Written by serenity | October 12th, 2017

Satu sidang media telah diadakan oleh Joy Revfa berkenaan kenyataan yang dibuat kelmarin mengenai perceraian dengan suami pertama yang disahkan oleh Mahkamah dua hari lalu. Dalam sidang media itu dia memberitahu bahawa pengesahan pernikahan yang berlangsung pada Januari 2013 dan perceraiannya yang berlaku Januari 2015 telah disahkan Mahkamah Syariah Shah Alam.

Peguam yang mewakili Joy bagaimanapun dilihat mencelah apabila Joy menjawab beberapa pertanyaan media, memberitahu Joy masih berstatus isteri Hafiz, dan sebagai isteri dia tidak sepatutnya menjawab pertanyaan yang mengaibkan Hafiz.

Joy berkata Hafiz tidak menepati citarasanya tetapi dia menerima lamaran Hafiz kerana desakan ibunya.

Di hujung sidang media bagaimanapun, ketika ditanya oleh pemberita sama ada dia bersetuju jika Hafiz memfailkan perceraian, wanita itu memberitahu:

Jika dia mahu perceraian saya sangat-sangat bersetuju kerana dia tidak mampu memberi dari segi batin.

Ditanya mengapa dia mengatakan Hafiz tergesa-gesa mahu berkahwin, Joy memberitahu:

Kerana dia kata mahu bawa saya ke Makkah, mahu cepat dapat anak, semua yang indah-indah.

Sidang media itu diberhentikan setelah peguam Joy menerima dan meneliti satu dokumen yang didakwa datang dari pihak Hafiz Hamidun.

Sidang media itu disiarkan secara langsung di Facebook Harian Metro sebentar tadi.


Joy juga mendakwa sekiranya orang lain berada di tempatnya, tidak mungkin orang itu menghadapi semuanya sekuat dirinya. Dia mendakwa sebagai wanita di luar sana mestilah meletakkan tahap di tempat tertinggi kerana wanita ialah kesayangan Allah dan Rasul. – beautifulnara.com

126 responses to Jika Hafiz Hamidun Mahu Cerai Saya Setuju Kerana Dia Tidak Mampu Beri Nafkah Batin – Joy Revfa

  1. wekkkkkkk says:

    bila org dlm keadaan marah dan benci pada seseorg, maka semua yg x benar akan keluar dari mulut seseorg. JR ckp mcm ( x boleh bagi nafkah batin) tu adalah kerana dia memang betul2 minta di lepaskan.
    Kalau ya pun nk minta di lepaskan, anggap je Allah ada, Allah akan menolong seseorg.
    Tapi jgn lh kuar statement “tak boleh bagi nafkah batin seperti lelaki lain”. ini kan memburukkan seseorg.
    Setiap kejadian Allah yg tentukan, hanya kita je yg perlu usahakan dh bertolak ansur, bkn berdendam2.

    83

    1
    • Anonymous says:

      hh ada prob micropenis ke ? alaaa my patient yg micropenis mostly mmg sensitif n ego sbb nk sorok kelemahan zakar halus mcm bayi .. tp boleh aje dpt zuriat guna ivf etc .. xda sapa mintak dilahirkan dgn kekurangan .. cuma jgn lah ikutkan perasaan utk kedua duanya pun , klu dr dulu berbincang baik2 kan bagus .. utk kepuasan batin ni byk cara lg yg boleh dieksplore suami isteri ..

      3

      13
      • wekkkkkkk says:

        mgkn yg dara dn x pernah merasa nikmat “kawen” itu boleh lah terima zuriat melalui “ivf etc” mcm yg u kata. Sbb isteri tu x pernah merasa. Mana yg pernah merasa…membuak2 lah asmara nk kong.

        3

        5
        • Anonymous says:

          byk je cara nk puaskan asmara tu dear , nak cerita mcm x proper kat sini kan tp byklah sbnrnya produk mainan dewasa yg boleh bantu utk pasangan2 yg ada masalah cenggini .. yela some of my patients , isteri dia org masih sayang kan suami wlupun micropenis .. so utk mngekalkan kesejahteraan bahtera .. i slalu suggest dorg utk cuba alternatif sex toys etc utk kepuasan dua2 .. at first agak sukar sbb suami akan rasa sedih sbb x mmpu puaskan bini , tp lama2 dorg akan rasa seronok sbb da bole terima sex life yg mcm tu , guna equipment .. cuma kena pandai sorok dr anak2 lah

          1

          9
        • wekkkkkkk says:

          nasib baik dh ada anak, waktu muda2 dulu mmg super duper power, bila dh tua, anak2 dh besar, kalau x dpt seks, alahai, x kan nk cerai kot…agak2 la kan.
          Kalau muda..pandai2 lah ye..mcm mana nk handle, yg penting jgn aib kn org. Kalau dh x nk dgn psagan, settel baik2. x perlu heboh 1 world. Nangis mmg nangis lh.

          6

          2
        • Anonymous says:

          Sebab kerang Joyah hitam legam.

          3

          3
        • lop says:

          Nafkah batin ni luas.. nafkah batin tu bkn s*x je.. tp termasuk la perasaan berkasih sayang, rindu merindui, mengambil berat ttg pasangan etc..

          Bykkan bersabar.. byk muhasabah diri.. Jgn buka aib org, apatah lg pasangan kita..

          14

          1
        • Mat Ronggeng says:

