Jumlah Pelancong Merosot Di Phuket, Harga Bilik Diturunkan Sebanyak 50 Peratus

Travel

Jumlah Pelancong Merosot Di Phuket, Harga Bilik Diturunkan Sebanyak 50 Peratus

Phuket antara tempat yang sering dipilih sebagai lokasi percutian terutamanya untuk penggemar pulau. Tapi baru-baru ini, destinasi pilihan ramai itu mengalami kerosotan pelancong sehingga harga hotel terpaksa diturunkan.

Ini semua berpunca kerana jumlah pelancong dari China yang berkurangan akibat perang dagang dengan Amerika Syarikat dan kenaikan matawang Baht. Pada tahun lalu, seramai 2.2 juta pelancong China memasuki Thailand tapi kini tak sampai dua juta pengunjung pun yang memasuki Thailand.

Advertisement

phuket

Disebabkan itu, harga bilik terpaksa dikurangkan sebanyak 50 peratus untuk menangani masalah kekurangan pelancong.

Claude de Crissey, Konsul kehormat Perancis di Phuket antara yang terjejas. Beliau mempunyai 40 bilik penginapan di Pantai Patong juga terpaksa memilih untuk menurunkan harga.

phuket
Bukan Phuket sahaja, malah Pattaya dan Koh Samui turut sama terjejas dengan masalah ini. Sebelum ini, nilai mata wang Bath telah meningkat 10 peratus berbanding Yuan. Selain itu, faktor kejadian bot karam di Phuket yang menyebabkan 47 pelancong China maut juga memberi kesan.

Sumber: Phuket News

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

Comments are closed.