Written by Bella | March 29th, 2019

Bukan mudah bergelar ibu tunggal, menggalas tanggungjawab sebagai seorang ibu dan juga bapa pada masa yang sama. Tentunya, pelbagai dugaan dan cabaran mendatang, semuanya harus dilalui sendirian.

Menerusi akaun Instagramnya, Rita meluahkan sebagai seorang ibu tunggal, memang tiada masa untuk diri sendiri dan anak-anak adalah fokus utama. Rita juga selalu memikirkan bagaimana keadaan anak-anak nanti jika sesuatu berlaku kepada dirinya.

Hidup sebagai ibu dan bapa pada anak-anak, banyak yang harus saya uruskan, sediakan dan fikirkan. Semuanya saya kena fikir sendiri, tugas dan tanggungjawab saya dah double triple.

24jam berfikir tanpa ada masa untuk fikir pasal diri sendiri tanpa ada masa untuk rest untuk diri sendiri, nak beli itu ini untuk hadiah diri sendiri pun saya tak pernah fikir lagi sejak ada dua nyawa lagi dalam hidup saya.

Masa umpama tidak cukup utk saya, setiap masa jugak saya slalu fikir kalau ada apa-apa terjadi pada saya macam mana mereka nanti?


Kami pasti Rita sudah melakukan yang terbaik buat anak-anaknya. Malah, ramai yang kagum dengan ketabahannya sebagai seorang yang cekal memperjuangkan nasibnya.

Sumber Berita : Astro Awani

43 responses to Kalau Apa-Apa Terjadi Pada Saya, Macam Mana Mereka Nanti – Rita Rudaini

  1. Anonymous says:

    Anak anak bukan satu beban….begitu juga ibu bape yg dah tua…

    • Tazkirah Pendek says:

      Pakailah tudung. Dah tua kot! Madonna, Beyonce, Elton John pun akan nmpak cantik klo pakai tudung…tpi niat pakai tudung tu bukan untuk nampak cantik…justru tujuannya ialah spy kecantikan tu tersembunyi dari pandangan yg bleh menimbulkan nafsu syahwat. Tudung dapat tingkatkan amalan. Juga, dapat mendekati diri dengan Allah. Semoga kita dapat hidayah dan hidup tenang!

      • Anonymous says:

        pe yg ko merapek ni saitannn??

      • Anonymous says:

        Maksud saya dekat2 diri dgn butik tudong sis. Bila bertudong tergerak nak ke madrasah anytime boleh. Dah x kekok. Bila dah dekat2kan diri kt madrasah, hidayah sampai. Nanti boleh bukak butik jual tudung jana pendapatan. Bila dah ada income bersih, hidup akan disinari cahaya. baru senang jantan melekat.

    • zek aziz says:

      betol jugak ckp mat ketom kt atas. selagi kita xberusaha perbaiki diri dan aurat, selagi tu jantan yg xde kualiti nk dekat. rita perlukan detox imej dan diri. pompuan akak bawang mmg la suka rita meroyan camtu tpi lelaki takot nk dekati. spender x kasi nanti habis kecoh satu pejabat harian metro. lelaki pon ambik indon je.. senang x melawan!

    • dubooo says:

      main dgn kucing pon best, dia renung je ko. wakaka

  2. wekkkkkkk says:

    kalau u x ada nnti mestilah u sudah sediakan utk anak2kan seperti:-
    1.rumah dh habis byr.
    2. Insuran nyawa awak utk anak2.
    3. JIka ada epf, pastikan nenek/atau atok yg jdi waris pertama sbb anak2 blok capai usia 18 tahun…kalau x mahu nenek/atok.letak je 50%..50%…nnti umur 21 tahun dia ambilah.
    4. Pasti kamu sudah mendidik anak dlm agama..supaya roh anda tenang di sana (jika anak melakukan maksiat..satu sebatan pada ibu dlm pusara)..jdi diidk mereka.
    5..ok no time..week nk smbung kerja..

  3. Anonymous says:

    Siapa suruh kau bongkak… keras hati maki dan hina bekas laki… kalau kau mati nanti bapanya pandailah urus… masa kau hidup kau ambil lah semua supaya semua org puji kau

  4. Anonymous says:

    rita ni dah elok cun lawa… bole jer dpt pengganti kalo nak… cuma mulut dia ni tak sesuai dgn rupa.. baru nak kenal2 tup2 dah larik..

  5. Anonymous says:

    Perangai mesti elok. Nanti jadi Izreen.. mesti lekat.

  6. Ishhh says:

    Knp ada iklan baju dlm Nara.. 3 hanya RM 159 bagai?

  7. Anonymous says:

    malas nk layan..
    perangai kalu x ubah sampai bile2 pun jantan takot.
    perangai tu yg mustahak!

  8. Mat Sahdo says:

    Usap kucing boleh mengurangkan tekanan darah dan stress! Mmmm.. tu je jalan terbaik yg aku boleh pikirkan utk pompuan yg kuat meroyan!

