Kawal Penularan COVID-19, KKM Panggil Semula Jururawat Bersara

COVID-19

Kawal Penularan COVID-19, KKM Panggil Semula Jururawat Bersara

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ini memaklumkan, seramai 3,307 jururawat telah dilantik secara kontrak bagi membantu mencukupkan keperluan perubatan dalam  menangani gelombang ketiga penularan wabak Covid-19 di Malaysia.

Menurut laporan, ia juga termasuk jururawat yang telah bersara demi berjuang membasmi pandemik tersebut yang khabarnya kembali meningkat di negara ini terutamanya di negeri Sabah.

Advertisement

Seramai 633 jururawat baru juga telah berkhidmat dalam Kemeterian Kesihatan Malaysia bagi memperkuatkan barisan petugas sedia ada iaitu hampir 88,000 tenaga kerja.

Daripada jumlah tersebut, seramai 668 orang jururawat telah dimobilisasikan yang melibatkan mobilsasi dalaman dan juga ke Sabah untuk meringankan lagi bebanan tenaga perubatan di kawasan zon merah.

Rentetan itu, Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Perubatan) KKM, Datuk Rohaizat Yon dilihat tampil menzahirkan penghargaan menerusi Laman Facebook rasmi Program Perubatan KKM buat para petugas barisan hadapan khususnya para jururawat yang tidak lekang menyumbang jasa dalam menangani ancaman tersebut.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

Comments are closed.