Written by Bella | March 31st, 2017

Sebentar tadi, portal Kosmo melaporkan penyanyi Shila Amzah telah kalah dalam kes saman yang difailkan terhadap salah seorang wartawan hiburan akhbar berkenaan sekitar tahun 2014. Pihak Shila mendakwa artikel yang ditulis oleh wartawan Kosmo berunsur fitnah itu disiarkan dalam akhbar berkenaan pada 17 September 2014.

Perkara itu mendapat perhatian Presiden Persatuan Wartawan dan Penulis Hiburan Malaysia (WHAM) iaitu, Datuk Tengku Khalidah Tengku Bidin. Menerusi akaun Instagram miliknya, beliau ada membuat sedikit teguran.  Menurut Tengku Khalidah, seseorang artis itu bukan menerima pujian sahaja, tetapi mereka juga harus bersikap terbuka sekiranya dikritik.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur turut memerintahkan Shila selaku plaintif membayar kos  sebanyak RM 20,000 kepada pihak Kosmo.

Sumber Berita : Kosmo / Instagram Tengku Khalidah Tengku Bidin

50 responses to Kalah Saman Fitnah Terhadap Kosmo : Ini Teguran Wartawan Buat Shila Amzah

  1. Anonymous says:

    kosmo akbar sampah..

    26

    76
    • Anonymous says:

      Kosmo ok lagi .. jangan akhbar UMNO ..

      9

      70
    • Anonymous says:

      Palehotak ko Integriti…..brape kerat bri integriti??Mmber aku keje media prima…dia bahgian pengurusan… slalu lepak ng staf2 wartawan….Thula style wartawan keje ni..wartawan skang ada crita men hentam je..x bkualiti…x study beto2…janji sampai dateline boss bri & headline kna mnarik pastu crita nmpk gempak….Main redah tmpt org x bgthu tuan smpi driver korg plh kena tibai..Tu jd mcm yg kena tumbuk mse kes MH dlu. Beza gile wartawan 30 thn lps kte dye.

      Yela korang kata TAK MBERI FITNAH tp korg wartawan MGALAKKAN FITNAH. Leh jd spekulasi. Kau thula org kita mudah pcaye khabar angin.
      Pastu korg pusing crita kata menda tu ayat pertanyaan bkn kenyataan. Aku rsa Shila Hmzh kna gni psl sponsor arak tu.

      Cube korang buat crita FAKTA mcm crita Shanaz kawen hr ni. Dh de bukti bgthu kawen hr. Bkn spekulasi kawen sekian2 trikh tu trikh ni bgosip bagai acah teka.Padahal tuan bdn x bgthu lg. Palehotak ko Integriti…..brape kerat bri integriti??Mmber aku keje media prima…dia bahgian pengurusan… slalu lepak ng staf2 wartawan….Thula style wartawan keje ni..wartawan skang ada crita men hentam je..x bkualiti…x study beto2…janji sampai dateline boss bri & headline kna mnarik pastu crita nmpk gempak….Main redah tmpt org x bgthu tuan smpi driver korg plh kena tibai..Tu jd mcm yg kena tumbuk mse kes MH dlu. Beza gile wartawan 30 thn lps kte dye.

      Yela korang kata TAK MBERI FITNAH tp korg wartawan MGALAKKAN FITNAH. Leh jd spekulasi. Kau thula org kita mudah pcaye khabar angin.
      Pastu korg pusing crita kata menda tu ayat pertanyaan bkn kenyataan. Aku rsa Shila Hmzh kna gni psl sponsor arak tu.

      Cube korang buat crita FAKTA mcm crita Shanaz kawen hr ni. Dh de bukti bgthu kawen hr. Bkn spekulasi kawen sekian2 trikh tu trikh ni bgosip bagai acah teka.Padahal tuan bdn x bgthu lg.

      42

      0
      • Jayloh says:

        Yg ni aku stuju… kalau wartawan2 gosip ni semua mampus, aku prcaya pelakon/artis sekarang boleh bekarya dengan lebih baik. Menang kalah wartawan ni semua pun atas tiket peguam. Dalam court semua boleh awta. Tak payah nak mendabik dada sangat kau peguam buat kerja btul. Berlagak

        14

        1
    • Anonymous says:

      mmg sampah yg nyata, buat bungkus nasi lemak pon tk layak.. berintegriti pffftt

      41

      60
    • Mata mata says:

      Poyo lak aku baca statement reporter tu. Integriti la konon. Hello x reti ke tulis benda yg membina skit. Dah la mengaibkan org tu pastu bangga lak keluar statement x hape2. Tunggu la masa ko kena aib lak.

