Written by AbangNara | March 27th, 2014

Rita Rudaini tidak menangis ketika perkahwinan bekas suaminya, Aidil Zafuan dan Zarema Zainal baru-baru ini, akan tetapi Abang Nara yang sebak apabila membaca temubual pelakon hebat ini bersama Utusan Malaysia. Memang tabah dan cekal sungguh hati seorang insan bernama Rita Rudaini ini. Sesungguhnya Abang Nara respek dan kagum dengan kekuatan semangatnya selepas gagal dalam rumah tangga dan menghadapi cabaran membesarkan 2 orang anaknya.

rita dan aidil

Ditanya apakah perasaannya pada hari bekas suaminya berkahwin sekali lagi, Rita menjawab:-

Perasaan saya dah tak penting sebenarnya. Saya pernah lalui peristiwa yang lebih ?dahsyat? daripada itu. Ditinggalkan pada ketika Rayyan masih kecil, dalam keadaan mengandungkan Arjuna lagi. Apakah ada lagi kesedihan yang lebih teruk daripada itu?

Hanya wanita yang pernah mengalaminya sahaja akan tahu bagaimana ?kesakitan? saya pada waktu itu. Perkahwinan dia, soal yang sudah agak ?kecil? bagi saya. Lagipun, ia sudah dijangka, tidak terkejut pun. Insya Allah, ia tidak akan menjejaskan apa-apa bagi saya. Seronok tengok dia (Aidil) sudah bahagia sekarang ini.

Kenapa saya perlu menangis? Saya sudah puas menangis sebelum ini. Airmata saya pun sudah tidak ada lagi. (Ketawa).

rita dan aidil

Dan kerespekan Abang Nara terhadap Aidil Zafuan juga bertambah apabila pemain bola sepak ini menghabiskan masa selama 2 minggu untuk bersama anak-anaknya. Cerita Rita:-

Ada, dia datang, jumpa anak-anak. Dia mesej saya mahu datang. Mulanya memang saya terkejut sebab setelah sekian lama, akhirnya dia datang juga untuk jumpa anak-anak. Saya pun tak ada masalah sebab dia sudah lebih sembilan bulan tak jumpa anak. Saya faham perasaan dia sebab dulu dia dan Rayyan memang terlalu rapat. Hati saya pun jadi semakin terbuka. Sebab itu saya menerima kehadiran dia kerana anak-anak sudah lama tidak melihat bapa sendiri.

Sekitar dua minggu sebelum dia berkahwin. Hampir setiap hari dia habiskan masa dengan anak-anak. Mereka tidur bersama, makan bersama, buat macam-macam aktiviti bersama-sama. Punyalah anak-anak seronok. Melihat keakraban mereka semula, saya sebagai ibu merasa sangat gembira. Saya merasa sebak sangat sebab sebelum ini anak kami, terutamanya Arjuna tak pernah tahu apa itu makna Daddy. Baru sekarang Arjuna tahu yang Daddy tu ayah dan dia ada ayah.

rita dan aidil
Apa yang Abang Nara dapat simpulkan ialah Rita Rudaini redha dan gembira melihat Aidil kini bahagia di samping isterinya, Zarema Zainal. Itu satu sikap yang harus kita puji. Tiada perasaan dengki, cemburu ataupun benci. Memang kecekalan Rita harus dijadikan contoh kepada wanita di luar sana yang mengalami nasib serupa. Sama-samalah kita doakan agar Rita juga akan menemui kebahagiaanya satu hari nanti. Baca artikel ini sepenuhnya untuk temuramah penuh Rita bersama Utusan Malaysia baru-baru ini.

CERITA cinta mereka telah berlalu, tetapi jutaan peminat tetap mahu tahu apa yang berlaku terhadap kisah Rita dan Aidil selepas bertahun-tahun mereka ?dipisahkan? oleh takdir. Dengan dua anak lelaki yang kini semakin membesar dan cerdik, Rayyan dan Arjuna, kisah hidup dramatis popular ini barangkali lebih menarik untuk diceritakan berbanding dengan kisah lakonannya di layar kaca.

