Written by Bella | May 3rd, 2019

Dikecam teruk kerana memuat naik video mengatakan beliau merotan anak perempuannya, Qadejah El Zahra kerana membuka tudung di hadapan lelaki tidak kenali, jutawan kosmetik Datuk Aliff Syukri mendedahkan dirinya telah dikunjungi oleh wakil Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Ia juga adalah tindakan susulan selepas pihak badan bukan kerajaan (NGO) Protect and Save The Children (P.S. The Children), ahli Gabungan Hak Kanak-Kanak Malaysia (CRCM) membuat laporan polis terhadapnya atas dakwaan  penderaan fizikal terhadap kanak-kanak.

Pihak JKM ada datang ke pejabat kami  tapi saya dan isteri tiada ketika itu kerana sibuk, jadi tak sempat nak jumpa. Polis juga ada hubungi saya dan bertanyakan beberapa perkara mengenai laporan mendera anak itu.

Memandangkan mereka tak dapat bertemu harini (semalam), jadi kita sudah maklumkan kepada JKM untuk hubungi mereka semula nanti.

Aliff pada masa yang sama pelik kenapa video beliau bertujuan untuk mendidik anak boleh menjadi perhatian ramai dan menerima kritikan. Sebelum ini, apabila beliau berkongsi video kejadian rompak dan curi yang pernah berlaku, tiada sesiapa pun ambil tindakan. Lebih baik viralkan kisah anak-anak gelandangan agar NGO boleh bantu.

Bagaimanapun, Aliff memohon maaf sekiranya video beliau ingin mendidik anaknya menjadi seorang wanita bermaruah itu kurang disenangi. Aliff sama sekali tiada niat untuk mendera anaknya.

Apa-apa pun, saya nak mohon maaf jika video itu membuatkan ada pihak rasa kurang senang dan percayalah tak ada niat nak mendera anak. Pada mulanya, saya muat naik video itu sebab merancang nak keluarkan produk krim untuk badan tapi jadi lain pula bila ia tular.

Berkali-kali dihimpit kontroversi kerana video yang dimuat naik di Instagram, kami harap Aliff selepas ini lebih berhati-hati jika ingin berkongsi sesuatu perkara di media sosial agar tidak timbul sebarang salah faham atau masalah lagi.

Sumber Berita & Video : mStar Online

39 responses to Isu Rotan Anak : JKM Cari Aliff Syukri Di Pejabat

  1. Anonymous says:

    Apa ke bangang lepas kau rotan anak, kau plan nak eksploitasi anak tu punya kecederaan untuk promo lancarkan krim..anak kau sakit kau buat jadi gimik semata-mata nak buat duit. gila la bapa macam ni.

    Nak jadikan anak bermaruah konon sebab tu rotan, kau tgk diri sendiri pun tak bermaruah, buat tarian lagu lucah, riak takbur, bergaul dan mengalakkan kaum sejenis..kalau bapa tak bermaruah ada hati nak ajar anak jadi sebaliknya…sepatutnya ajar diri jadi seperti tu dulu…baru boleh didik anak

    • Corse 848 says:

      Jgn main2 pukul anak la ni.. Kawan aku.. Pukul anak.. Terkena piping tak de ngajak.. Ada bekas.. Pergi sekolah cikgu tanya.. Anak ckp ayah pukul.. Yg cikgu tak tanya ayah.. Trus report polis.. Ayah kena tangkap.. Caj salah.. Dok penjara 2 tahun.. Kerja hilang… Mmg kes naye.. Patut cikgu tanya dlu ayah nya.. Tanya anak nya betul2.. Gelap masa depan kawan aku..

    • minah jambu say NO to drugs says:

      ni bukak tudung yg dia sebok kan n rotan ..lain lah kalau anak tu bukak seluar dalam depan kawan2 bapak dia boleh lah di marah tapi tk boleh di rotang sampai macm gitu..datuk aliff nak kena jugak di ambil tindakan kerana mendera anak dia..lagi satu anak dia perempuan tk boleh di rotan sampai sebegitu baru 9 taon !! nak ajar anak bukan macmgitu dia punye cara bodoh punye datuk aliff..! ingat budak tk sumpah ke ha ???? dengan budak jangan main2 kalau dia dh sumpah tak tau la ape nak jadi nanti…hati budak mana kite tau kan..