      36

      0
    • iw says:

      artis made in China, mmg macam tuelah spesis dia…..

      1

      21
    • abg nara geng boikot shila says:

      kan… aku rasa diorang ni semua bajet wartawan ni cam dulu2.. bleh buat ayat jadi pedang .. depa rasa depa tuhan?boleh tentukan rejeki orang.. dari dulu aku perati je abang nara tak penah update pasal shila.. aritu chef wan ada puji shila amzah pon dia kerat ayat chef wan..rupan2nya abg nara ni boikot shila juga ye.. kih2.. abg nara rasa-rasa shila jatuh miskin sebab abg nara boikot?? hahahahah silap la.. ni nak update.. ye la kan ..abg nara boikot beliau kan tak tau yang beliau sekarang berjaya kaw2 tau dak?.. ingat sikit..rezeki ketentuan tuhan ..bukannye ketentuan korang wartawan oiiii…takat rm20 k apela sangat..beliau ada bertambah2 peminat..luar malaysia pon ade wei.. abg nara sapa je kenal???

      3

      0
    • Ko ade? says:

      Aku tetiba rasa nak komen.. abg nara join boikot shila ye.. abg nara tau dak.shila la ni fans dia ramaiiiiiii kat china nun.. rezeki shila bukan pada tangan wartawan bajet tuhan2 ni.. sekarang orang tak baca paper da .. ni pon aku baca sebab naik kat feed aku.. aku bukan peminat shila.tapi aku respek dia survive dari kesombongan wartawan malaysia yang bajet lebih diva dari retis.. dari dulu aku perasan abg nara suke pilih buluu…tang cerita shila yg baik2 abeh depa kerat2..kunun2 shila akan lunyai???.. jap hangpa lupa?rezeki tu milik Allah..buat lagu mana pon kalau Allah kata dia kaya dia tetap kaya..malah lebih berjaya..kesian kat wartawan2 yang tak ikuti perkembangan dia..negara luar kenai dia..wartawan malaysia??sapa kenai???

      7

      0
      • Anonymous says:

        dia up minah kelantan jer biasala org kelantan…takpun org yg suka show off…nara tak tau ulas pasal bakat pun.yg
        .dia tau kesah umahtangga org..blhla dia jd wartawan jer…sbb level wartawan malaysia pun cam taik sekarang

        6

        0
  2. MrsLucky says:

    20k sekadar celah gigi shila untuk bayar

    36

    76
  3. justmytwocents says:

    kalah tak bermaksud salah. in law, there are few elements that u have to establish for the court to give judgment in favour of yours. maybe her evid weren’t so strong. after all, the existence of court is to establish justice not to find the truth.

    127

    100
    • minah jambu suka sahara yaakop says:

      diam dah huh !!

      2

      10
    • Julia Julai says:

      Guna kuasa pena korang untuk mengambil kesempatan.
      Wartawan paling sampah adalah wartawan hiburan.
      Aku takleh bla tengok paknil menangis macam penting sangat rancangan Melodi sebab dapat bertahan lebih 20 tahun sampai sekarang.
      Aku kalu rancangan isu semasa ke….rancangan agama tak kisah tapi rancangan hiburan gosip.Come on la paknil.Rancangan hiburan Melodi kalau takde kat Malaysia pun takpe.

      105

      69
    • Armona Hassan says:

      Mmg bto. Kalah tak bmaksud salah. Housemate aku bdk law ckp kmenangan sesuatu kes lbh bgantung kpd kkuatan hujah peguam tu. Takde mcm dlm tv korg tgk tu…lupe ntah tajuk cte. Situasi bbeza. Ko x bsalah dlm agama tp klu hujah ko x kuat….ko kalah gk. Tgk je kat berita tu….housemate aku kate de kena dakwa gk. Ada brother dia kenal byk deal kes2 profil tinggi.De luck menang de xde. Sbb tu kena pki peguam hebat.

      Klu ko pihak bto shila hmzah..btabahla.
      diaorang akan dpt balasan gak….x skg…akhirat nnt.