Ketika bekas suami, Aidil Zafuan Abdul Radzak memilih untuk kembali ke alam perkahwinan dengan mengahwini kekasih hati, Zarema Zainal hanya setelah beberapa bulan perceraian dengan Rita disahkan, banyak yang meminta Mega untuk menyelami perasaan Rita sebagai bekas isteri. Awalnya, Rita yang menghabiskan tempoh edahnya pada November 2013, menolak untuk dipotretkan dengan anak-anak. Dia tidak mahu dikatakan mengambil kesempatan atas kebahagiaan orang lain ketika ini. Pun, beberapa kali dipujuk, dia akhirnya menjemput kami ke rumahnya untuk sesi khas ini. Mega memilih untuk bertanya soalan-soalan jujur kepada Rita.

Hits: Banyak yang ingin tahu, bagaimana sebenarnya perasaan Rita pada hari bekas suami akhiri zaman duda minggu lepas?

Rita: Perasaan saya dah tak penting sebenarnya. Saya pernah lalui peristiwa yang lebih ?dahsyat? daripada itu. Ditinggalkan pada ketika Rayyan masih kecil, dalam keadaan mengandungkan Arjuna lagi. Apakah ada lagi kesedihan yang lebih teruk daripada itu? Hanya wanita yang pernah mengalaminya sahaja akan tahu bagaimana ?kesakitan? saya pada waktu itu. Perkahwinan dia, soal yang sudah agak ?kecil? bagi saya. Lagipun, ia sudah dijangka, tidak terkejut pun. Insya Allah, ia tidak akan menjejaskan apa-apa bagi saya. Seronok tengok dia (Aidil) sudah bahagia sekarang ini.

Hari Aidil bernikah, hanya berteman anak-anak?

Ya. Saya kebetulan cuti, tak buat apa-apa pun. Layan anak-anak macam biasa. Saya tak fikir sangat pun dia hendak kahwin ke apa. Kisah dia sudah berakhir, yang ada hanya kisah dia dengan anak-anak sahaja. Perasaan anak-anak lebih penting buat saya ketika ini.

Sedikitpun Rita tidak menangis?

Kenapa saya perlu menangis? Saya sudah puas menangis sebelum ini. Airmata saya pun sudah tidak ada lagi. (Ketawa).

Sebelum berkahwin, Aidil ada berjumpa dengan anak-anak?

Ada, dia datang, jumpa anak-anak. Dia mesej saya mahu datang. Mulanya memang saya terkejut sebab setelah sekian lama, akhirnya dia datang juga untuk jumpa anak-anak. Saya pun tak ada masalah sebab dia sudah lebih sembilan bulan tak jumpa anak. Saya faham perasaan dia sebab dulu dia dan Rayyan memang terlalu rapat. Hati saya pun jadi semakin terbuka. Sebab itu saya menerima kehadiran dia kerana anak-anak sudah lama tidak melihat bapa sendiri.

Bila tu?

Sekitar dua minggu sebelum dia berkahwin. Hampir setiap hari dia habiskan masa dengan anak-anak. Mereka tidur bersama, makan bersama, buat macam-macam aktiviti bersama-sama. Punyalah anak-anak seronok. Melihat keakraban mereka semula, saya sebagai ibu merasa sangat gembira. Saya merasa sebak sangat sebab sebelum ini anak kami, terutamanya Arjuna tak pernah tahu apa itu makna Daddy. Baru sekarang Arjuna tahu yang Daddy tu ayah dan dia ada ayah.

Anak-anak masih kenal Aidil?

Hmmm, masa mula-mula mereka bertemu, Rayyan boleh tanya ?Siapa ni Mommy?” Kasihan juga pada Aidil, saya nampak dia sedih. Tetapi dia pun faham sebab sudah lebih sembilan bulan dia tidak berjumpa dengan anak-anak, budak-budak cepat lupa. Dik Mok (Arjuna) pula, langsung tak kenal dia, tidak mahu dekat dengan Aidil dan awalnya buat tak peduli sahaja. Tetapi setelah beberapa jam, akhirnya dia okey dan boleh bermain bersama-sama. Sekarang Dik Mok pun sudah pandai panggil Daddy. Cuma sekarang ni saya susah pula nak menjawab bila anak anak tanya: ?Kenapa daddy sudah lama tak datang? Kenapa Daddy tinggalkan Dik Mok semula?”

