Written by AbangNara | March 17th, 2017

Berjalan-jalan dengan anak walaupun sekadar keluar ke shopping kompleks bukanlah satu perkara yang mudah. Banyak persediaan yang perlu dilakukan sebelum kita melangkah keluar dari rumah, lebih-lebih lagi kalau anak dah 3 orang macam Abang Nara dan isteri.

dr seroi

budak 3 orang nie tau bergelak ketawa dan bergembira je lah dapat jalan-jalan

Bab-bab menyiapkan anak-anak dan memastikan semua keperluan Aariz, Arissa dan Alara tersedia di dalam beg adalah tugas wife Abang Nara. Memang dia tersangat-sangat cekap, pantas dan tuntas. Sepanjang pemerhatian Abang Nara, ada 5 benda yang wife tercinta wajib bawa untuk anak-anak apabila kami sekeluarga keluar berjalan-jalan. Benda-bendanya ialah:-

1.Nursing cover

dr seroi

selain suka makan aiskrim, Alara juga Alhamdulillah masih breastfeed di kala usia setahun setengah

Anak ketiga Abang Nara iaitu Alara masih lagi “breastfeed” di usia setahun setengah. Alhamdulillah rezeki dia dapat susu ibu lama sikit. Insya Allah badan lebih kuat dan lebih sihat. Kalau menyusu badan ini memang tak kira time. Time dia nak, memang sampai menangis dibuatnya. Jadi wife Abang Nara akan pastikan nursing cover sentiasa berada di dalam beg. Menyusu badan menyusu badan juga, tetapi etika dan kesopanan haruslah dijaga terutama ketika berada di tempat awam. Tak gitu?

2. Susu, botol dan air

dr seroi

air panas dan botol-botol budak 3 orang itu

Sementara itu untuk Aariz dan Arissa, wife Abang Nara akan muatkan botol susu, susu formula dan juga air panas serta air suam untuk mereka. Budak 2 orang ini pun bila sampai mood nak minum susu memang tak boleh tunggu sampai rumah. Mesti nak minum masa itu jugak.

3. Diaper

diaper

yang baju kuning tue dah pandai dah gi tandas sendiri. Tinggal 2 orang je lagi kena toilet train

Fuh. Ini benda yang kalau terlupa bawak, Abang Nara sanggup patah balik rumah untuk ambil. Jangan main-main kalau terlupa bawak diaper. Memang boleh menangis dibuatnya. Ada sekali tue pengalaman pahit sampai berbau seluruh kereta akibat tak bawak diaper. Sampai seminggu tak hilang-hilang baunya. Terus trauma sampai ke hari ini. Hehehe.

4. Wet tissue

dr seroi

wet tissue mesti wajib diselit di beg untuk digunakan ketika keluar berjalan

Wet tissue atau dalam bahasa Melayunya, tisu basah ini wajib dibawa sebab macam-macam kegunaannya. Bukan sahaja untuk basuh kencing dan berak sebelum tukar diaper, namun ia juga boleh digunakan untuk membersihkan botol susu, bersihkan kotoran pada baju, bersihkan mulut anak lepas makan dan macam-macam lagi. Sekarang ini wife Abang Nara menggunakan Dr Seroi Baby Rice Tissue yang bebas 100% daripada penggunaan bahan kimia.

dr seroi wet tissueBerasal dari Korea, Dr Seroi Baby Rice Tissue diperbuat hanya daripada 2 bahan iaitu air suling dan ekstrak beras dan kacang yang telah di”fermented”kan. Kalau sebelum ini kadang-kadang Arissa dan Alara akan ada gatal-gatal, kemerahan dan masalah kulit, namun selepas menggunakan Dr Seroi Baby Rice Tissue ini, tak ada dah masalah macam tue. Memang wife Abang Nara tak ragu-ragu nak bersihkan botol, bersihkan mulut, bersihkan badan anak-anak dengan , Dr Seroi Baby Rice Tissue ini.

dr seroi

tak ada ragu-ragu nak bersihkan mulut anak dengan wet tissue Dr Seroi

Paling penting, teknologi Dr Seroi Baby Rice Tissue ini telah dipatenkan di Korea dan mendapat kelulusan Kementerian Makanan dan Keselamatan Korea dan juga USA OMRI. Sebab apa dapat kelulusan makanan? Sebab ia disahkan sebagus “makanan” bukannya produk kosmetik. Tahap kebersihannya ialah sampai kita boleh minum air yang diperah dari wet tissue ini lah. Hebat tak hebat.

