Written by serenity | October 9th, 2013

Dalam arena muzik di barat, trend sentiasa bertukar. Namun, penyanyi yang seakan ‘bogel’ bukahlah satu perkara baru di sana. Trend ini dimulakan oleh Madonna pada tahun 80’an, dan dia kekal sebagai satu-satunya penyanyi yang menampilkan imej sebegitu pada masa itu.

Kini kita di tahun 2013, dan ramai penyanyi barat yang mahu mencapai apa yang dilakukan oleh Madonna dengan menampilkan imej sepertinya. Lady GaGa misalnya memang dikenali kerana imej yang pelik dan seksi, begitu juga Rihanna yang sering mencuri perhatian dengan pakaiannya, dan imej yang ditampilkan Miley Cyrus yang ‘vulgar’ baru-baru ini juga mengejutkan banyak pihak.
Bagi blog feminis Jezebel.com, imej yang ditampilkan mereka adalah sesuatu yang biasa dilihat, sebaliknya imej yang ditampilkan oleh penyanyi berbakat besar kelahiran Malaysia iaitu Yuna ialah sesuatu yang ‘menyegarkan’. Penulis Dodai Stevens berkata dalam artikelnya yang mendapat lebih 20,000 ‘Facebook likes‘:-

Tetapi baru-baru ini saya telah memberi perhatian kepada penyanyi yang bernama Yuna. Dia memiliki suara yang indah, dan menyanyikan lagu berentak pop tentang perkara-perkara yang biasa – bertemu seorang lelaki yang ‘cute’, jatuh cinta. Semasa saya menonton video (muzik) ‘I Wanna Go’, lebih kurang seminit berlalu sebelum saya menyedari apa yang berlainan tentang Yuna: seluruh badannya bertutup. Kepalanya bertudung, dan pakaiannya bertutup dari leher hingga ke buku lali.

Dia seorang graduan muslimah jurusan undang-undang. Dan itulah yang menarik. Jangan salah faham: saya tidak percaya wanita perlu menutup keseluruhan badan. Cuma dalam lanskap muzik masa kini, melihat wanita itu menyanyi tanpa mendedahkan alur payu dara, alur pinggang atau bentuk punggung memberikan perasan segar dan baru.

Secara sarkastik, Dodai menambah tidak ada apa-apa yang mengejutkan lagi dengan selebriti Hollywood, apabila mereka sesama mereka berusaha untuk mencuri perhatian dengan membuat kemunculan demi kemunculan dengan memakai ‘thong’ atau pakaian seksi yang lain.

Sebaliknya, apa yang ‘mengejutkan’ ialah jika Miley Cyrus masuk ke universiti dan boleh memberikan pendapat berilmu menggunakan metod perbincangan yang diperkenalkan oleh ahli falsafah terkenal iaitu Socrates.

Apa pendapat anda?

107 responses to Imej Sopan Yuna Dipuji Media Barat, Imej Seksi Dianggap Sudah ‘Biasa’

    • Jom Minum Teh says:

      Siti Nurhaliza is so 10 years ago. It is all Yuna now. Deal with it, bitches !

      0

      0
      • Miss Nok Nok says:

        retis Malaysia yg paling aku bangga- Yuna !!!!

        0

        0
      • Zzz says:

        Dato CT dah x relevan…

        0

        0
      • Ratu says:

        Belum ape2 dh panggil org bitches..taula awk tu Die Hard Fan Yuna.. So be it..

        0

        0
      • ddd says:

        korang membincangkan tentang aurat penyanyi perempuan… topik aurat dengan penyanyi wanita bg aku tak relevan langsung.. sebab major thing yang ada kt diorang tu pun aurat. Suara. kenapa semua duk sibuk tudung belit la, afrika la. nampak leher la, nampak dada la ape sumer… kenapa orang tak tegur pasal suara wanita yang dilagukan dgn merdu tu aurat. kalau ade pun mesti tuding jari kt muka penyanyi yg bertudung.. seolah2 penyanyi yang x bertudung xde halangan nk buat apa pun. mcm semuanya halal asalkan tak buat maksiat, x pergi bercuti dengan kekasih etc.

        bagi muka sket lah..sedangkan yang x terlibat dengan dunia hiburan pun susah kita nk cari yg boleh tutup aurat dengan sempurna..tak payah pegi jauh la..pegi pasar malam boleh tengok macam2 fesyen pompuan bertudung.tapi tak de sorang pun yang pergi tegur ,dik,x baik pakai mcm ni,kena pakai mcm sekian2… xde pun… ni plak golongan artis yang memang terdedah dengan mende2 lagha ni… yang menegur dlm ni pun belum tentu sempurna auratnya.. positive sket lah… mane tahu yang banyak x betol hari ni esok lagi banyak membetulkan org lain. contohnye heliza… dulu walaupun bertudung orang tetap kutuk die mcm org kutuk yuna skang..baju ketat la, tudung singkat la.. tp skarang baju die lagi besar drp akak2 keje gomen, tudung dia lagi labuh drp ustazah sekolah kafa.. fesyen die byk diinspirasikan oleh anak2 gadis kita yang memilih utk jadi muslimah yang berfesyen cantik.. wayyyy better drp pakai tak cukup kain kan?