Apa Rita jawab?

Apa lagi? Saya beritahu, daddy sibuk di padang bola! (Ketawa).

Kononnya Rita menghalang anak-anak daripada bertemu Aidil sebelum ini? Kenapa?

Tidaklah! Itu hanya fitnah. Selama ini saya tidak pernah menghalang Aidil untuk bertemu anak-anak.Sebagai ibu, saya selalu fikir, biarlah anak-anak mendapat kasih sayang daripada seorang bapa sepenuhnya, saya cuba dekatkan mereka. Saya fikir, walaupun ibu bapa telah bercerai, anak-anak ada hak untuk mendapat sepenuh kasih sayang kami berdua. Cuma perkara begini kena buat bersama-sama, kalau saya seorang saja usaha tidak akan menjadi. Mungkin kerana keadaan, ada halangan lain, dia tidak dapat datang jumpa anak-anak sebelum ini.

Apa yang Rita harapkan daripada ?penyatuan? semula anak-anak dan bapa ini?

Saya harap, dia akan terus bersama-sama membantu saya demi kebahagiaan anak-anak. Itu juga yang dia janji sebelum dia berkahwin. Dia kata mahu memberikan semula kasih-sayang yang sempurna kepada anak-anak yang selama ini diabaikan. Saya harap dia tunaikan kerana anak-anak sudah faham dan tahu yang mereka juga ada Daddy. Jika kita sudah lama hidup, anak-anak pula baharu hendak kenal dunia. Jadi, dahulukan anak-anak dalam apa juga perkara. Jangan pinggirkan anak-anak lagi, walau apa sekalipun berlaku.

Aidil sudah berkahwin semula, Rita bila lagi? Selagi Rita belum ada pengganti, orang akan bertanya, sampai bila mahu sendiri?

Hmmm… sampai berapa lama boleh hidup sendiri, saya pun tak tahu. Jujur saya katakan, ketika ini tiada hati untuk menjalin hubungan dengan sesiapa pun. Langsung tak ada rasa untuk kembali bercinta. Mungkin sibuk dengan anak-anak, aktiviti harian saya penuh. Walaupun dunia saya hanya di rumah dan di lokasi, ia memang memenatkan. Jadi, saya mahu enjoy menikmati tanggungjawab membesarkan anak-anak ini dengan sebaik-baiknya, tanpa gangguan pihak lain. Solo pun boleh bahagia juga, kan?

Tidak risau orang akan cakap, seolah-olah Rita tidak boleh lupakan dia?

Tak boleh lupakan dia? (Beberapa saat terdiam, mengambil nafas panjang). Beginilah, kisah kami sudah lama berlalu. Kalau orang kata saya tak mahu kahwin lagi sebab tidak boleh lupakan Aidil, itu salah sama sekali. Salah! Untuk menjalin hubungan baharu, kena ada rasa suka, ada keinginan untuk bercinta lagi. Tetapi buat masa sekarang, hati saya masih kosong, tanpa rasa. Kalau kahwin lagi pun, saya selalu fikir, ada ke lelaki yang boleh sayangkan anak aku? Atau dia hanya suka aku? Saya takkan cari ?lelaki? lain hanya kerana tanggapan orang yang sebegitu.

Kasih sayang boleh dipupuk, kenapa mahu lari daripada cinta baharu?

Saya fikir anak orang tetap anak orang, berbeza dengan anak sendiri. Ada ke orang hendak sayangkan anak kita, sama macam kasih sayang ibu bapanya sendiri? Saya pasrah dan reda kalau saya akan jadi ibu tunggal sampai ke usia tua. Bukan cakap takbur, tetapi jujur saya katakan ruang sunyi sedikit pun tak ada dalam diri saya ketika ini. Sebab itu saya tak pernah fikir soal lelaki. Kalau hendak kata perempuan tak boleh hidup tanpa suami tu, tak semestinya. Sekarang pun anak-anak sudah semakin membesar, kesusahan sudah hampir berlalu. Masalah pun sudah tak banyak. Jadi, saya tak perlu risau kalau hidup sendirian.

