Written by Bella | July 27th, 2018

Entah kenapa walaupun pihak JAKIM sudah menjalankan siasatan, sehingga kini isu jantina Nur Sajat masih lagi tiada jalan penyelesaian dan menjadi tanda-tanya ramai. Disebabkan itu, pelbagai spekulasi timbul termasuklah dakwaan mengatakan beliau mengubah jantinanya pada kad pengenalan minggu lalu.

Susulan perkara itu, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) mengesahkan tidak menerima sebarang permohonan daripada Sajat untuk mengubah status jantina pada kad pengenalan beliau.

Menurut Ketua Pengarah JPN, Datuk Mohammad Razin, pihaknya tidak mempunyai sebarang halangan jika ada individu yang ingin membuat permohonan untuk menukar jantina pada kad pengenalan, tetapi mereka perlulah mengikut prosedur yang ditetapkan dan mempunyai alasan yang kukuh untuk penukaran tersebut.

Dalam proses permohonan penukaran jantina (pada kad pengenalan), ada beberapa aspek yang akan dilihat, iaitu dokumen kelahiran yang disahkan oleh doktor. Di dalam sijil kelahiran terdapat tiga kategori jantina yang diletakkan iaitu lelaki, perempuan dan diragui.

Sekiranya jantina individu berkenaan (yang memohon menukar jantina pada kad pengenalan) disahkan oleh doktor sebagai kategori diragui, mereka boleh mengemukan permohonan untuk memilih salah satu jantina yang lebih dominan apabila sudah dewasa.

Walaubagaimanapun, JPN akan menolak permohonan daripada individu yang sudah disahkan jantinanya sejak dilahirkan oleh doktor seperti tertera pada sijil lahir. Harapnya dengan penjelasan lanjut JPN ini, masyarakat akan memahami tiada individu yang boleh sesuka hati menukar jantina mereka.

Sumber Berita : BH ONLINE

45 responses to Isu Ubah Jantina Pada IC : Jabatan Pendaftaran Tidak Terima Permohonan Dari Nur Sajat

  1. Anak Melati Kedua says:

    aku punya ketawa nak sampai pecah perut tengok video ig bg sajat marah..hahahahahaahahaha sape ada tengok..haaa tepokkk.. choiiii ..

    14

    0
  2. BOIKOT says:

    BOIKOT SAJAT! BOIKOT LGBT.

    29

    0
    • Anonymous says:

      pada aku senang jer nak ajar LGBT yg degil mcm sajat, riz ulaa & safiey nie..nk tak nak je. aku suggest tanam 7kaki bawah …utk 1 malam. confirm insaf!

      2

      0
  3. Wekkkkkkk says:

    Identiti seseorg ni..waktu lahir hanya mak/bapak ko je yg tahu. Masa mk bapak ko lahirkan ko..mak bapak letak ” lelaki”..fhm..” lelaki” .

    Kalau masa ko Sajat lahir mak/bapak ko ” meragui akan jantina kau” dn letak status kt surat beranak tu…” diragui” maka BOLEHLAH DEWASA NI TUKAR STATUS KE PEREMPUAN ke JPN..Tapi semua ni kena melalui Pengesahan Dr…bkn main delete je kt komputer di Jpn tu atau surat beranak.

    MASALAHYA MAK KO DAH LETAK JANTINA ANAK ADALAH KO ADA PENIS.
    NAK APA LGI..NK SURUH MATAHARI TERBIT MALAM KE.”

    39

    1
  4. g says:

    jat, aku rasa laa kan, kalau kau tunjukkan rahim mungkin permohonan kau diluluskan. tak pun kau beranak dulu lg sng JPN nk luluskan.

    13

    0
  5. nothing.... says:

    oi sajad kau ya berisik pelir bukan bisik ongeng.tauk sik apa reti ongeng… ko elek ajak sia kkkk.. muka kau pun dh mcm ongeng bauuu. hahahah

    2

    1
  6. Anonymous says:

    MENYUSAHKAN NEGARA BETOL..SAMPAH..SAMPAH

    9

    1
  7. Anonymous says:

    sian mak ayah terpalit dosa..

    8

    0
    • sakit mata says:

      mak ayah pun macam biarkan je..ye la anak banyak duit..