        0

        0
        • kakgomenbajubesar says:

          Apala dosa kakak gomen dengan ustazah kafa sampai heret masuk dlm komen kau yer?..ko mintak kerja gomen tak dapek ko?
          Aurat one of many things dlm agama…tapi bg masy melayu mcm dah srgala-galanya…judge pakai tudung dulu baru yg lain2.apakata kita pentingkan aurat dan kita bisingkan juga pekara2 penting yg lain mcm solat.apa kata kita tegur dan ajak dulu kakak2 kat pasar mlm pergi solat ikut waktu..sebelum bising sangat pasal aurat.semua mula dengan solat..dlm solat ajar kita jg aurat..dlm solat kita boleh jg hati…malah solat…perkara pertama yg dihisab Allah.saya rasa org yg jg solat wlpun tak bertudung lama2 akan bertudung dan bertudung dengan lengkap.

          0

          0
      • K.A.A says:

        yes yuna… you go girl… bangga kan rakyat malaysia…

        0

        0
    • Yuna World says:

      NY…ko hado?

      0

      0
    • NEEOLGA says:

      0

      0
  1. Peminat Tok Ti says:

    Suara sumbang pun diangkat juga?

    0

    0
    • ThePanglipurlara says:

      yee.. mmg suara dia sumbang, tu yg sampai ke peringkat international, tu yg lagu dia jd ost bagai.. xmacam artis malaysia yg lain, suara sedaapp sampai satu malaysia tau

      0

      0
      • anti anak Tarudin says:

        nyanyi jerit kononya diva ke London Albert Hall. last2 balik Malaysia rampas suami orang jugak. sampai bercerai dibuatnya kawin baik sendiri plak tu.

        memang cam haram jadah je perangai.

        0

        0
        • bawak mengucap says:

          ko ni sape nk soalkan jodoh? bekas bini yg lakinye kena rampas tu dah kawen lain pon.. ko tau ke ape jadi dalam rumahtangga dia sblm ni? Dah singkap kain orang tu?
          Rezeki org lain2, jgn duk mengata sgtla. kang jadi kat ko, baru padan muka!

          0

          0
        • fifi says:

          haii kak, laki kene rampas gak ke?
          hurmm mulut macam tu
          patut lat pun

          0

          0
        • aunty ank tarudin juge says:

          I know rite…shame on her.
          Ye bitches,.sape lerrr kite nk psoalkn jodoh..but CHOICE in her hand rite…
          Kesimpulannye,shes a perampas ..its a FACT!
          Jgn nk ditutup bangkai gajah uolls.

          0

          0
        • Yuna LOVE Siti says:

          Orang kate nak fitnah pon berpada2 la.. Kalo betol Siti perampas, xde la family Datuk puji melambung2 bila dapat menantu mcm Siti, xde la mak Datuk K syg sgt dekat Siti, xde la kakak Datuk K selalu je back up Siti, xde la anak2 Datuk K melekat je dgn Siti dlm setiap event yg Siti ade.. Datuk K dgn bini die da berapa kali cerai-rujuk sebelum Datuk K kenal Siti lg.. ko kutuk die, rezeki die makin mencurah2.. cuma belum rezeki dpat anak lagi.. jgn smpai keturunan ko dapat bala akibat dari mulut pemfitnah mcm ko ni..

          0

          0
  2. Olga says:

    ini baru dinamakan…bakat !

    0

    0
  3. Langau says:

    image yuna dengan wanita afrika apa beza? sama je kowt…

    0

    0
    • Neelofark says:

      tak ada beza…banyak juga perempuan2 di afrika adalah Islam, bodoh !

      0

      0
      • Langau says:

        ko la bodoh…beza wanita muslim & wanita afrika tak reti ke..wanita muslim mana ada belit kepala… bodoh bortingkek2x.

        0

        0
        • adik says:

          sy xde la pandai agama tp setau saya islam wanita di suruh menutup aurat..xkesah apa cara nak tutup aurat tu..janji tutup..nak belit pale ke..nk tutup 1 1 helai rambut tu ke kan..

          0

          0
        • Lansuir says:

          tengok nickname pun tahu.. bangang. laugau binti bangau sengau.

          0

          0
        • Mat Serbu says:

          statement yg kurang cerdik. nampak sangat ko tu langau bawah tempurung.

          0

          0
        • wan says:

          Bangang. Imej yang langau kata tu yang pakai turban tu. celah bedah apa tutup aurat kalau nampak leher.

          0

          0
        • Lizebet says:

          xkesah la dia nk belit ke hape ke… at least bertutup… bangan punya LANGAU…. nie mesti typical MALAY yg asyik dok cari salah org.. padahal diri sendiri pon mengedihkan.

          0

          0
    • Ratu says:

      Sekurang2nya dlm Islam xkira Africans or Malays tp yg penting pegangan..
      bab tudung bertingkek ke mindset Langau yg bertingkek ke, biarlah dia deal dgn Allah, kita doakan yg terbaik utknya

      0

      0
      • Anonymous says:

        menutup aurat bukan menutup kepala je, kena tutup juga dada dan kaki..

