Kaum Melayu, India, Wanita Berhijab Alami Diskriminasi Peluang Pekerjaan Di Sektor Swasta Malaysia

Trending

Kaum Melayu, India, Wanita Berhijab Alami Diskriminasi Peluang Pekerjaan Di Sektor Swasta Malaysia

Kaum Melayu dan India lebih cenderung didiskriminasikan semasa memohon pekerjaan di sektor swasta, terutamanya kaum wanita dari dua kaum etnik tersebut, hasil kajian satu badan pemikir.

Advertisement

Pusat Kajian Pentadbiran dan Politik memberitahu, hasil kajiannya menyimpulkan bahawa pemohon daripada kaum Melayu dan India berdepan lebih banyak halangan untuk mendapat peluang temu duga berbanding pemohon daripada kaum Cina yang fasih Mandarin, yang menerima paling banyak panggilan temu duga dari syarikat yang ingin mengupah pekerja.

 

 

Kajian itu ialah eksperimen di mana Cent-GPS menyamar sebagai pemohon pekerjaan yang berbeza dari tiga kaum utama, tetapi mempunyai kelayakan yang sama serta kriteria lain yang dianggap perlu untuk membuat mereka calon yang utama.

Dapatan kami ialah diskriminasi etnik wujud. Melayu, ya, tetapi diskriminasi lebih teruk dialami oleh kaum India.

Penyelidik Kanak Cent-GPS berkata begitu dalam satu taklimat kepada wakil media di Kuala Lumpur. – amazingnara.com via The Malay Mail & Cent-GPS

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

Comments are closed.