June 19th, 2019

Penyanyi Fynn Jamal dikenali sebagai seorang yang rajin menyuarakan pendapat peribadinya tentang isu semasa menerusi akaun Instagram.

Bukan bergelar seorang agamawan, ironinya Fynn sering dijadikan tempat untuk orang ramai bertanya tentang soalan berkaitan hal agama.

Terbaru, respon Fynn mengenai solat tasbih antara yang ditolak kerana tiada dalil telah mendapat perhatian seorang pendakwah bebas, Ustaz Musytaq Al-Ash’ari.

Menurut Ustaz Musytaq, kenyataan Fynn itu tidak tepat dan meminta agar dia berhenti mengelirukan orang ramai. Tidak sepatutnya dia mengeluarkan hukum yang tidak difahaminya.

Fynn sebelum ini pernah ditegur beberapa ahli agama termasuk mufti berkaitan jawapannya tentang soal agama yang mengelirukan masyarakat.

Pada pendapat kami, kalau kita tidak pasti tentang hukum agama lebih baik rujuk kepada mereka yang lebih arif dalam bidang tersebut dan bukannya bertanya soalan kepada seorang artis atau Instafamous yang berperwatakan alim. Apa pula pendapat anda?

Sumber Berita : Musytaq Al-Ash’ari & Laman Web Rasmi Pejabat Mufti WP


44 responses to “Jawapan Soalan Berkaitan Agama Meragukan, Pendakwah Tegur Fynn Jamal”

 1. jakun semelai..hihiii says:

  tak tahu bab agama..tanyalah pd alim ulamak dan para agamawan yg muktabar. .

 2. pesentren says:

  Siapa guru dia….

 3. Anonymous says:

  soal agama dibuat main..macam sesat je dia ni…

 4. pasumno says:

  solat tasbih solat di malam raya…lebih baik solat tasbih dr duk membawang dan berpesta di malam raya….

 5. puisisepi says:

  Silap nya follower2 suka sgt tanya pemasalahan dekat dia…..ada yg betul tp ada yg musykil dgn jwpan nya…kdg2 ada yg ikut logik je…….klo nk tanya tanyalah pada yg lebih arif dlm bidang ilmu….bnyk ilmuwan2 agama di negara kita…..wallahualam

Loading...