        *hormat dengan wanita yang pandai menjaga aurat.

        0

        0
    • ntahnya says:

      Sekurang-kurangnya dia tak tunjuk kulit badan n tulang rangka dia

      0

      0
      • Anonymous says:

        yes.aku setuju. kite nie manusia yang penuh kelemahan, dulu mula -mula aku nak pakai tudung for good pun macam macam dugaan, yelah i love fashion but at the same time nak jugak menutup aurat, so kite nie tak dapat lari dari kelemahan masing-masing campur ngan nak melawan hawa nafsu pompuan yang ada sembilan nie. so kire yuna ok la pakai cam tu, kite doakan die for the best ,ok people. chill out!!

        0

        0
  4. haru says:

    go yuna go :D

    0

    0
  5. CILI PADI says:

    nak kata yuna ni ikon islam tak jugak sebab yuna pun tak cukup syarat kerana setakat tutup rambut jer, tapi masih nampak dada (walaupun tak ‘menonjol’ mane) dan bentuk badan…..betul kata si langau di atas tu image die mcm wanita afrika, bukan wanita muslim…jadi inikah image muslim sebenar? ini ker yang patut kite bangga?? tepok dada Tanya selera yer….

    0

    0
    • Mizz Cerry says:

      Emmmm…2 balut aurat namanya bukan tutup aurat..kalau tutup betul2 pakaian mestilah longgar…cuma pendapat aku je la, peminat yuna jgn la mrh
      BTW tahniah..org barat memang la perak cikit bila tengok orang muslim pakai mcm ni kan sbb dah tutup litup semua mesti diorg heran kan xpns ke??
      Ye la budaya diorang ni memang jenis xda kemaluan sbb 2 la boleh bogel bagi org tengok…hahaha….tahniah yuna mengharumkan nama Malaysia..

      0

      0
    • popo says:

      Aku pun tak brani la nak ckp yuna pakai ikut syarak atau tak…kite pn belum tentu lg betul…TAPI kalaupun die betul2 xcukup syarak mcm ko ckp tu…TAPI ramai org non muslim yg dh mule pandang ISLAM..so??sekurang2 nye ade la saham die dekat situ? dr mulut busuk sape pn tak tertarik hoi

      0

      0
      • Miss A says:

        kan Rasulullah dah kate akan terjadinya zaman akan datang di mana perempuan berpakaian tetapi telanjang. bila zaman itu? KINI ! zaman yang dimaksudkan Rasulullah itu zaman yang kita sedang lalui sekarang. Saham mana yang dia dapat? pahala mana? Korang ni basic agama pun fail. Kalau nak betulkan orang sampai kite perfect takkan ade orang masuk syurga la gitu.

        0

        0
        • popo says:

          ko ni phm ke tidak? saham ke pahala ke walau dgn niat dh dapat weh….jgn nk ukur sgt agama org…kite pn xthu… tu antara tuan punye badan dgn penciptaNya…bkn xboleh menegur..tp jgn smpai tlg ukur dosa pahala org.. tu dh salah jugak….nak kate org agama fail..ayt ko ni pn hampehhh jer…aku xrse tertarik langsung dgn peribadi mcm ni

          0

          0
        • miss b says:

          Poyo la kau ni…pergila layan kpop.

          0

          0
      • Miss A says:

        ko kena paham la popo. NIAT itu langsung tidak menghalalkan cara. dah ko nampak cara die pon salah, ape ko nak bahas bab niat pulak? adoiii aku tak suruh ko suka peribadi aku. Islam tu simple manusia yang buat ia jadi susah.

        0

        0
        • popo says:

          tak ada sape dekat sini yg ckp niat menghalalkan care…tp ko kene phm dgn niat jugak dpt pahala…betapa pentingnya niat bila mahu memulakan sesuatu..hrni mungkin niat dh btul tp care xbetul..tp lame2 siape thu…sbb tu jgn sesuke hati mengate org…dunia artis ni kalau dah masuk lain…bersyukur la kite xberada dlm dunia tu…dugaan org xsame

          0

          0
        • Nok-Nok-Nok says:

          Miss A.,

          kalo anda seorang Muslim sejati, mesti anda tahu bahawa SETIAP ZAT YG BERGERAK ADALAH DENGAN IZIN ALLAH SWT. Saya faham suara perempuan itu aurat akan tetapi ada beberapa kelonggaran. Saya tahu bahawa perempuan tidak boleh menonjol di khalayak..
          Anda perlu sedar bahawa, dalam dunia moden sekarang, manusia makin takut mendekati agama dan di Europe/USA ramai yg memilih untuk tidak beragam( free thinker).. Saya menaip ini dari London untuk pengatahuan Miss A.
          Agak sukar untuk anda mendekati mereka dengan pendekatan Islam yg radikal. Jika anda berfikiran positif dan YAKIN pada Allah, mesti anda terfikir kenapa Allah Izinkan YUNA menjadi penyanyi dan sekarang berjaya di USA dan kenapa YUNA putus hubungan dengan QI.??
          Di saat Masyarakat USA membenci Islam dan penganut nya selepas peristiwa 11/9, Allah hantar YUNA ke sana dan memang ada sedikit kesan positif terhadap Islam disebabkan imej dan karaktor YUNA. Insyallah kalau Miss A berfikiran positif, siapa tahu kalau YUNA berjaya membawa saudara baru di sana atau orang lain memeluk Islam disebabakan Yuna.?? MasyaAllah.. besar pahala tu.
          Lebih Baik Miss A berfikiran positif dan berbaik sangka. Dari kita berbalah lebih baik kita berdoa yg terbaik untuk Yuna..
          Jangan lupa salah satu nama Allah ialah “Al-Rasyid’ iaitu Maha Bijaksana. Percaturan hidup kita adalah yg terbaik Allah tentukan dan ada hikmat / sebab bagi setiap yg berlaku..
          Amin

          0

          0
    • idir says:

      ye, kalau yuna pakai ala2 ustajah sek agama mesti ko kutuk jugak kan? kalau dah nak jadi muslimah sejati sgt tak payah masuk industri mcm ni. berlakon pun tak boleh.. semua lagha kan?

      LOL tul ko ni.

      0

      0
  6. :) says:

    ramai betul ustazah @ ustaz di sini. walaupun dia berjaya smpi luar negara tp mst ada kesalahan dia yg org nampak. nampak sgt mentaliti org malaysia ni hampeh. Kalau dah tak minat tu, pakai tutup dada pun orang KUTUK jugak. sengal je

    0

    0
    • Rondoletti says:

      Betul…. Kalau dia tutup habis pun, orang akan kata “suara adalah aurat”! Mmg dah dasar orang busuk hati, suka mencari kesalahan orang – apa pun tak elok. Nama je orang Islam tapi suka menghukum. Seperkara lagi, yang komen pasal lilit2 kepala tu, korang confirm ke takde sorang pun wanita di Afrika yang lilit kepala tu beragama Islam? Rasa mcm nak koyak mulut sorang2 yang suka buruk sangka nih.

      0

      0
      • pearl says:

        mmg suara wanita tu aurat yg harus dipelihara..kalau awak tak pernah belajar atau mendalami agama awak sendiri, sepatutnya awak kesiankan diri awak..lilitan turban di kepala tu mmg fashion dipopularkan wanita africa..tak kira agama, ada yg Islam, ada yg bukan..ianya fashion, tidak berkait agama pun..dan yuna jelas tidak menutup aurat dgn berpakaian dan bertudung sedemikian..ibarat kata nak buat sesuatu tu buatlah dengan sehabis baik..apa yg yuna dan kebanyakan rakyat Msia bertudung tonjolkan adalah menutup rambut, yet tidak menutup aurat..ini realiti..jika ada kesedaran, ubah kepada lebih baik..yg penting diredhai..yg langsung tak menjaga pakaian/lidah/etc sebagai umat Islam tu, harapnya berubah..jgn condemn sesuka hati sedangkan awak tu Islam..malu la sikit dgn non-muslim..dah takde beza dgn org kafir..

        0

        0
      • Miss A says:

        memang suara perempuan aurat. bukan manusia kate Allah yang kata.

        0

        0
    • bunga kaler pink says:

      kejayaan dunia apa yg di bawa?

      I sikit tak rasa bangga dengan Yuna.

      Sebab apa? Sebab inilah fitnah akhir zaman. Perempuan bpakaian seakan telanjang, melunak lunak kan suara pada bukan mahram.

      Wake up guys, jgn support tak bertempat.

      Nak berhibur tak salah, jangan sampai jadi najis.

      0

      0
      • Anonymous says:

        yg ko bace blog gosip pehal??

        0

        0
      • Nok-Nok-Nok says:

        Miss A dan Bunge kaler Pink.,

        kalo anda seorang Muslim sejati, mesti anda tahu bahawa SETIAP ZAT YG BERGERAK ADALAH DENGAN IZIN ALLAH SWT. Saya faham suara perempuan itu aurat akan tetapi ada beberapa kelonggaran. Saya tahu bahawa perempuan tidak boleh menonjol di khalayak..
        Anda perlu sedar bahawa, dalam dunia moden sekarang, manusia makin takut mendekati agama dan di Europe/USA ramai yg memilih untuk tidak beragam( free thinker).. Saya menaip ini dari London untuk pengatahuan Miss A.
        Agak sukar untuk anda mendekati mereka dengan pendekatan Islam yg radikal. Jika anda berfikiran positif dan YAKIN pada Allah, mesti anda terfikir kenapa Allah Izinkan YUNA menjadi penyanyi dan sekarang berjaya di USA dan kenapa YUNA putus hubungan dengan QI.??
        Di saat Masyarakat USA membenci Islam dan penganut nya selepas peristiwa 11/9, Allah hantar YUNA ke sana dan memang ada sedikit kesan positif terhadap Islam disebabkan imej dan karaktor YUNA. Insyallah kalau Miss A berfikiran positif, siapa tahu kalau YUNA berjaya membawa saudara baru di sana atau orang lain memeluk Islam disebabakan Yuna.?? MasyaAllah.. besar pahala tu.
        Lebih Baik Miss A berfikiran positif dan berbaik sangka. Dari kita berbalah lebih baik kita berdoa yg terbaik untuk Yuna..
        Jangan lupa salah satu nama Allah ialah “Al-Rasyid’ iaitu Maha Bijaksana. Percaturan hidup kita adalah yg terbaik Allah tentukan dan ada hikmat / sebab bagi setiap yg berlaku..
        Amin

