Written by AbangNara | October 12th, 2018

Kehebatan Jalil Hamid sebagai seorang pelakon sememangnya tidak boleh dinafikan lagi. Setiap watak yang dibawa oleh beliau pasti akan memberi kesan mendalam kepada mereka yang menontonnya. Selaku seorang pelakon veteran yang sudah memenangi pelbagai anugerah, sudah tentu Jalil Hamid mempunyai harganya yang tersendiri. Seharusnya pihak produksi sudah memahami harga pasaran semasa dan tidak menawarkan bayaran yang terlalu rendah untuk pelakon sekaliber ini, lebih-lebih jika ditawarkan peranan utama.

jalil hamid

Sudah pasti Jalil Hamid akan rasa terhina dan diperkotak-katikkan selepas menerima tawaran bernilai RM1,500 untuk memegang peranan utama daripada sebuah produksi baru-baru ini. Itu macam harga budak-budak yang baru setahun jagung berkecimpung di dalam dunia lakonan. Susulan tawaran tersebut, Jalil Hamid telah meluahkan isi hatinya baru-baru ini.

Bayangkan saya memegang watak utama dalam episod yang berdurasi setengah jam tersebut. Adakah RM1,500 setimpal dengan bayaran yang ditawarkan? Saya bukan meminta bayaran tinggi melampau tetapi biarlah seimbang dengan bakat yang saya ada. Sebabnya saya bukan buat kerja main-main, buktinya sudah ada dalam setiap lakonan saya.

Ini bukan kali pertama berlaku kepada saya tetapi sudah beberapa kali, Adakah mereka menganggap pelakon veteran ini kerana sudah tua, maka sekadar tempelan semata-mata di dalam sebuah drama? Sedangkan kami buat kerja dengan usaha dan sepenuh hati. Janganlah dinilai begitu rendah sehingga langsung tiada harga diri pada diri kami. Saya menolak tawaran tersebut bukan kerana besar diri tetapi rasa sedih seolah-olah dihina dengan segala pengalaman yang ada selama ini

jalil hamid

Kalau di Hollywood, semakin tua pelakon itu, semakin mahal dan tinggi nilainya. Namun di Malaysia jauh berbeza. Semakin tua semakin dilupakan, semakin dipinggirkan. Nampak gayanya pihak yang terbabit menjaga kebajikan pelakon di Malaysia harus campur tangan dan meletakkan satu petanda aras agar keadaan seumpama ini tidak berulang lagi. Memang menjatuhkan maruah seorang pelakon sehebat Jalil Hamid ini. Apa pula kata anda? Sumber Utusan Online.

38 responses to Jalil Hamid Rasa Terhina Ditawar RM1,500 Untuk Pegang Peranan Utama

  1. AMAlinaaa aaaa says:

    Mungkin tertinggal lg satu kosong.. mungkin sebenarnya 15000..

    10

    0
    • zzz says:

      bayar mahal pun drama tetap macam taik…terutama drama-drama TV3 pukul 7. Gila suami orang, nak cari laki kaya, mak mertua datin, pompuan bercinta dengan jantan kaya…itu je lah drama-drama melayu.

      42

      0
      • Anonymous says:

        Dah jarang tengok cerita Melayu sekarang sebab semua macam plot sama dan pelakon semuanya kayu. Tapi ingat masa kecil2 dlu tengok cerita Melayu, Jalil Hamid ni boleh dikatakan pelakon yang sangat berbakat. Memang tak patut dilayan macam ni.

        42

        0
        • Senah Gemenceh says:

          Betol…drama TV3 paling hancing. Baik tengok drama realiti Kak Mah yang bakal pakai baju oren nanti. Opssss..

          13

          2
        • LOL says:

          Aku suka tengok drama politik negara. Ramai yang pakat-pakat keluar parti sebab UMNO dah karam. Tunggu episod seterusnya….

          5

          2
        • Anonymous says:

          Pak Jib, Zahid Hamidi…akan banyak lagi bintang-bintang UMNGOK yang akan ke Sg Buloh. kikikih

          4

          4
        • Anonymous says:

          Hanya 2 negeri di Malaysia yang hutang sedikit iaitu Selangor dan Pulau Pinang. Yang lain..semuanya BN-UMNO punya kencing hingga negara hampir nak bangkrup. Tu pun masih ada yg otak selevel lembu cium tangan perasuah hingga ke siku. Kelantan…lagi la. No komen.

          7

          3
        • Anonymous says:

          Kejatuhan UMNO sedang jatuh. Itu hakikatnya. Siapa kata UMNO sudah jatuh adalah silap. Kejatuhan UMNO belum sampai ke dasarnya. Sama ada UMNO akan jatuh berdiri dan patah kaki atau jatuh tergolek dan lumpuh, masa akan menentukan.Lebih cepat UMNO sampai ke dasar adalah lebih baik kepada ahli-ahlinya. Akar umbi perlu kepastian. Ramai yang baik-baik di dalam UMNO. Ramai pejuang sejati yang berjuang dalam sepi saat ini. Tetapi yang kita dengar hanya suara pengampu dan pembodek.

          8

          3
      • Adina says:

        Drama-drama Melayu makin sendu tapi filem-filem nampak ada peningkatan. Paskal dan Munafik…best giler. Tak tengok rugi.

        5 binatang.

        30

        0
        • Anonymous says:

          Nama Kelantan jadi busuk gara-gara makcik gedempol ni dan Lofa . Kalau Kelantan ada hudud, Vida dan Lofa ni lah orang pertama yang bakal naik ke pentas disular bontotnya. Islam tapi perangai… memalukkan betul.