          Gigih aku layan Press Conference si Repah ni…. Apa yg aku dapat rumuskan, Classic marriage breakup case ..”He said, She said. “…
          Itu kita baru dengar cerita sebelah pihak…. Punya lah unstable emosi Repah… Kejab ok. Kejab nangis, kejab ketawa…
          Bab dia sentuh pasal hal “bersama”…dia mengaku mereka pernah ber foreplay NO SEX. So kiasan Joy bagi is too broad for interpretation. Dlm hal ini Apismidon betul. Dia tak pernah buat sex dgn Repah. Maybe just pegang peluk Repah dah teransang…. Cepat ghairah rupa nya si Repah ni…patut lah dlm selfie buat renungan horny…
          Lepas tu Repah claimed that apismidon “tak mampu beri nafkah batin”… Just because clearly there is no sex happened… Macam ni lah… Kalau aku ada duit berjuta. Kau mintak aku duit. Aku tak nak bagi kau. Untuk nak balas dendam kau beritahu semua orang yang aku “tak mampu”..korang nampak tak permainan ayat yg Repah guna kan…Physco betul Repah ni.
          Lepas tu dia claim dia tak minat dgn apismidon. Mak dia yg suruh. Ala apabezanya apismidon dan Rayos tu…ebih kurang sama je muka jawa mereka. As a Janda she has the right to say yes or no to any marriage proposal.
          Yg aku tak boleh hadam bila kakak Joy pun nak bersuara…hahaha kindda expected. No surprises there.
          Depan wartawan helok je dia cakap saya nak defend ahli keluarga saya. Kami tiada bapa. Kami kena melindungi ahli keluarga. Points taken but what she wrote on her social media is like Dr Jekyll and Mrs Hyde….ayat macam cibai…
          Oh ya yg buat Aku tergelak…dia perbetulkan wartawan to call her CIK not Puan..hahahaha…alahai mak Janda sorang lagi ni sempat buat promosi.
          They claimed that Apismidon punya family baik..sangat baik… But do they ever reach out to Apis’s family in this crisis? NO. They just used their social media to bash apismidon without consideration of their in-laws family.
          Sama je lah mak, kakak & Repah. Lagi banyak mereka bercakap lagi nampak kebodohan mereka.
          Kesilapan apismidon dia tinggalkan Repah tergantung macam tu. Tapi kita tak tahu apa yg Repah Physco ni buat kat Apiiamidon because it is just one side of the story.
          Aku still team apismidon.

          77

          0
        • kepohchi says:

          SETUJU DENGAN MAT RONGGEG.

          Kepohci pernah satu kelas dengan apismidon masa matric kat uia. masa tu apismidon baru tukar course dari HS ke Law. Ya ampun..kepohci tak suka apismidon ni sebab poyo.

          tapi dalam kes apismidon dengan repah, kepochi nampak apismidon tak poyo. semua s/mnt merapu repah yang mulakan and play victim.

          kepohci sokong apismidon

          10

          0
      • bbycumil says:

        dua2 salah sbnrnye..

        HH ko tinggal joy cmtu je bila ko ragu2 dgn status perkahwinan korg. Klo betul ko ikhlas jdkan dia isteri, ko sepatutnya ada disisi dia walau susah mcm mana pon keadaan. Sama2 la setel hal penceraian joy dgn ex husband dia. Tunggu and sabar sikit dgn situasi yg dihadapi bukannya trus tinggal and abaikan joy mcm joy orang asing dlm hidup ko. Mcm dia xde makna bg ko. Ko lupa ke sblum kawin ko gi mintak dia baik2 dgn keluarga dia?Bila ade prob skit trus tinggal. ape daaa. Bg aku, ni salah satu ciri laki dayus. Xkan ade problem sekali trus ko give up?Trus buang bini? Klo ragu2 sekalipun, ko x sepatutnya gantung joy x bertali cmtu.

        Joy pulak salah bila duk post vid n caption emo2 kat ig sampai org buat spekulasi. Lepas tu sume hal ko nak panggil media and buat pc. Sepatutnya ko setel hal ni diam2. Pastu siap keluarkan statement HH x mampu beri nafkah batin bagai. Klo ko seorang perempuan/isteri yg baik, ko akan pilih utk diam drpd keluarkan kenyataan yg kurang cerdik. Ye, tau ko tgh sedih, kecewa, patah hati tapi otak tu kena la guna jugak. Jgn terlalu ikutkan emosi. Mcm over pulak hal rumah tangga dihebohkan satu malaya.

        Sekian, TQ.

        25

        0
        • hempok says:

          JR yg mulakan dulu kecoh kt Media Sosial…u bukak July or Aug 2017 punya citer..awal2 JR yg dh buat kenduri pggil semua org dn buat pengumuman, sedangkan masa tu HH x ada buat kenyataa, lepas tu JR sendiri pegi Mahkamah bawa dokumen utk kes masalah mereka TANPA BERBINCANG DGN HH BERSAMA. Inikah yg di katakan HH salah.

          8

          0
        • ex mat ronggeng says:

          AKU SOKONG MAT RONGGENG.
          aku tak minat repah aku tak minat apismidon. tapi sokong berdasarkan ape yang aku dah perati dua2 ekor ni. please repah, get a life!

          7

          0
    • anon says:

      Alaa….kalau bende yg betol ape salahnya dia berterus terang. Yg ko masuk sngt belah HH tu kenapa, dia abg or adek ko??? Ko kata bende tak betol?? Ko tau ke kesah sebenar or ko pernah tido ke dgn HH tu.

      2

      20
      • buruk sangka says:

        buruk nangka..mulut nangka busuk ko ni

        1

        4
      • Anonymous says:

        Joyah nk balas dendam sebab HH x bernafsu dgn kerang second hand. Entah2 dah menggelebeh..

        5

        2
      • 2 sides of a story says:

        Orang dah beranak mmg dah rabak. Mungkin HH x stim tengok pepet ko yg telah diguna pakai tu..

        2

        5
      • Apeapejelah says:

        Saya tak adalah minat Hafiz ni. Menyampah pun ada mamat ni sebab perasan hensem. Tapi dah dah la tu Joy. Tak payah lah bukak aib orang and aib awak sendiri. Tak faham betul la minah ni. Tak cukup soc media utk ko cerita segala benda, sekarang ni buat pc pulak. Tak ada perasan malu ke? Pelik betul la. Lepas tu sekarang you throw your own mother under the bus. Wow. Kalau aku jadi mak dia, kecik hati aku anak mcm ni yg seolah olah nak salahkan mak dia pulak. Sebelum ni ko janda, dah besar, dah berakal pun tak boleh fikir utk diri sendiri.

        16

        1
    • minah jambu say NO to drugs says:

      hafiz tk mampu kasi nafkah batin ? cian nyeeeeee..bis nafkah ape yg hafiz kasi ngan kau joy ?? kate dh pernah bersama takde rengan2 ke ? haaa jangan bohongg..! hafiz cakap tk pernah bersama rengan2 pon takde..

