Written by Bella | September 20th, 2019

Isu tentang halal haram sesuatu produk dan boikot memang cukup hangat diperkatakan sekarang. Setiap orang mempunyai tafsiran dan pendapat berbeza mengenai perkara tersebut. Namun, tidak semua memahami apakah maksud sebenar aspek halal.

Baru-baru ini, tular mengenai status halal sebuah kedai kopi bukan Muslim yang popular di Pulau Pinang. Tiada pengiktirafan sijil halal dari pihak JAKIM meskipun ramai orang Islam gemar menikmati makanan di kedai tersebut.

fynn jamalfynn jamal halal haram

Terbaru, penyanyi Fynn Jamal terpanggil untuk mengulas mengenai isu berkenaan. Menurut Fynn, perkara ini terpulang kepada hak masing-masing untuk makan di kedai yang mereka yakin halal. Jika ada individu yang ragu-ragu, mereka tidak perlu menghasut serta mempengaruhi orang lain untuk boikot. Jangan menutup periuk nasi orang lain menggunakan alasan agama.

Perkara haram lain yang lebih besar

boleh pula

fynn jamalfynn jamal

Tak kisah nak buat ‘awareness’ tapi

jangan ajak benci-membenci

fynn jamal isu boikot

Apa pula pendapat anda tentang isu ini?

56 responses to Jangan Hasut Orang Lain Benci, Alasan Agama – Fynn Jamal Komen Isu Tidak Halal Dan Boikot

  1. anak mami says:

    bee hwa cafe kan?mmg ramai melayu mkn situ..aku klu bukan muslim yg juai,susah nk beli..sbb takut dia masak benda tak halal,masak utk kita pulak.kedai ni xda halal,pork free ja. no pork pn,klu juai ayam,dia sembelih tu betoi ka…seram

    • Anonymous says:

      hmmm susah skrg nak cari halal…spender hari2 pun cina jual.

      • Anti BMF Hipokrit .Bra Coli Spender Made-in China LOL says:

        mcm ubat2tan atau vitamins tu susah ler sis mau carik melayu punye sajor. ade je melayu2 islam jual tapi paka2 jual apa heh…pil pemutih. semua nk jadi mat salleh tpi jerit…bmf? puihh!!!!!

        • Anonymous says:

          Kehnnn… akak2 pun handbag kemain sis..Bonia wey..Bonia. hahaha

        • zak says:

          kalu setakat minyak masak, sos cili, tepung, beras, halia, kunyit, lengkuas, telor asin barang2 dapur tu mampu le nk ikut kempen nie.

          kalau ubat, spender, coli, pil perancang, pad wanita, mobile, tv, cleaner mmg xleh la. zaman dah globalisasi kut. xpyh nk taksub ni semua umno-pas punya agenda penyatuan ummah tpi sekor2 kemain bosskurr kurrrr tpi pd masa same..ko bedal beratus juta sorang. haha sembang.

        • Anonymous says:

          Alahhh ni sume game UMNGOK nk divert isu 1MDB dan Pok Jib..besuk2 mcm hudud sepi mcm tu jer. Pfttt.

        • minah jambu say NO to drugs says:

          sebenar nye mulot mlayu yg jahat kate sana kate sini itu ini macm2

      • Suri Ammah Ke Kami? says:

        mau support melayu camner…. hari ni beli bulan depan stok habis. tunggu lah ko berminggu. last2 sauk i minyak bunga matahari yng ddepan mata. mau support produk muslim kalau terpaksa pergi kedai lain semata-mata nak cari brand muslim. zaman sekarang ni sumer nk cepat wey. kalo rajin pergi ler buat treasure hunt dari satu kedai ke satu kedai demi nak cari sos tiram milik bumiputera.

    • Celik Lerrrr says:

      1st kali setuju dgn kok pin. masuk kedai ca ya nun masing2 pakat menggelupor eee kekonon tpi yg berkurun gigih melahap kt kedai2 mamak dah 3 keterunan tu ada ke cop halal chuols?

      semalam baru kuar kt tv..hanya 2 premis mamak kt kuantan ada sijil halal. tu pun mokcik2 bawang jilat sampai ke siku jah oiiii. tu baru kuantan..lain2 tempat?eee…rimas makk.

