Written by Bella | March 6th, 2019

Beberapa hari lalu, hangat dengan isu filem Misteri Dilaila yang didakwa meniru jalan cerita filem Hollywood, Vanishing Act. Ramai juga peminat filem kecewa dengan berita itu.

Susulan isu itu, penerbit Datuk Yusof Haslam buat masa ini enggan memberikan sebarang komen mengenai isu berkenaan kerana tidak mahu salah faham terus timbul.

Buat masa ini, saya mohon supaya semua pihak memberi ruang kepada anak saya dan Skop Production. Kami akan memberi kenyataan rasmi mengenai perkara ini dalam masa terdekat.

Terdahulu,seorang pengguna Twitter mendedahkan plot filem Misteri Dilaila dan Vanishing Act hampir 80 peratus sama. Pendedahan itu juga menyebabkan segelintir netizen meluahkan perasaan kesal dan tidak berminat untuk menonton filem arahan Syafiq Yusof itu.

Sumber Berita : Kosmo Online

14 responses to Isu Misteri Dilaila Ciplak Filem Hollywood : Yusof Haslam Enggan Beri Komen

  1. Creepypasta says:

    Mengaku jelah
    Pastu habis crita..
    Sja nak publicity spya orng tngok ni filem copy paste..
    Pastu esok2 anak branak nak saman blik yg mmbongkar copy paste ni..
    Dahlh… Klo tak ada ilham nak buat filem.. Please stop.. Cari bakat yg lain.. Don’t make you look dumb for twice..

    13

    0
  2. Scope Celup2 says:

    Aku da lama banned Skop Production. Dari bapak sampai anak aku banned. Berlagak acah2 bagus.. hari tu kau saman orang berjuta2 kann.. Kali ni aku nk production luar saman kau pulak..

    Bukan pasal dengki.. Tp pasal kau tak WALK THE TALK!

    Sembang macam bagus.. Haprakk anak beranak.. Lagi2 si samsul tu.. ehh gebang je kau..

    13

    0
    • pureheart says:

      eyy busuknye la hati..x bangga langsung keluarga melayu ade yg boleh buat filem taraf antarabangsa..finela..mungkin..eh..ungkin dia celup sikit..or inspired..but still they deliver a good job.. #buanghasadengki

      0

      3
  3. Pekerja Gomen says:

    Nak boikot… boikot je la…
    bising2 ugut2 watpe…
    orang tu punya filem pun dh balik modal dah…
    memekak je…
    Dia kalau cerita luar tiru filem itu ini tak apa… ramai je supporters…
    Kalau filem Malaysia… ramai yg kondem…
    Orang Malaysia kan double standard

    0

    3
    • abcd1233 says:

      Rasanya org marah bukan sebab double standard ker apa. Tapi sebab dari mula tak jujur dan transparent.
      Kalau remake, cakap remake (and it comes kelulusan drp original creators k). Kalau original creation, then by all means, use his creativity to create and then claim it is my original creation.
      But what happened was it was plagiarized but claimed it was original.
      Where is the respect to the rest in the industry yg memang guna their artistic and creative skills to come up with a great movie and to the industry itself? And it takes only 1 rotten apple to spoil the whole barrel. Unethical conduct mcm ni akan jadi ikutan yang lain dlm industri sebab? Easy job what. No need to create, fast money in – mark my words, it is going to cabul the industry.
      Making a film is very much an artistic and scholarly work. Tengok Academy Awards. That prestigious award is given to those who come up with best script, best musical score, best costume, set design etc. Because it is prestigious, the bar is raised. And people in the film industry who are passionate about the film creation process will rise up to the challenge of using their SKILLS, TALENT, CREATIVITY AND INTELLECT to put everything together to create a damn good film! Bukan copy and paste and then shout “I did it!”

      0

      0
  4. Anonymous says:

    Otak dh kering..duitpun hmpir nk kurang..copy paste pun x mgapa..director asal omputeh tu entah hidup lgi or tak..klau hidup…boleh saman ini director yg tiru..hmpir sma.
    Ko ingat mlysia ni org tak skodeng ke ha…
    Mmlukn mlysia je..otak melyu kita omputeh kata x boleh pkai.

    1

    1
  5. Hehehe says:

    Owh die pun “cetak rompak” gak rupenyer..hurm ape2 jela labu..

    4

    0
  6. 230946-H says:

    apa endingnya

    0

    0
  7. Anonymous says:

    hampeh… patot aku rasa crita melayu ni paling best, rupanya ciplak film lain…rugi tgk sampai 2x sbb nk tau 2 ending! berhuhuhu

    1

    0
  8. Ketiak Monyet says:

    Belum lagi skop production bagi penjelasan korang dah jump into conclussion and terus kecam & maki..cuba tunggu dulu explaination dorang..mana la tau kot2 memang dia dah dapat approval utk buat remake film vanishing act dari production sana, and saja xnak bagitau public dlu sebab nak bagi org tengok dulu ke..mana la tau kan..nanti sia-sia je jadi fitnah statement korang tu..camne nak minta maaf balik? Dah semua pun keyboard warrior

    0

    3
  9. Anonymous says:

    sbb ade jul ripin terus tak jadi tgk filem ni…
    sekian.

    1

    0
  10. Rin says:

    Heroin die, elizabeth tan, macam tak de Heroin laen, nyanyipon kelaut, ini kan pulak belakon

    1

    0
  11. kak nam says:

    hello.. kemon laa.. mana2 dalam industri filem ni ada jer cedok idea filem lain.. baik malaysia, indonesia, thailand, bollywood, kollywood, hollywood… sama jer… korang kat malaysia ni jer bajet2 bagus.. bagi la idea kalau korang bagus sangat…pirah mabuk..

    0

    0