Jangan bohong, tidakkah ada waktu ?lemah? seorang Rita Rudaini?

Ada, memang ada. Waktu paling lemah bila malam menjelang, anak-anak sudah tidur, suasana sunyi sepi. Waktu itu saya selalu akan menangis. Saya jadi tak kuat apabila tengok anak tidur, saya sendiri. Rasa bersalah kepada anak-anak datang tiba-tiba. Selalu terfikir, kenapa orang buat kami sampai jadi macam ni? Pernah juga terfikir, kenapa dulu kami tak boleh korbankan perasaan sendiri, tolak ego, berkorban perasaan untuk anak-anak sendiri? Kenapa juga orang di sekeliling hidup kami lebih pentingkan untuk menjaga perasaan mereka sendiri daripada pentingkan kehidupan kami anak-beranak? Sekarang adalah masa untuk kami tebus dosa pada anak-anak.Kesilapan saya, saya akui, kesilapan orang lain saya tak nak ambil tahu lagi.

Apa rancangan untuk anak-anak selepas ini?

Banyak yang saya rancang untuk anak-anak. Memandangkan mereka hanya ada saya sebagai ibu dan bapa seharian, saya fikir perlu kurangkan aktiviti seni. Mereka tidak mempunyai pengasuh atau penghibur hati yang lain.Jadi, dunia saya sepenuhnya untuk mereka. Sekarang saya pun sudah ada perniagaan sendiri, lebih mudah untuk uruskan soal hidup termasuk soal kewangan dan waktu kerja. Saya juga lebih banyak menyimpan untuk anak-anak berbanding diri sendiri, itu pun tujuan saya berniaga. Saya selalu katakan kepada diri sendiri, seorang lelaki pergi, diberikan-Nya kepada saya dua lagi lelaki. Lelaki-lelaki kecil ini adalah dunia yang membuatkan saya mampu terus hidup.

Petang itu, setelah lebih enam jam bersama di rumahnya, kami tinggalkan Rita dengan doa dan harapan. Semoga suatu hari nanti, hadir seorang lelaki yang baik, yang mampu menjaganya untuk seluruh kehidupan dan memimpin seorang Rita Rudaini ke syurga firdausi…Amin!

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

122 responses to Kenapa Saya Perlu Menangis? – Rita Rudaini

  1. mak dara says:

    kalo kira redha inshaAllah Allah gantikan dgn yg lebih baik

  2. Leeza says:

    Menitis airmata membcnya…sya pun seorang ibu tunggal…hya ank2 penguat segalanya..kt perlu tabah..kupinjam semangatmu RR…

  3. zetzety says:

    tabah hati seorang wanita..bersimpati dengan nasib RR..Allah SWT sedang mengujimu untuk memberikan sesuatu yang lebih baik..

  4. mimi says:

    Betul lah tu,
    Untuk apa dia menangis?
    Dia dah move on kot.

    Perlu ke wartawan ke sesiapa ke pergi tanya perasaan orang tu bila janda/duda dia kahwin? Come on lah

  5. Aku says:

    Tersentuh hati aku baca kata-kata Rita ni.

  6. I respek U says:

    Tahniah lah akak RR sebab ketabahan akak tu memang sukar dan tak semua org boleh menerimanya…

    Tahniah jugak sebab akak dikurniakan 2 anak lelaki yang sangat-sangat comel dan hansome….doa saya semoga mereka bersama akak sampai hujung hayat….

    Jaga diri dan all the best untuk kerjaya akak, masa depan akak dan anak-anak yang sangat hansome.

  7. liza izara says:

    takpa, esok lusa kat akhirat Allah tanya mana pergi tanggungjawab utk anak-anak??? semoga kak rita akan sentiasa kuat . wanita boleh hidup tanpa suami, tp tidak tanpa anak-anak.