      10

      0
      • mak c kina says:

        mak ayh xblh ckp apa dah..busuk2 pun ank sendiri..

        7

        0
      • Anonymous says:

        Setuju!! Punca utamanya mak bapak tak tegas, cubalh kalau mak bapak.aku maunya aku dipanggang, tak pun hunyai kaki aku kena belasah ngan batang ubi kayu..huhuhu..baru ia org2 mcm sajat/safiey ni tak wujud..ni mak bapak diam makin subahat lak ngan perangai lahanat ni.

        14

        -2
  8. Anonymous says:

    kalau ko perempuan ori yg lawa mcm dlm gmbr ni..pasti Donald Trump tinggalkan Melenia.

    7

    0
  9. melati says:

    Aduiiii , Sajat awak tersilap..lain kali kalau nk ubah Jantina ? bukan gi ke Pejabat pendaftaran, sepatutnya pergi ke Balai Bomba….ingat kan Neelofa jr tak Betol..!!! Sajat pun tak Btol gk…!!! Dunia2 …poninnnn lahhhh..

    2

    0
    • wekkkkkkk says:

      abg bomba nk buat ape..Melati

      0

      0
      • melati says:

        Abg Bomba suruh pancut kat Sajat skit..!!! supaya dia sedar yg dia tu ???? lebih kurang mcm Bekas PM yg lepas , surat2 yg tulis kt CIA dia tak tahu tapi cokelat dia hilang dia tahu…!!! sepatutnya abg Bomba Mandi kan Sajat & Bekas PM yg ni m bior sedor skit…wakakkakaaaaaaa

        14

        1
  10. peminat sajat says:

    fakkkkk la sejatttttttttttttt…ko ni bile nk mampos……..semakin menjadi jadi ko ni nyah…………………..

    1

    2
  11. PP says:

    Nk kasi sajat fhm yg dia lelaki nmpk mcm buntu je..jakim pun senyap apa citer..harap mak/bapak sajat kena jujur/berani dgn kebenaran..ssh sajat nk terima hakikat yg dia lelaki.
    Tu lah Anu dia dh ditukar..nk pusing balik jadi lelaki mmg azab jiwa dia..apa nk letak katagori puak2 sajat ni bila dia dh bertaubat..nk panggil apa ya??
    #nktauje

    16

    0
    • Anonymous says:

      Bila dah taubat, kena panggil “OKU” sebab penis dah potong. And utk elak anak dara terkahwin diorang yg dah macho balik. Opkos macho balik … dah stop makan ubat hormon progesteron. Kalau pompuan yg amek jadi tumour. Anyway, ramai je LBGT yang alim dan beragama, dia kawal nafsu dia, tak kahwin, fokus karier, ambil anak angkat, tak cari pasangan sejenis, tak tukar jantina bagi yg naluri nk jadi lelaki dan nak jadi pompuan.

      Contohnya tengok la pereka terkenal negara . I tak nak sebut nama. Biasalah tu. Ujian manusia lain2. Harap berpuasa kalai nafsu naik. Dan kekal dalam budaya dan ikut agama kita. Wallahualam.

      13

      0
  12. watever says:

    sahat ni lelaki mcm mn die bileh lepas pegi oversea.bukan ke dlm pasport muka tk boleh di ubah.die dh jd pompuan n nama dlm pasport lelaki..(kalo btl die ni lelaki la)..aku just curious je..mcm si safuey tu pun sama.dlm pasport dh terang terang jantan kan tp fizikal pompuan..mcm mn la imigresen malaysia boleh kasi lepas dorang dorang ni pegi oversea.

    3

    0
    • Anonymous says:

      pati pun boleh lepas balik negara dia org semula, ini x mengape Pati tu, sbb mereka dgn rela hati balik…bukn masuk.

      0

      0
  13. Zara says:

    Nak tanya, Sajat ni dia dok serumah dengan Coach Yin ke? and camne plak boleh lulus dia amik anak angkat? kesian budak2 tu besar nanti keliru akidah dia :(

    1

    0
  14. Team Sis Sajat says:

    KORANG NI MEMANG JEALOUS KAN DENGAN KEJAYAAN SIS SAJAT…TAU NAK MEMBAWANG JERR..SUKAHATI DIA LER..YG KORANG SEBOK2 NI KENAPE..CONFIRM MASUK SYURGE KERR HAH…

    0

    16
    • Pondan says:

      Mesti awak safiey kan ? Hmmmmmmmmmmm APPLAUSE!