        0

        0
  7. dena says:

    compare to others (malaysian singer), she may not be the best but she is better.. definitely not like the rest

    0

    0
  8. Anje says:

    Aku suka yuna..dia x byk gossip..tp lagi suka kat siti….hehe jangan marah

    0

    0
  9. Anonymous says:

    whatever. aku tetap x minat dia. pakaian ntah pape. dulu pakai shawl smp tutup bahu. sekarang lubang telinga pun boleh nampak ahahhaha.

    zzz please yuna, jangan rosakkan nama Islam.

    0

    0
    • Mimi says:

      Sedihnya, awak islam cakap saudara islam yang lain macam tu.
      she is definitely better than 80% of malaysian celebs.
      I tak rasa dia rosakkan nama islam, itu maybe di mata u.
      dimata orang bukan islam, dia dah tunjukkan imej islam yang baik.

      susah. kalau orang busuk hati.

      0

      0
      • Anonymous says:

        yelah i you i youuuuuu~

        0

        0
      • Miss A says:

        haha orang islam macam ko je yang angkat artis macam raja. kalau betul ikut islam ikut cara islam cara pemakaian islam. kenapa compare kan die dengan artis islam yang lain? kenapa tak compare kan die dengan wanita islam biasa yang mampu tutup aurat macam islam suruh. memang korang semua ni suke ikut style barat.

        0

        0
        • Nok-Nok-Nok says:

          Salam Miss A-

          Nok lebih setuju dengan komen MIMI 10.57am coz Yuna sendiri nak jadi penyanyi. Yes kita boleh menegur akan tetapi dosa dan pahala itu antara Yuna dan Allah. Cara kita komen tak boleh nak compare 1000 tahun lepas and zaman sekarang tapi ajaran Islam itu tetap jadi pegangan.

          Yang Nok nampak., berkemungkinan dengan nyanyian Yuna, dia ingin berdakwah. Lagu yang dia cipta pun sekarang banyak bebntuk kemanusiaan dan perkara seharian yang mengingatkan kita dan memberi inspirasi. Untuk pengathuan semua, dengan imej Yuna itu sedikit sebanyak telah mengurangkan Islamiphobia di USA.
          Jika Yuna pakai tudung labuh sampai tutup lutut, dia tak akan diterima oleh masyarakat USA. Jadi Yuna menggunakan pendekatan yang sebaik mungkin apa yg dia termampu lakukan dan dia telah mencuba. Jadi kita jgn MENGHUKUM.!! Imej dan karaktor Yuna telah sedikit sebanyak menghakis persepsi negative terhadap Islam di USA.
          Sepatutnya kita sokong dan kita boleh berdoa dia jadi lebih baik.

          All the best for you YUNA….

          0

          0
      • Nok-Nok-Nok says:

        I loooikeee your comment mimi..!!!

        0

        0
        • Miss A says:

          Salam Nok.

          hehe nak bukak mata orang kafir dengan cara betul2 ISLAM, bukan ini cara dia. totally salah ! Dah kata haram tetap hukumnya haram pastu ko nak cakap buka mata orang kafir ? ape kebenda ko merepek ni? Imej die sekarang sama macam hadith Rasulullah perempuan berpakaian tetapi telanjang pastu nak cakap ini imej Islam. mengarut.

          0

          0
        • Nok-Nok-Nok says:

          W’salam.

          saya tidak berkata imej Yuna itu adalah imej sebenar Islam. Harap saudari/saudara tidak terlalu emosi dengan komen org lain sebelum ini. Saya tidak menyokong mana2 pihak akan tetapi saya sedar berlaku sedikit pertikaian dan perbalahan di antara komen kalian sebelum ini.

          Saya menyuarakan apa yang terlintas difikiran berdasarkan situasi semasa, agama, kepercayaan dan pengalaman sendiri. Saya mencari rezeki di kota London dan apa yang saya tulis berkisar realiti. Saya ada komen impak dari kahadiran Yuna di New York yang telah membantu mengurangkan Islamophobia di sana. Lebih baik kita berdoa semoga Yuna akan jadi muslimah yang lebih baik. Yuna ke USA juga atas Ke-Izinan Allah dan Allah juga yang menghantar dia ke sana. Insyallah jika anda betul2 percaya dengan zat Allah, ada sebab Allah hantar dia ke sana.

