Written by serenity | December 22nd, 2014

Sejak program lawak seperti Maharaja Lawak Mega diperkenalkan oleh Astro, senario persembahan lawak di Malaysia telah bertukar. Semakin ramai pelawak baru muncul dan mereka juga sering menjadi pilihan untuk menjadi deejay radio utau pengacara kerana kebolehan berjenaka untuk menghiburkan penonton.

Program ini telah menukar juri program untuk musim ini kepada Datuk Jalaludiin Hassan, Fazura, Farah Quinn dan Taufik Batisah. Mereka ini datangnya dari bidang yang berlainan dari bidang jenaka dan boleh dikatakan terkenal dalam bidang mereka iaitu lakonan, kulinari dan nyanyian.
 photo jurimlm14jpg.jpg
Namun kebelakangan ini terdengar suara-suara penonton yang memberi kritikan terhadap penjurian Maharaja Lawak Mega. Malah, juri-juri ini juga dikritik oleh bekas peserta Maharaja Lawak Mega iaitu Afdlin Shauki yang nyata tidak senang dengan corak ‘pemberian bintang’ bagi persembahan dalam program tersebut.

Tweet oleh Afdlin mendapat reaksi dari peminat yang ratanya bersetuju dengan beliau. Ada yang menganggap juri memberi bintang secara berat sebelah, tidak adil dan ada juga mempersoalkan mengenai sikap juri yang tidak gemar dijadikan bahan lawak oleh peserta.

 photo ScreenShot2014-12-22at102615AM.png

Malah, ada peserta yang lebih menunjukkan skil nyanyian mendapat bintang yang tinggi manakala mereka yang tidak menunjukkan bakat nyanyian pula mendapat kurang bintang. Peminat mempersoalkan adakah skil nyanyian relevan dengan penjurian untuk sebuah program lawak jenaka.

 photo ScreenShot2014-12-22at102652AM.png

Dan khabarnya juga, walaupun sebilangan penonton merasakan yang persembahan peserta kelakar, tetapi juri mengatakan tidak lawak pula. Akhirnya peminat terus mempersoalkan kredibiliti juri untuk menghakimi pertandingan lawak.

Apa pun rancangan ini kekal antara rancangan paling popular dan diperkatakan oleh peminat. Bagaimana pendapat anda, adakah juga merasakan penjurian MLM 2014 tidak adil? Kongsikan pendapat anda di ruangan komen.

67 responses to Juri-juri Maharaja Lawak Mega 2014 Menakutkan – Afdlin Shauki

  1. aKu awek Chappuis says:

    Drpada layan benda ni baik layan Charyl lagi best…

    0

    0
    • Minah Jambu says:

      awatla hang pi pos video ni oiii??? merembes air mak tau!!! Mak mmg tak boleh tengok kalau jantan2 cute dan berperluh menari2, habis basah kain mak..

      0

      0
      • Mira says:

        Yang sebenarnya pihak juri dari MLM 2011 dah bagi excuse pada nabil, sebab dia wakil seorang diri dia je… Kalau group2 lain 2 atau 3 orang .. Juri2 dah kata apa yang Nabil buat ni memang giler, berani, kreatif and blaa.. blaa.. blaaa..aku harap sgt komen2 klise mcm ni dapat dipertimbangkan semula..

        sebab ni pertandingan lawak, bukannya pertandingan dia satu-satunya wakil individu… Kumpulan lain jauh lagi lawak kot dari nabil, nabil dapat bintang lebih hanya sebab dia satu2nya wakil individu… itu la ayat yang tak habis2 dilaungkan oleh ac mizal … so pengundi2 dan juri2 pun terkesan laaaa dan mulalah bagi bintang dan undian kesian dan simpati,

        “Nabil takpe… sebab dia wakil seorang diri je”
        “Ok apa lawak dia? dia individu je kot…”
        “Nabil.. kamu memang berani sebab buat lawak seorang2″

        Semua ni hanya excuse untuk si Nabil ni terus kekal dalam MLM… Kita seolah2 lupa yang ni pertandingan adalah LAWAK dan bukan pertandingan siapa dia hebat, siapa dia berani, siapa dia giler buat lawak sorang2 atas pentas!!”

        0

        0
      • Anonymous says:

        Perasan tak… sorang juri tu selalu mencelah? Aduhh… kemudian… penjurian pulak hampeh… terlalu serius… tak pandai nak menilai kreativiti dan usaha peserta. Kesian bila nengok muka peserta bila bintang2 diberikan… jelas wajah kecewa mereka. Sebaiknya juri perlu melihat isi dan cara penyampaian dan paling penting, usaha mereka… bukan berdasarkan populariti.