    • ahmadia says:

      Kalau was was tak payah le makan but dont stop others from what they want to do. Dos pahal tu antara Dia dengan tuan badan. Bukan dgn Fynjimak. Who are you to impose your belief onto others.

    • Anonymous says:

      Wow meriahnya membawang. BMF ni just ‘buy muslim first’ . Klu nak beli apa2, cari yg muslim produce dulu. Klu xde, beli je yg non Muslim’s. As simple as that.

      • wekkkkkkk says:

        magee dri korea jenis SAMYANG RAMEN TU BUATAN NON MUSLIM RASANYA..SEDAP GILER…TPI MAHAL…
        Jika dibagi free berbungkus2 yg halal, mesti muslim byk yg beratur juge..
        kan..kan..kan..kan..
        aku fikir 2 ke 3 kli nk beli…sbb harganya boleh cicah 10 kilo beras Layang-Layang, Super Special Tempatan…bla..bla..bla..

        • Anonymous says:

          Dikatakan ini ada kaitan dgn kempen BMF. Katanya juga ramai yg like kempen BMF ni, tp realitinya spt yg dilaporkan FMT ini. Knp? Sy fikir, mcm isu hudud. Bila ditanya semua org sokong. Tp bila tanya apa tu hudud, yg sokong ni x tahu hudud tu apa. Jd,kena buat reality check selalu jgn angat-angat taik kucing.

      • mak tiri says:

        kan wey.. geram betui bca komen melayu kondem melayu. apa la susah sgt nk sokong produk org melayu.klu kita tak beli, sapa nk beli.. kedai runcit kt rumah aku, tokei cina.aku p nk beli roti potong gardenia.tak da wey.. ada massimo je. anak aku nk mkn bun coklat yg 6ketul tu.. aku masuk cari minyak masak plak. ada minyak cap pisau gn minyak bunga mata hari.sardin pn aku tgk.. kluaran bangsa dia jgk.makna nya, dia tlg ekonomi kaum dia.aku boikot kedai dia terus.

    • Anonymous says:

      Sedar2lah bahawa bangsa lain dah lama berpakat buy their own races products. Cuma derang x warwarkan sebb xnak kekecohan n ditduduh racist. Yg melayu, g warwarkan lak. Buat diam2 dah la

      • jgn kecoh sgt says:

        betul.. selama ni xperlu nk kecoh2 psl bmf ni pun ramai yg beli produk muslim n ada yg beli produk non muslim tp halal oleh kerana harga yg murah (time tu tgh sale kot). salahkah dia beli brg non muslim tp halal diwaktu dia kekurangan budget. isu bmf ni kdg2 di ulas panjang lebar di fb n korang petik pulak psl business non muslim business yg menindas muslim product. itu yg bt sy naik menyampah kadang2 tu.

        • Anonymous says:

          Melayu dgn produk timbang kilo kosmetaik. Budaya yg harus dikikis. Tunggu spender Bumiputera corak batik yach.

      • wekkkkkkk says:

        Rasanya tak boleh senyap kot, sbb itu hari ada dlm berita jam 8.00pm, katanya “produk keluaran bumiputera” meningkat naik jualan.
        Itu berita ckp, aku trdgr. Dlm 1 bulan rasanya berita tu.

        Tapi x dpt dinafikan byk org muslim berjaya dlm perniagaan sbb dgn adanya bantuan Tekun, jika perniagaaan dijalankan dgn sebaik mungkin dan ada keuntungan dan pandai uruskan kewangan, pasti keluaran bumiputera akan bertmbah baik. Kalau dlm tender2 pula, kerajaan akan bahagikan gred memasing dlm status bumiputera. Begitu juga dgn tender bukan bumiputera. Selain dri tender terbuka. Maka periuk kuali semua kaum terjaga.

        lgi satu ini sebenaranya “politik”. Sudah berlaku dlm 13 Mei….antaranyer…..
        Biasalah zmn skrg, wasap2 semua ..belilah, jgn belilah..pilihan di hati kita.

        Anda harus percaya apa yg aku taip ni.

      • Sue says:

        Tak salah pun nak support #BMF asalkan kualiti baik. Kalau kualiti teruk mcm roti ikhwan aku pun tak beli. Chinese pun sama la. Kalau nak beli roti dia akan cari massimo. Xkn beli roti gardenia. Tak percaya boleh try tgk. Majoriti gitu. So kenapa bila muslim nak buat jadi isu? Sakai betol.