      1

      0
    • Pondan says:

      Awak Safiey ya ? Hmmmmm

      0

      0
    • Team Sis Sajat says:

      SEBOK JER MAKCIK KEPOCHI BAWANG MERAH BAWANG PUTIH…KO TU SPESIS TAK BOLEH NAK TNGOK ORG SENANG..AKU BUKAN SAPI LAH BODOH

      0

      7
    • shopia lorren says:

      Hah sokonglh golongan LGBT ni..Kita menentang ni demi Allah..bkn kerana dengki ke apa..yg nyata itu Firman Allah..kau ni islam ke kafir ‘team sis sajat’ ??? Jgn fikir kemanusiaan je..Kita semua pun bknnya dijamin terus masuk surrga tapi ikutlh apa yg makruf dan jauhi yg mungkar andai kau Islam lah..teguran Kita terhadap golongan ni sb Kita sayangkn mereka..ada ngerti X..

      36

      0
  15. Mokcik Peah says:

    Kalau korang nak tahu, Sajat ni kaya raya. Duit banyak letak bawah bantal. Setakat JPN bagai tu alah duit banyak macam macam boleh buat. Sembang tak tukar jantina kat ic la apa bagai. Tup tup dah jadi wanita. Well this is Malaysia. EVERYTHINGS NEED MONEY. Kalau nak something tu kena la bayar. Tu pun tak faham ke.

    Tak heran la semua ni sampah.

    AKU NAK TUNGGU KAU PREGNANT JE JAT

    7

    0
    • Anonymous says:

      Ko ckp mcm tu akn mengundang si pemecah rmh.
      Byk kt luar tu..guna pukau kt guard pun boleh..apatah lgi Sajat tu.

      Skrg gomen baru..malaysia baru…” rasuah boleh di hpuskn x” ..hrp2 boleh. Hanya yg berbentuk mkanan dn bunga2 je boleh bgi hadiah ye.
      Sajat kena derma berjuta ke TH…supya mudh lenkli.

      1

      0
  16. Anonymous says:

    alahiiii JAKIM pun sajat kasi SENYAP… tak reveal smpi skrg jantan betina nye
    ini JPN pulak… tgk laa nnti sok2 IC perempuan

    7

    0
    • Anonymous says:

      Klau dpt pun biak pilah..biar dia menikah.
      Kita tunggu..Allah nk bgi anak tak.
      Klau ada…kira nya kita minta ampunlah pada Sajat.
      Maka lakinya..adalah org yg bertuah dlm dunia.

      0

      2
  17. Sick wth this jerk says:

    Suh PAS sttle kn pondan2 ni dlu,bru aku umdi PAS.jakim pn x blh sttle..pastu brangan nk jdikn ngara islam .stu msia da sbhat ngn pondan2 tp no one brani tgo,

    3

    0
    • Anonymous says:

      Ada lgi yg kata melayu ni pendatang di tnh sini…mulut luas dh bukk…ayoyo.
      Sedarlah kita melayu…jgn d perlekehkn mcm ni.

      0

      0
  18. Anonymous says:

    Ya Allah bukalh pintu hati sajat utk berubah kejln yg diredhaiNya..kesian atas kebaikknnya mu sajat…

    3

    0
  19. kak beyonce says:

    tukar jantina la sgt….kepala puki ko berjambol la sajat…..citer pasal ko je xhabis2

    2

    0
  20. Deanaila says:

    Boleh tak kalau tak publish berita tentang kaum ni.

    1

    0
  21. Anonymous says:

    ape la nak kecoh2…tunggu sajat mati…kite tgk die dikuburkan ikut cara lelaki ke pompuan…itulah pengakhiran yang sebenar…klu korang pakse die ckp sekarang pun, sampai mati die tak kan mengaku yg die tu jantan…ingat tak ade seorg pengarah yg kite ingat die pompuan, rupenye jantan…mase meninggal kan die disemadikan mengikut cara lelaki…ingat tak u allll….

    0

    0

Leave a Comment

Optional