      5

      2
      • Hani says:

        Aku tak faham kenapa ramai sangat nak menangkan hafiz hamidun ni. Apa ingat buat album zikir tu semua kira dah cukup baik, maksum ke? Tak payah nak hukum mana2 pihak. Korang bukan hakim mahkamah syariah pun. So senyap dah la. Follow je kes ni kalau rasa bermanfaat. Tak payah nak kutuk, perli, hina bagai. Buat tambah dosa sendiri je.

        5

        15
        • Anonymous says:

          Salute you Gurl..
          Teringat zaman Majalah Batu api dulu..

          2

          2
        • Anonymous says:

          salute u gurl

          0

          4
        • mulut longkang says:

          to hani…

          salute, i rasa no…adakah aibkan org tu bagus. Sbenarnya bkn nk tmbh dosa sendiri, kita nasihat pada org “tut” supaya mulut longkang tu tutup..busuk bagi 1 dunia tau..busuk mulut dia (JR) nk kongsi dgn kita sekali ke.

          6

          2
    • Anonymous says:

      Kerang hitam siapa nak? Lain la pink..

      3

      2
    • Anonymous says:

      aku tak rasa si HH tak mampu..dah la si joy ni mcm miang semacam. tp dr awal nikah HH dah was2 status dia. mesti la tak stim. sbb tu nak kawal nafsu HH keluar dr umah. itu logik.

      16

      1
    • br says:

      *bacaan utk org yg dah kahwin

      joyah sebelum ni kahwin dgn rayos.. diketahui rayos tu dah berbini.. jadi sah sah dia dah pandai kontrol *nu tu.

      kalau korang baca artikel dr Doktor Ismail Tambi. perkara biasa suami muda @ perawan pancut awal atau *nu susah nak kawal.

      jadi diketahui joyah ni tak pernah dapat batang muda sbb dulu pon dgn laki org..jd dia assume semua *nu mcm rayos la kot. pasni elok ko cari datuk2 tua yg gila seks mcm ko gak. xtimbul dah isu ni

      ko boleh judge hafiz punya lemah..hafiz xde pon keluar statement kata ko punya da lobos,koyak [email protected] longgar.. ko kena igt kalau ko boleh mengata kat orang..orang pon bole mengata ke ko.. sekali ko aib org..makin byk aib ko org akan buka

      12

      1
      • wekkkkkkk says:

        kihkihkihkih…ini mmg tepat. Org lelaki muda dn perawan lain. Org yg ada experiance lain.
        Org yg ada experiance sbb ada bini lebih dari 1, semalm “bersama”dgn bini 1..esok mlm dgn bini k-2, mana ada cukup air di hujung2 “*nu”…jenoh nk keluarkan dri tulung rusuk jntn.
        Kalau muda dn hanya 1 bini…äir” ada di hujung tanduk..tu.., itu sbb x smpai 1 minit dh pegi tandas.
        kihkihkihkih…lawak2

        0

        1
    • yus says:

      sy setuju!. haram membuka aib org apatah lagi aib suami sendiri. Joy masih isteri yg sah. Krn mulut badan binasa masa depanmu masih pjg Joy…takut nanti lelaki x berani menghampirimu lagi. moga Allah memeliharamu Joy.

      6

      1
    • br says:

      https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=647589985401228&id=100004506969734

      nah abg nara..aku tolong separuh kerja abg nara.. luahan hati rayos lepas joyah buruk2kan dia dan najiskan dia dulu. aku harap peminat joyah boleh baca ni dan nilai sendiri siapa joyah ni

      3

      1
  2. Mamy Pelik says:

    jangan bazirkan air mata tu dik, simpan utk benda yg lebih penting, pada sis ada baiknya u diam, org kata lagi byk kita bercakap lagi byk org confuse, HH dh pesan apa2 berbincang secara senyap,kalau dh tak suka jng dia buka semua yg buruk, mana tahu yg kita nampak buruk tu rupanya elok.. ” yg kita suka belum tentu bahagia yg kita benci belum tentu menyusahkan kita”

    32

    1
    • jr jr jr says:

      dn yg kita jumpa di masa akan dtg tak tau lagi mcm mana. Jgn Allah terbalikkan semula kata-kata mu ni pulak JR. Byk lelaki mati pucuk di luar sana. Tapi kalau kita tahu perihal seseorg, jgn lah kita nk memburuk2 kn nya. Kita buat semua kerana Allah.
      Aku pasti di suatu hari nnti JR akan menyesal kerana menjatuhkan “aib” seseorg.
      Tidak takut kah kamu.

      25

      2
      • Haihhh.. says:

        dia mne takut dosa..kalu dia fikir dosa pahala dia tak akn aib kan org lain…dia fikir dia bnyk duit benda2 yg sama tak kan kene pada dia atau fmly dia..

        3

        2
    • serene says:

      mamy…………………HH dah pesan berbincang cara senyap??? WTF? Dia sendiri yg suka memburuk2kan joy, jantan tak guna, Jadilah lelaki sejati…..oh lupa btg kecik nak jadi jantan sejati mcm mana kan

      1

      19
      • main tuduh je says:

        kalau di previous balik, ko buka bulan Julai atau Aug 2017 punya B.Nara…JR yg start open the story…bukan HH.

        13

        0
      • Mamy Pelik says:

        serena… batang kecik batang besar bukan ukuran seorg lelaki tu hebat ke tidak.. mamy tak bela HH.. CUBA kita tengok dari sudut mereka nie… nama pun wife boleh ke kita nk cakap lebih2??? betul tak betul wife tak boleh terlalu lantak bersuara…

        4

        0
  3. Anonymous says:

    BN berhentilah kuar kn cerita dua org bodoh ni..boringgg..

    3

    6
  4. noy says:

    dahla meroyan..tiba2 mak die plak pks kwin..adooooiii..mcm2 hal pompuan ni…memalukan wanita bertudung je

    12

    2
  5. ekipidia.. says:

    psycho la dia ni……………

    15

    1
    • anon says:

      oeremouan cantek mcm joy ni mestilah ramai haters yg jeles irihati dengki kat dia, tu yg ramai perempuan2 huduh mcm ko duk mengutuk dia… kenapa tak kata si HH tu yg psycho??