          Adakah anda terfikir kesan dari lagu InsyaAllah dari Maher Zain..?? Lagu itu memberi isnpirasi kepada dunia Palestin dan Muslim juga kawan saya yang beragama Kristian turut menyanyikan lagu itu dan mereka tertarik pada Islam. Kenapa tidak ada orang pertikai video klip lagu itu yang masih menggunakan watak perempuan “TIDAK BERTUDUNG’ didalamnya..??
          Maher Zain menggunakan pendekatan yang lembut dan berhemah selaku Muslim sejati. Di arus pasca medenisasi ini, dakwah secara keras agak sukar. Jangan lah kiat menghentam orang lain secara Bertakliq buta..
          Anda sendiri ada kome “Islam itu mudah” dan anda sendiri sekarang merumit kan keadaan.
          Dan Ingat, belum tentu anda Islam bertudung sekarang anda akan Islam sampai mati. Bila2 masa Allah boleh tarik keimanan anda dan syaitan itu memesongkan akidah Muslim dengan cara halus iaitu menggoda hati kita. Salah satu adalah supaya kira berburuk sangka sesama sendiri dan memburukkan kelemahan orang lain..
          Keimanan sesorang berbeza dan saya percaya Yuna cuba yang terbaik dalam situasinye sekarang dan lebih baik Miss A berdoa supaya Yuna akan lebih baik di masa hadapan.. Doa adalah senjata orang mukmin. Insyallah.

          0

          0
  10. yunasasaki kinomoro says:

    betul tu..suara mmg unique tp tula mula2 pakai tutup litup, skg tinggal sarang tebuan je kt kepala dia.kekeke..mmg sadis, lg dah berboyfriend dgn mat saleh kn. harap dpt bawa nama islam dengan baik..doa yg terbaik jela tuk kau yuna.

    0

    0
  11. peeiii says:

    “terukir di bintang xmungkin hilang cinta ku padamu” go yuna go

    0

    0
  12. maklong_tailong besaq says:

    dah baguuss la org luaq puji penampilan yuna walaupun ada setengah org ckp yuna bukanla ikon sebenaq ciri2 wanita islam, xpi bagi maklong…dari x bertutup langsung atlest yuna boleh dikategorikan wanita islam yang sopan dalam pemakaian. xpi maklong betui2 heran cerita nih pasai yuna, xpi apasai Dato CT pun terbabit dalam ini cerita??? kalau boleh x payah la nak babit retis lain sebab x de kena mengena langsung… heran..heran..

    0

    0
  13. adnan semput says:

    i love both ct & yuna!
    at least yuna mengharumkan nama malaysia. to the haters out there, eat yr heart out!
    yuna, u go girl!!!

    0

    0
  14. rukia says:

    Sorry geng, just nk tau pmpuan yg komen2 negatif kt sini korang pkai tudung x? mesti pkai tudung kn..tudung bawal, shawl or tudung labuh? aku x kate cara pemakaian tudung yuna tu betul, just pelik ngn pmpuan2 skang yg sound2 artis or orang lain mcm diri tu betul2 ikot pemakaian islam yg betul, kalo korang pkai tudung x semestinye korang ttp aurat sepenuhnye..sbb aurat bkn kt rambut je, dada, bentuk liuk badan, kaki .my point is jgn judge org sesuke ati , mmg artis2 ade yg pkai tdung tp nmpk dada dan itu kite tau salah, tp ape kurangnye kite..so pada aku better kite perbetulkan diri kite dulu, n kalo nk tegur orang lain please la secara berhemah n bukan secara sinis..

    0

    0
  15. ariefsempoi11 says:

    yes memang siti nurhaliza dah tak releven. zaman siti nurhaliza memang dah berakhir. tapi mampu ke artis lain buat show luar dari malaysia dan tetap menyanyikan lagu berbahasa kebangsaan kita? yuna ke internasional sbb semua lagu2 dia berbahasa english.. itu je keistimewaan yuna. and im from s’pore turut bangga dgn pencapaian dia tapi kalau nak dibandingkan dgn pencapaian siti mb tak kot.. siti jauh lebih hebat dari yuna.. tapi masing2 ada kelebihan. perluke kita bangga dgn artis yg ke internasional. setakat popular di mata org kafir tapi tak sepopular di mata umat islam. acam ne tu? if u all dah pi mekah&madinah u all akan tahu penjual kurma arab kalo nampak org malaysia dorg akan sebut siti nurhaliza.. so,masing2 ada kelebihan sendiri. saya bukan peminat yuna tapi saya bangga dgn pencapaian dia.. good luck yuna hopefully gambar yg nampak leher kat atas tu tutuplah secepat yang mungkin :)

    0

    0
  16. Anonymous says:

    dia nie xde la muslimah mane sebab amek gambar pown ala2 peluk ngn julius dia to

    0

    0
  17. echa says:

    Yang korang duk kutuk2 yuna ni pehal ntah..iri hati mungkin! At least die berjaya dlm karier die, ada degree lg, boleh buat lagu..ok what, dia jadi apa yg dia nak jadi. Yg duk kutuk2 ni tahap mana pencapaian korang?..klu nak kata baik sgt.. takder der korang nak keluarkan kata2 yg mcm lahabau tu..hohohoho sekurang2nye die masih kekalkan identiti die sebagai org malaysia, setiap kali interview die akan ckp die dr malaysia dgn bangga..kebanyakkan org malaysia ni klu dah ke luar negara bangga kemain smpai lupe diri. Soal cara dia bertudung/berpakaian tu doa2 kan je la die longgarkan mana yg ptut..tu je. X perlu la nk ngomen lebih2..tgk awek/bini memasing sudah.. cukup ke kain, betul ke longgar ke ketat..sesetengah org ni ngata org lebih tp x sedor diri sendiri pun lebih kurang…choooyyyy!