        Memang hampas lah juri tahun ni… tak timbul langsung rasa nak melihat atau mendengar komen2 juri berbanding juri yg ada tahun lepas. Juri pun tak pandai nak blend-in dengan watak Cik Mat Poi…

        0

        0
        • Anonymous says:

          kalo dia nak mencelah, dia mintak permission apa salahnye der..? habih ko nak juri yg main main ke..? derr.. kalo ko naik jadi juri pun belum tentu perfect derr..

          0

          0
        • siti says:

          yusoff haslam jugak best jadi juri begitu juga chef wannnn

          0

          0
    • ustajah pilihan yo says:

      seriusly kak jah kecewa MLM minggu ni….why shake dpt 2bintang je??? *oke kak jah x minat shake tp malam tu depa memang lawak kot!! paling terkejut nabil dapat 4bintang!! Wat the fish…astagfirullahalazim…tgk kak jah pon tercarut kat sini dah! plis la juri build up your sense of humor…nilai dari segi lawak, bukan suara ke laut ke hape! sedeh kak jah cmni!! arghhh…

      0

      0
      • Mira says:

        Yang sebenarnya pihak juri dari MLM 2011 dah bagi excuse pada nabil, sebab dia wakil seorang diri dia je… Kalau group2 lain 2 atau 3 orang .. Juri2 dah kata apa yang Nabil buat ni memang giler, berani, kreatif and blaa.. blaa.. blaaa..aku harap sgt komen2 klise mcm ni dapat dipertimbangkan semula..

        sebab ni pertandingan lawak, bukannya pertandingan dia satu-satunya wakil individu… Kumpulan lain jauh lagi lawak kot dari nabil, nabil dapat bintang lebih hanya sebab dia satu2nya wakil individu… itu la ayat yang tak habis2 dilaungkan oleh ac mizal … so pengundi2 dan juri2 pun terkesan laaaa dan mulalah bagi bintang dan undian kesian dan simpati,

        “Nabil takpe… sebab dia wakil seorang diri je”
        “Ok apa lawak dia? dia individu je kot…”
        “Nabil.. kamu memang berani sebab buat lawak seorang2″

        Semua ni hanya excuse untuk si Nabil ni terus kekal dalam MLM… Kita seolah2 lupa yang ni pertandingan adalah LAWAK dan bukan pertandingan siapa dia hebat, siapa dia berani, siapa dia giler buat lawak sorang2 atas pentas!!”

        0

        0
      • aku fedup dgn astro says:

        virus patut out, lawak ntah apa2..x lawak lgsg..mengarut ja…x dinafikan masa mula2 MLM jambu n jozan mmg best..tp jambu makin lama makin x lawak.merapu ke laut…zizan plak sebenarnya harapkn johan saja..tanpa johan dia x menjadi sgt pun…mmg fedup ng Astro..semua dirancang..jgn kata program MLM saja..apa saja program reality astro mmg dirancang!! AF, pentas extravaganza, kilauan emas, masterchef…arghhh semua laa..mmg dirancang!!

        0

        0
        • izzy says:

          agreed! virus mmg out. meluat tgok zizan.. n afdlin, ko pun x klakar gak!!!!

          0

          0
        • Yahudi says:

          Hi all , today i tak nak komen , cuma I nak share my thoughts ,
          bulan December ni mesti timbul isu “xleh ucap merry xmas” , kbyakkan yg meroyan tu pon bkn org2 Kristian , tp cia2 bodoh penyembah tokong ,hik3,
          ok lah , here are my points ,

          Xmas or Christmas disambut sbb meraikan birthday Jesus Christ(Al Masih , Nabi Isa pbuh) oleh orang2 Kristian , org Kristian percaya Jesus tu Tuhan yg datang ke dunia utk mati untuk tebus dosa2 kita , WTF ?? tuhan boleh mati dan kena bunuh ? itu bukan lah yg kita nk bincang pda hari ini , tetapi tarikh lahir Jesus tiada dalam Bible , tiada juga dalam Quran tentang tarikh lahirnya Isa AS , so ?? Kristian percaya Dec 25th adalah tarikh lahir Jesus, which Jesus ? Jesus yg merupakan anak tuhan , dan Jesus itu sendiri tuhan ,( tolong jgn saya pasal Trinity , sbb paderi2 pon mmg takkan boleh jawab isu Trinity ) ,So bila kita sebut ” Merry Xmas ” ,kita meraikan dan mengakui Jesus itu anak tuhan , KAN ??

