Beautifulnara – Gosip Artis Malaysia Terkini

Hiburan

Kenyataan Penuh Malique Tentang Pengharaman Lagu Bawaku Pergi

Abang Nara masih tidak berapa pasti sama ada lagu Bawaku Pergi nyanyian Kaka dan Zizan ini sudah diharamkan atau belum. Namun Malique selaku pencipta lagu ini sudah pun mengeluarkan kenyataannya berhubung isu ini. Ternyata Malique amat kecewa dengan apa yang sedang berlaku.

bawaku pergi diharamkan

Advertisement

Di bawah ialah kenyataan penuh Malique:-

Pagi tadi, Zizan (Raja Lawak) menelefon saya mengatakan surat sudah diterima dari kerajaan, lagu BAWAKU PERGI harus dihentikan penyiarannya. dengan segera.

Tanpa perbicaraan, tanpa peluang tertuduh untuk membela diri. Tidak adil, saya merasakan yang Zizan, Kaka & saya telah ditindas.

Keputusan ini dilakukan oleh individu, panel (jika wujud) yang tidak adil, cetek & berkepentingan politik secara jelas’nya.

Pada tahun 1998, saya menulis lagu PERGI JAUH untuk isteri saya. Lagu itu berkisarkan kami yang berangan-angan untuk pergi bercuti di tepi pantai Bali.

Pada tahun 2012 pula, saya menulis lagu BAWAKU PERGI sebagai susulan kepada lagu PERGI JAUH. Lagu ini berkisar mengenai kehidupan saya yang setelah beberapa tahun berkahwin tapi masih sibuk dengan kerja dan jarang-jarang dapat pulang bersama dengan isteri.

Lagu ini dicipta dari point of view si sang isteri untuk suaminya. Sang isteri berangan-angan mahu bercuti ke Tibet/Nepal sebagai tempat berbulan madu.

Kerana itulah datangnya ayat, ‘puncak dunia kita duga’. Setiap orang yang mempunyai asas geografi, akan tahu yang puncak dunia adalah di Himalaya.

Di situ jugalah wujudnya haiwan mitos Yeti yang dikatan mendiami tanah tinggi di situ. Mengapa semua ‘pentafsir profesional’ gagal untuk mengulas tentang bait tersebut?

Saya selalu mengidam untuk pergi ke Indochina melalui jalan darat, ‘pergi lebih lama, pergi lebih jauh’. Saya tiada masa untuk meletakkan diri saya dalam fikiran seorang remaja kerana zaman itu telah lama saya tinggalkan.

Saya menulis sebagai seorang dewasa dan jika ada pihak kurang matang yang mendengar lagu saya dan bertindak bodoh, itu bukan hal saya.

Saya gemar mengembara, dunia ini ada 196 negara, dan sempadan dunia saya tidak berakhir di Siam. Saya mempunyai kebebasan untuk mengembara dan menceritakannya kepada sesiapa sahaja.

Pada asalnya, lagu BAWAKU PERGI adalah lagu Ella featuring Malique tetapi ditukar kepada Kaka & Zizan atas permintaan Zizan sendiri. Dia menyukai lagu tersebut dan tiada timbul persoalan langsung tentang ‘niat’ lagu tersebut.

Jika lagu ini diharamkan, tanpa disoal, tanpa dibicara, saya menuntut keadilan dari KERAJAAN MALAYSIA yang telah menghukum rakyatnya dan menidakkan hak dan kebebasan saya untuk bersuara.

Orang yang patut diharamkan adalah orang yang mengusul perkara ini. Memalukan, pakcik. Saya tiada masa untuk berbalah dengan manusia yang negatif, lemah dan sangat senang dibunuh dengan kata-kata.

Salahkan diri sendiri, jika dah membesarkan anak selama 20 tahun tapi dengar lagu 4 minit, dia dah lari. Be strong pakcik, bukan semua benda dalam dunia ini berniat untuk mencederakan anda dan keluarga anda.

Saya juga ada kehidupan saya sendiri. Its just a song. If you dont like a certain food, you just leave it. You dont go around telling the whole country that they shouldnt taste it too. To whomever it may concern, you can start by being fair if not smart.

Don’t let the world laugh at you over another childish issue blown out of proportion. Jangan senang-senang nak haramkan sesuatu dan menutup periuk nasi orang. Saya ada soalan terakhir untuk semua. Siapa yang sebenarnya negatif?

Malique sudah luahkan isi hatinya. Kalau benar lagu ini sudah diharamkan, marilah kita sama-sama tunggu penjelasan daripada pihak yang mengharamkannya.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

416 Comments

  1. Apin

    August 17, 2012 at 1:18 am

    Malique ni seorang yg berilmu tinggi,dan ramai rkyat Malaysia yg salah faham dngan lirik lagu Bawaku Pergi,c’mon it’s just a song,rmaja lari dari rumah ni dh lame giler berlaku!and korang pun dh dngar keterangn malique ttg lagu ni.Setiap lirik Bawaku pergi ade makna yg tersembunyi,korng kna fahami betul2 dngan karya Malique,xkan senng2 die nk buat lirik remaja lri dari rumah,padahal die tau benda tu buruk??aku agreed dngn ape yg Malique ckp,siapa sebenarnya yg NEGATIF??

  2. Whitney ( Australia )

    August 5, 2012 at 5:02 am

    i had heard about this song being ban in Malaysia. but why?
    this song is very cool and the rhythm is smooth to hear. but Malaysian people always criticize about their song. every people have their own brain to think which is negative and positive side, so if teenagers escape from their house bcause of this song. it is mentally retarded people. HAHA it just a song. cmon people this will make ur race look like a child bcoz of the degree of thinking. teenager can think which is good or bad. if this song influence them that mean their parent must send them to psychologist experts :D

  3. blabla

    July 19, 2012 at 9:30 pm

    mereka suka yang tersirat tak suka yang zahir
    banyak mulut tapi tak cukup sirih dan gambir
    belum khatam ngaji lagak mahir mahu tafsir
    bila tersalah anasir persalahkan ku dan nasir,
    kalau jumpa yang kurang cerdik tolong terangkan
    lirik malique bukan teks tapi kodeks macam hammurabi
    atau nag hammadi jangan kupas mesti carigali,
    -malique-
    dah bodo wat care bodo. jgn bodo sombong !!`

Loading...
To Top