Ini Sebab Kenapa Ibu Bapa Perlu Tegas Terhadap Anak Dan Lembut Biar Bertempat

Trending

Ini Sebab Kenapa Ibu Bapa Perlu Tegas Terhadap Anak Dan Lembut Biar Bertempat

Dulu selalu tanya anak, “nak makan apa? Nasik nak? Ke nak Roti?”. Sampai lah satu hari saya tengah membeli cendawan kat gerai, terdengar seorang ayah cakap pada anaknya “nak tak cendawan?”.

Advertisement

Anaknya geleng.

Ayahnya tanya lagi, “kenapa xnak? Kakak suka cendawan.” Anaknya membentak, taknak! Muka mencuka bila ayah tanya soalan sama dua kali.

Saya terkesima sebab saya selalu tanya soalan yang sama pada anak. Mak pernah sound saya, mak cakap, “you are the mother or he is the mother? He must listen to you,”.

Tapi masa mak sound tu saya blur, apa masalahnya kalau saya tanya anak nak makan apa. “Mari makan nasi.”

Itu skema bahasanya cakap dengan anak. Mak kata.

Kita yang menentukan dia makan apa kata mak. Kita bukan hamba anak. Huhu. Dan sekarang ni Bilal dah mula paham, dia kena makan apa mak dia suruh makan.

Ada benda kita kena tegas dengan anak, ada benda adalah pilihan mereka eat this or no food. Learn how to syukur. You know how hard my feeling when he says “Tak sedap lah susu ni. One more scoop mama,” He orders me like a boss, pandai mengomen ini xsedap, itu xsedap. Ya Allah ampunkan lah dosa-dosaku……?

“You drink it or you put it inside the fridge. I am not going to add susu dah.”

“Ni xsedap mama, rasa air masak je ni,”

“Bersyukurlah, ada orang takde rezeki nak minum susu,”

Then I blahh….huhu. I cannot go further with this kind of argument.

When he keeps telling me, I buat pekak saja.

Luckily he either drink it or he keep it inside the fridge. Dia dah mula paham mak dia. Namun semua tu setelah saya menyaksikan sendiri how rude anak yang treated like a king.

Saya mula belajar bertegas, walaupun peringkat awal dulu dia mendesak desak kerana mula2 saya ikut je kata dia. Tapi akhirnya dia tahu, segalanya ada batas.

Namun proses itu sungguh menggugah emosi seorang ibu yang adakalanya begitu fragile.

#makgarang
#anakpersistent
#stepbystep
#learningtobeamom

Kredit : Nazz Nazihah

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

2 Comments

  1. Mom

    September 25, 2017 at 8:48 pm

    Nanti bila dah besar, mintak HP. Mintak iphone pun dapat. Hilangkan phone, mogok lapar…last2 mak belikan HP yg lebih canggih rr yang lama. Kisah benar kawan anak saya, umur 15 thn. Anak saya bercerita pada kawan2nya:. Kalau aku mogok lapar, lapar je lah yg aku dpt. Anak saya paham dan respect ketegasan saya. Dan saya rasa wajar kita bertegas, but we can always reward them with little things that mean a lot to them. Like spending time for a coffee with your son, just the two of you.

  2. Anonymous

    September 25, 2017 at 11:12 am

    bagaimana pula jika kita duduk dengan org tua? atok dan neneknya yang ikut kehendak cucu?

Loading...