      48

      62
      • Nuridiah says:

        Betulllll………..sume kat tv bkn sume betul……jalan cerita mukin betul tapi situasi tak….Tu ha cerita fast furious kereta tu…..aku tengok watak dia berapa kali jatuh atas jalan xde pun keluar darah banyak……seluar baju tak koyak mana pun….Aku jatuh motor sikit pun darah banyak keluar….seluar dah takde rupa….hahahahahahaha..

        16

        53
      • Anonymous says:

        De de de de apekah? Brader ke? Ermm

        12

        1
      • Teraniaya oleh darah daging sendir says:

        aku sangat setuju dengan ko Asmona Hassan, sebab aku mengalaminya sendiri.

        Pihak A beli tanah Pihak C, Pihak B pujuk waris Pihak C dan pihak C tukar nama geran dari Pihak C ke Pihak B.

        Pihak A bawa kes ke mahkamah dan lawan Pihak B dan C, pihak A kalah. Kerana, dalam perbicaraan Peguam pihak A tak berjaya bawa saksi utama akad jual beli tanah ke mahkamah kerana gagal mengikut procedure yg di tetapkan iaitu keluarkan surat berdaftar untuk jemput saksi utama ke mahkamah.
        Majistret tak dapat keluarkan waran tangkap kerana sebelum itu surat pos berdaftar gagal dikeluarkan oleh peguam Pihak A untuk jemput saksi utama ke mahkamah.
        di sini Peguam Pihak A itu sendiri lemah dan gagal, kata lain nya ‘Useless Fucked’.

        1

        0
  4. Minah Pedas says:

    Wartawan hiburan akbar melayu punya otak bertaraf sampah. Kalau artis indon dibangga-banggakan. Artis Indon yang dapat banyak publisiti dari berita harian utusan kosmo astro & tv3 bukan lah hebat sangat di Indonesia. Kris Diyanti mengandung dulu sebelum nikah, Luna scandal sex dgn Ariel , Rossa seorang hajjah tapi pakaian terdedah(apa sumbangan boleh dapat dato). Kenapa wartwan akbar melayu masih beri publisiti meluas pada mereka. Kalau artis Malaysia, sedikit buat salah, wartawan akan war war satu malaysia. Kalau interview attis indon, merela akan cakap logat indon. Wartawan hiburan melayu malaysia memang bodoh & otok bertaraf sampah. Menggunakan pena untul jatuhkan bangsa sendiri.

    51

    99
  5. Anonymous says:

    Sian Shila. Ex pakwe yang buat dia sampai lari ke kemaman, kawin ari jumaat. dpt berita kalah siap kena byr 20k pun semalam jgk. Bertabah ye,

    -84

    102
  6. pembenci Bella says:

    Kenapa umum shila kalah kes pada hari yg sama sharnaaz nikah? Mmg nak kenakan shila kaw kaw ker? Aku tgk nabila tak berseri langsung muka dia. Mmg tak payah kawin pun tak apa.

    9

    76
    • Anonymous says:

      Lol! Muka kena berseri je ke baru kena kahwin? Bila tak kahwin kang kena kutuk jugak. Bodoh piang komen kau ni kalau ye pun nak condemn.

      13

      2
  7. melati says:

    No Komen..

    1

    55
  8. silverguy68 says:

    Wartawan pun klu kena kritik sikit dah meroyan …. ada hati nak nasihat org

    32

    61
  9. fffffff says:

    ak ase yang dislike komen ni sume wartawan kosmo wei…hahahaha..hahaha..x de keje ek ko

    47

    100
  10. peace says:

    keputusan mahkamah xde kena mngena dgn perkawinan sharnaaz dn nabila …tahniah sharnaaz dan takziah buat syila…chantik dan menawan kedua2 pengatin berseri2 smoga syila tabah hati ….

    7

    3
  11. Meroyan x says:

    Tu la..dr 20 rbu byar pd pguam..baik byar blik kt den wahab yg bpak ko pnjm.hukum karma..mmg celah ggi ko blh byar tp hutang ni jgn wat main..kt akhirat den whab tnggu bpak ko , prjlnan suma trsangkut.ni mngkin doa dr org yg traniaya.