          Cukup lah sekadar tulis ” happy holiday ” , lgpon 25 Dec adalah tarikh lahir dewa2 pagan Greek , mcm Zeus , Horus , kan ??
          So kalau nk wish , wish dgn ” Happy Holiday ” ,
          diorng pon takkan nak ckp “Nabi Muhammad utusan terakhir ” , begitu juga dgn kita kan ??

          kpd sesiapa yg rasa sy ni sesat lg menyesatkan , pegi la tanya pak2 ustaz okey , jgn igt org yg pakai short pants tu jahil , dan jangan ingat yg berserban tu jer yg ilmu penuh didada ,

          Lepas nie isu pasal kalimah Allah pulak k , stay tune all my fans , Love you

          0

          0
        • aku nk sgt tgok bocey jadi juara MLM 2014 sbb diorg mmg layak utk menang..
          dari MLM 2013 ptotnya diorg juara…
          tp biasa lah nama pun ASTEROOOOOOO…phuiii

          0

          0
      • Anonymous says:

        minggu lepas lawak Shake agak acceptable.. tapi agak terkilan bila Dato J kondem gile sampai terkedu Shake dibuatnya.. tapi ada positifnya komen Dato J sebab selama ni pun lawak Shake takde clear concept.. harap Bell je utk membahan Amir…. bila masuk part Amir mesti ke laut.. Amir, ko menten jadi pengacara tambahan suer spontant lagi better la kot.. sebab dalam siri tu, mmg karekter ko kuat je, patut aa peserta lain tunggu masa je nak tabuh ko.. ske plak aku tgk..

        kalo nak buat lawak konsep merapu, Zero adalah contoh yg terbaik, walau merapu, tapi lawaknya masih smart n steady..

        cuma last week, aku sgt suka sebab sekarang level lawak muzikal dah di angkat ke satu stage yg baru.. selain melawak dengan level lawak antarabangsa, majoriti pelawak dapat menyanyi dengan tone yg sedap sekali… sambil tegelak pecah perut, terselit jugak rasa kagum bila dengar sekali sekali mereka menyanyi denga merdu.. definately pelawak akan lebih boom kalao boleh melawak, mengacara dan yg latest, boleh menyanyi dan menari…. aku rasa, lepas ni, Awal Ashari akan lebih sakit hati lagi…. kohkohkohoh!! ..( gelak jahat)..

        kuddos to Joey, Shuib, Along Jalor, Jepp, Ropie, Shuhaimi, Taukeh, Mie Shake, Bell dan Pak Ys yg ada tone suara yg sedap dan boleh melawak sambil menyanyi…. si Rahim, dah improve vocal lawaknya dan tak deftone mcm dulu.. Zizan tak perlu di perkenal dah sbb dah gifted… yg lain masih boleh improve.. dulu mmg orang kata, muzikal lawak tak semestinya suara kene sedap.. tapi aku rasa, suara yg sedap akan menjadikan satu muzikal lawak lebih berkualiti dan akan diingati sampai bila bila…

        0

        0
        • Anonymous says:

          bocey jugak steady.. punya kualiti vocal nyanyian yg superb dan idea lawak yg boom… SYJ, syuq n Jihan, kureng derrr

          0

          0
    • Anonymous says:

      drpada charly nie lbaik baek CR7 wlaupun mka dowang de iras skurang kurangnya CR7 bdan x de tatu n dia x mnum arak…eee geli ak tgok tngan charly y pnuh tatu tu…

      0

      0
    • suhaila hashim says:

      ntahnya..farah quin tu ckap melayupn xpndai tb2 nk komen..dia faham ke pe yg peserta MLM tu ckp smasa buat persembahan.kumpulan zero buat lwak best pe tb2 dia ckap xok..mcm hampeh je.

      0

      0
  2. Anonymous says:

    Mmg betul pun…pttnya virus,shak yg ptt keluar mng x lawak lnsg,permainan kotor astro nk raih undi,yg mmg terbaik n konsistan ialah zero, comey,bocey n syj..klu berterusan begini ko tggu jelah zaman kejatuhan ko Astro..

    0

    0
  3. jadore says:

    hopefully tiada diskriminasi dari pihak ASTRO!! yg x lawak langsung para juri kata lawak la pulak… kami yg menonton pun pelik dgn komen para juri2 yg entah apa2!! lebih2 lg klu kumpulan2 lawak itu bukan produk dari ASTRO!! VIRUS yg lawak ntah apa2 masih kekal lg… compared to COMEY… COMEY lg lawak dari VIRUS & SHAKE…..