    • Anonymous says:

      Kok Ping hebattttt…. ni game UMNO alihkan perhatian court cases Pok Jibby. Tahniah!

    • minah jambu say NO to drugs says:

      minah jambu sebelom gi keja hari2 muka minah jambu kat kopitiam makan telor ngan roti ..kedai kopi cina mana ada halal kalau ada orang mlayu islam nak minum kt situ minum lah ape salah nye ..dari dulu pon nenek moyang kite pon gi minum kt kedai kopi cina dulu2 pon mana ada halal kan..sape yg tknk gi kedai kopi cina ha suda lah leh gi kt kedai kopi mlayu ape susah nye..masing2 ada hak masing2 nak gi kt kedai kopi mana bukan nye kite makan nasi babi kt situ ..setakat makan roti ngan telor tkde ape lah ..jangan nak recist sangat..

  2. agree says:

    setuju… jgn jadi selfish pentingkan diri sendiri. we need each other as malaysian. ramai org melayu xnk bergaul dgn indian n chinese. macam katak bawah tempurung masing2. xsalah nk utamakan beli brg org islam. tp jgn smpi mengguris perasaan org lain. penah tak korang terpikir ada juga petani or penjual melayu yg selama ni menjual kepada pemborong chinese. klu pemborong chinese tu utamakan bangsa dia juga, ko rasa mcmana business org melayu tu.

    • Sherry says:

      Yessza. Kalu nk support produk Islamik xpyh kutok2 produk2 non-muslims. Simple as that.
      Tapi tu lah kan…kerana taksub timbul unsur2 hasutan berbau politik. Yg burok nama Islam jugak….mmg Melayu/Islam kita majorit tpi xbyk pemborong2 dri kalangan Melayu/Islam. Nk support okay je tpi jgn sampai org lain masuk kedai non-muslim ko post dlm medsos ko pastu kutok2 apooooo..
      tu kan hak masing2. kalu rasa konpiden mkan.. masok je. xpyah hasut dm facebook share tu ini buat malu je. ko bukan kempen ko dah membawang.

    • unknown says:

      selfish? ko sedar x apa yg ko cakap? bila bangsa lain buat ok ja suma kl melayu buat jadi selfish, rasis .. rubbish.. kl Melayu selfish, bangsa lain x jadi kaya raya laaa di Malaysia.. issue yg ko utarakan pon memang dh ada but alhamdulillah dengan wujudnya group2 #bmf xde masalah yg x boleh diselesaikan.. husband ak sendiri jadi distributor untuk salah satu produk petani yg diboikot oleh pemborong Cina.. Sedih ada Melayu yg berfikiran mcm ko.. bawa2 la bertaubat yer.. neway, ko tau ke #bmf tu ape?

      • wakakakaka says:

        tanya lah geng penyatuan ummah kete apa sekor2 pakai..x hyundai.. honda…lepas tu baru berkempen bawak spanduk. next?

      • ish ish says:

        kenapa makcik.. sentap keee… org melayu pun ramai yg scam. bt business mcm haramjadah.. jual produk fake. ubat ini untuk pulihkan kanser la darah tinggi la bla bla.. hahaha.. xsemua muslim baik n xsemua non muslim jahat. sekian.. nk ikut bmf ni, bole la beli roti gardenia, beras faiza ke. pegi workshop, restoran melayu ke… itu je la.. yg lain2 tu hang redah gak beli brg non muslim. so xyah taksub sgt.. kita beli cara berhemah xpyh.

        • Anonymous says:

          kak mah pun sanggup menabung semata-mata nak beli permata…rasanya berlian buatan pekan, pahang..melayu kita buat. ;)

  3. hipokrit says:

    klu ada anak ko dpt biasiswa dr company non muslim, pls dont accept it. and klu anak ko dpt kerja yg bagus tp di company non muslim, pls suruh dia resign. klu ko merokok (barang non muslim ok rokok tu) tp sembang mcm bagus2 je, tolong suluh diri sendiri kt cermin. semoga asap rokok masuk dlm paru2 ko byk2.

