Kedudukan Yang Sesuai Untuk Letakkan Logo Di Laman E-commerce Anda

Trending

Kedudukan Yang Sesuai Untuk Letakkan Logo Di Laman E-commerce Anda

contoh-posisi-logo-website-1

Pernah terfikir bagaimana designer website professional meletakkan logo syarikat pada laman web?

Advertisement

Mungkin anda mengatakan benda ini remeh tapi posisi logo pada laman web memainkan peranan yang penting untuk memastikan pelawat melawat kembali laman web anda.

Logo pada website selalunya membantu pelawat untuk kembali ke lama utama. Anda pun sama je kan? pasti anda akan click pada log website walapun sudah ada button home disediakan. Selalunya anda akan nampak logo diletakkan di belah kiri, tengah atau kanan (sangat jarang).

Creative Market telah fokuskan kepada logo di bahagian kiri dan tengah dalam satu post mereka. Perubahan kecil ini boleh memberikan impak yang besar kepada user experience pelawat website anda.

Dalam kajian terbaru, logo pada bahagian tenagh dikatakan mencacatkan navigasi pelawat. Penyelidik menyarankan semua logo pada website harus diletakkan pada bahagian kiri kerana mengikut kelakuan manusia, setiap pembacaan dimulakan pada sebelah kiri.

Jika anda perhatikan semua website yang besar, logo sentiasa diletakkan pada bahagian kiri.

contoh-posisi-logo-website-3

contoh-posisi-logo-website-2

contoh-posisi-logo-website-4

p/s amazingnara dulunya belah kiri tapi website designer buat dekat tengah pulak lepas update layout baru.

Sumber: Creative Market

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...