    0

    0
  4. Anonymous says:

    Rasanya yg menakutkan jalaluddin hassan sorg je…
    To virus dipersilakan keluar. TAK LAWAK lgsung okayyyyy

    0

    0
  5. rumahpapan says:

    Rasanya yg menakutkan jalaluddin hassan sorg je…
    To virus dipersilakan keluar. TAK LAWAK lgsung okayyyyy

    0

    0
  6. Anonymous says:

    Virus lawak memang merapu..kelaut.. asyik ulang benda yang sama. Bosan. Gah pada nama aje n guna pakej kepopularan nya.

    0

    0
  7. nok gebuzzz says:

    mmg betul pun…juri MLM x pandai kasi bintang yg sepatutnyer….x kelakar pun boley dpt 4 bintang,juri pilih yg mereka suke dan2 dpt bintang byk..

    0

    0
  8. Anonymous says:

    kalo aku jadi virus aku malu nak teruskan perjuangan..berilah peluang pd pelawak underdog pla.comey tak patut keluar.. sy sokong bocey,comey,zero

    0

    0
  9. aku tetap aku says:

    buyers?? plz la.. it’s bias… aku slalu tengok org komen buyers buyers. buyers tu pembeli lah.. bias ni maksudnya pilih kasih… haiya..

    0

    0
  10. apple says:

    yang aku nampak, virus dgn sepahtu
    tak lawak langsung

    0

    0
  11. wawa says:

    apesal shake still ada? patutnya dr awal g dh tkeluar… hiskkk x best lgsg… saper vote dorg nie…
    zero & bocey myerlah best… tp sure Astro x bg dorg menang…

    0

    0
  12. pinana says:

    aku antara yg bersetuju ttg juri berat sebelah… yg lawak bg bintang 2/3 je.. tak kena langsung…

    0

    0
  13. Anonymous says:

    memang nampak bias.. nampak sangat.. kalau zero atau bocey or jalor keluar.. memang tak tengok dah m.l.m .. #bye.

    0

    0
  14. Kelilawau says:

    Dato’ Jalal & buyers Nabil…
    Pe bala Dato’ AC dpt Man of the Match? Pehal…match pun x masuk mcm mane leh dpt?

    0

    0
  15. aku rasa MLM yg betul2 best sepahtu, bocey n zero je. yg lain merapu lebih. ape pon aku tetap sokong sepahtu. sepahtu the best (y)

    0

    0
  16. bintang says:

    Yg patut keluar skrg:
    1. Nabil (merepek dan dia bajet dia kelakar)
    2. Virus (Zizan kalau org puji bkn men over kau react walaupun ko xklako)
    3. Shake (no comment, tp mmg xlwk lgsg)

    0

    0
  17. Anonymous says:

    Dato’ Jalaludin patut kluar lar…tak sporting langsung…[email protected]$%^

    0

    0
  18. safiq copot says:

    setuju datuk jasmine super spesel tmpatan jd juri ntah apo apa..
    tp x stuju kalo kata comey x layak keluar..

    calon utk tkeluar minggu depan…virus..nabil…
    shake..

    0

    0
  19. anon says:

    virus, sila buang zizan… dan astro tolong serapkan Jambu sebab aku rindu Jambu dulu… mohon jozan masuk balik as a senior team… Boboy, mintak maap, dah tak relevan langsung, mohon jangan byk komen ye Boboy, awak dulu pun tak sekelakor manapun.. last last dah tak bleh nak pegi, merayu-rayu dengan juri mintak keluar dari game… so, just let the present MLM contestences facing their own experience… nabil. ko partner ngan TEGAR dalam Bam Bam Bil pun lagi best dari solo… ko pun dan kene pencen la Nabil oi

    0

    0
  20. fairus says:

    juri buyers ? bias la pandai .. nak berlagak macam tahu suma tpi sepatah haram xtau pape bodoh

    0

    0
    • Anonymous says:

      salah eja je pun.. tak payah le nak kata orang bodoh sangat cik fairus oii! nobody perfect maaa..

      0

      0
  21. Anonymous says:

    nabil.. tolong jangan dok kutuk kawan kawan Mak Jah, geng geng murai dot com kat kampung ko.. ko ingat depa tak terasa ke bile ko ngumpat depa dalam MLM… mentang-mentang le dah jadi retiss.. geng geng mak jah ko jadikan bahan yek..!! tak patut tak patut…!! sian makck makcik tuh!!

