Written by Bella | April 23rd, 2019

Dikala ada sesetengah pendakwah bebas bersikap mendiamkan diri, berat sebelah dan enggan memberikan sebarang komen mengenai tindakan PU Abu yang menceraikan isterinya ketika sedang hamil, Ustaz Ebit Lew bagaimanapun terpanggil untuk mengulas isu tersebut.

Menerusi coretan Ustaz Ebit di Facebook, beliau memesan kepada golongan suami untuk menghargai seorang isteri dan menjaga maruah mereka. Isteri adalah amanah Allah SWT untuk untuk dipimpin dan dibimbing ke syurga dan bukannya diceraikan sesuka hati. Setiap kekurangan pasangan sepatutnya diatasi bersama.

Dalam pernikahan, bahagia adalah ketika diri seorang suami juga memberi dan bukannya menuntut dan mendapatkan segalanya daripada isteri, sedangkan suami itu tidak pernah tunaikan apa Allah SWT mahu dalam pernikahan. Jangan jadi ibarat raja yang hanya tahu memerintah sahaja.

Kata-kata Ustaz Ebit Lew ini cukup mendalam maksudnya. Semoga ia juga dapat menjadi pengajaran buat semua orang di luar sana.

Sumber Berita : Facebook Ebit Lew

45 responses to Jangan Bina Mahligai Atas Tangisan Seorang Isteri – Ustaz Ebit Lew

    • Anonymous says:

      Kan? Beza bila orang beragama berhujah vs orang yg dari aliran agama. Orang beragama berhujah guna akal hati perasaan. Orang dr aliran agama (mcm Da’i Wan & ustaz express ni) berhujah psl hukum hakam je. Pong pang pasal hukum seolah-olah Islam ni agama yang takde hati & perasaan.

    • Anonymous says:

      Ustaz ebit ni bagus sgt. Aku suka cara teguran dia kat org sekeliling. Tak pnh buat org kecik hati, ikhlas n tak berpura2. Even kt lua pn dia pnh je join ngn bdk2 kaki lepak, tak ttup aurat. Lps bdk2 ni mntak pndpt dia sbb rsa diri dorg tu jahil, ustaz ni bg nasihat tu alahai deep gila dengar. Yg pntg Dia tak pnh pn pndang rendah kat org2 mcmni. Sape stuju sila like ?

  1. Anonymous says:

    sedih tu mmglah sedih, tpi bolehkah undang2 islam di negara ini membuat satu lagi syarat utk lelaki jika mahu berpoligami. Syarat yg tidak dibenarkan adalah:-

    a). Jika isteri dalam hamil suami tidak dibenarkan menikah. Kalau nk menikah juga. Tunggu lepas isteri melahirkan dan selepas itu baru buat keputusan.

    sambung lagi, please…

    boleh ke, boleh ke, supaya golongan isteri tidak teraniyaya.

  2. Anonymous says:

    ada terbaca di Harian Metro:-
    Ramai beralih mencari pasangan dgn org asing.
    ..knapa terjadi, kalau inilah sikap org lelaki melayu..walaupun bkn semua, tpi yg melakukan sedemikian adalah kejam.

    ..yg lelaki pula ada memilih wanita luar..mgkn sbb kos mhl skrg.

  3. Anonymous says:

    si Hana tu ada anak pompuankan mcm yg org kata, pasti ibunya takut dgn byg2 sendiri.

  4. Anonymous says:

    Netizen anda baca di blog “coretan media” tajuk seperti di bawah. Bila anda baca, anda tahu citer sikit dan betapa geramnya kalau dah baca.

    “PER4MPAS DI SEBALIK ?IQAB”, ISTRI PU ABU ‘DISERA?G’, WUJUD GERAKAN B0IKOT PRODUK, CERAMAH .

    Bila sudah baca, ada satu budak sekolah di buli oleh Cikgu ni..
    Skrg netizen pulak buli dia, sbb perangai jelek si Abu ni.
    Skrg baru kami tahu..perangai anda.