    0

    0
  18. bananannanaa says:

    yuna graduan bachelor of legal studies. bukan bachelor of laws (hons), dia x completekan 1 year LLB kt uitm. but im still proud of her. not so excellent as a law student. but now a music icon.

    0

    0
    • A&S says:

      sayangnya..kalau completekan Hons dah boleh pergi chambering & sekurang2nya nama dah ada dalam BC’s advocates & solicitors roll..esok2 kalau dah bosan menyanyi rasa nak kembali ke legal world dah boleh..tapi, dah jalannya ke situ, mungkin rezekinya dalam dunia hiburan..dan sekurang2nya yuna ni ada identiti, tahu jaga diri, dan tak hadap dgn gossip2 murah utk glamour. in terms of songs and voice..so-so laa..i never consider yuna as ‘the singer’, but kira oklahh..ada lagu yg catchy macam yg tajuknya ada perkataan bintang ke bulan tah, tak ingat..agak menarik didengar..

      btw, sejak bila itm ada legal studies ni? mungkin korang adik2 junior ni system berbeza kot..time kitorang dulu semuanya LL.B dan LLB(Hons)..**rindunya kat prof shad, kak zai, mr lee, mr rajes, pn normawati, etc..memories kat law skul sgt lah banyak :)

      0

      0
    • Anonymous says:

      nmpak sgt stdent law….

      0

      0
  19. tudung biru says:

    yuna dah pergi jauh compare dgn artis mesia yang lain. kalo die ttp mengikut syarak pun, saya rasa akan ada orang tetap komen negatif. itu semua mentaliti kita. patutnya kita ckp yang baik baik semoga die akan menambah baik imej wanita islam yang dibawa dan kita pun-semoga lihat pakaian yang kita pakai semasa komen pasal yuna ni…
    (saya bukan peminat tegar yuna, tetapi suka baca BN)~~

    0

    0
  20. mizz says:

    aku x bapa minat yuna seriesly..tapi klu nak kira other side opinions as peminat muzik dia lebih diterima oleh org luar mgkn sbb her personality dan bakat yg ada…bagi aku imej yuna bukanla sesuai utk dijadikan ikon islam but some of part yg boleh amik kira atleast she covered up and her style ada class dia tersndiri even stgh org nmpk mcm wanita afrika…mata lain2 and ofkos pandgn pun dari sudut pandangan berbeza kan… ok part of nmpk bentuk tubuh badan and terjojol sana sini tu benda yg bkn something new nak kita judge…tgk environment kita mcmana and sbb dia public figure je so jadi point…well she’s educated she’s talented and she’s attracted…what else can say… lama2 mgkn lebih baik who knows kan…

    0

    0
  21. Anonymous says:

    Yuna ni kan ank tunggal YB Dato’ Zaraai, Penasihat Undang-Undang Negeri Pahang tapi berasal dr Kedah

    0

    0
  22. Tailong says:

    Lagu Yuna lebih mujarab dari ubat tido…. Papepun… Tahniah Yuna.

    0

    0
  23. beez says:

    omg!omg!!omg!!!yunaaa love ur voice!!! ^^v

    0

    0
  24. perempuan says:

    mmg la yuna balut aurat… tp atleast yuna da buka mata org bukan islam… sbb yg kat mesia ni pon kalah retis barat.. terdedah sn sini… kita xtau mgkin akan dtg yuna ubah imej lg muslim.. kita xbole jugde lebih sbb i sgt pasti korg korg n korg kat cni pon pemakaian xsempurna mengikut syariat islam… pakai suar jenas smpi nmpk bentuk peha.. konon baju labuh tp still nmpk bentuk betis… pakai tshirt lengan pendek, pakai lengan panjang pon nmpk bentuk lengan bajunya melekat jer.. n semua2 ni adalah yg bertudung….

    #sekian#

    0

    0
    • Miss A says:

      buka mata orang bukan islam dengan perkara yang sah2 haram buat apa. sama je tak leh pakai gak . jangan lupa menyanyi bagi orang perempuan itu berdosa.

      0

      0
      • Anonymous says:

        abes bace blog gosip dosa x?????

        0

        0
      • miss b says:

        Ko layan kpop…apa jadah?

        0

        0
      • Nok-Nok-Nok says:

        Yes kita boleh menegur akan tetapi dosa dan pahala itu antara Yuna dan Allah. Cara kita komen tak boleh nak compare 1000 tahun lepas and zaman sekarang tapi ajaran Islam itu tetap jadi pegangan.