    0

    0
  22. zikry haikal says:

    sy cuma harap bocey xtrkeluar dri MLM 2014 smpai k final.. sbb ade bocey la sy tgk MLM.. sngup lepas abis kelas pkul 5 ptg, terus brebut naik bas smpai lrt gombak, terus k kl sentral,, berasak2 plak dgn org ramai yg bru balik keje dlm ktm… smpai seremban dlm pkul 8.. lps solat terus trcongok dpn tv.. brddebbar2 menantikn prsembahan dri bocey.. kalu bocey kluar,,, dah x brmakne la sy nk rushing2 balik.. waaaa T.T..
    apa2 pon, bocey in bottom 3 sgt mndebarkan..

    0

    0
  23. bior bijak says:

    IMO ada part juri menjadi kelabu bilamana peserta2 MLM2014 memuji atau menyebut nama mereka dlm persembahan. Tu sbb mereka suka hati memberi bintang. Nak salahkan mereka berkenaan peserta tersingkir adalah tidak wajar kerana undi di tangan pengundi. Seharusnya, penonton menjadi lebih bijak menilai setelah 4 tahun (musim 1, 2011). Jika kita lihat, rata-rata peserta adalah recycle dari tahun pertama. Sememangnya, terdapat peserta yang gagal menyerlah atau meningkat. Tetapi, pada tahun ini, peserta seperti Sepahtu, Zero & Bocey menunjukkan kematangan dalam berlawak. Walau dari drama, D. Jalal menilai melalui kesemua aspek, isi & punchline. Saya terpikat dengan lawak matang Sepahtu pada tahun ini. Jika dilihat minggu sebelum ini, mereka membawa lawak yang berat dengan masalah masyarakat Melayu (ketiadaan dana membaiki rumah) tetapi masih mampu menghiburkan penonton. Lawak mereka menghampiri lawak P.Ramlee. Berkenaan peserta yang lain, mereka membawa lawak yang biasa sama ada tepat dengan punchline atau tidak. Motif rancangan ini adalah membawa 5 peserta ke final. Maka, terpulang kepada pengundi untuk menentukan siapa yang berjaya ke final. Undi kurang, kuranglah peluang ke final. Menjadi hak peserta yang diundi layak ke final. & Astro tidak layak merampas hak yang diberi kepada pengundi. Berkenaan dengan juri, sewajarnya mereka memberi komen yang membina dengan memberi idea2 yang bernas seperti D.RamleeM.S dlm gegarvaganza. Tu sbb la sy skip bhg komen juri. X penting pun. Peserta tetap buat lawak tahap macam tu jgk!

    0

    0
  24. Anonymous says:

    bukan result dari undi sms?

    0

    0
  25. apakahh?? says:

    Sebagai peminat MLM dari dulu2 lg, aku rasa byk perkara x wajar dijadikan sebagai inti dalam lawak para peserta. Kdg2 aku pula yg rasa terkilan tgk group yg x peka terhadap perasaan para penonton dan juri. Malah dgn muka selamber badak jer berdiri atas pentas lps menyinggungkan prsn org.
    cthnya:

    1. Suka memperlekehkan individu2 tertentu spt juri utk dijadikan sebagai bahan lawak.
    Nak2 lagi si Nabil tue yg kaki menganjing org. wey buat lawak xleh ke x main2kan persaan atau nama org?!

    2. Props yg terlalu byk dn merepek. yg nie geng Jalor dan SYJ suka buat. Pakai costume mcm ape tah pastu make up tebal biar org gelak la kunun. tapi lawak x gempak mane pn! tsk3

    3. Lawak syok sendiri. Aku x nafikan Sepahtu dan Virus mmg 2 group terkenal. tapi maaf la kdg2 lawak korg mmg hampeh. Bosan. nak2 lagi plot citer hampir sama setiap minggu. sorg soal sorg jawab. hmpphh

    4. Selain daripada sense of humor, the way u deliver jokes should be understandable. Kalau bole cari la idea yg kreatif ckit biar ada elemen2 cerdik / bijak dan bukannya mcm org terancat akal. banyakkan rujukan utk setiap tugasan. sbg cth cuba tgk Gag Concert rancangan lawak Korea Channel KBS World 391. Persembahan mereka sgt spontan dan bersahaja tapi sgt kreatif!!

    0

    0
  26. Anonymous says:

    nape kita rasa fazura nampak macam bimbo dalam MLM 2014….ada sape2 yang setuju dengan kita tak…

    0

    0
    • Anonymous says:

      itu bijik mate ko je yg nampak… bijik mate orang lain ok jek.. her comments were acceptable n realistic compared to dua juri pompuan malaysia dulu.. lisa n Nora..

