      Elyana tolong ignore aje orang2 macam ni.Not good for you.Lagi baik kalau privatekan instagram tu.Approve orang2 tertentu aje dan terus block kalau ada sesiapa nak cari pasal.

      23

      1
    • beautiful norra says:

      wutever lah El, kitaorg dh jalankan tanggungjawab dgn menegur, klu taknak terima takpe…jawab jea lah nnt kat akhirat…

      2

      20
    • minah jambu say NO to drugs says:

      kenape nak paksa dia tutop aurat ??? suka hati dia lah nak tutop aurat atau tidak…asal ada penyakit aje pasal tk tutop aurat eh ??? orang dulu dulu ada penyakit dorang tk cakap macm tu pon ! helo elyana u jangan layan lah semua ni buang masa aje…kalau u layan penyakit u tu boleh baik takpe la jugak..! ape2 pon Allah yg lebih berkuasa dari orang2 ni semua …susah tkde orang tolong soo buat bodo sudaaaa..! semoga di lindungi Allah selalu..

      3

      6
      • Anonymous says:

        Besok2 bila Allah tanya soalan sama, ko jawab la jawapan sama yaa.. jahil n bongok tu simpan sikit untuk tatapan anak dan cucu yaa…

        6

        4
      • putihkaseh says:

        Biar lah dia dgn hal dia, bagi lah semangat dan kekuatan pada dia, pasal tutup aurat tu kita x leh buat apa, dah bagi nasihat sekali cukup lah, ramai lagi yg x berhijab, terutama isteri2 pembesar negeri, yg pakai Terengganu jer, pergi lah nasihatkan dia org tu, bagi contoh pada rakyat, kenapa takut ke??? Dalam Islam semua sama jer, walaupun dia org keturunan di raja, cuma kita kena hormatnye Raja-Raja kita. Jgn pilih kasih dlm mengislamkan dia org semua ni ya. hokum tetap hokum, darah sama2 warna merah, mati tetap mati n bawa kain putih jer, title2 semua tu hanya di dunia jer ….. aminnn

        3

        1
  2. Anonymous says:

    Pulak

    1

    4
  3. Anonymous says:

    Sabarlah habibah….kesusahanmu ibadah….

    6

    1
  4. Anonymous says:

    Kalau dah macam ni, lebih baik dulu elyana tak payah bagitau lgsg dia ada penyakit. Tak la dia tambah sakit hati dgn desakan orang.

    26

    1
  5. Anakmelayu says:

    Jgnla kecam dya kerana x bertudung..biarkan dya nk bertaubat ke tidak..kita x tahu..itu antara dya dgn Allah..semoga dipermudahkan segalanya…

    23

    1
  6. udang rimau says:

    To elyana block je la diorg. Doakan je sapa2 yg komen kurang ajar tu supaya diorg plk dpt kanser stage 4. Biar diorg tau perasaan tu. Aku kena denggi dulu pun depress. Org yg dtg sibuk je konon hebat bg nasihat bagai mcm bagus. aku nak telan air seteguk pun pyh muntah balik, ckp aku ngada2 padahal aku hidup 50-50 je. Aku ada anak 2, beranak normal. Last2 Tuhan bagi aku kekuatan dgr suara anak jiran katil sebelah yg dtg melawat bapak dia. Dia dtg diam tak bising sbb hormat org sakit umo dlm 10 tahun. Cakap pun bisik2 je. Kalau undang2 malaysia boleh tanam orang hidup2..dah lama aku aku manusia mcm tu…boh dlm simen basah tanam dlm tong biar keras.

    9

    4
    • tuihhhh says:

      setiap negara kena ada law..kalau law less, maka akan sesuka tembak, buli,rogol dn etc.
      Kena ingat tu.
      Tapi satu je nak ckp..pecaya x aku ckp, rakyat malaysia terutama di tujukn pada kaum Adam. Kenapa byk perceraian kt M’sia ni, inipun kira Jenayah. Laki sggup kawen lain..abaikan rmhtangga. Hanya tujukan pada kaum Adam. Lelaki sini dlm 10 org, hanya 2 org je betul2 “bertggjwb sepenuhnya”.
      Cerai berai pun jenayah jugak.

      1

      14
  7. binatang acah bagus says:

    netizen yg acah2 bagus besalah, kain sendiri koyak rabak, sebok canang kain orang .

    11

    0
  8. nok gebuzzz says:

    kalau ditempat elyana tinggalkan jer laman sosial ni…ape2 update pasal elyana wartawan kat malaysia ni ramai yg up story…jgn kisah pasal follower..like ke…elyana kena byk bersabar..inn shaa allah DIA akan tolong kite..

    3

    0
  9. fishball says:

    off je lah comment section???????????????????????????????????????

