Kenapa Rumah Mampu Milik Kuota Bumiputera Berharga RM300,000 Ke Atas Sukar Dijual?

Berita

Kenapa Rumah Mampu Milik Kuota Bumiputera Berharga RM300,000 Ke Atas Sukar Dijual?

Pasaran hartanah di Malaysia terus berdepan tekanan ketara disebabkan lambakan unit rumah di bawah kuota Bumiputera yang masih belum terjual, terutamanya bagi kediaman berharga antara RM300,001 hingga RM500,000, menurut laporan Malay Mail.

Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah Malaysia (Rehda) memaklumkan bahawa 77 peratus daripada unit siap sedia yang masih tergantung di bawah kuota ini berada dalam julat harga tersebut.

Advertisement

rumah mampu milik tak laku

Lebih membimbangkan, majoriti unit ini telah berada di pasaran melebihi 36 bulan, mencerminkan ketidakseimbangan berterusan antara penawaran dan permintaan.

Presiden REHDA, Datuk Ho Hon Sang, menyatakan bahawa situasi ini bukan sahaja menjejaskan pemaju, malah turut menyekat pertumbuhan keseluruhan sektor perumahan negara.

Merujuk kepada Laporan Pasaran Hartanah 2024 yang dikeluarkan oleh Pusat Maklumat Harta Tanah Kebangsaan (NAPIC), terdapat sebanyak 23,149 unit kediaman belum terjual di seluruh negara dengan nilai anggaran RM13.95 bilion.

Advertisement

Rumah berharga antara RM300,000 hingga RM500,000 merupakan kategori yang paling banyak terjejas, sekali gus menunjukkan bahawa meskipun rumah-rumah ini dianggap mampu milik, masih wujud cabaran ketara dalam aspek pemasarannya.

rumah mampu milik tak lakuSumber : UTUSAN  

Sebahagian besar unit yang masih belum terjual ini telah berusia antara lima hingga sepuluh tahun, menandakan bahawa isu ini bukanlah baharu, sebaliknya telah berlanjutan sejak sekian lama.

Antara punca yang dikenal pasti termasuk kuasa beli yang masih rendah, lokasi projek yang kurang strategik, serta kekangan syarat pembiayaan yang ketat.

Walaupun pelbagai insentif telah diperkenalkan oleh kerajaan seperti skim rumah pertama dan pengecualian cukai, langkah-langkah ini masih belum mencukupi untuk menyerap lebihan bekalan yang semakin meningkat.

Selain itu, kami kongsikan artikel trending yang lain pada pautan di bawah.

19 hari lalu

Bayar Cukai RM12 Juta Selepas Siasatan SPRM, ‘Datuk’ Industri Hiburan Terkait Kes Rasuah dan Penyeludupan

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

SUMBER : Malay Mail

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.