Kafe Hidang Sosej Babi Pada Pelanggan Berhijab,”Kami Tidak Pernah Undang Pelanggan Muslim”

Trending

Kafe Hidang Sosej Babi Pada Pelanggan Berhijab,”Kami Tidak Pernah Undang Pelanggan Muslim”

Seorang pengguna Facebook, Ferrand Esme, mendakwa sebuah kedai bakeri di Pasaraya Hock Choon, Ampang menggunakan sosej daging babi untuk menghidangkan menu sarapan sosej Vienna.
ANApa yang menarik perhatian, beliau mendakwa Vienna Sausage daging babi itu turut dihidangkan kepada pelanggan Muslim dan ada antaranya pelanggan yang memakai tudung.


Ferrand telah menulis dalam bahasa Inggeris:

Advertisement

Kawan-kawan, terutamanya Muslim. Saya sering minum kopi di sebuah kedai bakeri kecil dalam Pasaraya Hock Choon, Ampang. Saya sering pesan pakej sarapan, namanya sosej Vienna.

Satu pagi, saya pesan sosej Vienna, tapi sosej mereka dah habis.

Kemudian, pekerja mereka, seorang warga Filipina, bergegas ke pasaraya berdekatan dan beli sosej mentah. Apa yang mengejutkan saya, sosej yang diambil pekerja tersebut ialah sosej babi.

Saya perasan ada ramai pelanggan Muslim (kerana mereka bertudung) yang pesan menu sosej yang sama. Jelasnya, mereka tak sedar mereka telah dihidangkan sosej babi.

Apabila saya beritahu pada pemilik bakeri tersebut, seorang lelaki bangsa Cina, dia berkata dengan sombong bahawa bakeri miliknya tidak mengundang pelanggan Muslim, jadi bukan tanggungjawabnya untuk memastikan daging babi tidak dihidangkan.

Bongkak betul lelaki Cina itu. Selama ini, pelanggan Muslim (bangsa Arab dan Melayu) telah menyokong perniagaannya.

Saya rasa simpati dengan rakan-rakan Muslim saya yang telah makan babi selama ini di situ. Tolong sebarkan mesej ini.

1ba39971-d070-4612-a661-75ea68b7cc39

Tinjauan penulis mendapati kafe kecil tersebut memang menyenaraikan menu sosej Jerman yang tulen sebagai hidangan sarapan, berharga RM 26.80 dan pelanggan boleh memilijh sosej Vienna atau Bratwurst.

29214123

Dengan ini diharap pelanggan Muslim yang makan di kafe bakeri itu berhati-hati selepas ini. Pastikan anda makan hanya di tempat yang dapat anda pastikan telah disahkan halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).-amazingnara.com

Sumber: Ferrand Esme

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

58 Comments

  1. aku

    February 1, 2017 at 11:03 am

    Ada otak guna,ada akal pakai,jgn mkn ikut pelahap.

  2. Syed zulkafli

    January 30, 2017 at 12:36 pm

    Mencari yg Halal itu fardhu iaitu wajib bg umat Islam..Jd jgn amik ringan perkara ini sbb ianya akn jadi darah daging kita..secara logik nama restauran tu dah menunjukan bkn muslim punya…mmg perlu di elakkan masuk apa lg beli n mkn ..
    Mmg bkn salah pemilik restauran itu…cuma jika dia seorg warga msia yg perihatin dia akan iklan bgtau berkenaan kandungan mkn nan yg di jual nya or paling mudah bgvtau NON ISLAM/MUSLIM ONLY…

    Pd rakan yg mendedahkan perkara ini di ucapkan jutaan yerima kaseh kerana selain dpt menyelamat diri sendiri dpt jg menyelamat saudara Islam yg lain…
    Sama2 kita igt mengingati dan saling tegur menegur demi kebaikan sume sbb Islam adalah agama utk semua manusia…
    In sya Allah…Hidayah milik Allah

  3. antishowoff

    January 26, 2017 at 11:51 am

    Haa..tulah bahananya nak show off, kate aku makan makanan mahal, rgupe rgupe nye..non halal..alahaii..
    Boleh makan kat kedai apek tapi cari chinese moslim.. asik nak belagak makan sarapan om putih ala ala barat, haa..ko jga yg sentap..melayu makan nasi lemak ngan kopi hitam udah la..