  9. Anonymous says:

    dgn semua org ko berkelahi..apa nk diperkatakan lagi? skrg siapa berani nk dekat dgn ko ni? ahli gusti dan tukang tarik kereta je lah kut yg sanggup. aku pon x sanggup. silap sikit warna spender satu msia dpt tahu habis malu se taman perumahan!

  10. Anonymous says:

    kawan aku janda anak 7 okey je besarkan anak2 dia…semua pandai2…3 org dh masuk uni. Dia tak pakai tudung pun tapi solat tak tinggal. Jgnlaa cepat menghukum manusia. Itu antara dia dgn Allah.

  11. Anonymous says:

    Sis sekelab janda dgn fasha x? Klo ade boleh mintak tips mcm mne nk dptkan jodoh terbaik yg boleh dgr ckp. Pergi wassap fasha cpt sebelum die bernikah 30hb nie. Huhu

  12. Hidup Dan Mati Milik Allah says:

    Hidup setiap manusia kita yg rancang Allah yg tentukn, percaya pd takdir n ketentuan qada n qadar Allah pasti hidup Kita bahagia dunia akhirat, jaga maruah diri, amalkn yg makruf tinggalkn yg mungkar, fikir positif, InsyaAllah hidup aman tenteram, usaha dh ada tawakkal pd Allah.

  13. Gigi mancung says:

    Kalau apa2 terjadi dgn saya mcm mana mereka nanti??? Kalau ko mampus, anak2 ko dgn bapak and mak tiri dia la apa ke bangang ko ni perempuan?? Anak ko tu anak luar nikah takde bapak ke mcm mana? Atau bapak depa dlm penjara? Perogol? Pernah belasah ko spai separuh mati ke? Low class lah ko ni perempuan. Rupa cantik, pakai classy, tp bila bukak mulut bg statement umpama minah kilang bekas keja estet. Such a loser this woman. Sore loser. Thank you sbb tunjuk satu malaysia kenapa aidil sanggup tinggalkan ko terkangkang. Kitorang sume nmpak dah. Mmg set xleh buat bini ko ni. Harap rupa je lawa. Patut x kahwin2 spai skrg.

    • Anonymous says:

      Marahnye… sabar nanti takut kau meletop pulak!

      • Gigi mancung says:

        Meluat tahap nk muntah ijau. Tak pernah pon komen pasal dia ni. Ni first and last. Sbb dah rasa mcm nk pijak muka dia.

    • ikan says:

      aku rasa dia punya pilihan kot dia taknak kawin, bukan sebab takde orang nak. kang dapat yang haprak macam si aidil tu nnt orang mengata dia jugak, so baik tak payah kawin. bukan seronok sangat pun kawin. and yes, if apape jadi kat ko, anak2 tu biar bapaknye bela. biar jantan tu ingat sikit dia ada anak2 lain selain yang dgn bini skang ni. jangan buat je pandai, pastu bila cerai bini dengan anak2 skali dia buat tak reti. nak buat tak reti kat bekas bini tu takde salah, tapi takde istilah bekas anak. biar bapaknye bela, biar dia tau berapa banyak duit habis tiap bulan untuk hal anak. berkira sangat pulak. bangang.

  14. Soccer My Ass says:

    Spender jgn lupa cuci pulak!

  15. meetomato says:

    wei Rita, u are so SELFISH. mcm ko sorang je yg pegang crown MAK & AYAH. ade lagi yg lebih susah dari u, takde pun mengeluh. i kenal makcik ni, cleaner kat mall, laki die meninggal many2 years ago, anak dier pun dh meninggal few yrs ago. mmg die sorang je Rita. n then makcik ni penah kena pukau, org shaiton ni amik duit simpanan dier bpuluh ribu…now dier dpt stroke, umur 60-70 plus….volunteer ahli2 gereja je yg komited lawat & tolong makcik ni dh ..volunteer2 pun tak komplen ok rita, lepas balik keje, lawat makcik to check on her.

    KESIAN lagi hidup makcik ni dari hidup ko ok…

  16. naza says:

    Kite sembang masa ko dah takde nnt ye rita… skg chill je

  17. taksuka perempuan lembik says:

    tak habis-habis meroyan. be a woman with a class laaa wei rita…independent. ni sah spesies xleh move on. bekas laki ko dah bertahun2 move on & bahagia..ko je msh lg dgn statement mintak simpati & mintak kaki.

  18. Sependa says:

    Tak pe kalau ko tak de esok, orang Papua New Gunea akan jaga.

  19. rita garit says:

    ingat dah diam dah garit ni lepas game bola haritu. tak abes2 nak attention lol. skg takde plak nak main bola dah hahahaha. sebenarnya ko nak baik balik dgn aidil cite dia tp sbb mulut hansuang ko tu babai la rita oi. move on carik jantan lain je lah xabes2 nak kacau aidil. kalau ko takde nanti anak ko tu ada je bapak kan mak tiri diorg blh je jaga. ko tu je yg nak attention lebih skg ni. kesian anak dapat mak mcm ko. sbenarnya ko yg myusahkan anak dan bapak tu smpai bapak taknak amek port. bodoh