      0

      33
      • hempok says:

        JR yg start open the story…dont blame HH. Please open the B. Nara on July /Aug 2017 statement. Don’t like blame somebody without investigation…

        11

        1
      • br says:

        haha jeles sgt…muka mcm botol sabun joy..tgk muka badut mcm ni rasa nak bagi pelempang je

        8

        0
      • Sue says:

        Sorry, we do not hate her for her looks. She is really pretty. But what the public can’t stand is her ATTITUDE & MENTALITY! Get that right. NOT HER LOOKS BUT HER ATTITUDE & MENTALITY! Sesiapa yg berfikir secara logik mmg x boleh follow her train of thoughts. She contradicts herself time & again. & I noticed dlm ni byk yg dislike komen2 org, yg cuba back up joy, yg hentam HH. But u don’t see this pattern in other portals like rotikaya etc. I am x surprised if joy, her sis & mom r behind this! I am x anybody’s fan or hater. What I & everybody hate with this case is the lack of dignity & respect portrayed by the individuals. Can we all sign, as public, a petition to ask Jabatan Agama to interfere so that both Joy (especially) & Hafiz to remain silent (no press conferences, no statements, no posts) to:
        1. let the case progress without the publicity.
        2. Call for order from both sides so that the conduit of law is x flawed or biased by the publicity & public perception.
        3. Protect the sanctity & harmony of marriage (while it lasts).
        4. Protect the image & values of Islam where marriage & divorce is concerned.
        Those who r lawyers here pls advise if this is possible. This scene is getting out of hand & honestly it is bloody embarrassing to Muslims. Sungguh memalukan.

        18

        0
  6. wekkkkkkk says:

    susah nk komen yg mana satu, 3 komen serentak masuk…wekkkkkkk..pening lalat aku

    1

    0
  7. Brader says:

    Ni statement boleh buat orang marah ni….

    Hafiz!!! ko jangan ceraikan dia…. Joy ni nak sgt laki jadi jahat kan?
    Ang tunjukkan apa laki boleh buat kalau betul2 nak jadi jahat. Ko jangan ceraikan si minah tu sampai ke mati. Kawen je lain. Biaq padan muka dia!!

    Guna kuasa veto suami dan rampas semua bisnes Joy tu. Baru tau langit tinggi rendah. Guna kuasa suruh si Joy tu duk saja rumah.. Bg je alasan jaga anak…

    Haihh!!! Geram betul la aku… Org laki baik2 kena layan mcm ni…. mcm la kejam sgt…. Nasib la ko xkena ngan penagih dadah Joy oii…. Mau nak kluar rumah pon takot!!!

    13

    6
    • Anonymous says:

      BAIK KE ????? Allah delusional ko ni poooonnnnn , HH tu dah abaikan die dari dulu , heboh satu dunia joy bukan bini dia camtu ko kata baikkkkk??? camtu ko kate x kejam sgt ?????? puiiii

      gile weh fanatik hh ni .

      3

      14
    • llili says:

      kelakor la ko ni nak rampas harta orang pulak

      ko ingat islam tu kejam ke? kalau lafazkan cerai pun, tak bg nafkah zahir batin pun jatuh talak jugak beb

      dulu ko belajar agama apa eh?

      4

      1
    • akubeaut says:

      ko ni orang zaman batu ke weh?
      ko ingat kat dunia ni lelaki shj ada kuasa? bodoh betul
      isteri kalau betul-betul nak cerai, dia blh guna kuasa mahkamah utk bubarkan perkahwinan
      there’s nothing you men can do to stop us la. nowadays perempuan and lelaki sama level

      bodo piang llki zaman skrg. xde telur nak rampas harta org
      xde maruah betul

      3

      3
    • anon says:

      Brader…….ko kata HH tu baik ke??? Kalau dia tu gentleman, dia takde lah pulak berbalas2 statement. Berdiam diri tu lbh baik. Satu lagi, kalau komen tu, guna otak sikit. Nak rampas bisnes & harta joy??? Kenapa takde undang2 ke?? Semudah tu ke nak rampas hak org??? Ko ni mesti mat rempit yg bodoh tak sekolah tinggi, kan, sb tu komen mengarut2…
      Yg ko sakit hati sngt kat Joy tu kenapa ye?? Org2 leaki mesti masuk sebelah HH, and org perempuan pun masuk sebelah HH jgk sb dah sifat perempuan hati busuk dia org takleh tengok perempuan lain yg lbh lawa, mesti nak kutuk. Sb tu perempuan2 duk di pantan neraka..

      3

      11
      • wekkkkkkk says:

        bkn mcm tu jeles sbb dia lawa, aku sbagai slah seorg pompuan yg sebelahi HH ni amat marh pada JR…kenapa dah x ada ayat lain ke nk ckp..”” HH tidak boleh bagi nafkah batin seperti lelaki lain”. Dah terang dn nyata..”MENGAIBKAN MANUSIA YG BERNAMA HAFIZ BIN HAMIDUN ni di mata Dunia”..seolah2 harapan JR tu supaya x ada org nak kepada HH di masa akan dtg.
        Itu salah sama sekali. Jodoh kuasa Allah. Jgn Mengaibkan org. Kalau betullah kejadian HH mcm tu benar..itu Allah yg bagi kepada HH, maka JR telah mengutuk pemberian Allah S.W.T

        15

        1
        • Anonymous says:

          Org yang faham hukum takkan terpedaya dgn ayat joyah…byk pakcik2 yg aku tgk kagum dgn hh lelaki yg masih pertahan agama

          9

          1
        • br says:

          haha jeles sgt…muka mcm botol sabun joy..tgk muka badut mcm ni rasa nak bagi pelempang je