    10

    5
  12. nice says:

    Pelik nye komen xbyk tapi dislike tetiba byk utk each komen plak tu, huhu ada la tu error dkt system blog nie tiba2

    19

    60
  13. Manusia says:

    Dia pertahankan maruah dan tak luak pun kalau kalah itu hak dia untuk pertahankan maruah, bertambah pahmaruaha dan bertambah kaya dia, wartawan ada yang bagus bantu naik nama artis dan ada yang sebaliknya tetapi ingatlah kita masih ada Mahkamah ALLAH swt..ada berani? Kutuklah manusia sepuas hati lepas tu berani menjawab di sana nanti, lebih baik diam dari buat dosa, susah payah dia bukan kita tanggung dia yang tanggung sendiri

    25

    101
  14. Anonymous says:

    Ini semua hal dunia…

    2

    0
  15. Googlechrome says:

    Wartawan hiburan malaysia mêmg bongok

    19

    0
  16. Anonymous says:

    Tk kisah lah menang ke kalah ke…yg aku heran ni ape psl dislike banyak sgt nih….abg nara ade sistem beli dislike ke skang

    11

    1
  17. Maharaja Lawak says:

    Wartawan hiburan hiburan bongok, peminat artis lagilah bongok…artis bongok, Shila Amzah nak tanya sikit cina Malaysia ada ke minat ko sangat ? hehhehehh,,,,

    9

    2
  18. Anonymous says:

    amboi kalau hentam wartawan sapai berkoyan2 dislike ek? napak sangat la balaci wartawan kosmo suma dok bertenggek kat sini. integiriti my ass!

    8

    0
    • Kirokiroro says:

      Kpd WARTAWAN….korg try hard nak wat kerja jatuhkan orang/dislikes komen cni
      ….xyahla bangga sgt dgn benda korg buat. SH tetap terus hidup dia walopn pn jd dengan simpanan banyak…korg keje camtu je. Korg punya LEVEL SKARANG DAH SAMA BLOGGER2 YG XDE IJAZAH PENULISAN tu…tulis men hentam je x beretika. Aku bknla nk pihakkan SH. Harap korang dpt insaf sblm mati.

      13

      0
  19. Wartawan dan integriti says:

    Integriti kepala dia. Integriti mendanya asyik buat berita membawa kepada fitnah je. Integriti letak bawah telapak kaki, lepastu dijijak2.

    11

    0
  20. Anonymous says:

    Siapa yang rajin benar dislike pastu refresh, dislike lagi, refresh lagi dan dislike banyak banyak kali. Kalau betul dislike, bersusun dah comment cecah ratus ratus. Kes saman je pun, kalau tang gosip banyak dislike percaya jugak

    3

    0
  21. nino says:

    yoh, wartawan alu mendabik dada sbb menang kes.if kalah x bebunyi dan begitu sebaliknya..emmm dunia dunia..

    3

    0
  22. mencii says:

    iishh x sukanye paper kosmo ni..berlagaknye.pasni aku x baca da paper kosmo ni..tajuk mcm tu kurang ajar. ko sibuk nak amik tahu pasal kisah shila hamzah da kenapa..pastu bila org tu saman ko..ko naik angin nape..shila tu x perlukan wartawan kat malaysia laa..yg ko sibuk dulu apasal..aku ni bkn nye peminat shila..tp aku mmggg x suka wartawan hiburan skrg ni suka sgt jaga tepi kain org..x per la shila bertabahla..

    8

    0
  23. Raa says:

    Medan untuk aku ketawa ialah baca komen komen korang. Alahaiiii

    0

    0
  24. Raa says:

    Medan untuk aku ketawa ialah baca komen komen korang. Alahaiiii manusiaaaaaa..

    0

    0
  25. BelleBulan says:

    Intergriti kau kata? Etika pun takde ada hati nak cakap tentang intergriti.
    Sorry to say, you guys suck at reporting things as it is. For every twist and turn you make to a story, you are answerable to Allah. Whatever you write which isn’t the truth, will become fitnah and for that you are responsible as well. You may win in human court on earth tapi di akhir zaman siap lah korang kena interview satu satu. Go on, dabik dada.

    5

    -1
  26. Anonymous says:

    Shila sekarang dah level superstar kat China berbanding tahun 2014..dia tak hairan sgt dah dgn wartawan Malaysia ni..lebih2 lagi dgn nara yang suka ampu retis yg tak ada bakat macam neolofa dan nenek Ta,,

    2

    0

Leave a Comment

Optional