Kajian: Pekerja Lebih Gembira, Sihat & Produktif Apabila Bekerja Secara ‘Hybrid’

Gaya Hidup

Kajian: Pekerja Lebih Gembira, Sihat & Produktif Apabila Bekerja Secara ‘Hybrid’

Kajian yang dijalankan di United Kingdom menunjukkan ramai pekerja berasa lebih gembira, sihat dan produktif apabila bekerja secara ‘hybrid’.

 

Advertisement

Kurang ‘burnout’

Tinjauan dibuat itu melibatkan 1,026 orang dan suku daripadanya berkata mereka kurang ‘burnout’ apabila bekerja secara ‘hybrid’ berbanding jika berada di pejabat seluruh minggu.

gembira work from home

Selain itu, bekerja secara ‘hybrid’ juga memberikan banyak manfaat terhadap pemakanan, tahap tekanan seseorang dan kesihatan serta tabiat tidur.

Tak ada apa yang buatkan seseorang pekerja itu mengalami tekanan, stress dan rasa jengkel dari kena berulang alik ke tempat kerja setiap hari.

stress di tempat kerja

*Burnout = merujuk kepada keadaan kelelahan fizikal, mental dan emosi yang berlaku kepada individu akibat pendedahan kepada tekanan yang berpanjangan.

 

Dapat tidur lebih berkualiti, work life balance

Bukan itu sahaja, 86% daripada mereka juga bersetuju bekerja secara ‘hybrid’ memberikan mereka ‘work life balance’ kerana tidak perlu menghabiskan masa untuk ulang alik ke tempat kerja dan rumah.

jam di jalan ampang

Masa tersebut boleh digantikan dengan mendapatkan kualiti tidur yang lebih baik, bersenam dan dapat menyediakan makanan yang lebih sihat.

Jurnal Nick Bloom iaitu profesor dari Universiti Stanford juga menyatakan bahawa bekerja secara ‘hybrid’ dapat memperbaiki kualiti pekerjaan seseorang individu serta mengurangkan risiko pekerja berhenti.

Malah, bekerja secara ‘hybrid’ juga tidak memberikan perbezaan kepada produktiviti seseorang pekerja.

kl
2 years ago

"Terlalu Banyak Bekerja" - Kajian Antarabangsa Lapor Kuala Lumpur Sebagai Bandar Ketiga Paling 'Overworked'

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...