JPJ Bakal Perkenalkan Nombor Plat Khas Untuk Universiti Awam

Automotif

JPJ Bakal Perkenalkan Nombor Plat Khas Untuk Universiti Awam

Sebelum ini kita dapat lihat pelbagai lambakan nombor plat unik dan khas yang menjadi pilihan pembeli. Baru-baru ini, Menteri Pengangkutan iaitu Anthony Loke mengumumkan kerajaan akan memberi kelonggaran kepada universiti awam untuk mempunyai nombor pendaftaran khas kenderaan.

Kelonggaran yang diberikan kepada universiti awam ini dilihat sebagai satu sokongan untuk mendapatkan dana bagi tujuan penyelidikan dan pembangunan generasi muda.

Menurutnya juga, sebelum ini memang terdapat banyak permintaan daripada universiti awam malah Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik juga ada menyuarakan hal yang sama.

Advertisement

Sekiranya dasar ini mendapat sokongan daripada alumni universiti, alumni boleh diminta menyumbang pembayaran permohonan yang akan didaftarkan di bawah Naib Canselor, seterusnya dana (penjualan) akan diuruskan oleh pihak universiti.

Pastinya dasar ini dapat menarik minat alumni universiti jika dilihatkan kepada jumlah graduan yang sedia ada. Bukan sahaja ini dilihat sebagai satu sokongan malah ianya menjadi kebanggaan alumni kepada universiti yang mereka sanjungi.

Sumber: Funtasticko

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

Comments are closed.