Individu Tak Hadir Janji Temu Vaksin Tanpa Sebab Munasabah Seharusnya Dikompaun

COVID-19

Individu Tak Hadir Janji Temu Vaksin Tanpa Sebab Munasabah Seharusnya Dikompaun

Pemberian vaksin telah pun bermula namun didapati masih ada individu yang gagal untuk hadir janji temu untuk suntikan vaksin tersebut. Sehubungan itu, menerusi laporan Berita Harian kerajaan wajar mengenakan kompaun kepada individu yang gagal untuk menghadirkan diri dalam sesi janji temu vaksinasi tanpa alasan munasabah.

Datuk Dr Jacob George selaku Presiden Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (CASSA) berkata kumpulan tersebut akan menganggu kelancaran Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan dan mengakibatkan negara lewat untuk mencapai sasaran imuniti kelompok.

Advertisement

Sumber : Wikipedia

“Kerajaan boleh mempertimbang nilai kompaun yang perlu dikenakan kepada kumpulan terbabit”, katanya. 

Bukan itu sahaja, sistem penggiliran bagi menggantikan individu yang gagal hadir janji temu tersebut perlu diwujudkan supaya tidak berlaku pembaziran vaksin yang mungkin akan rosak kerana tidak digunakan mengikut had masa ditetapkan.

Gambar Hiasan

Pihak berkuasa perlu pergi ke rumah individu terbabit dan menyiasat apakah punca kegagalan golongan ini untuk tidak menghadirkan diri ke janji temu vaksinasi.

Jika didapati sengaja atau tidak mengemukakan alasan yang munasabah maka individu terbabit perlu dikompaun.

Sumber 

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...