Iran Keluarkan Waran Tangkap Donald Trump, Minta Bantuan Interpol Untuk Menangkap Presiden Itu

Trending

Iran Keluarkan Waran Tangkap Donald Trump, Minta Bantuan Interpol Untuk Menangkap Presiden Itu

Iran telah mengeluarkan waran tangkap dan meminta bantuan Interpol dalam menahan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump dan puluhan yang lain. Mereka dipercayai telah melakukan serangan drone yang membunuh seorang jeneral Iran terkemuka di Baghdad.

Pendakwa Tehran Ali Alqasimehr semalam mengatakan bahawa Trump bersama dengan lebih dari 30 orang Iran yang lain dituduh terlibat dalam serangan pada 3 Januari lalu. Serangan tersebut telah membunuh Jeneral Qasem Soleimani, di mana mereka kini menghadapi “tuduhan pembunuhan dan keganasan.”

Advertisement
Qassem Soleimani

Jeneral Qasem Soleimani

Alqasimehr tidak mengenal pasti orang lain yang dicari selain Trump, tetapi menekankan Iran akan terus meneruskan pendakwaannya walaupun selepas presidennya berakhir.

Interpol yang berpusat di Lyon, Perancis, mengatakan dalam sebuah pernyataan bahawa perlembagaannya melarangnya melakukan “sebarang campur tangan atau aktiviti yang bersifat politik, ketenteraan, agama atau ras”.

Interpol bertegas tidak akan mempertimbangkan permintaan Iran itu. Manakala, wakil khas AS untuk Iran mengatakan bahawa waran itu adalah aksi propaganda yang tidak akan diambil serius oleh sesiapa pun. Walaupun Trump tidak akan ditangkap, namun tuduhan tersebut menandakan ketegangan meningkat di antara Iran dan AS sejak Trump menarik diri daripada perjanjian nuklear bersama Tehran.

protes Qassem Soleimani

Alqasimehr turut mengatakan Iran meminta “red notice” dikeluarkan untuk Trump dan yang lain, notis tahap tertinggi yang dikeluarkan oleh Interpol yang meminta untuk mencari lokasi dan penangkapan individu yang dinamakan itu.

Di bawah “red notice”, pihak berkuasa tempatan akan membuat penangkapan bagi pihak negara yang memintanya. Notis tersebut tidak dapat memaksa negara tersebut untuk menangkap atau mengekstradisi suspek, tetapi dapat menempatkan pemimpin pemerintah di tempat dan mengehadkan perjalanan suspek.

Setelah menerima permintaan Iran, Interpol bertemu dengan jawatankuasa dan membincangkan sama ada mahu berkongsi maklumat dengan negara anggotanya ataupun tidak. Interpol tidak mempunyai syarat untuk membuat pemberitahuan tersebut kepada umum walaupun ada yang diterbitkan di laman webnya.

Artikel berkaitan: Kronologi Ringkas Ketegangan Antara Iran Dan Amerika Syarikat Sejak Pembunuhan Qasem Soleimani

Sumber

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...