          4

          13
        • Anonymous says:

          Monyet btul tbe2x nama lofa plak..apa salah dia yg nk kena sula..ko tu ptut kne sula dlu..bebal…kaitkan org yg x da kne mengena..mesti ko nie fans si fake tu…palsu mcm retis ko

          5

          0
      • tanya je says:

        Bila nak buat drama pasal Kak Mah atau Tok Vida penipu bersiri kasi berlian pelesu….???

        8

        0
    • Anonymous says:

      Drama sampah lagi nak demand. Puihh.

      2

      4
    • Kuburkan UMNO segera says:

      Ini semua salah Najib. Kos meningkat disebabkan BN-UMNO lah punya perancangan.

      5

      2
    • Wakil TV3suku says:

      GST banyak kilang2 tutup dan perniagaan merosot. Filem dan drama pun sama.

      4

      1
  2. biarbetik says:

    Takpe pakcik Jalil saya suka pakcik…saya suka ulang2 tayang lakonan pakcik walaupun saya overseas, i think u are talented full of humour…permata buat saya…salute!

    17

    0
  3. kiro says:

    RM 1,500 utk 2 hari kerja..? pergh, ptt la artis skrg giler kaya n pakai kete mewah.. gaji aku sebulan RM 1,500.. anyway, brapa sepatutnya byrn dia? kalo yg famous mcm fattah, janna nick tu bpe plk? ptt la janna plan nk beli umah RM 12 juta.. mmg x mustahil la

    8

    1
    • Animosity says:

      Rm1500 2 hari kau bilang banyak? Seriously??? Alhamdullilah la rezeki & cara untuk uncle ni naik balik dikaca tv..but serious 2018, 1500 ringgit pulak tu.

      8

      0
    • komarad says:

      dalam sebulan maybe 2 hari tu je ada job… dalam setahun belum tentu tiap2 bulan ada job…

      17

      0
  4. wekkkkkkk says:

    Disebabkan keadaan ekonomi skrg yg byk buat org tertekan, maka director pun dpt harga quotation yg rendah dari penyiaran yg sebagai owner utk menyiarkan cerita2.
    Dan skrg byk org gunakan smrtphone utk melayan mcm2 cerita, maka jumlah penonton x byk, maka credit x dpt byklah.
    Oleh itu Director hanya mampu mmberi setakat itu sahaja bayaran kepada kamu sbb byk perkara2 lain yg perlu diselesaikan.
    Director bkn x tahu kamu ada bakat, masakan dia mengambil kamu jdi watak utama, sbb itulah kamu mendapat RM1500.00 utk 1/2 jm atau 2 hari atau 12 scene mcm yg kamu kata.

    1

    6
    • haihh says:

      oi wek..kalu nk bajet ciput tak yah la buat drama. kalu pelakon pompuan boleh jer bayau mahal2. kejap..nak tanya la..director bayar ke @ producer yang bayar kat pelakon2 ni. bajet ciput nk ambil pelakon hebat2.
      kesian jalil hamid..lakonan dia memang among the best. sabar jer la..

      6

      0
    • Anonymous says:

      dari dulu alasan ekonomi rendah. semuanya nak buat duit.
      stesen2 tv malaysia budget ciput….yang menjahanamkan otak anak bangsa dengan drama-drama sampah!!!

      9

      0
  5. nok gebuzzz says:

    sabar la pak jalil…itu lah hakikat dunia skrang…retis yg byk follower,fans,kontroversi,fopular bukan kerana bakat tapi gossip murahan atau seksi,lawo,hansome tu la yg dpt bayaran tinggi boleh cecah ke 80k tok 30episod.mungkin rezeki pak jalil dilain hari…sabar ye..

    3

    0
  6. faraj says:

    Syukur , sebab saya tak tgk Citer Melayu..tapi Citer Tamil ..202, 241… mesti saya tgk ..!!!

    1

    0
  7. faraj says:

    Lagi 1, ni semua Najib punya salah..!!!

    2

    3
  8. Anonymous says:

    GST…punya pasal la.

    2

    1
  9. Bomoh says:

    Ni semua kerana saka Kak Mah lah.

    0

    1
  10. bibik_cun says:

    bkn nk kondem negara sendiri,mmg bersyukur sgt dok kt Msia ni. tp nye utk para artis aka pelakon Msia ni mmg lagi berumur lagi murah harganya(dgr2laa, sbb sy bkn artis pon) tp luar negara sana, lg tua,, lg tggi bayarannya..(dgr juga) org kate experience lg tggi!! hmm ntah laa.. Msia nk yg cantek hensem, bakat?????????

    3

    0
    • wekkkkkkk says:

      mcm bollywood juga..makin tua makin rendah byran..melainkan makpak ko legenda sepanjang zaman mcm kuarga belachan dn kapporr.

      3

      0
  11. Sajat says:

    Bersyukur lah dgn RM1500 utk keje 2 hari…
    Ada org tunggu sebulan nk dptkan RM1500 tu.

    2

    0
  12. Anonymous says:

    Tak payah la ambik job .. buat business!!

    0

    0
  13. Mat Spirit says:

    Hahaha …salah baca ..seharusnya 1,500K..,.

    0

    0
  14. Anonymous says:

    Tula xnk join hollywood..kt sana dah tua pn leh jadi superhero ooo…??
    Sini plak tua2 jadi tukang kebun jela…

    0

    0

Leave a Comment

Optional