          5

          1
        • ayoi says:

          lol….aku rs korg ni sume msti x penah masuk mahkamah syariah kot…..dol,klu dh suami x mampu nk bg nafkah batin tu bukan buka aib…..tu tggjwb suami…mksd nye bl isteri komplen suami TAK MAMPU bermaksud suami gagal jalankan tggjwb….tlg bljr agam terutama feqh munakahat bg khatam ok…..dlm islam pn klu isteri rs x puas dan rs di abaikan oleh suami xde mslh pn klu si isteri nk ngadu pd sape2…..klu camtu aku nasihatkan bg pasangan y dh kawen klu ade mslh jgn g pej agama cerita mslh rumah tgga korg kat ustaz/ustazah kat pej agama tu..tu pn dikire membuka aib….bg aku sama ada si joy ni cite kat media ke cite kat sape2 pun tetap dikire bkk aib….klu nk jg aib ko xkn cite ape2 psl kelemahan laki/bini ko even kat kwn or fmly ko….g bljr agama blek laa….org kt ni klu sembang psl hukum nikah ni cam handal je…tp hakikat nye cam bodoh….byk bnde y dibolehkan dlm islam lbh2 lg klu isteri rs isteri x puas…dlm rumah tgga perasaan isteri pn pntg jgk…batin tu luas mksd nye bkn hnya seks semata2..dh klu isteri x bahagia,asik mkn hati je lbh baik berpisah….ape gne erti sebuah perkahwinan klu tiada mawaddah dan rahmah…sedangakn perkahwinan itu didirikan ats dasar kasih sayang,cinta dn tggjwb…bkn hnya seks semata2…..ptt laa byk kes cerai skrg ni berlaku sbb kurg nye ilmu agama dlm masyarakat…y tukang komen ats ni pn kkdg bodoh jgk..

          1

          2
        • zahir & batin says:

          ckp je masalah zahir…bukan batin..pjg2 ayat x guna. Yg kami tau.
          Zahir–luaran.
          Batin dalaman.
          Maaf Zahir & Batin.
          Aku minta maaf jika ada termakan, terminum, halalkan lah ya.
          Aku minta maaf jika ada perasaan menguris kata-kata selama kita berkenalan/berkawan/berrumahtangga.

          0

          0
        • zahir & batin says:

          murid2 sekalian..
          1. Cuba buat ayat berdasakan dua perkataan ini.

          A. Zahir.
          B. Batin.

          i) Pada pandangan mata saya, jika Osman mahu berkawen lagi, saya rasa tidak mengapa kerana Osman seorang yang mampu untuk menyara kehidupan dengan isteri-isterinya.

          ii) Macam ini lah ya Tok Bomoh, walaupun saya mampu memberi makanan pakaian dn keperluan hari-hari kepada keluarga saya, namun jauh di sudut hati saya, saya teramat sedih kerana isteri saya tidak gembira dan selalu mengasingkan diri dari saya, saya tahu saya tidak dapat memberi nafkah batin, namun saya sayangkan keluarga saya. Boleh ke Tok Bomoh membantu masalah saya.

          1

          0
        • HambaAllah says:

          To Ayoi

          Kalau dah mengadu pada satu dunia, dah buka aib lah tu namanya.
          Kalau apa yg dikatakan betul, cakap depan hakim mahkamah syariah cukup; tak perlu mention dalam press conference. Takde istilah boleh simply mengadu kpd sapa-sapa je. Mengadu kepada pihak yg berkaitan untuk selesaikan masalah dibolehkan.Islam itu mudah dan indah.

          2

          0
        • netizen fight says:

          btul, bkn mengadu pada netizen

          2

          0
        • Kesian Joy says:

          kalau macam tu kak…akak kahwin jelah dgn midon tu……………….

          0

          1
      • nina says:

        aku x paham tul dengan komen2 yang cakap perempuan yang kutuk2 joy ni dengki dengan kecantikan die..dekat mana nk dengki dengan die pun aku x tahu,cantik die tu xdpt bwk kebahagian dalam rumahtangga pun,2x kahwin 2x jugak kena cerai..aku pelik dengan si joy ni satu je,dekat ig bukan main up join usrah sana sini dengan heliza siap jumpa ustaz,ustazah apa,dorang tak ada turun ilmu bagitahu apa dosa aibkan suami ke?

        3

        0
    • Kesian Joy says:

      what stupid comment is this? kahwin dgn joy and rampas harta dia………..what the fXXXXX? kalau dah miskin buat cara miskin,,,,,, rampas harta joy revfa? islam ajar macam ni? loser…. stupid mentality lelaki melayu……. duit xde…. harap duit bini……. loser

      0

      1
    • Kesian Joy says:

      this is stupid comment from malay guy yg confirm xsekolah………………. kau ingat senang macam tu ke nak tindas perempuan… mmg brader xsekolah….sian

      0

      0
      • hempok says:

        netizen yg komen dlm B.Nara ni tau pulak ye gender netizen, sedangkan dlm B. Nara ni x byk yg suka nk dedahkn gender. Nk back up JR tapi ayat x ada…

        0

        0
  8. benci bapok ijau says:

    dah la tu tak boleh selesai cara baik ke korang dua ni tak payah bagitau media la bincang elok² buat malu kat orang kalau perangai korang dua mcm ni! hal intin pun nak kasi tau ke

    si Hafiz pun satu beralah la sikit kalau dah tak bersendapat cerai je la ni tak asyik bg komen bangang kat media mesti la bini ko balas blk

    sampai 2020 tak habis² korang ni

    5

    2
    • Anonymous says:

      mmg HH dah filed permohonan cerai. pompuan ni bunyik lagi…balik2 cakap hal dlm selimut…HH bukan tak boleh bagi nafkah batin kat kau…masa tu kan masih ragu2…DIAM Laaaa pompuan

      28

      0
  9. makenon says:

    bontot berulat hanyir mcm ko nie sape yg sudi???

    2

    1
  10. makenon says:

    dlm melayari bahtera perkawinan nie,kentot paling utama dan penting..makasudnya,kentot mesti keluar taik..jika tak kuar,nescaya,rumah tangga tak kan kekal..

    1

    0
  11. JOYREFA says:

    UDAHLAHHHHHHHHHHHHHHHHHH JOYAH OUIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII TOK SAH DOK CERITA HAL DALAM KAIN………………..SIMPAN ELOK ELOK……………………..NAMPAK SANGAT HANG GILA [email protected]@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@KUKIJAJBJHDUYRPWEHR’

    4

    2
    • anon says:

      EH YG KO PULAK SAKIT HATI KAT JOY YG CANTEK JELITA TU KENAPA?? APA GUNA KAWEN KALAU TAK HADAP SEKS????SEMUA ORG KAWEN NAK BENDE TU, KO TAK NAK KE???? KALAU KO TAK KESAH LAKI KO MATI PUCUK, TAK APELAH, TAPI DIA MMG KESAH…..