  5. Anonymous says:

    Masalah si abu ni adalah duit.. pastu takde iman namun terhegeh2 nak jd ustaz. Tiada yg kurang pd bekas isteri selain dr kurang kurang duit je. Sijanda tabur duit pd abu dah sah2 si abu tak perlu susah payah nak keluarkan duit atas tanggungjawab. Jenis mcm si abu ni kalau ditabur sejuta depan mata agama pun dia sanggup tukar rasanya

  6. Anonymous says:

    perkahwenan mcm ni biasanya tak kekal lama. Byk dh kisah terjadi.

  7. Anonymous says:

    ABU MULUT ITIK

  8. bukan peminat pun says:

    selalu nya yg muka mcm tongkang pecah ni yg selalu buat hal..tak kata semua tapi selalu nya la…kalau dah tau rupa dah tak seberapa,at least perangai bagi la elok sikit

    • JoyahBawangCincin says:

      Ni PAKEJ PREMIUM rupa tak semenggah, ilmu pun tak seberapa…perangai punnnnn tak semenggah. Macam mana agaknya pendidikan di rumah.. .treatment kpd mak.. saudar perempuan nya sendiri

  9. Costa Rica says:

    Dan korang tertanya2 knp ada gadis melayu pilih indon, bangla, dan awang hitam? Cukup dgn baca luahan dkt fb page Kisah Rumah Tangga dah cukup utk menunjukkan lelaki melayu mmg hampeh. Dlm bab2 poligami laju betul nk ikut sunnah nabi. Bab lain? Merokok pun takleh tinggal even da kuar fatwa haram.. duk la salahkan kerajaan sbb still benar jual rokok padahal itu pilihan utk beli bukan paksaan. Lelaki melayu terlalu taksub dgn patriarki. Isteri ibarat sampah dan floor mat – hanya diperlukan ketika ada keperluan. Ada lelaki melayu yang berkualiti tapi ibarat intan terpilih.. susah untuk dijumpai. Even bapak aku pun kawin dua pastu tak adil pd dua2 isteri. Mak aku sampai skrg masih makan hati dgn bapak walau dia dah arwah lama. Mak convert masuk islam dan abandoned by her family because of her choice and love to bapak tp akhirnya dipersiakan :(

    • Anonymous says:

      tak kisah la ye org kata..niat org tu kawen dgn ko hanya utk visa sah. Padahal kita dah tahu sikap lelaki melayu yg u ckp tu. Yg berkualiti mmg ada..tpi mcm berlian nilainya..mmg ada, tpi sikit.

      tak kisah la ye berbaris pjg di imigresen utk tolong laki, asalkn laki ikut kita je kemana pergi.

  10. hahahehehe says:

    sebak baca apa ustaz ebit ni cakap.
    terus teringat kat adik beradik sendiri. yang lelaki selalunya dilayan macam raja.
    sampai dah kahwin, bini pulak jadi hamba.
    takkan nak salahkan didikan ibu bapa lagi bila diri sendiri dah besar panjang.

  11. Anonymous says:

    Terbaik Ustaz Ebit Liew. Suka sangat cara dia menyampaikan dakwah.

  12. PA says:

    tgk muke PU Abu debu ni mcm mntk slappppppppppppppppppppp ..PU = perosak ummah ..

  13. jgn hentam aku tau says:

    Ustad.. smlm ade jgk terbace jgk hal ni. wife pu abu luahkn kt fb. 2 bln yg lepas kot. krt tu. n ade org reply kt situ. dia cter… si abu pnh kwen dgn janda tu. n ade ank wif janda tu. pastu bcerai sbb family abu xbrp suke dgn janda tu.. janda tu tdung tak labuh. pastu wif abu n abu dirancang utk dikwen kn. mse 2 blah family buat pesiapan.. si abu tu sempat mcm rujuk dgn janda dia tu blk. n bnd ni diam2 je. kire wif dia ni jdi bini no 2 la. n now tgh pregnant 7 bln bcerai.. si janda tu rseny dah oficialy jdi wif si abu tu. cume tak di war2 kn. bkn la pmpuan simpanan janda tu..

