Idea Luar Kotak Negara China, Cipta Bas Boleh “Langkau” Jalan Raya Sesak.

Trending

Idea Luar Kotak Negara China, Cipta Bas Boleh “Langkau” Jalan Raya Sesak.

teb1China, sebuah negara yang terkenal dengan lalulintas yang sibuk dan ‘teruk’ kini telah memikirkan satu cara diluar kotak untuk menyelesaikan masalah pengangkutan awamnya dengan memperkenalkan TEB.

The Transit Elevated BUS (TEB), adalah ciptaan yang membolehkan penumpang mengharungi jalan raya sesak dengan menyelusuri jalan itu di tingkat atas biarpun keadaan dibawah(atas jalan) sesak. Mungkin gambar ini boleh menerangkan dengan lebih jelas.

Advertisement

Screen Shot 2016-05-24 at 11.32.41 PM

Konsep ini telah lama diperkenalkan namun pada China Beijing International High-Tech Expo ke 19, satu model mini kenderaan konsep ini telah didedahkan. Dan secara jujur, ia sangat mengujakan.

Screen Shot 2016-05-24 at 11.40.16 PM
Menurut jurutera yang membina TEB berkata, setiap bas itu boleh membawa 1,200 penumpang. Sebuah TEB pula dijangka boleh disiapkan dalam masa setahun.

CCTV News melaporkan, projek percubaan akan dimulakan pada separuh kedua tahu 2016 di Qinhuangdao di wilayah Hebei.

Screen Shot 2016-05-24 at 11.41.07 PM

Screen Shot 2016-05-24 at 11.41.24 PM

Video model TEB :

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...