      0

      14
      • hempok says:

        kesah mmg x kesah, tapi mulut cibai x ada insuran mengaibkan seseorg..adakah itu perempuan yg ada maruah diri.. x kisah lah HH tu mati pucuk ke apa ke, itu kehidupan dia dn kalau dia mati pucuk sekali pun, SEBAGUSNYA HH TIDAK PERNAH MEMECAHKAN VAGINA ANAK DARA ORG…FHM.
        Dia org yg bersih selama ini sbb x pernah masuk lubang pu…

        9

        0
      • br says:

        sah sah gila seks..
        baru kawin berapa hari je dik oii..
        tau la xpernah dpt batang muda
        sebelum ni asyik kena yg 2nd hand je..

        ko google Doktor Ismail Tambi.. ada dia kata masalah biasa suami [email protected] macam tu..masalah ko ni..ko xsabar tau tak? ko tunjuk sgt gelojoh ko dkt seks..bila kata gila seks..tau pulak nak marah

        ko nak compare pon dgn rayos yg mmg dah berbini sebelum ni. kalau asyik dpt yg second hand je..xyah la nak compare..bodoh betul la diorang ni anak beranak

        2

        0
  12. Tom Hiddelston says:

    omputeh kata…”malay life story”..Malay just see peoples in Malaysia only”..
    Please open your eye, this world is so many people…change your life and life must be go on”.

    0

    9
  13. HHpleasebuangEGOtu says:

    “BATIN” bukan hnya menjurus kepada persetubuhan suami isteri semata2… penjaga hati dan perasaan dalaman pasangan juga d pggl hubgan batin… Jgn cepat bersangka buruk… ape pun cerminan seorng isteri itu adalah suami itu sendiri… baik laku si suami.. InshAllah baiklah laku si isteri.. wallahualam…

    1

    9
  14. sajat says:

    gila seks rupanyerr…patot aaa laki dh 2…yg first hubby pon x sanggup

    11

    1
  15. johnny bravo says:

    GGOD ONE JOY….Hentam je mamat poyo batang kecik tu.

    0

    10
  16. kinky says:

    kan dh ckp…. btul la tekaan ak… dah bese kena dildo 12 inch mmg la tak puas….

    3

    1
  17. Joyah indon joyah indon says:

    Terserlah rupa indon drg kat sini …terutama kakak joyah….tu la pompan indon ni mmg jenis berlaki dua…..drg kira nafsu je….

    8

    0
  18. Yun says:

    Cantik tapi….habis cerita dlm kain…media pn malu agaknya…aib pd suami…x tau la..nnti Allah bagi balik aib itu..hati2 dgn nasihat org keliling yg mengipas tanpa henti…takut keupayaan ,kecantikan,kemewahan Allah tarik balik..apa yg mustahil zaman ni..

    16

    0
  19. abc says:

    selagi hh tak jatuhkan talak selagi itu jr adalah isterinya. berdosa besar si isteri membuka aib suami. Di khalayak ramai pulak tu. jangan kerana mulut badan binasa. sekiranya jr betul2 teraniaya biarlah Allah S.W.T yang membalas perbuatannya. Semoga Allah tidak membuka aib awak seluas-luasnya.

    9

    1
    • Anonymous says:

      rase da jatuh talak byk kali dah , dulu hh asik ckp bukan bini dia . X jatuh talak ke tu ? pastu pagi td hh failkan cerai , x jatuh talak lg ??

      3

      1
  20. Engku Yasir says:

    Drama queen sangat! Harap HH jgn layan dengan keluar kenyataan ‘memalukan diri sendiri’ mcm Joy ni buat. Memang drama perempuan ni! Alahai…. ‘Pernah bersama’, ‘tak mampu mcm lelaki lain’? Hmm..lelaki lain? adakah, ada lelaki lain selain suami2 terdahulu? Wow…hebat….

    6

    0
  21. Anonymous says:

    ok serius mak terkejut bila si joy ckp hh tak dpt nafkah batin.mmg maksud batin x semestinya seks shj tp si joy pun x spesifik so org blh tafsir mcm2.serius mmg betu mengaibkan.kot ye 10x benci pun kan.sampai media pun terdiam.tu lah media tanyalah lagi hal rumhtgga org.itupun nasib ada peguam sebelah klau tak ntah apelah si joy ni bercerita.

    7

    0
  22. br says:

    nampak sgt joyah dgn akk die tu gile sex.. xmalu pulak tu dok cerita depan ramai org.. menjanda sampai kerepot la dua badut ni.. semua laki takut nak dekat korang.. kang abis dihalia, dikucai, dibawangkan dkt pc.. xsedar diri sendiri pon dah lobos

    ko dok cite2 kat public ni..ko xpernah fikir ke perasaan mak ayah si hafiz tu..diorng pernah ko panggil mak ayah..skang bukan main ko burukkan anak die

    harta yg ko ada dgn muka yg ko banggakan tu sgt..xkan kekal selamanya..esok tuhan tarik semua tu..ko tgk lah nanti sapa je yg akan stay dgn ko

    9

    1
    • greenfingers says:

      Xpnh dgr family si apis tu melalak mcm family joyah. Mulut sekor2 jahat2. Mak yg sepatutnya menasihat anak2 supaya jaga mulut, rupanya sama2 teruk! Apa ke dh pupus ke org bijak pandai dlm family joyah ni?

      4

      0
      • hempok says:

        mereka keturunan indon JR..

        1

        1
        • ic merah je says:

          pada pendapat saya, mak dia masih ada paspot, kalau x ada paspot, maka hanya ada ic merah. Sbb bila ada ic merah, duduk indon lama2 pun x apa. Sbb tu mereka x mau ic biru. Hanya anak2 nye je yg ada. Itupun masih nk memperbodohkan org bumi malaysia. Batin dn Zahir pun x dpt bezakan.

          2

          0
  23. Seri says:

    Pesanan buat hafiz..
    Isteri yg kau dapat hari ni adalah hasil doa kau bertahun2 yang telah Allah makbulkan. Jangan ingat Allah akan bagi yang sempurna saja..Allah bagi pula kau ujian dgn kekurangannya (isterimu)..utk menguji sama ada kau syukur atau kufur.. dengan tindakan kau selama ini, adakah kau layak utk jadi seorang suami?? Sungguh Allah mengujimu..