    • www says:

      tu org buat lawak ja la

    • Anonymous says:

      itu bukan cerita sebenar lah… jgn buat pening lah.. bukan bekas bini lah… logik laaa even janda tu dah rujuk dgn abu.. nape si janda tu perlu gugurkan anak dia dgn abu… nk sorok hasil zina lah pak abu sorok soh hana gugurkan kandungan

  14. Anonymous says:

    Dah lama perasan yg PU dgn da’i ni mcm gila publisiti. Kalau artis buat hal masing2 terhegeh2 nk kondem n buat surat.

  15. ontah la says:

    klu bnd tu btl cm na hah

  16. nana says:

    bukan ke ada akta if org ketiga ganggu rumahtangga boleh disabitkan kesalahan.rujuk undang2 syariah..

  17. Anonymous says:

    Ustaz ebit lew mmg pendakwah yg hebat.takat pu n dai yg gila glamer nie…mmg x guna.pastu bila geng depa buat hal…siap backup lagi.manusia macam nie pun ada.patutla kat msia nie payah cina n hindu nak masuk islam.buat malu jer

  18. Anonymous says:

    Dan korang tertanya2 knp ada gadis melayu pilih indon, bangla, dan awang hitam? Cukup dgn baca luahan dkt fb page Kisah Rumah Tangga dah cukup utk menunjukkan lelaki melayu mmg hampeh. Dlm bab2 poligami laju betul nk ikut sunnah nabi. Bab lain? Merokok pun takleh tinggal even da kuar fatwa haram.. duk la salahkan kerajaan sbb still benar jual rokok padahal itu pilihan utk beli bukan paksaan. Lelaki melayu terlalu taksub dgn patriarki. Isteri ibarat sampah dan floor mat – hanya diperlukan ketika ada keperluan. Ada lelaki melayu yang berkualiti tapi ibarat intan terpilih.. susah untuk dijumpai. Even bapak aku pun kawin dua pastu tak adil pd dua2 isteri. Mak aku sampai skrg masih makan hati dgn bapak walau dia dah arwah lama. Mak convert masuk islam dan abandoned by her family because of her choice and love to bapak tp akhirnya dipersiakan :(

    • Anonymous says:

      tak kisah la ye org kata..niat org tu kawen dgn ko hanya utk visa sah. Padahal kita dah tahu sikap lelaki melayu yg u ckp tu. Yg berkualiti mmg ada..tpi mcm berlian nilainya..mmg ada, tpi sikit.

      tak kisah la ye berbaris pjg di imigresen utk tolong laki, asalkn laki ikut kita je kemana pergi.

      • Anonymous says:

        Aku blom kawin tp kalau lelaki melayu jodohnya lebih baik la aku andartu dari jadi bodoh. Jodoh bodoh namanya tu. Laki makcik mesti jenis laki melayu hampeh kan tu yg nek angin. Kalau takat nak visa or taraf penduduk tetap tapi bole jaga keluarga dgn baik berbanding laki melayu yg asyik nk berkongkek dan berpoligami, sy lebih sanggup pilih diorang, makcik. Sesiapa jek la dari lelaki melayu!

        • Anonymous says:

          hai anon 4.05pm, aku anon 3.19pm, aku bukan mengata ko anon 4.05pm, apa yg ko taip tu mmg aku sokong dan betoi, cuma ayat2 aku tu salah fhm dri kamu.
          maksud saya, ada cerita dri metronline hari ini, byk org tempatan nikahi org luar, hanya cinta atau utk visa kita tak tahu. Kenapa beralih ke org luar, betoilah apa yg ko ckp, sgt sikit nk dptkn lelaki melayu yg nilainya mcm berlian or intan, sbb tu lah byk wanita sini nikahi org luar. Bila nikahi org luar, sudah tentu suami ikut shj apa arahan bini. Arahan bini tu bkn bermksud lelaki tu dayus tpi kerana nk kekalkn masjid yg dibina.
          Jdi tak kisahlah org org luar nk kata apa, nk visa ke tau apa.
          yg penting kita kekal bersama selagi ALLAH izinkan.

        • Anonymous says:

          maksud aku ..aku sokong ckp ko, bkn ayat aku tu kata ko.!!!!!!!