      0

      0
  27. Anonymous says:

    dato jalal n fazura juri paling hampes sepnjang musim MLM..

    0

    0
  28. yela... says:

    Suke lg si Farah Quinn bg komen, walaupun agak meleret2 tp mmg de isi…kalo kelakar mmg dia kate kelakar tp kalo x kelakar dia terus kate x kelakar… tu la bru betul bg komen

    0

    0
  29. Astro suck says:

    MLM ni dh blh agk dh sape yg final?nbil.,virus..mne
    yg klakar psal diorg ni?aku tgk nbil ni dr mula smpi
    akhir brkerut dahi aku.mmg x klakar lgsung.Astro,jgn
    lah smpi org dh x mnat tgk MLM cm AF tu.dh lah
    pngacara pn sma..itu aku blh than lg.
    pls let Nbil n Virus out of MLM.byk lg yg klakar lh.
    x kn jtuh rating ko pn..

    0

    0
  30. slayer says:

    Pemberian bintang mmg slh..tapibbp pkara perlu diambil kira.
    1.keluar nya ssg plawak dari program itu tidak ada kena mgena dgn juri2
    (Maksudnya juri bagi bintang mahupun komen tak akn mpengaruhi apa2

    2.mereka kluar pun 1stly dlihat dari sudut undian then hati org2 astro sendiri (phk astro akn lihat dari sdt populariti..why?cuba bygkan kalau virus tekeluar, pastinya penonton MLM akn bkrg kerana virus adlh kmpln bepengaruh yg pastinya ramai pengikut

    3.kita juga tak blh salahkn grup2 yg baru dibuat..saya ambil kata2 dari shiro..mereka kata yg mereka dh tak kelakar sbb jrang bsama.dan mereKa kata mreka dh bsama kembali dan smenjak mreka bkata bgitu mereka dg mkin ok sya lihat.

    Kesimpulan:
    Sya rasa kbykan grup kurang lawak sbb takda chemistry kot
    Jgn lah kita kutuk org ye..nanti tak pasal2 dosa kita je dgn dosa org yg kita kutuk
    Wahai netizen semua bhenti menjadikan keyboard sbg senjata

    0

    0
  31. anon says:

    somehow i think the otherwise. yes it’s undeniable, the juries now are very much more serious than those previously. but the comments selalu jujur (not jujur as in nak memalukan). macam taufik tu. die ok je pd aku. jujur tp tak memalukan. bintang die bg pon selalu sesuai dgn quality performance diorg. plus, always insert courage and ideas to improve the contestants’ performance, not just blindly point out the negative parts of their performance. but for the others, the first juri tu (you know who) .. tu pd aku agak bland and nampak his favoritism on certain groups. it’s not wrong to interfere when other juries are speaking but somehow bile die mencelah tu, his opinion time tu agak buat juri yg tgh ckp tu terpaksa ikut his opinion. i dont know.. this is just my opinion.

    0

    0
  32. sara says:

    well i agree with the thought yg certain groups/individu tu kdg2 dr awal dimasukkan dlm MLM dgn guarantee yg diorang akan ke final. nampk sgt kot.. but still, i think viewers today pon dh intelligent enough to decide on their own. yes mase first2 start new MLM season mmg akan nampak mane groups yg astro tonjolkan lebih and all. but then, viewers sndri akan decide which to support based on their performance quality. contohnye last season. bocey was not so much exposed , kenal pon tak sgt.. well honestly, i had no slightest idea who they were before MLM 2013. but then, diorg diundi ke final and finished third. pdhal group lain yg digembar-gemburkan time awal2 tu hampeh, mcm boboi.. just saying..

    0

    0
  33. Berdurinya Mawar says:

    Aku rasa terpulang pd taste masing2 yg nak menilai benda tu kelakar x.

    Aku suka je lawak2 Nabil..kreatif, cerdik n benda tu akan jd klakar bila ko realize dia refer pd apa. Lbh2 lg time muzikal..idea dia brilliant utk 4 watak tu, walopun x 100% lancar,x semestinya org yg aware sal hakikat boybands je yg akan rasa benda tu klakar.

    Bocey klakar..tp lebih pd nak membahan Abam..n kdg2 sakit telinga aku dgr Achey menjerit2. Tp aku suke dorang..lbh2 lg pas SS2014. Layak top3

    Aku rasa penonton Msia masih x biasa n mesra ngan lawak jenis parody n sarcasm..so lawak2 SYJ ramai yg x mampu nak appreciate, n ko kena tumpu perhatian betul2 sbb punchline tu muncul lam kesinisan..bkn lam nada terpekik cam sstgh kumpulan buat.

