Written by serenity | October 9th, 2013

Dalam arena muzik di barat, trend sentiasa bertukar. Namun, penyanyi yang seakan ‘bogel’ bukahlah satu perkara baru di sana. Trend ini dimulakan oleh Madonna pada tahun 80’an, dan dia kekal sebagai satu-satunya penyanyi yang menampilkan imej sebegitu pada masa itu.

Kini kita di tahun 2013, dan ramai penyanyi barat yang mahu mencapai apa yang dilakukan oleh Madonna dengan menampilkan imej sepertinya. Lady GaGa misalnya memang dikenali kerana imej yang pelik dan seksi, begitu juga Rihanna yang sering mencuri perhatian dengan pakaiannya, dan imej yang ditampilkan Miley Cyrus yang ‘vulgar’ baru-baru ini juga mengejutkan banyak pihak.
Bagi blog feminis Jezebel.com, imej yang ditampilkan mereka adalah sesuatu yang biasa dilihat, sebaliknya imej yang ditampilkan oleh penyanyi berbakat besar kelahiran Malaysia iaitu Yuna ialah sesuatu yang ‘menyegarkan’. Penulis Dodai Stevens berkata dalam artikelnya yang mendapat lebih 20,000 ‘Facebook likes‘:-

Tetapi baru-baru ini saya telah memberi perhatian kepada penyanyi yang bernama Yuna. Dia memiliki suara yang indah, dan menyanyikan lagu berentak pop tentang perkara-perkara yang biasa – bertemu seorang lelaki yang ‘cute’, jatuh cinta. Semasa saya menonton video (muzik) ‘I Wanna Go’, lebih kurang seminit berlalu sebelum saya menyedari apa yang berlainan tentang Yuna: seluruh badannya bertutup. Kepalanya bertudung, dan pakaiannya bertutup dari leher hingga ke buku lali.

Dia seorang graduan muslimah jurusan undang-undang. Dan itulah yang menarik. Jangan salah faham: saya tidak percaya wanita perlu menutup keseluruhan badan. Cuma dalam lanskap muzik masa kini, melihat wanita itu menyanyi tanpa mendedahkan alur payu dara, alur pinggang atau bentuk punggung memberikan perasan segar dan baru.

Secara sarkastik, Dodai menambah tidak ada apa-apa yang mengejutkan lagi dengan selebriti Hollywood, apabila mereka sesama mereka berusaha untuk mencuri perhatian dengan membuat kemunculan demi kemunculan dengan memakai ‘thong’ atau pakaian seksi yang lain.

Sebaliknya, apa yang ‘mengejutkan’ ialah jika Miley Cyrus masuk ke universiti dan boleh memberikan pendapat berilmu menggunakan metod perbincangan yang diperkenalkan oleh ahli falsafah terkenal iaitu Socrates.

Apa pendapat anda?

107 responses to Imej Sopan Yuna Dipuji Media Barat, Imej Seksi Dianggap Sudah ‘Biasa’

  1. Anonymous says:

    eemm kejap. off topic kejap.. kenape ct pakai serkup yang keluar jambul kat depan dulu takde sekor pun bising pasal die pakai macam pompuan yahudi orthodox kat new york? yuna tu da kire ok la tu, ko penah nampak die pakai lengan pendek setakat ni? oww man kenape aku nak join tulis sekali ni!!?

  2. minah jambu merah biru pasti gerek says:

    minah jambu tk minat lah dia ni huh ! si amarica ni huh ! jadi tk minat punye pasal minah jambu tknk komen ape2 lah eh..pasal minah jambu tk minat dia…tapi kalau ada orang kutok kutok dia minah jambu akan bangkang habis2an !! minah jambu tk payah komen lah untok hari ni ok thank u….

  3. kita tdk spatutnya mrendahkan martabat sesama muslim…klau nk menegur tue biarlah berpada n jgn menghina…sy suka yuna sbb dia btudung cm mslhnya dia lebih kepada membalut aurat drpd menutup aurat

    *fikir-fikirlah

  4. […] dan dia kekal sebagai satu satunya penyanyi yang menampilkan imej sebegitu pada masa itu Kini Read More This entry was posted in Entertainment and tagged Barat, Biasa, Dianggap, Dipuji, Imej, Media, […]

  5. AnakSeni says:

    Penyanyi bersuara malas. Nyanyi duet dgn penyanyi OwlCity tu pun banyk bunyi digital nak tutup kemalasan suara.. Style suara. Huh tak style langsung. Tak represent Malaysia pun.

  6. Lols says:

    Kepada semua orag yag ada perangai ‘holier than thou’ tu…. at least Yuna, walaupun dia takda la tutup aurat dengan sempurna, dia berjaya menarik perhatian org2 non-muslim di barat tu… harap2 dapat tunjukkan bahawa Islam itu agama yang indah, tidak opresif seperti yg barat sangkakan. Ada juga sumbangan Yuna kan? harap-harap dapat pahala. Yg korang2 ni, rasa2 pernah tak berjaya menarik minat non-muslim di malaysia ni utk mengenal Islam dengan lebih lanjutt? Pernah tak? I DON’T THINK SO!