          ..biarlah ye apa org nk kata, contohlah, kalau kita kawen dgn org luar, ada org cakap..ko kawen dgn dia, dia nk visa tu..itulah mulut org jahat, padahal jodoh tu kerja Allah.

  19. sendu kah says:

    betul apa kata ustaz. tapi sebagai seorg islam kena dgr dulu dua belah pihak ustaz. igt kah kalian dgn abam apis midon pnye kes haaaaaaa semua dok pakat senyap pulak yg kaki cerca tu !! sbb mse tu dgr sebelah pihak ja

  20. Gentle boy says:

    Suka tgok muka ustaz ebit Lew,hdsome

  21. Noname says:

    ni baru betul pendakwah..pencetus ummah..
    Bergaul dgn homeless..anak2 jalanan..lgbt..
    Tak guna agama landasan agama untuk attack orang
    Mau pun guna sunnah nabi tambah bini..
    Mmg ada pendakwah selebriti yg mmg ikhlas
    Tapi umum pn tau pendakwah cari makan yg asyik mengejek..mengumpat..perli org lain yg konon jahil..ahli neraka..ngaji x pandai..bkn org masjid..pd mata mereka..
    Sedangkan mereka pn bkn contoh sbgimana yg Nabi Muhammad saw buat…
    Patut org begini bersyukur Allah anugerahkn ilmu agama lebih sikit bkn bermegah dn mencela sana sini sdgkn dia pn mngharap pertolongan org yg jahil untuk support hidup..

  22. Anonymous says:

    asal posting pasal si abu je byk no dislike sesuatu sangat nih hmmm

  23. passerby says:

    I am not a muslim but I like how he commented on this issue…it shows that he is educated in his religion and sincere in making his comment

  24. Anonymous says:

    dah tak bole di panggil gelaran PU abu….. dah hangus gara2 gilakan janda smpi ceraikan bini tgh pregnant… panggil abu jer sudah !!!

    tak layak di jemput tuk ceramah/syarahan agama jenis suami durjana…. menegur org pung pang reti… padahal sendiri perangai 2×5 setan penzina smpi mak janda hana tu gugurkan anak sbb abu hangus ni

  25. Anonymous says:

    byk dislikes.. lain dr kebiasaan
    aku sempat baca iium confession dari bekas isteri abu tu si ain… sblm story kene delete

    hana ni jenis janda keparat.. mak abu sendiri ade tegur jgn ganggu rumahtangga abu&ain… janda ni xpeduli.. tabur duit kt abu, tabur hadiah, sponsor percutian dgn abu, sponsor body sekali
    … masa abu g umrah pun menipu ain.. sambung bertawaduq 2minggu lagi konon.. xkasi ain amik kt airport walhal balik kl si janda tu jemput bwk g bercuti.. 2minggu lepas nafsu lain mcm syok abu ni dpt berzina dgn mak janda… hana azraa tu smpi terrrrr MENGANDUNG…
    abu bagitau ain antara sbb nk kawin hana gara2 dah terlanjur & janda tu dah gugurkan baby.. ala2 nk bertanggungjawab gitu…
    seriously lah.. kalo hana azraaa si janda ni xberduit.. ingat abu ni pandang ker.. abu tu mata duitan tau x !!!

  26. Aunty R says:

    Kesiaannya.. Gigih dislike setiap komen orang. Pasti kerja orang yang sama kn? Hihi.. All the best untuk kegigihan anda. Ianya sedikit pun tak akan dapat menyembunyikan keburukan atau menutup kebenaran. Semua orang dah tau. Malaysia, Brunei.. Pada bekas isteri Pak Abu, bertabahlah. Allah kan ada..

  27. i am wonder says:

    si tukang dislike ni tak suka ustaz ebit liew ke tak suka PU abu? kompius plak. tolong munculkan diri ahli persatuan pendislike malaysia. nk tengok post aku ni berapa kali plak dia nk dislike

  28. Anonymous says:

    Semoga satu hari aku dapat berjumpa dengan ustaz ebit lew ni. Aku sangat suka dengan hujah2 dia. Sangat2 menye tuh hati dan buat kita insaf. Thank you ustaz.