Written by Bella | April 29th, 2019

Sejak kebelakangan ini, tidak dinafikan watak wanita lemah, menjadi mangsa keganasan rumah tangga dan rogol mendapat sambutan. Iyalah, dalam hati penonton akan timbul rasa kasihan dan simpati, lebih-lebih lagi kalau jalan cerita sesebuah drama ataupun filem itu juga sedih. Ibarat sebagai “pelaris” pula watak sebegitu.

Namun, buat pelakon Izara Aishah beliau enggan lagi melakonkan watak sebegitu yang secara tidak langsung membuatkan lelaki pandang rendah pada wanita. Izara mahu membawa watak yang mengangkat lagi martabat wanita.

Saya menolak untuk melakonkan watak wanita lemah, dipukul, dirogol dan ditindas golongan lelaki selepas ini. Cukup-cukuplah cerita kaum lelaki yang memandang rendah dan menindas kaum wanita kerana zaman itu sudah berlalu.

Saya memilih untuk melakonkan watak wanita yang kuat, tabah dan berdikari dalam menempuh kehidupan. Kaum wanita memang nampak lembut di luar tetapi dalamannya kuat dan masih ada perasaan hormat yang tinggi kepada kaum lelaki sebagai pemimpin.

Betul juga apa yang dikatakan oleh Izara, dah tiba masa untuk hasilkan drama dan filem yang mengangkat martabat wanita. Bukannya selalu ditindas dan dianggap sebagai insan yang lemah. Apa komen anda?

Sumber Berita : Harian Metro

30 responses to Izara Aishah Enggan Lakonkan Watak Wanita Lemah Dan Ditindas

  1. Anonymous says:

    padu giler.. tetek mmg A. sedap laki dia, sbb tu tak boleh berlakon watak lemah. mantul mantul mantulllll

  2. aakulah says:

    tu dia aura feminist bodoh..ko nak jadi artis ke nak jadi celebrity izara oi..
    kalau artist dia x kesah watak apa pun , demi seni..
    takpun ko tulis jek la script sendiri then jadi pelakon n produser..
    duit haram pak mertua ko celup time zaman mahathir BN dulu pn banyak..

    bajet nampak bijak la tu jadi feminist nk kenkonon women empowerment la tu.
    butoh abis tu sapa yg nak watak wanita lemah…
    nk suruh bapok la ek..
    pompuan lain amik watak tu akan jadi apa…nampak lemak ka?
    itu WATAK la bongok.

  3. Yekeni says:

    But seriously, watak2 heroin dlm drama melayu mcm kebanyakkannya bodoh, baik tak pertempat, ditindas, lemah. Come on lah. There are women who yg baik, tapi tak mudah ditindas, tak mudah dimanipulasi, tak gullible, smart. Ni tidak, watak jahat aje yg pintar, pandai manipulate. Yg baik2 kebanyakkan bodoh, percaya aje kata si jahat. Apa aje… But what to, perempuan yg tegas, berprinciple, pandai, yg boleh fight for justice, selalu dikecam oleh species sendiri. Satu contoh, women who fight for their rights after divorce, dilabel mata duitan etc….

  4. Syg ku says:

    Drama dan filem melayu byk buatkan wanita melayu ditindas Dan bodoh utk menentang utk kebajikan diri dan keluarga, sgt menjijikan