        Yang Nok nampak., berkemungkinan dengan nyanyian Yuna, dia ingin berdakwah. Lagu yang dia cipta pun sekarang banyak bebntuk kemanusiaan dan perkara seharian yang mengingatkan kita dan memberi inspirasi. Untuk pengathuan semua, dengan imej Yuna itu sedikit sebanyak telah mengurangkan Islamiphobia di USA.
        Jika Yuna pakai tudung labuh sampai tutup lutut, dia tak akan diterima oleh masyarakat USA. Jadi Yuna menggunakan pendekatan yang sebaik mungkin apa yg dia termampu lakukan dan dia telah mencuba. Jadi kita jgn MENGHUKUM.!! Imej dan karaktor Yuna telah sedikit sebanyak menghakis persepsi negative terhadap Islam di USA.
        Sepatutnya kita sokong dan kita boleh berdoa dia jadi lebih baik.

        All the best for you YUNA….

        0

        0
  25. kek cokelat kesukaan aku says:

    haha. mungkin pakaian yuna ni masih ketat wlu tutup aurat tu yang orang kondem. tapi ok la kan daripada dia tak tutup. mana tau satu ari nnt dia dpt hidayah nk pakai pakaian yang lebih longgar sejajar dengan syariat Islam kan.. all the best yuna :)

    0

    0
  26. s is my name says:

    abg nara ni main copy paste je ke?

    it’s DODAI STEWART laa…. do some homework please!

    http://jezebel.com/the-problem-with-all-these-half-naked-pop-stars-is-that-1441224725/1441364728/@CharlieRoselle

    0

    0
  27. abang yang tak bangang says:

    mohon kilafairy, qalisha ray, dan yg sewaktu dengan nya baca post ni. mungkin patut diambil iktibar bilamana bakat adalah sesempit baju yang dipakai. maka nya, bende lain lebih tertonjol dari bakat.

    0

    0
  28. nurul says:

    Salam Bang Nara,
    nak betulkan bukan Dodai Stevens. Tapi Dodai Stewart. nie blog dia : http://jezebel.com/the-problem-with-all-these-half-naked-pop-stars-is-that-1441224725

    abg copy dr blog lain ke?

    0

    0
    • abang yang tak bangang says:

      abang nara ni memang. mcm neelofa. rase diri pandai. tp. hurm. sekampung la katakan.

      0

      0
  29. Anonymous says:

    Org yg suka bergaya seksi ni adalah org yg desperate sebenarnya. Mcm org yg desperate nak cari jamban sbb dah nak terkucil sgt. Tp nilai org yg seksi lebih murah dari jamban sbb nak masuk tandas awam pun kena byr, sebaliknya si seksi ni x mengenakan caj pun utk tontonan umum.

    0

    0
  30. Anonymous says:

    eemm kejap. off topic kejap.. kenape ct pakai serkup yang keluar jambul kat depan dulu takde sekor pun bising pasal die pakai macam pompuan yahudi orthodox kat new york? yuna tu da kire ok la tu, ko penah nampak die pakai lengan pendek setakat ni? oww man kenape aku nak join tulis sekali ni!!?

    0

    0
  31. minah jambu merah biru pasti gerek says:

    minah jambu tk minat lah dia ni huh ! si amarica ni huh ! jadi tk minat punye pasal minah jambu tknk komen ape2 lah eh..pasal minah jambu tk minat dia…tapi kalau ada orang kutok kutok dia minah jambu akan bangkang habis2an !! minah jambu tk payah komen lah untok hari ni ok thank u….

    0

    0
  32. kita tdk spatutnya mrendahkan martabat sesama muslim…klau nk menegur tue biarlah berpada n jgn menghina…sy suka yuna sbb dia btudung cm mslhnya dia lebih kepada membalut aurat drpd menutup aurat

    *fikir-fikirlah

    0

    0
  33. […] dan dia kekal sebagai satu satunya penyanyi yang menampilkan imej sebegitu pada masa itu Kini Read More This entry was posted in Entertainment and tagged Barat, Biasa, Dianggap, Dipuji, Imej, Media, […]

    0

    0
  34. AnakSeni says:

    Penyanyi bersuara malas. Nyanyi duet dgn penyanyi OwlCity tu pun banyk bunyi digital nak tutup kemalasan suara.. Style suara. Huh tak style langsung. Tak represent Malaysia pun.

    0

    0
  35. Lols says:

    Kepada semua orag yag ada perangai ‘holier than thou’ tu…. at least Yuna, walaupun dia takda la tutup aurat dengan sempurna, dia berjaya menarik perhatian org2 non-muslim di barat tu… harap2 dapat tunjukkan bahawa Islam itu agama yang indah, tidak opresif seperti yg barat sangkakan. Ada juga sumbangan Yuna kan? harap-harap dapat pahala. Yg korang2 ni, rasa2 pernah tak berjaya menarik minat non-muslim di malaysia ni utk mengenal Islam dengan lebih lanjutt? Pernah tak? I DON’T THINK SO!

    0

    0