February 13th, 2020

Sejak beberapa minggu lalu, kecoh isu Nur Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman mengenakan pakaian seperti wanita lengkap bertelekung ketika mengerjakan ibadah umrah yang telah mengundang kecaman hebat masyarakat.

sajat jakim

Sebelum ini, Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri mendakwa status jantina Sajat sudah disahkan sebagai seorang lelaki selepas bertemu empat mata dengan pihak Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) berhubung kontroversi tersebut. Sehingga kini tiada dokumen perubatan rasmi yang membuktikan Sajat seorang wanita seperti sering didakwanya.

Terbaru, menurut Sajat dia bukannya tidak mahu membuat pemeriksaan perubatan berkaitan identiti dirinya di hospital tetapi dia tidak diberikan sebarang surat sokongan rasmi mengenainya. Sajat mengatakan dia bersedia untuk bertemu dengan pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) bagi menyelesaikan isu identitinya melalui saluran rasmi.

sajat umrah

Bukan saya tak mahu buat laporan perubatan, sekarang mereka (JAKIM) hanya suruh saya pergi ke hospital tanpa sebarang surat sokongan.

Kalau betul mereka (JAKIM) nak bantu, mereka sepatutnya keluarkan surat rasmi. Saya tak tahu dengan siapa yang saya perlu rujuk. Kalau hendak tolong, tolonglah betul-betul kalau tidak ia akan berpanjangan.

sajat menangis cium kaabah

Sajat mendakwa, dia pernah cuba menyelesaikan masalah berhubung identiti dirinya kepada pihak berkuasa, namun, alasan diberi kesnya itu berprofil tinggi.

Saya pernah kena tipu, bukan saya tak cari jalan penyelesaian. Kalau diikutkan, ibu bapa sudah memberi kerjasama sebaik mungkin sejak saya dilahirkan. Namun, sekarang, saya yang perlu menanggung semua ini sendirian.

sajat sedia jumpa jakm

Terdahulu, sekitar tahun 2018 Sajat pernah bertemu dengan pihak JAKIM berkaitan identiti dirinya. Sajat telah memberi reaksi bahawa dia telah memberitahu JAKIM jantinanya yang sebenar.

Ketika itu Penolong Pengarah Kanan, Cawangan Sosial, Bahagian Pembangunan Keluarga Sosial dan Komuniti Jakim, Dr Mohd Izwan Md Yusof berkata,  JAKIMd imaklumkan bahawa identiti usahawan kosmetik itu sebagai khunsa, iaitu seseorang yang mempunyai dua alat kelamin.

Sumber Berita : BH ONLINE

 


17 responses to “Kalau Hendak Tolong, Tolonglah Betul- Betul- Sajat Salahkan JAKIM Isu Identiti Diri?”

  1. Sue says:

    Oh btw, Sajjad, we are not interested to know or see your genitalia. So stop talking about your genitals, OK? And don’t drag your parents to testify about your genitals either. Just to set the record straight, we are so not interested with your celah kangkang. And no, we are not interested with your boobs and butt either. And nope, we are not interested with your looks at all, etc. Nope nope nope. The only person talking about your celah kangkang is you yourself. Sedar tak? Netizens, cuba trace balik & compilekan semua statements dia ni regarding celah kangkang dia. (Ini tak termasuk lagi statements ttg nama dia yg dia mati2an kata nama dia nur sajat masa satu court case dulu, bukan muhammad sajjad. Sekali Mufti WP light up the way and refer your records at JPN baru2 ni, dan dedahkan nama awak Muhammad Sajjad, hah nak kata apa?). Netizens, compile semua statement dia please dgn tarikh2 ia dilaporkan. Tak kiralah statement apa, tentang nama dia (yg sekarang terbukti dia menipu suatu ketika dulu), tentang dia dah bagi kerjasama kat jakim (padahal newspapers & jakim itself reported dia tak bagi kerjasama), dll. Let’s do our forensics dan tgk berapa kali dia kencing kat kita semua dan diri sendiri.

  2. Sue says:

    Jakim & jais, now is the time utk tunjuk & amal sains dan agama jalan seiring. Sains ada dinyatakan dlm al-Quran. Contoh: proses kejadian manusia yg terbukti benar prosesnya selepas dapat disaksikan dgn mikroskop (after microscope was invented); sistem cakerawala (bumi, bulan) yg berputar pada paksinya, dan istilah2 sains lain spt : zarah (atoms in chemistry), besi (ferum @ iron in chemistry). In this case yg libatkan En Sajjad, he can say whatever he likes until the cows come home or pigs fly. I don’t really bloody care. But bila dia mula menipu, spin tak habis2, kejap mcm ni mcm tu & put the blame on others, that’s bloody it! Who the hell does he think he is?! Ok, kalau mcm tu, jais & jakim, let the truth prevails. Let science do ALL the taking. Evidence-based scientific results, that is. Kalau scientific tests showed that you are a baboon, then admit you are a baboon! don’t go around saying that you are a butterfly! Let science do the talking – All the best, jakim & jais! Please get scientists on board. #istandforthetruth #istandforislam #letsciencedothetalking #ihatepeoplefullofshitandlies

  3. Joyah Pok Pek says:

    Check da rahim ke tidak..khunsa pn klau ciri lebih kepada lelaki..x de rahim, berhalkum suara garau bentuk fizikal asal sebelum du ubah laki..dna lelaki..cmne nk jd perempuan..bukti khunsa 2 kemaluan pn dh x de..dh di ubah..secara logik Sajat ialah lelaki

  4. Aku makhluk says:

    Laknat, lahanat, munafiq seisi keluarga… Neraka jahanam lah tempat kau sajat

  5. Anonymous says:

    Baca x full statement???menteri ckp tu sbb xde kaitan dgn persidangan y beliau hadiri…..pegi persidangan psl bnde lain tp bnde lain pulak y di tnya wartawan…wartawan malaysia ni mmg bodoh…lg satu btl isu kecik….dh bg nasihat pun klu tuan punya bdn x ngaku jantan pun susah jgk…so nk buat camne lg???apa kate ko je g belasah sajat tu smpai dia ngaku dia lelaki…ade bran???mak nyah2 kat malaysia ni mmg x mkn saman…ko sebat diorg sejuta kali pun klu dh dri sndri x nk berubah sama je…at least dh terlepas tggjwb kt sbg muslim..dh nasihat xnk dgr…g mampos dgn diorg…

Loading...