    Kumpulan Zero unik n tgk muka je dhleh gelak. Tp kdg2 disebabkan underdog, lawak depa kdgrn fresh n klakar. Korang dpt bygkan kalo grup lama buat dialog n scene yg sama dorang buat? Lom tentu org impressed.

    Virus…minggu first je best. Akubrasa cam depa ilang arah. Aku harap Jijan n Johan akan bersatu balik pd masa akan dtg n biarkan Jambu bwk arah lawak depa sendirik. Arah lawak depa x belong together

    0

    0
  34. anoy says:

    entah la…bagi aku memang tak lawak pon kumpulan yang korang dakwa tak patut tersingkir tu..buktinya para penonton kat auditorium pun senyap je..gelak paksa sekali sakala ada la. dah tersingkir tu boleh cuba lagi pertingkatkan prestasi lawak anda.. terimalah kritikan orang lain kalau nak lagi lawak ye dok?? jangan salahkan orang lain sebab anda tak lawak pulok. yang abe tu bg statement sebab dia tak dapat masuk MLM sebab tak lawak..jeles sebab nabil n de gang lagi best dari grup dia. sorry sekadar pandangan..nak unlike byk2 plissshhhh

    0

    0
  35. mak jemmmsss says:

    yg paling xbleh blahnye tu..minggu yg sebelum2 ni shake lgsg xlawak fazura bleh bg lima bintang…gila ke pe…

    0

    0
  36. saye says:

    Fazura cantik sgttt..X jemu mata memandang. Ptt Wak Doyok menjeling tajam. Krikrik

    0

    0
  37. makjemah says:

    Xpuas HaTi lh juri MLM2014 nie….juri…hentam keromo je bgi bintang…tolong lah jgn pandang populariti dri kualiti….bia pelawak underdog plak yg menguasai….bile dh popular…mulelah….keje pun ala kadar je….nk xnk je perform…tau lh Dah kaya…
    Xsuke…especially Fazura..please…tolonglah…tau ko lawa…cantik….please pakai otak sikit….shake xlawak pun ko bgi 5bintang?whattt…..
    Mmg juri tahun nie…annoy n ridiculous… Xpaham makjemah…

    0

    0
  38. Lollipop says:

    Vote Nabil Out

    0

    0
  39. Semah says:

    Pasal isu juri MLM 2014 ni memang sebal jugak rasa hati. Maaf la Datuk Jalal tak sesuai jadi juri, kebanyakkan dia komen vice versa. Yang lawak, dia kata tak lawak! He’s taking it too serious come on la nama pun lawak, LAWAK.

    Aku setuju untuk Nabil tu persetankan la dia tu individu ke hape. Nama pun pertandingan lawak so kena la serve LAWAK tak kisahla kau sorang ke berdua ke bertiga. Just because of Nabil tu sensorang please la juri tak payah nak bias sangat.

    Fazura, please tahu isu semasa sikitttt. ‘Dont get the jokes, redundant, and syok sendiri ?!?’ Isu tak dapat jokes tu hmmm hampeh. Redundant, so what if its redundant as long as its funny orang gelak kira okay la. Kau sensorang tak dapat jokes tu kau cakap la gitu.
    Taufik ngan Farah je aku rasa komen okay sikit. Tapi tu pun boleh sense bias dekat senior2 group macam Sepahtu, Shiro and Virus.

    Aku rindu Yusuf Haslam, Chef Wan, Ct Nurhaliza and Zainal Abidin bagi komen.

    0

    0
  40. fird says:

    Keluarkan virus dan nabil..x lawak langsung..juri berat sebelah

    0

    0
  41. Insan Biasa says:

    Saya setuju dgn tajuk di atas yg juri MLM 2014 mmg menakutkan dlm memberi bintang kpd peserta MLM 2014. Saya bkn peminat/haters peserta2 MLM2014 tp saya x setuju bila juri mengatakan Acey asyik menjerit jeee….Bg saya Jep Sepahtu pun asyik menjerit jeee tp x de plak juri komen.

    Mmg nmpk juri berat sebelah dan hanya suka pd sesetgh peserta jeeee. Sbnrnya, nmpk yg Dato J x suka ngan kump Virus, sbb dia x prnh nak menyampuk bila juri lain komen persembahan Virus tp klu kump Sepahtu mesti dia sibuk nak komen walaupun bkn turn dia.