    6

    4
  24. Anonymous says:

    Padan muko kau joyah..hasben kau dh fail utk bercerai dgn ekau..tu laa tk mau dgr nasehat orang..dh bengong tu kalau mahu dgr nasehat tak pe lah jugak…nk tunjuk pandai konon..tapi membodohkan diri sendiri…asyik moghoyan bgtau tk dpt nafkah batin..yg aku tahu pompuan gilo je ckp mcm tu..apo laei..nyanyilah ekau lagu Jeritan Batin kuuuu…ee muko tak malu..

    3

    0
  25. DH says:

    Betul lah kata HH, JR nie suka bercakap ikut emosi, mengingkari arahan suami dan suka mengaibkan suami. JR berkeras yg perkahwinan dengan HH adalah sah disisi agama, tapi dia sendiri pun tidak menjalankan tugas dia sebagai seorang isteri. Dari awal lagi dia kerap bagi kenyataan dan sindiran sampai media boleh hidu masalah rumah tangga mereka. Menuduh dan buka aib rumah tangga untuk tunjukan diri dia tidak bersalah, suci dan semua masalah bukan berpunca dari dia tak menunjukan JR ni seorang isteri yg baik. Baguslah kalau mereka nak bercerai. This marriage is no longer good for them. Hopefully a lot of people can learn something from this. HH cari lain la… banyak lagi gadis di luar sana yang baik dan datang dari keluarga yg baik2. Keluarga JR ni menakutkan….sangat teruk…Good that you no longer deal with this kind of family.

    5

    1
  26. Anonymous says:

    diam2 la korang. bingit

    0

    0
  27. miss anggun says:

    JR rani kulop tgh kesunyian..try mengawan gn dia gerenti puas kot silap2 lps ni earfon si rani kulop melekat kt telinga ko pulak…

    3

    0
  28. miss anggun says:

    sebelum mengawan telan sebotol jamu mak dara pasti puas hati lps ni tak la meroyan pi citer msaalh batin kt org lps ni…

    2

    0
  29. whatever says:

    menyampah la weh aku tgk Kakak si joy ni. Cara cakap pun tau mentality mmcm mana. Cara cakap pun dh boleh nilai personality. aku x la back up hafiz hamidun tapi mcm ntah pape je joy satu family

    6

    0
  30. hawamilner says:

    Alaa joy.. nampak sgt ko nak cover penceraian ko and husband yg baru sah tu.. kira untung hafiz x besar2kan isu ni, and memilih nak settle senyap2.. tp kalau aku jd hafiz pun aku jadi musykil.. mcm mana die nak puaskan batin ko kalau die sangsi perkahwinan ko yg terdahulu? so puncanya daripada siapa? commonlah.. bercerai je la cara baik. then move on cari la jantan lain yg bole puaskan nafsu batin ko tu.. nway, banggala ko sbg perempuan mengaku terang2 ko x puas batin.. like really girl?

    6

    0
  31. Pengajaran says:

    Diriwayatkan oleh Abu Daud dari Anas, Rasulullah SAW bersabda:
    “Pada malam aku diIsra’kan aku telah melalui suatu kaum yg mencakar-cakar muka mereka dgn kuku-kukunya sendiri, maka aku berkata: “Hai Jibril siapa mereka ini? jawab Jibril: Mereka ini adalah org2 yg suka mengumpat dan mereka juga suka menjaga tepi kain org”.
    (Abu Daud dari Anas)

    1

    1
  32. PEPOHON CEMARA says:

    joy yah yah yah yah..semua statement y kau buat tu cume menjatuhkn maruah kau sendiri je..mcm miang pepek je perangai..kot ye HH tu x mampu ke ape xyah cite2 kt sidang media cmni.. x taw malu betul.

    2

    0
  33. mat deraham says:

    korang ni konpiden jer yg batang HH tu kecik…ada ker JR cakap camtu…aku rasa bukan batang kecik…tapi mungkin batang tak naik…aka mati pucuk..naik 2 minit jer.. …mungkin la…hakikat yg sebenar hanya diaorang yg tau…

    1

    0
  34. Akulah Manusia says:

    “Joy juga mendakwa sekiranya orang lain berada di tempatnya, tidak mungkin orang itu menghadapi semuanya sekuat dirinya”

    Salah ni, kalau org lain, dia tak show off cemni. Buat apa nak try hard sangat nak buktikan yg hg x salah? Rakyat Malaysia ni tak kisah pun. Diam ja la. lagi hg bunyi, lg netizen bunyi. Dah dah la tu. Stop la post sendu2 kat ig. Move on!

    5

    0
  35. melati says:

    Aduiii …., ingat Hafiz Hamidon ni Pendek & Hodoh ” Rupa2 nya ANU pun Pendek gak, gi terjun KLCC lah Hafizzzzzzz…wakakakakkaaaaaaa

    1

    1
  36. MissFee says:

    Smlm sy komen dkt ig joy. Harini dah kena block.

    Sy ckp, kalau betul hafiz berniat nak buat mcm, takkan la dia sanggup perabih duit nk kawin dgn joy.. nak kata hafiz tumpang popularity, sy rasa sy kenal hafiz dulu dari joy..hafiz pun dh lama dalam industry n berbisnes. Sy bukan nak memihak sesape..sy pun malas nak involve, tp bila asyik keluar pasal korang kt social media sy rasa mcm nk luah something. Sy follow both dari awal. Sy tak perasan pun rumah tangga korg ada masalah sampai la kak joy post yg pelik sampai org lain boleh perasan.. Barangkali dia tak berkesempatan tunaikan nafkah batin yg dimaksudkan sbb masalah berlaku dlm tempoh yg singkat selepas korang kawin..sy tak rasa ni salah sebelah pihak saja. Kalau betul tak salah, lebih baik diam. Ur family too..Bila byk sangat berbicara. lama2 mcm bukak pekung sendiri..So pls @hafizhamidun @joyrevfa

    salah ke komen sy?

    6

    0
  37. melati says:

    Bukan masalah sokong siapa…yg nyampah tu si Hafiz muka pecah & Pendek tapi berlagak mcm Handsome2..Contohi lah Abby Yus semua org suka.!!! tu jeww

    0

    1
  38. Anonymous says:

    Joy berkata Hafiz tidak menepati citarasanya tetapi dia menerima lamaran Hafiz kerana desakan ibunya. – JR

    sblm kawen itu hari ckp sebaliknye plk…tah mn satu yg betul dlm byk2 statement ngko nih.