      • Normala Mohamad says:

        Assalamualaikum Dato Aliff …
        Nak sentuh sikit pasal isu rotan anak…memang you berhak mendidik anak cara you tapi dalam Islam ni ada batasnya jugak…..peliknya kenapa semua benda you nk rakam??
        Apakah tujuan you?….
        Didik anak perempuan tak sama dgn anak lelaki…apa pun janganlah gunakan anak-anak tuk raih populariti dan perhatian umum..
        Saya tau awak bapa yang baik dan bertanggungjawab tapi cukuplah setakat ini…biarlah anak-anak awak membesar sebagai kanak-kanak yang lain…awak bertuah Allah beri segalanya didunia yang orang lain tak mampu…

    • Cantik says:

      Btol..aku br nak post mcm ni yg dia ni sebenarnya nak promote produk..saggup guna anak sdnri nak buat demo….kononnya lepas kena pukul smpi berbirat..pastu luka tu akan hilang pakai produk dia….mmg alip ni kena check his mental health la…

    • Anonymous says:

      Haishh…apa nk jadi dgn alif syukri ni..kaya tapi bodoh!!!!

  2. Anonymous says:

    sbb Dato’ kaya..fhm2 jelah, pompuan yg kena tmpar tu polis akan ambil tindakan terhdp lelaki tu, tpi ada tak wakil Wanita dan Kerajaan Tempatan dtg mencari dia…rasa2 ada tak..rasa-rasa ada tak..

    • luls says:

      kes aliff ni ramai yg buat report polis report jkm segala sebab tu dia amek tindakan. kalau kes perempuan tu dpt banyak report polis dgn jkm pun ramai la pergi siasat.

      ade pahemm?

      • Mr and Mrs AS Clown . says:

        Aku pun buat report hari tu …(off day senang pi balai polis ) ….kena ajar sekit
        Scammer ni

  3. hagimaru says:

    tu anak die, suka die la nk didik mcmne pon. org luar plak yg sibuk nape. entah die rotan tu perlahan je ke korang bkn tau pon.. adehh..

    • Anonymous says:

      Otak bodoh melayu akan cakap mcm ni …

    • SMH says:

      bodoh ko ni…. ni zaman dah maju. tapi otak tu bawak maju gak.

    • nana says:

      ISU KAT SINI : Dato rotan anak dia yg umur 9 tahun yg period pun belum lg mungkin tak luka la. SEMATA-SEMATA nk jual produk tp claim nk jdkan anak dia perempuan jaga maruah. LIKE what? bila KAU VIRALKAN kehidupan kau mmg la org akan kritik atau puji. yg salah tetap salah, tak suka jgn la upload kt socmed. commen sense! yg ayah dia buat video terjoget2 dgn pondan, tayang lurah, jual produk dgn sexualize kan perempuan tu tak pe. series la tak boleh brain. macam ayah marah anak merokok tp ayah tauke rokok. padahal byk lg business boleh buat.

  4. peace yo says:

    not all things you can share to public, so be wise if want to upload video and share, org kecam pasal kau share kau pukul anak den upload kat media social, belajar dari kesilapan Dato, Dato dan Datin mmg org baik suka sedekah pd yg memerlukan tapi kdg kita manusia nie harus tahu cara marketing yg tidak akan jadi kecaman org, may Allah bless you alwayz

  5. Ann says:

    Feeling victim pula. Padan muka

  6. kedai gas says:

    see..dh agak dh sbb nk kuarkan produk baru sggup rotan anak.konon LPs sapu produk tu hilang sakit hilang sengal hilang luka hilang parut.ya Allah ..otak kt mna alif oiiii.tergamak ko.nti Dh tua nyanyuk anak ko plk amik video utk kuarkan produk nk BG hilang nyanyuk ko tu.hadehhh

  7. naras says:

    neng yatimah pernah berpesan, jika hendak melentur buluh, biar rose yatimah yg lenturkan..skrg apa dah jadi? salah siapa? adalah salah neng yatimah? atau rose yatimah? waima aliff sendiri yg salah?