    Harapan saya, semoga kump yg benar2 kelakar n berkualiti berjaya ke pentas final. Dipilih bukan sbb popular tp sbb mmg mereka bnr2 layak n berkualiti.

    Go MLM 2014 kerana mereka ini menceriakan mlm sabtu saya sekeluarga.

    Pesanan utk ASTRO & JURI, jgn berat sebelah haaaaaaa…..

    0

    0
  42. pakteh says:

    kita tak boleh salahkan juri…pada aku juri MLM 2014 dah jlnkan tugas terbaik…kalu kita lihat yg terkeluar tu memang prestasi pda malam persembahan terlalu tak menjadi..sesekali ada jga kesilapan memberikan bintang spt minggu 9…Shuib tu tak layak dpt 5 bintang..team ini teruk dri segi prestasi kehadiran..ramai yg tak puas hati sebab dpd 3 peserta tinggal 1 peserta pun masih bleh dpt 5 bintang ,,sepatutnya team sepahtu yg terkeluar kerana paling tak konsisten komitmennya..macam pelajar sekolah yg asyik ponting diberikan markah A+ oleh gurunya walau yg bentang kertas kerja dn menjawab soalan itu hanya seorang..biasanya kalau di Universiti pembentangan ditangguhkan tunggu sampai semua hadir kerana tak adil kpd pelajar2 lain,

    0

    0
  43. radzuansaari says:

    Sepahtu, shuib patutnya di keluarkan,juri bodoh boleh di bagi 5 bintang.mengigil atas pentas x da dialog,merapu dah apa2,lepas tu,mintak ehsan kat orang ramai cerita jep sakit lah ,buat muka sedih lah .juri boleh ditipu tetapi penonton tidak boleh ditipu ,kita tgk lawak dia minggu ini kalau lawak dia begini lagi tak perlu lah diadakan mlm 2014 (bawa penyokong satu dewan terjerit2 juri ingat penonton terhibur rupa- rupa penyokong sepahtu)

    0

    0
  44. radzuansaari says:

    Saya sebenar suka menonton mlm lawak yang boleh menghiburkan penonton mengenai shuib sepahtu ,malam itu dia tidak dapat menghiburkan penonton tetapi mendapat 5 bintang adalah tidak adil bagi peserta yang lain,jadi kesimpulan di sini saya cabar beliau supaya minggu ini dpt menhiburkan para penonton dan tidak perlu mendapat simpati pada sesiapa,dan pada juri yg dikata kan bodoh memberi dia 5 bintang bukanlah dimaksud sebegitu minta maaf mungkin terkasar pada juri (fazura) dan selepas ini juri perlu berhati – hati apabila memberi bintang kepada peserta kimen ini adalah kebaikan bersama.

    0

    0
  45. long deen says:

    berlawak makan sambil bercakap sepanjang masa macam drama pun leh dpt 5 bintang…seeloknya kenalah tengok penguasaan pentas, prop,bahasa badan dan pelbagai lagi…yg pelik dialog tak lawak pun penyokong leh ketawa terbahak2 dan beri sorakan…simpati sgat kat syj tersingkir dek tak ada tukang sorak!

    0

    0
  46. bias says:

    sememangnya jury2 bias, kumpulan lain pun ada jugak rasanya buat apa yang sepatu buat dan vice versa, tapi ,kumpulan2 lain akan dapat bintang sikit dan dikatakan berbahai2 comment yang teruk, tapi tidak kepada sepatu, sepertinya one rules for others and one rules for sepatu, saya rasa kalau sepatu buat persembahan tanpa diorg ada dipentas, dan cuma suara diaorg jer pun, jalaludin dgn fazura dgn taufiq akan kasi banyak bintang, mempersendakan bintang tamu dgn mempermainkan kepalanya (contoh: mana muka kamu ni, mana depan mana belakang) bukan lawak nama nya tapi biadap, kenapa ada kumpulan mencelah bila jury buat comment, sebab, bagi
    saya,mereka tau walauapa pun mereka akan dpt bintang2 yg sikit

    0

    0
  47. dashyat jury says:

    ambik juri2 yg menyokong sepatu, tentu la apa yg sepatu buat semua baik, takde cacat cela, omputeh ckp one rules them one rules for the others, jalaludin, fazura n taufiq rosak kan rancangan ni dgn memberi bintang dan comment2 yg bias kepada sepatu, saya rasa, jika sepatu hanya pakai suara jer pun tanpa keluar stage, jalaludin akan kasi 6 bintang

    0

    0