    2

    0
    • x says:

      ibu siapa…aku nk tau gak..

      0

      0
      • wekkkkkkk says:

        mak JR kawen melayu sini. Mak JR ingat proses nikah di sini sama mcm Indon kwen dgn melayu.

        Kalau indon kawen melayu…kena pegi Imigresen buka file.(si suami buka file)
        Kalau melayu kawen melayu mana ada pegi imigiresen. (itu bezanya)
        Jadi mak dia ingat sama, maka mak JR suruh JR terima lamaran HH, sedangkn masa tu dokumen cerai dgn Rayos belum ada.
        Mak ajar mak…bagus lah…bagusss…bagussss..baguss..

        0

        0
      • wekkkkkkk says:

        mak JR kawen melayu sini. Mak JR ingat proses nikah di sini sama mcm Indon kwen dgn melayu.

        Kalau indon kawen melayu…kena pegi Imigresen buka file.(si suami buka file)
        Kalau melayu kawen melayu mana ada pegi imigiresen. (itu bezanya)
        Jadi mak dia ingat sama, maka mak JR suruh JR terima lamaran HH, sedangkn masa tu dokumen cerai dgn Rayos belum ada.
        Mak ajar anak…bagus lah…bagusss…bagussss..baguss..

        0

        0
  39. br says:

    Ni tulisan Datuk Ray Imran dkt fb pada 26 September 2016. Korang nilai sendiri siapa joyah ni. dari dulu memang xberubah perangai. hanat sungguh

    ALLAHUAKBAR… XHABIS LAGI? #aliffchannel jangan silap.. ? sapa kata sy xdiserang? Cuba tanya fbrians sy dihina satu dunia bermula 11/1/2015… Hanya kerana saya bergambar dgn rakan2 di majlis birthday.. cukup 2 tahun perkahwinan kami…
    Saya diaibkan di media social, tapi sy xmembalasnya balik sbb sy akan sama sptnya.
    Semua xtau.. baru 3-4 bulan perkahwinan kami, dia dah dating dgn exbf, ayat madukasih di fb, pic2 di beanbag, panggung wayang di sunway mall, balik 1 pagi sy tunggu dpn rumah, exbf tu pecut kereta bila sy sergah. Sume bukti sy simpan rapi sbnrnya.. sbb xnk aibkan sesapa.
    Bagaimana sy di makihamun hampir setiap hari, pisau & gunting pun pernah hinggap melukakan tangan sy (BOLE TANYA IBU DIA) Pergaduhan kecil pun boleh smpi minta cerai.. setiap gado mesti ugut minta cerai… Blum lagi makian spt babi, sial, setan dll…
    Blum lagi kisah sy tetiba di serang sakit misteri, g doktor ckp sihat tp sy terdampar sakit 3 minggu smpi turun berat bdn 10kg!!
    BLUM LAGI KISAH DIA MAKI-HAMUN IBU DIA PSL ISU YG SGT KECIL, SMPI IBU DIA MENGALIR AIRMATA.. THEN BERSAMBUNG MAKI-HAMUN KT WHATSAPP GRUP FAMILY… SAYA MASIH SIMPAN BUKTI SUME TU.. TP SIMPAN RAPI UTK XNK AIBKAN SAPA2
    (FOLLOWERS TEGAR MUNGKIN XPERCAYA SEMUA INI SBB DI PUBLIC MMG POTRAY BIDADARI SUCI DARI KAYANGAN. TAPI PERLU INGAT.. SAYA YG TIDO SATU KATIL DGNNYA.. BUKAN UOLS SEMUA..UOLS KNOW NOTHING OK)
    Jika sy bersikap sptnya, isu atas tu bole je sy viralkn di usia 3-4 bln perkahwinan kami & ceraikan. Tapi sikap sy bukan sptnya.
    SO.. SUDAH2 LA.. Jgn smpi saya dedahkan segalanya hingga surat perjanjian pinjaman tanpa tarikh juga ada.
    Anggap kita sama2 ada buat salah & jodoh xpanjang. Saya xckp sy xde buat salah.. tp jgn potray seolah2 u SUCI dan saya NAJIS.
    STOP IT OK.. Sy gembira anda kaya & berjaya… Tp jgn leka.. rezeki Allah bole beri & ambil bila2 masa saja.
    Anggap jodoh xpanjang & sy minta maaf atas kesalahan & sy maafkan kesalahan2 anda.
    Cuma jgn anggap anda SUCI & sy NAJIS. Kita sama2 ada buat kesilapan. Saya akuinya, anda patut akuinya juga
    “DUNIA ADALAH PENTAS SANDIWARA, BERLAKONLAH SEPUAS-PUASNYA…UNTUK BUAT PEMINAT KAGUM.. TAPI PERLU INGAT, YANG BENAR2 MENGADILI LAKONAN ANDA NANTI ADALAH ALLAH JUA”
    Wassalam
    PS : Aritu BIDADARI SUCI ni pergi Jakarta & Paris (bulan puasa) berdua bersama BOYFRIEND (bukan tansri google ya uols…the real one ?).. Cuba minta dia up bukti, adakah ambil 2 bilik hotel @ 1 bilik hotel ?.. ORANG SUCI mesti concern bout this kan.. sy ni NAJIS xpe.

    1

    0
  40. Kesian Joy says:

    Kesian……..

    joy revfa jadi mangsa keadaan…. senyap salah….bersuara salah…. aku pun xsetuju bab bercakap pasal bersama tu tp kalau aku duk tempat joy mungkin aku bising jugak kot…. maruah kot beb…. malam pertama xan duk baca buku kot depa berdua….mesti ade awalan dia…. pastu senang2 hafiz midon dah awal awalan dgn joy, ckp x sentuh…. maruah pempuan wei…….. kau dah tgk satu badan joy refva lepas tu kau tinggalkan joy macam tu je………… kau ingat perempuan tu kain lap lantai ke…. dah guna (xkira lah banyak ke sikit ke) lempar mcm tu je ke?

    kate bukan bini………. tetibe cakap joy xtaat kat dia pula….. hampeh lelaki xguna

    0

    2

Leave a Comment

Optional