    • Ina says:

      Kau tu yang hipokrit.Mana ada non muslim company nak bagi biasiswa kat muslim.Bagi satu nama company yang buat macam tu?Sedangkan interview kerja pun nak mandarin speaking only.
      Kalau satu non malay best student tak dapat scholarship dalam bidang dia nak (medic ke apa),riuh 1 Msia.Bumiputera pun ramai tak dapat scholarship bidang pilihan masing2 walaupun straight A student.Kita terima je.
      Anyway,scholarship di overseas,di Australia ni untuk foreign students banyak je.Ramai budak2 melayu yang berakal & dapat scholarship sini jangan kau tak tau pulak ye.Husband aku dapat 3 scholarships dari university dia,dr govern australia & dari csiro.Setiap tahun waktu majlis petronas scholar,ramai melayu dari uni di US,UK & Australia dapat first class degree.Jangan ingat melayu haprak sangat la!

    • Anonymous says:

      klau dpt kerja di non muslim opis, kalau jawatan engineer fresh graduate si muslim tu gaji rendah sikit dri non muslim , padahal sama je jawatan engineer dn fresh juge..skop kerja sama shj.

      sepengalama aku melihat “”borang application”yg di sisi oleh pencari kerja.
      nnti 4 bulan lagi dia pakai honda, non muslim pakai saga.
      walaupun lari sikit tajuk..itu realiti..

  4. mak boss says:

    Facebook yang pakat2 ketik tak panggung kepala pun Yahudi punya. Ehhhh senyap lah.

  5. Anti minah tudung kerek ... says:

    Sorry not following .
    .. alu hanya akan beli brgan bermutu untuk family aku … Produk melayu nama aaje halal ..bersih tidak , tak tahu …. Brg larangan merkur
    I byk …sorry …kau org makan la produk melayu

    Aku go for quality …duh
    ……

  6. poyolebihhh says:

    Ikut suka la nak support muslim first ke tak. Bukannya kata “ONLY” pun. Ape salahnya kita sama-sama bantu membantu. Ko ingat muslim tu melayu je ke? Bab kondem laju. Tapi cara berfikir lembab. Macam bisnes non muslim tu akan bankrap plak kalo muslim go to muslim.

  7. Anonymous says:

    sebok support produk muslim konon..sbnrnya nk ckp belilah produk melayu…tp x blh sbb nmpk mcm racist ..so, buatla kempen buy muslim product..hhehe..pigidah..agendaa politikus semua nie…

  8. anonymous says:

    ek eleh diam lah kau gampang sesat pordah gila

  9. Anonymous says:

    dari sini dah nampak dah. yang racist sebenarnya melayu.

  10. Anonymous says:

    tu rokok tu xde sijil halal pun…dan bukan keluaran muslim..nape x blh boikot??bl ade larangan merokok, melayu laa y paling rmai berkokok..siap buat demo bagai…padahal rokok tu lg bahaya..memudaratkan kesihatan..dlm islam pun dh larang bnde y boleh mudaratkan kesihatan..dadah tu xnk pulak boikot..sembang suh beli brg muslim tp ko hembus asap rokok…buat malu islam je..org non muslim gelak guling2 tgk..

  11. Jgn Jadi Lembu PASNO says:

    Permainan politik Bosscow..isu 1MDB satu dunia tahu..siasata..dan dakwaan telah pun berlaku..masih lagi nak berdalih..

  12. Sara Alia says:

    BMF duk bawah portfolio menteri mana yer? Zakir Naik bawah Jabatan mana? Tu isu negara ke atau isu pembangkang cari jalan nak raih kelangsungan politik? Dulu ok je tiba-tiba nak boycott bagai sembang macam wali tapi rasuah buat-buat lupa kenapa tak kecoh? Tabung Haji, Felda, Felcra, KWSP bawak la spanduk wei.

    • Naik Tocang says:

      Menteri Besar Malaysia Zakir Naik Tocang ….pergi la tolong muslim di Kashmir , zaki… Ni mcm tikus lari duduk kat Msia …. Bangang banggang melayu ni sokong gila kat naik tocang ni ….penunggang agama …cehhhh

  13. Flynn Kamal says:

    Kedai makan Bee Wah kepunyaan chinese muslim …. Sedap betul makanan kat kedai tu ..datang penang try la ….sedap …

    Kata nak baikot non muslim saja kan

    .so datang la kedai Chinese Muslim ni ..dekat penang road berhadapan balai polis

    BMF….

  14. sss says:

    UNLIMITED STUPIDITY !!!!

Tinggalkan Komen Anda Di Sini