    4

    0
  10. xx says:

    elyana ni pun hati batu ..dari org kesian sampai mnympah.. sepatutnya dah tau mmg ade pnyakit x lama idop tinggalkanlah cerita yg baik utk diri sendiri , contohnye jgn mncarut ..supaya org ksian lebih bnyk mendoakan..imho

    13

    11
    • zarikalila says:

      aah, betul la akak, tutut aurat tu wajib. lantak aku ah nak adivice or tak. kalau tak nak trima advice aku. please block . tak dak masalah aihhh

      6

      6
    • Boy bulat says:

      Mcm mana mudanye kau …entah entah ajal kau dulu …bukan dia …..so watch out what u said .

      4

      2
  11. Anonymous says:

    but kak..menutup aurah is wajib – sama mcm solat..mulut puaka netizen yg berhihab tu lain cerita…….

    13

    0
    • sarah says:

      Tak payah sibuk hal kubur orang. Tu antara dia dengan Allah. it’s a personal choice, tudung ke tak, solat ke tak. tak payah cakap kalau mati bukan boleh golek masuk kubur sendiri- tu kan fardhu kifayah pada yang hidup. leave her alone. Bukan dia tak tahu, tapi dia tak mau buat so diam sudahla. doa aja dalam hati kalau betul ikhlas. Mengada ngada betul, penyibuk.
      Netizens mmg penyibuk . eiii aku kalau baca yg komen kat aliff syukri’s lagi la. Sibuk nak tau kenapa mak bapak anak angkat si alip tu bagi anak dia kat alip? Kalau ya pun kau ingat sesuai ke dia nak cerita kat situ?

      18

      1
      • Anonymous says:

        ko kapir eh? atau liberal? malu nabi ngaku ko umat

        3

        7
        • Ken says:

          Things you never knew , you never knew !!!!!!!!

          0

          0
        • sarah says:

          Tu jelah argument “cerdik”kau bila orang tak agree dengan kau, terus cop “kapir”or “liberal”. Kau yang bingai. Ingat dunia ni in black and white je ke? Stupid.

          7

          0
      • Anonymous says:

        Satu lagi otak sempit

        0

        1
      • kakak kertu jiwa riang says:

        berhijab tu bukan hak peribadi .. menutup aurat itu hak Allah.. solat itu hak Allah.. jadi tunaikan hak Allah baru hak2 kita Allah akan permudahkan.. kejarlah akhirat maka dunia akan mengejarmu.. kalau kau kejar dunia , akhirat akan jauh tinggalkan kau. bab elyana ni bio lah dia.. dia ada suami.. rasanya dia tahu hukum hakam.. cuma dia sayang nak menutup aurat.. macam kakak dulu.. takut nak menutup aurat sebab takut nampak tak ranggi.. bila da kawen da beranak pelan2 kesedaran tu datang.. kita doakan yang baik2 aje utk elyana.. jangan dok hina dia.. nak tegur suruh dia menutup aurat pm je la.. takyah komen tempat terbuka yang mana org bleh nampak.. malu lah dia.. kakak dulu bapak kakak suruh berhijab pon tak tegur depan family.. bila duduk berdua baru dia tegur.. tak guna abah solat tonggang tonggek g masjid kalau anak abah sendiri tak buat yang hak Allah.. masa tu tersentuh rasa hati..

        3

        0
  12. Ken says:

    Siboknya aje akak akao bwg n budak budak acah acah bagus ustajah jadi suruh org bertudung …sampai naik meluat aku baca …. Yang bertudung tula lagi puaka dr free hair . Yang bertuding tu lagi byk buat maksiat dr yg free hair …

    3

    4
    • Anonymous says:

      tudung xda dosa, napa salahkan tudung? LOL tutup aurat is wajib sama ada u suka atau tak. u ni liberal eh?

      6

      4
      • Ken says:

        Liberal tak liberal hak aku ..kau nak bertudung jual tudung beli tudung nak
        reka tudung …tu hak kau … seriously tak payah nak jadi ustajah daun bawang pulak

        3

        3
        • Ken says:

          Tak payah nak suruh org lain bertudung ……lagi pun dah masing masing dewasa bukan budak budak …. Masing masing ada hak nak bertudung atau tak ….tak payah nak paksa nak kutuk dia …last last dia dpt pahala …yang suruh bertudung tu masuk neraka …-just saying-

          3

          3
  13. qq says:

    ternyata ramai yg mengangkat perempuan tidak bertudung sebagai hero…n yg bertudung sebagai puaka dan makcik bawang….baguslah…c el ni lah ketua bidadari kamu nanti …tutup aurat tu mmg wajib ye yg free hairrrrrr ..

