Isu Status Mee Segera Ramyeon-Samyang : JAKIM Sekali Lagi Tampil, Sahkan Ianya Halal

Trending

Isu Status Mee Segera Ramyeon-Samyang : JAKIM Sekali Lagi Tampil, Sahkan Ianya Halal

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia,(JAKIM) dalam kenyataan terbaru mereka telah menegaskan produk Mee Segera Ramyeon-Samyang yang hanagt diperkatakan di media sosial kini adalah halal.

Advertisement

Menurut mereka. ketika ini status halal produk ini telah kembali menerjah facebook pihak Jakim selepas beberapa individu memuatnaik kembali yang mendakwa mee segera berkenaan haram.

“Untuk makluman pengguna, buat masa ini Korean Muslim Federation (KMF) adalah merupakan satu-satunya badan pensijilan halal Korea yang diiktiraf oleh Jakim.”

“Berdasarkan siasatan yang telah dilakukan oleh mereka beberapa bulan yang lalu, didapati bahawa produk mee segera ramyeon tidak mengandungi bahan yang meragukan dan merupakan pemegang sijil halal (KMF) yang sah sehingga kini,” jelas mereka.

Menurut Jakim lagi, pihak KMF mendakwa syarikat berkenaan yang menghasilkan mee segera ini patuh dan komited terhadap piawaian prosedur yang telah ditetapkan, malah pemantauan secara berkala turut dilaksanakan terhadap semua industri di Korea yang diberikan sijil halal oleh KMF.

“Selain itu, kenyataan ini diperkukuhkan lagi turut disokong dengan hasil laporan analisis Jabatan Kimia Malaysia di mana TIADA DNA BABI dikesan pada produk tersebut,” tegas pihak Jakim lagi.

Sehubungan itu, mereka meminta supaya orang ramai berhenti menyebarkan maklumat plasu berkenaan di mana mereka boleh menyemak senarai badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf di laman sesawang www.halal.gov.my atau melalui aplikasi telefon pintar MyJakim atau hubungi  03-8892 5000/1.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

Comments are closed.