  8. mak c kina says:

    sebenanrnye rita xperlu keje…klu aidil xbg nafkah utk ank2,bapak aidil yg kne bg nafkah…xde bapak, adk beradik lelaki aidil…ko igt senang2 je ke nk jd lelaki!…

  9. “Why did I need to cry?” – Rita Rudaini

  10. IAMYOURS says:

    Be strong & Never Give Up…Move On & forget the past…
    You’re still stunning…I believe you deserve someone better than Aidil…
    Good guy always searching for strong lady like you…( I pun nak )
    All the best …….

  11. anje says:

    aidil bayar jek la 5k.. taknak nak diskaun bagai..

  12. kaki says:

    hanya mereka yg mengalami dan Allah sahaja yg tahu hakikatnya.. bijak kau Rita.. tahniah! kau menang didunia!

  13. Team RR says:

    Ade jugak yg dislike komen2 positive / motivate utk RR yea , sah2 semua tu Barua Aidil , Aidil Family and Zareema fan !!! tiada kemanusian lansung !!

    • menyedihkan la kau ni says:

      tak semua org minat artist mcm kau..asal artist ko kena kutuk je, musti dah ada tuding jari mana2..tak elok mcm tu..tak semua org berfikiran mcm kau..aku tak minat sorg artist pun..tapi aku baca mcm2 perkara, be it in newspaper, magazine, online, etc..jadi aku tahu kes rita dan aidil..masuk front page plak lagi kan…pada aku, kedua2 pihak silap..tapi kesilapan rita nampak sgt jelas kerana dia yg pertama bawak issue rumah tangganya ke paper..kalau rita kata aidil jahat, rita pun sama je jahat..takde beza..tak payah la nak agung2 kan manusia mcm rita atau aidil..mereka ni lebih banyak berbuat maksiat dalam hidup mereka sehari2..ada baiknya kau minat pada ustaz2 ke, ustazah ke, pendakwah mana2 ke..itu lebih baik..mendatangkan ilmu..artist ni semua akan tarik korang bersama2 mereka ke lembah sia2, penuh dosa, penuh maksiat..

      • Anti ustazah cap ayam says:

        AKu bkn minattt sgt artis2 mcm yg ko buruk sangka , tapi aku tahu kes RR via online dan aku simpati , Ko mcm bagus sgt erk ?? ke ko perasan bagus ?? , org2 yg kasi komen2 kate2 motivate semua kena dislike betol ke tu ? , pastu ko nak jadi ustazah cap ayam lak kt sini !!! mmg barua ko ni !! sbb tu ko melenting !!!

        • mak c kina says:

          btl3…sokong dia bkn sbb dia ertis tp bg semangat utk dia…xgune meratap hiba bagai..life must go on…

      • Anonymous says:

        kadang-kadang kita ni dalam menasihat pun perlu fikir panjang. kadang-kadang kita pun tersasar. Nak menasihat tu boleh, tapi tak perlu nak memburuk-burukkan orang. Itu pun akan dikira diakhirat kelak. kan lebih baik kita doakan semoga dia kembali kepangkal jalan. Doa kan senjata orang mukmin…

  14. […] Kenapa Saya Perlu Menangis? – Rita Rudaini (107) […]

  15. Nina says:

    Alahai RR, phm sgt perasaan kau. lelaki mcm aidil ni sama je spesis mcm suami aku, tinggalkn anak2 bini sbb nk kan aku dulu, skrg lps 7thn anak2 dh besar pun, dh pandai dtg umah sndr, msg mntk amik bagai. Now anak2 tiri aku dh mcm anak2 sndr. Cerita kau ni ramai org dh mengalaminya, life goes on, selalu ingat Allah ye, inshaAllah hati kita tenang :)

  16. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging
    for? you make blogging look easy. The overall look of
    your site is great, as well as the content!