    11

    2
  14. name says:

    sikit je nak komen,

    kau purdah, sembayang tonggang tonggek pon. setiap dosa dan pahala dikira.
    kau buat maksiat macam mana pun, bila kau bersedekah, tetap dpt pahala.
    so tak payah nak nilai orang dari 1 sudut je, sebab setiap 1 hal dikira dari sekecil2 hingga sebesar2nya.

    kau niat nak ajak dia pada kebaikan, dpt pahala, tp dlm masa yg sama kau maki2 dia, ko dapat dosa. so kesimpulanya, kau tunggu jelah penimbang kat sana timbang sebelah mana berat sebelah mana ringan

    11

    1
  15. AM says:

    hahaha padam muka mmg patut kena netizen2 ni. Tunjuk pandai sgt, sibuk cari salah org. suka meletakkan hukum pada orang. menegur tak salah cari tu biar berhemah. dan lagi satu sebelum tegur toleh dekat cermin tengok diri sendiri.. dah cukup sempurna ke diri kita ?!.. #peacenowar #positivevibes

    2

    2
  16. Anonymous says:

    Ye tahu, tak tutup aurat berdosa…tapi siapa kau nak ambil alih kerja Tuhan? Nabi ajar tegur orang camni ke?

    Jom kita muhasabah diri kita balik.

    3

    2
  17. Anonymous says:

    boleh tahan gak mulut elyana ni ek
    sebelum ni pun selamber dia ngata tokram

    7

    1
  18. wekkkkkkk says:

    satu je nk kepoh, ELYANA ni dh kategori wanita dewasakn..mcm peliklah aku tgok anting2 mcm anak dara sunti baru nk melawa..atau ni gmbr lama..

    1

    1
  19. donedakwah says:

    Surah Al – Asr, renungkan..semua manusia berada dalam kerugian kecuali yg berpesan2 pada kebenaran dan kesabaran…

    10

    0
  20. rara says:

    Amal makruf, nahi mungkar. Tya je ustaz or ustazah apa maksud ni..tu je nk ckp.k, bai.

    4

    1
  21. annone says:

    Kenapa undang2 edar dadah kena gantung mati tp klu dedah aurat x kena gantung mati di dunia? Sapa tau jawapan dia? Padahal Allah dah tunjuk demo kepada Nabi tentang siksaan neraka kepada yg dedah aurat

    5

    4
    • dh tau atau x tau says:

      di dunia jln terakhir tembak, gantung, di matikan dgn suntikan atau ape je yg kamu tau. Tapi masa akhirat..kamu pun blajar agama kan, mesti kamu tahu.

      1

      0
    • biarbetik says:

      Kenapa berkata bergini…pengakhiran seseorang bukan untuk manusia menilai…kalau kita elok sempurna pun tak boleh la kita menilai seorang insan bergitu…saya dah melihat bermacam2 jasad masa bekerja…menyesal tapi tetap waktu rihat gossip column ni juga tempat saya layari…kalau kita betul2 fikir kita ni tak berdosa kita tak masuk column abg Nara ni…beda pengedar tu kerana dia bukan menghancurkan diri sendiri tapi diri org lain…kadang2 gunakan akal sebelum mulut berbicara…mati itu pasti…tapi bila org mengetahui dia akan mati ni payah untuk ditelan…let her cope with it…let u cope with yours…menegur tak salah tapi ada cara dan tempatnya…

      6

      0
  22. Opah Labun says:

    Sebenornye netizen2 ni nak nasihatkn je tp x kene gaye.kasor keraih ayatnye.deme ingat deme tu bg nasihat kt keluarga sndiri ke?nk bg nasihat tu bior le elok budi dan susunan ayat.ini idok,konon nk nasihat tp ayat rope tahik ayam.
    Yg betuinye..kabor gini..kite ni manusia,satu hari PASTI MATI,cuma kite x tau bila dan dimane dan cara bagaimane kite mati..dan beruntung le org2 yg dh tau keadaan dirinye dan bile jangke hayat hidupnye(yg berpenyakit kritikal).org yg mcm inile yg wajib pulun ‘standby’.maknenye persiap2kn diri utk berjumpe ALLAH x lama lg.senang kate..kubur dh ade sebelah,sebelah kaki dh masuk dlm,tinggai mase nk terojun je..atte x takot ke kome?nk jmpe Allah tp ape pn x standby..buatle ibadat bnyok2 dan x usahlah buat ape yg Allah larang.yg mne trdedah aurat wajib ditutup,klu org nengok aurat trdedah hari2 kn berdosa,solat 5 waktu,tmbh solat sunat,bnykkn berpuasa,mengaji,hindarkan maksiat..dan mcm2 le.nengok cntoh arwah julia perez,saat arwah tau kansernye udah thp 4,ape yg dia buat?dia bertaubat kome.die dh tutup auratnye,pki pakaian ikut syariat,pegi umrah meskipon naik wheelcha je..betapa takutnye dia pd kematian dan nk jmpe Allah..subhanallah..sbb itu opah kabor..untung deme2 ni dh tau dulu drpd kite ni,kome2 ni,yg x tau,x diberi tande2 oleh Allah..mengejut aje perginye..atte sedih pulok opah ni ha..
    Buat Elyana..moga Allah melembutkan hatimu dan memberi hidayah secepatnye..perkara wajib x elok ditangguh2 ye.amin ya rabbal alamin..

