Keluarga Ini Pergi Kedai Barangan Lusuh & Terbuang Untuk Beli Barang Sekolah Anak

Trending

Keluarga Ini Pergi Kedai Barangan Lusuh & Terbuang Untuk Beli Barang Sekolah Anak

Semalam pi kedai barang lusuh kat taman medan. kedai feberet aku beli barang kitar semula dari tempat buang sampah utk project DIY aku…

Advertisement

Tengah dok cari barang, masuk satu family suami isteri awal 30-an bersama dua anak dia…

Sebelah aku, si kakak sulung (7 tahun camtu) dok belek botol air terpakai pelbagai jenis. seronok ja dia ‘bershopping’ aku tengok. siap try galas kat bahu macam2 jenis botol air kotor tu. tersenyum sensorang tengok cermin buruk.

Si kakak tunjuk kat abah dia tunggu kat luar sambil dukung baby, aku pikir mesti abah dia marah, takkan nak beli botol air terpakai dari tempat pembuangan sampah kot?

Tapi abah dia senyum balik, siap pilih untuk kakak. tetiba si emak bertudung, datang dari sudut lain, tunjuk satu beg sekolah lusuh berselut, tanya suami, “masih cantik ke idak beg nie, bang?”. Si emak bagi kakak try galas ke belakang. akhirnya, ceria wajah kakak, dah siap nak masuk sekolah baru. yey!

Alamak. ini sebak nie.

Aku keluar dari kedai barang lusuh tu. tak tahan tengok drama realiti ni lagi.

Dalam keluarga lain dok sibuk buat persiapan anak menjelang buka sekolah baru, ada masih hidup bersederhana dan masih bersyukur. tetap bahagia.

Semoga Allah merahmati keluarga ini, murahkan rezekinya, bahagiakan mereka. amin.

* bini aku menitik ayaq mata bila aku tunjuk family tu dok sebuk bershopping lagi…”

Kredit : Shuhaimi Zulkefli

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

3 Comments

  1. wawa

    December 21, 2016 at 10:28 am

    lioliola…
    mule2 pon aku pk awat kua terus kan
    but then aku pk myb dorang pk no need to gtau kot
    huhu..

  2. Suzi othman

    December 21, 2016 at 8:03 am

    Owh sebaknya…. saya ada a few beg sekolah anak x berpakai.. kalau dapat bagi pada dia orang ni mesti dia orang happy.
    Every year naik sekolah memang beli beg baru utk anak2. Semoga dipermudahkan urusan family ni. Aamiin

  3. LioLioLa

    December 20, 2016 at 4:44 pm

    owh hang tgk je la…. what a sad ending