  8. redkebaya says:

    alah..gitu ke nk buat gimik kuar product??
    semak la ko ni dato…

    sebelum nk buat video bodoh, pikir pjg2

  9. faraj says:

    Aliff syurkri tgh meroyan…bisnes kurang masyok ..

  10. anonymous says:

    kaya da tolol

  11. Ros says:

    seee. betul x akak cakap dia nak launch sesuatu. hahah kemon la. aliff syukri dan shahida serta rozita tu sama je satu perahu paria. tapi pasal melayu maka korang puja pujalah kan. hahaha lol jelah.

  12. unknown says:

    kan ak dah kata deni punya bodo mmg xboley di ajaq dh

  13. Aduhh says:

    Knp pkul ank ,knp x pkul bni?ank d jdkn role model tuk krim dato.tpuk dhi sy dato.byk cra nk launch brg dato.

  14. Bobo mesti di sula says:

    Kau masak henjut henjut tetek dgn pondan pondan rak pa pulak ye …

    • Mamat says:

      Sama-sama sisters, jadi henjut macam mana pun, actually takde apa. Kan dia dgn pondan2 tu semua sisters! Dia sebenarnya Gay lah. I bet u!

  15. eh sajak nye kau! says:

    lepas ni nak jual ape pulak? jangan jual bende2 s*ks sudahlah.takut guna anak jadi testimoni lagi.

    der!
    orang dulu2 tu marah anak sebab nak mengajar anak..kalau boleh, nak jeling je anak dah takut. nak ajar anak malu jgn smpai org tau dia kene marah so takdelah dia berani buat salah..

    ni sekarang niat ko marah nak ajar anak ke?okay..
    tapi niat ko upload kat social media tu ape?haaa jawab! nak jual cream sambil jual maruah anak ke?!

    atau sanggup ko rotan anak ko sampai berbekas nak kasi bukti kat netizen yg cream ko mujarab boleh hilangkan kesan pukul?..oooOOOO bolehlah lepas ni pukul lagi, mak ayah lain pon boleh pukul anak2 dia sewenang2nya pastu guna cream ko.

  16. Noname says:

    Biasa klu video terlajak acting n kena sumpah seranah..lps tu dia tayang keta mahal ke jam mahal konon nk jual or majlis sedekah sekelip mata bernasyid bagai…
    Lps tu buat lagi video overacting..then claim dia x buat jenayah..just tunjuk duit konon motivate people..
    Berebut airtime dgn tv..nk expose dia pandai nyanyi..
    This man is sickening…prasan dia kena dipuja puji…
    Apala grown up dia yg jadikan great attention seeker..
    I dont blame bonda dia yg mmg worked very hard to raise them..
    Promote krim tu alasan selamat bila..puji pjian diharap x menjadi..
    Org pn x suka nk tengok any video from his utube or what so ever..
    Penyakit nk gila glamour ni wlu mulut x ngaku akan sentiasa ada..

  17. anon ler... says:

    harap ada video dato’ rotan Dodi pulak,sebab Dodi tak puase di bulan ramadhan.Dato’ kan bijak orangnye…

  18. Nordin says:

    Bapuk Aliff ni memang cakap macam pondan dan orang yg bersifat pondan ni memang nak menang aje. Nanti kalau kalah, dia akan pura2 menangis kat IG dia. Dia pandai berputat belit tapi bodoh seolah2 wang Rm25k atau perabot yg dicuri lagi penting daripada anak dia. Hoi Bapuk Alif, skrg tajuk perbincangan dia ialah, Bapuk upload yg Bapuk pukul anak sebab tak pakai tudung, dan lepas itu sapu ubat pula kat luka lebam. Isteri Bapuk tu pulak gagal nak sokong suami! Just stop aje IG you.

  19. pukul anak dan sebarkan dalam bua video,,, dulu ayah kita pukul kita de tak dia p bagi tau atok nenek jiran sebelah,,,, buat bnda yang dah tau pe kesanya,,, dato sy arap dato pergi hospital,,, kita mungkin nampka sihat tapi sebenarnya jiwa dan mental kita sakit,,, kesian anak2 diorang keliru takut diaorg ade simpan dendam bila dewasa nanti.