  17. mia says:

    sememangnya saya respect habis dgn RR ni..tabah dan saya faham betapa payahnya wanita membesarkan anak-anak sendirian tanpa bantuan suami. nampak sangatlah bekas suaminya selama ni bersalah pada RR dan apa yang RR luahkan selama ni adalah betul. apabila wanita itu sudah tertekan dan sendirian menghadapi dugaan hidup, semua mereka boleh jadi seperti RR dan sedihnya orang luar tak faham dengan penderitaan RR dan tidak kurang yang mengutuk RR ketika krisisnya dengan bekas suami berlaku. moga tabah RR menghadapi segala dugaan dan cabaran hidup. saya peminat RR dan doakan agar RR mendapat keberkatan dan keredhaanNya….Amin

  18. […] Kenapa Saya Perlu Menangis? – Rita Rudaini (113) […]

  19. ain says:

    memg anak2 xkenal ayah dia bila ayah xdatang jenguk lagi.aku ni ibu tunggal jgk.anak 2 perempuan.aku bercerai lps bersalin.anak pertama aku dah 4tahun,kedua 10bulan.yg kedua memg xkenal abah dia.yg kakak selalu tanya mana abah pergi.tu la budak2.kakak tu selalu demam sebab ingat abah tapi abah xdatang tgk pun.memg sedih anak xkenal ayah.mcm anak rita yg kecik tu.samala ngn anak aku.ex laki aku xdatang tgk pun.nasibla dia masih bg nafkah anak rm300 seorg sebulan.wpun sikit n cukup tuk beli susu n pampers anak jer tapi aku bersyukur la dia bg sbb aku pun gaji sikit jer.budak2 ni bila besar memg akan pelik knp ayah dia tinggal mak dia.macam rita ni aidil tinggal pastu terus kawin ngn zarema.aku plk laki aku ceraikan aku sbb tergila2kan ppuan indon.tapi xkawin pun n duk sorg.xtau kenapa dia xnk tgk anak.hanya cakap jer rindu anak tp xdatang tgk.aku xtau la mcm mana perasaan lelaki ni.semua mcm tu ke atau sesetengah jer.xsama ngn ppuan kalau anak xaa sehari pun xboleh dah tahan rindu anak.tapi lelaki boleh tahan berbulan2 xjumpa….harap2 laki aku tu dapat la apa yg dia nak sgt tu.
    tu rita saba je la.walaupun aidil tu bg nafkah 2ribu jer xcukup tapi xapala janji dia bg.kita ni ppuan macam tu la kn.time sayang kita ditatangnya mcm minyak yg penuh.time dah xsayang cari ppuan lain,kita ditinggalkan.sabar je…..harap anak2 dapat jadi anak yg soleh n solehah ye kak rita.aminnnn

  20. […] Kenapa Saya Perlu Menangis? – Rita Rudaini (115) […]

  21. […] Kenapa Saya Perlu Menangis? – Rita Rudaini (118) […]

  22. adilker says:

    Nape asyik perempuan kna beralah.klu lelaki salah kna tegur.ketua keluarga mesti bertanggungjawab jgn hanya berpeluh berjabat tgn n melafazkan akad nikah lepas tu lena.bukan salah perempuan klu lafaz nikah n cerai hanya lelaki yg layak.ni kahwin nak suma perempuan tanggung.apa tugas sebenarnya lelaki..?klu cakap perempuan yg gatal kahwin sy xsetuju kerana perempuan mencari pelindung selain bapanya.teruskan mendapatkan hak sebagai isteri n anak2nya.suma yg mendengar n pihak yg sepatutnya mengambil tindakan lena.tapi lelaki yg ngadu cepat plak amek aduan.

  23. […] Kenapa Saya Perlu Menangis? – Rita Rudaini (120) […]

  24. anita jones says:

    Halo,
    Ini adalah untuk memberi masyarakat umum bahwa Nyonya Anita Jones, pemberi pinjaman pinjaman pribadi dilengkapi membuka peluang keuangan untuk semua orang yang membutuhkan bantuan keuangan. Kami memberikan pinjaman dengan suku bunga 2% kepada individu, perusahaan dan perusahaan di bawah syarat dan kondisi yang jelas dan dapat dimengerti. hubungi kami hari ini melalui e-mail di: ([email protected])