    11

    0
  23. sambal bilis says:

    aku ni tunggu gossip bossned dan mak tiri die jerrr

    1

    0
  24. Yoy says:

    semoga elyana kuat dan tabah

    0

    0
  25. .... says:

    Nasihat jer elok2..tu kan da suruhan rasul so kat akhirat x la kita kena tnya napa x tegur kemungkaran depn mata

    3

    0
  26. makiqram says:

    salam semua………………..stop bagi advice kat dia. lantak dia lah let it be let it go……….kubor masing masing…………….

    0

    0
  27. damai says:

    sy jaga 3 org sakit cancer, kakak, ke 2 ibu mertua yg semua tahap 4, mmg org sakit cancer ini very sensitive, nak nasihat pun kena cakap elok2 dan org yg menjaga pun kena sabar dan tabah. kdg pesakit ini ada time mrk rasa tertekan bila kena makan ubat aja dan x bermaya, so yg blm pernah ada ahli keluarga yg ada penyakit cancer baik jgn ckp dan konon nak beri kan nasihat tapi cara menyakitkan hati, faham ehk

    0

    0
    • wekkkkkkk says:

      itu hari agent insuran A… ckp, utk rawatan penyakit kanser je RM100,000.00++. Tapi jika ambil insuran, penyakit kanser termasuk dalam 36 penyakit kritikal. Kalau pesakit dpt penyakit ni dlm tempoh dh beli insuran, maka sykt insuran A..tu kata x perlu byr seumur hidup lagi yg kita dh beli tu. Masuk cepital swasta x perlu byr dh. Sbb tu insuran tu cover rm1 juta utk package insuran yg kita beli.

      Sbb tu saya cadangkn beli je insuran utk persediaan.

      Kalau dh ada penyakit kritikal sebelum beli insuran…mampuihhhh x dpt beli dh.

      Sekadar advise.

      0

      0
  28. Anonymous says:

    saya pun ada komen kt page dia. tapi dah kena unfollow dh. tapi saya rasa takde pun komen sy yang makian dan cacian. saya just taip.
    “cantik sgt awk bertudung. semoga hati awk terbuka untuk brtudung dan menutup aurat.”
    ayat mcm tu menyakitkan hati dia ke? kalau sy mmg ikhlas nk puji dia sbb suka sgt tgk dia brtudung. tak sangka dia bleh reply pada netizen mcm ni. kecewa sgt dgn cara penerimaan dia. minta maaf kalau sy salah. just seikhlas hati komen tu utk dia.

    7

    0
  29. joe says:

    MOGA ELYANA TABAH MENGHADAPI DUGAAN HIDUP INI…MOGA ALLAH LINDUNGI KAMU ELYANA SEKELUARGA..AMIN

    0

    1
  30. joe says:

    saya doakan moga elyana kembali pulih kesihatannya seperti sediakala, dipermudahkan segala urusan.,amin… kita doa yg baik2 lah untuk elyana, tak rugi…POSITIF LAH!!!ni bagi komen MENGALAHKAN ORG YAHUDI!!

    0

    0
  31. perasan baik says:

    pasal tutup aurat pun kecoh.
    dasar spisis tak nampak taik idung sendiri.
    taik idung sendiri dah hitam tu pun tak buang2.
    sibuk je suruh orang tutup aurat.
    gagooo jak.
    macam lah baik sangat…entah2 yang suruh orang tutup aurat tu yang lebih lagi buat dosa.. puihh..(ludah)

    0

    3
  32. kakak kertu jiwa riang says:

    kita doakan yang baik2 sudahlah.. tak perlu kecam mengecam orang.. kita yang sihat ni pon tak tahu bila ajal menjemput.. mungkin elyana yang sakit ni hidup lagi 10 tahun atau 20 tahun .. kita yang sihat ni seminit dua lagi hidup atau tak pon kita tak tahu.. kita doakan semua orang mukmin dalam dunia dapat husnulkhatimah.. selagi roh tak dicabut selagi matahari tak terbit arah berlawanan pintu taubat sentiasa terbuka..

    1

    0

Leave a Comment

Optional