Written by Bella | April 29th, 2019

Sejak kebelakangan ini, tidak dinafikan watak wanita lemah, menjadi mangsa keganasan rumah tangga dan rogol mendapat sambutan. Iyalah, dalam hati penonton akan timbul rasa kasihan dan simpati, lebih-lebih lagi kalau jalan cerita sesebuah drama ataupun filem itu juga sedih. Ibarat sebagai “pelaris” pula watak sebegitu.

Namun, buat pelakon Izara Aishah beliau enggan lagi melakonkan watak sebegitu yang secara tidak langsung membuatkan lelaki pandang rendah pada wanita. Izara mahu membawa watak yang mengangkat lagi martabat wanita.

Saya menolak untuk melakonkan watak wanita lemah, dipukul, dirogol dan ditindas golongan lelaki selepas ini. Cukup-cukuplah cerita kaum lelaki yang memandang rendah dan menindas kaum wanita kerana zaman itu sudah berlalu.

Saya memilih untuk melakonkan watak wanita yang kuat, tabah dan berdikari dalam menempuh kehidupan. Kaum wanita memang nampak lembut di luar tetapi dalamannya kuat dan masih ada perasaan hormat yang tinggi kepada kaum lelaki sebagai pemimpin.

Betul juga apa yang dikatakan oleh Izara, dah tiba masa untuk hasilkan drama dan filem yang mengangkat martabat wanita. Bukannya selalu ditindas dan dianggap sebagai insan yang lemah. Apa komen anda?

Sumber Berita : Harian Metro

30 responses to Izara Aishah Enggan Lakonkan Watak Wanita Lemah Dan Ditindas

  1. faraj says:

    next? buat drama sendiri lah

  2. kelantit says:

    demand sangat kau ni

  3. Anonymous says:

    Dah ada duit bolehlah pilihkan. Dulu ko soping kedai pakaian hari2, skrg dh tentu x pdg..mcm tulah kiranya.

  4. niras says:

    neng yatimah idola saya selamanya pun boleh je terima watak2 cenggitu..kenapa izara taknak terima pulak? bukan ke rosiah chik pernah berpesan, kalau nak berak, kena berdiri?

  5. Anonymous says:

    Tak tengok pun dramanya… minta puji ini pakistan tidak sedar diri.
    Awak tu kawin org kaya ingat saja sejarah bapa laki mu mcm. mana nanti dpt mcm tu nanti minta apa saja peranan..
    Laki mu pun x peduli kau berlakun telanjang ertinya dia pun boleh pegang perempuan

    • BPR says:

      Yuckkk… Ko pun kna kaji latar blkg ko.. Bumiputera atau bukan..

      • Anonymous says:

        kalau mix rasanya..bukan bumiputera, cuma tulis melayu shj. Dalm surat beranak pasti tulis keturunan ” melayu, tpi bukan bumiputera”. Apa2 pun dpt tulis melayu pun dh syukur.

  6. Joyah Pok Pek says:

    Drama “RAMADAN TERINDAH NURANI” bukan dia berlakon sebagai wanita lemah ke..smpai jatuh2 basah dalam kolam renang???

    • Anonymous says:

      ko fhm tak dia ckp apa? ni mesti baca tajuk ja..dia ckp..skrg xnak amik job pompuan lemah ..now nak berlakon as wanita kuat.empower women..mcm tu la..haa

  7. Anonymous says:

    ahhhahhahahahahaha

  8. izara aisyah says:

    agagagahaahahahahahahahahahaha

  9. paklong hang says:

    perghh mendada…

  10. Anonymous says:

    Poyo lahh!

  11. Anonymous says:

    Ngada-nga la weyyy.. ko tu satu award x pernah pegang!

  12. aku says:

    makin cantik…tak perlu kurus kering

  13. Smartbird says:

    Your acting speaks otherwise. Frankly I like yr acting dalam filem yg dibuli teruk dengan Aaron some years back. Just saying…..

  14. aih says:

    dia ni kan yang tunjuk tetek jatuh salah satu acara kat mana tah…

  15. Propa sgt says:

    Oh really? Patutlah berani pakai baju sampai nampak tetek kt event haritu. Baju ketat sampai nampak bontot ala2 kimk. Patutnye bila da cakap mcmtu, tutuplah aurat tu. aurat tu je melambangkan kau perempuan yg bermaruah atau x

  16. Anonymous says:

    kuhahhahaahaa, masalahnya ada ke yang nak amik ko belakon. nasib baik ko khawin org kaya, klu tak, watak bibik pun ko terima je.

  17. Anonymous says:

    kau jdi watak mak datin yg tegas, mak datin yg ego berlagak, mak datin yg cemburu, mak datin bini kepada ahli politik, atau pompuan pengoda, atau pompuan penghasut, atau pompuan yg berani demi keluarga dan negara, atau jadi mak ayam, atau jdi wanita korporat , atau jdi ibu tunggal kaya tpi erogant kacau laki org, semua tu unsur2 wanita yg tidak lemah.

    unsur2 wanita lemah, ko sendiri tahu kan.

  18. Ros says:

    Ni Malaysia izaraa oi. Jantan and betina melayu memang suke tgk drama level bibik macam Nur2. Ditindas2 tu yang best. Mentailiti melayu kan feudal macam indian. Bertabahlah nak.

  19. Mug Kuning says:

    Gambar 1st tetek mantap.

  20. Intan says:

    Seriously aku dah malas dengan watak wanita kena pukul mcm si nabila huda ngan satu lagi actress tu tak ingat nama . Ashik watak kena pukol je. Mcm perempuan ni hidup kena pukol je ke..

  21. Syg ku says:

    Drama dan filem melayu byk buatkan wanita melayu ditindas Dan bodoh utk menentang utk kebajikan diri dan keluarga, sgt menjijikan

  22. Yekeni says:

    But seriously, watak2 heroin dlm drama melayu mcm kebanyakkannya bodoh, baik tak pertempat, ditindas, lemah. Come on lah. There are women who yg baik, tapi tak mudah ditindas, tak mudah dimanipulasi, tak gullible, smart. Ni tidak, watak jahat aje yg pintar, pandai manipulate. Yg baik2 kebanyakkan bodoh, percaya aje kata si jahat. Apa aje… But what to, perempuan yg tegas, berprinciple, pandai, yg boleh fight for justice, selalu dikecam oleh species sendiri. Satu contoh, women who fight for their rights after divorce, dilabel mata duitan etc….

  23. aakulah says:

    tu dia aura feminist bodoh..ko nak jadi artis ke nak jadi celebrity izara oi..
    kalau artist dia x kesah watak apa pun , demi seni..
    takpun ko tulis jek la script sendiri then jadi pelakon n produser..
    duit haram pak mertua ko celup time zaman mahathir BN dulu pn banyak..

    bajet nampak bijak la tu jadi feminist nk kenkonon women empowerment la tu.
    butoh abis tu sapa yg nak watak wanita lemah…
    nk suruh bapok la ek..
    pompuan lain amik watak tu akan jadi apa…nampak lemak ka?
    itu WATAK la bongok.

  24. Anonymous says:

    padu giler.. tetek mmg A. sedap laki dia, sbb tu tak boleh berlakon watak lemah. mantul mantul mantulllll

Leave a Reply to aih Cancel reply