[Info] Ranking 25 Bandar Terbaik Untuk Di Diami Di Seluruh Dunia Oleh Monocle

Trending

[Info] Ranking 25 Bandar Terbaik Untuk Di Diami Di Seluruh Dunia Oleh Monocle

Selama 11 tahun yang lalu, sebuah majalah gaya hidup, Monocle telah mengeluarkan ranking bagi bandar-bandar yang sesuai untuk didiami. Penilaian bagi kaji selidik kualiti hidup ini dibuat berdasarkan infrastuktur pengangkutan, aktiviti kebudayaan, masakan makanan, kos rumah, kelimpahan ruang awam dan sebagainya.

Advertisement

Di dalam ranking baru yang dikeluarkan tahun ini, Jerman merupakan negara yang paling banyak bandarnya termasuk di dalam senarai dengan 4 buah bandar diikuti oleh Jepun dengan 3 buah bandar. Jom tengok ke semua senarai 25 buah bandar yang berada dalam ranking ini di bawah…..

Senari Penuh Ranking 25 Bandar Terbaik Untuk Di Diami

25. Oslo
24. Portland
23. Brisbane
22. Auckland
21. Singapore
20. Amsterdam
19. Dusseldorf
18. Vancouver
17. Barcelona
16. Lisbon
15. Hong Kong
14. Fukuoka
13. Helsinki
12. Kyoto
11. Stockholm
10. Madrid
9. Hamburg
8. Zurich
7. Sydney
6. Copenhagen
5. Melbourne
3 (tie). Munich
3 (tie). Berlin
2. Vienna
1. Tokyo

Seperti dapat di lihat di dalam ranking di atas, Singapura adalah merupakan wakil dari Asia Tenggara yang berjaya menempatkan diri di dalam ranking tersebut. Selain Singapura dan bandar dari Jepun, Hong Kong juga berjaya menempat diri di tempat ke-15.

Sumber : Quality of Life Survey: top 25 cities, 2017

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...