dr seroi

sebelum bagi air tin, kita bersihkan dulu dengan wet tissue

Dr Seroi Baby Rice Tissue didatangkan dalam 2 packaging iaitu 60 helai dan juga 20 helai yang mudah untuk dibawa ke mana-mana. Sekarang ini tengah ada promosi 10% apabila anda membuat pembelian sekiranya anda LIKE Facebook Dr Seroi Baby Rice Tissue. Tapi kalau nak beli di Lazada dan Shopee pun boleh. Mana-mana yang mudah dan senang untuk anda.

dr seroiWife Abang Nara memang jarang recommendkan produk-produk baby namun Dr Seroi Baby Rice Tissue ini memang dia suka sangat-sangat. Memang berbaloi-baloi untuk kegunaan anak-anak, lebih-lebih lagi untuk ibu bapa yang prihatin terhadap penggunaan bahan kimia di dalam produk bayi. Maklumat lanjut tentang produk ini boleh tengok di Facebook Dr Seroi Baby Rice Tissue atau follow Instagram @dr_seroi.

5. Makanan ringan

dr seroi

aiskrim pun kadang-kadang Alara jadikan “baby food”nya. Kuat makan yang sorang nie

Kalau kami sekeluarga pergi jalan jauh-jauh seperti balik kampung ke Melaka atau Kelantan, memang wife Abang Nara akan sediakan satu beg berisi makanan untuk anak-anak. Budak-budak kalau lapar memang cepat meragam di dalam kereta. Jadi dengan adanya makanan untuk mereka, perut sentiasa penuh dan tiada tangisan akan kedengaran. Jadi Abang Nara pun tak stress sangat nak memandu. Hehehe.

Itu sahaja 5 benda wajib yang wife Abang Nara bawa setiap kali kami berjalan dengan anak-anak. Korang pula macam mana? Mesti korang pun ada barang tersendiri kan? Meh la sharekan di ruangan komen. Mana tahu ada yang wife Abang Nara terlupa nak bawak selama ini.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

9 responses to Ini 5 Benda Yang Wife Abang Nara Bawa Bila Keluar Berjalan Dengan Anak-Anak

  1. waney says:

    tq sharing..nak tanye la pasal beg tu..cam best je..
    leh tau tak beg brand ape..n kalau ade gamba penuh pun ok

    tq abg nara

    5

    0
  2. waney says:

    abg nara leh share gamba beg tu tak..cam menarik je

    1

    0
  3. didi says:

    cantik wife abg nara…anak2 abg nara sume ikut muke abg nara kan..

    4

    0
  4. AbangNara says:

    beg tue jenama dia Stokke. beli kat mothercare

    5

    0
  5. Mak Becok says:

    Geramnya! Comel betul anak2 An ni!

    0

    0
  6. Mak Becok says:

    Mak Becok juga ada bawa tisu lembap & krim tangan anti-Bakteria (tapi bukan utk. mulut mcm. tisu Dr. Seroi yg. bagus ni – mekasi tip ni AN)! Hari tu adik mb kena gigit dgn. monyet kat B.Melawati tu, nasib baik ada tisu anti-Bakteria ni dan bubuh palster sementara pi jumpa doktor utk. suntikan anti-Rabbies! Dan krim badan mb dr. pelbagai jenis krim (sbb. nak campur bahan berlainan), mesti mb bubuh sedikit bahan disinfectant (utk. luka) dan minyak angin gamat asli dr. Langkawi. Dulu badan mb asyik gatal kalau berpeluh, dah tak lagi dan sekrg. apa2 luka pun cepat baik.

    Dan mb pernah tengok dokumentari tikus jilat bhg. atas tin2 makanan/minuman! Sbb tu kena basuh atau pakai straw kalau minum dr. tin2 air atau buka tin2 makanan!

    0

    0
  7. Aida233 says:

    Bagus abang nara support isteri untuk bagi susu badan walaupun di tempat awam. :-)

    0

    0