Written by Bella | May 2nd, 2019

Petang semalam, pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan telah menahan Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Seri Bung Moktar Radin dan isterinya pelakon Datin Zizie Ezette bagi membantu siasatan berkaitan kes rasuah Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan (Felcra) bernilai RM 3 juta. Kedua-dua mereka kemudian dilepaskan dengan jaminan SPRM selepas memberikan keterangan.

Meskipun berita penahanan itu telah tersebar, ibu kepada Zizie  iaitu pelakon Khaty Fauziah mengakui terkejut dengan berita tersebut dan sama sekali tidak tahu anaknya itu ditahan. Tiada siapa pun yang memaklumkan perkara berkenaan kepadanya.

Saya tidak tahu-menahu mengenai perkara itu kerana ketika ini saya berada di Melaka. Zizie atau Sam juga tidak memaklumkan apa-apa kepada saya.

Mereka tahu saya ada penyakit darah tinggi dan kencing manis, jadi mereka tak akan buat saya susah hati. Awak juga jangan cakap banyak dengan saya, tak fasal saya pengsan nanti.

SPRM dalam satu kenyataan berkata, Bung Moktar dan Zizie bakal menghadapi pertuduhan mengikut Seksyen 17(a) dan Seksyen 28(1)(c) Akta SPRM 2009 dan akan didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada Jumaat ini.

Sumber Berita : mStar Online

45 responses to Ibu Zizie Ezette Terkejut, Tidak Tahu Anaknya Ditahan SPRM

  1. faraj says:

    terkejut betul ke buat2 terkejut?

    35

    0
    • vidalaknat says:

      apa yg nak terkejut tu, makcik oiiii?…dah menantu orang dumno mestilah ambik rasuah. Tak kan Makcik tak merasa duit rakyat yg kena curi tu?

      36

      0
      • Anonymous says:

        kalau tak salah nanti lepas lah. kalau salah berjiran dgn pok jib la jawabnye..

        18

        0
        • Anonymous says:

          Geng Umno ibarat hantu raya x bertuan. Yang kekononnye memperjuangkan Islam..
          1 sokong rasuah
          2 sokong hutang negara 1 trillion
          3 sokong ‘bossmu’!
          4 sokong geng2 umno berboros
          5 sokong felda jahanan
          6 sokong tabung haji lingkup
          7 sokong 1MDB
          8 sokong bini2 umno bermewah
          9 sokong korupsi berambah
          10 sokong penyamun, samseng umno dan bn

          20

          1
      • Dah Tokdir Nak Jadi Pembangang Kan says:

        Mok cik jgn risau… nanti ada la geng2 dedak ckp rasuah/ penyelewengan ok asalkan agama Islam dipertahankn. Biar Tabung Haji, Felda dan Felcra lingkup xpe asalkan UMNO- BN berkuasa semula. Nanti kalu jadi kerajaan sekali lagi kes anak menantu mok cik lepas lah… hiks

        17

        1
        • Anonymous says:

          Melayu kan mudah lupa. Dorang lupa dah apa Najib buat dulu. Harga minyak tiap2 minggu naik.Lupa. Tol tiap2 bulan naik, lupa. Tetiba je kenalkan GST, lupa. Modal BN skrg guna je Melayu & Islam. Menggelupur org nak BN blk.

          12

          0
      • Anonymous says:

        kalau btoi ada salah , kita tunggu jwapan walaupun lama sikit jawapan. Kalau tak betul, dn x salah, saman je Makcik mereka2 ni, mereka ni ada details makcik. Tanya je Nara upah byr.

        1

        0
    • Ha.. x reti2??? says:

      Hidup bermewah-mewah makan angin overseas sane sini lain kali buat mcm anak menteri sekor tu jadi tukang masak.. hihiks.. lambat la org nk syak!

      16

      1
    • Corse 848 says:

      Korg ni betui2 buta politik.. Ni nak PRK sandakan.. Buat isu la.. Tahan.. Salah belum tentu.. Janji berita kena tahan tu tersebar dah.. Tgok lpas PRK sandakan.. Senyap kes ni..

      1

      2
  2. Anonymous says:

    msa dia nk kawen lki org, terkejut ke suka..

    24

    0
    • Anonymous says:

      kisah kawin dgn bung ni aku tau… dulu zizie menangis2 tak nak kawin si bung… umur2 bapak zizie jgk… tp mak dia yg paksa okeyyy tua2 kutuk yg penting kaya… kira kawin paksa dulu… bung pun pandai pujuk tabur hadiah kt zizie.. senang jer nak settle haaaa zizie pun jatuh cinta laaaa nmpk kekayaan bung….

      dulu masa lepas kawin dpt hadiah banglo rm2juta camtu… kira mahal sgt laa if ikut price backthen of year… anak beranak kalo dah mata duitan seburuk2 bung ni tolak tepi lah.. yg penting hidup senang… tgk laa khaty fauziah ni pun… dulu sblm zizie kawin duduk umah aper.. skrg duk umah aper.. anak beranak from nothing terus have everything… tak dengki yer tp faham2 laaa duit bung tu dtg dari mana.. bukannyer ahli perniagaan jenis standout business juta2

      11

      0
      • Anonymous says:

        Haha Zizie ni dulu mati2 taknak berkawan dengan laki orang.Ingat lagi dia kata dalam magazine urtv tak silap.

        3

        0
      • Anonymous says:

        Kiranya mmg bung sggup buat apa je demi zizie. Smpikn skrg rm2.8 juta pun msuk akaun zizie. Walaupun skrg msih x mgaku berslh..siasatn terus djlnkn. Mereka x leh pegi mnalah skrg sbb pasport dh d tahan. Tunggu je result.

        1

        0
    • yudith says:

      tekejut jgk ..ingat nk emaknya…rupanya bong kenin ank yg putih melepak…haaaa

      0

      0
      • Anonymous says:

        mak dia ni asik terkejut je, bila anak dh buat, lepas tu baru tahu, ke atau mmg dh tahu.???, tgok muka macik dlm gmbr ni pun mcm ssh hati..senyum dlm paksaan..

        0

        0
  3. Anonymous says:

    kenyataan makcik tu, saya terkejut bermaksud–SPRM x akan tanya dia..jdi macik selamatlah.

    10

    0
  4. Anonymous says:

    Anak awak tu pisau cukur …kalau tidak dia tak la kawin dgn org tua kutuk tu ….

    Mata duitan …. Terkejut konon ..tengok muka boleh tahu ..

    13

    0
  5. naras says:

    tak mengapa ibu kathy, kan ke neng yatimah ada boleh bantu anak dan menantu ibu kathy?…

    1

    8
  6. jakun semelai..hihiii says:

    jgn tanya mcm2..kang pengsan plk oghang tua tuu…takpa kmi faham makcik oii..

    3

    2
    • Malu apa tersukur says:

      Acting lebih …..

      Bukan kaum malu apa bosskurrrr ke makchik n anak makchik ….

      Makchik …lagi satu nak tanya …menantu makchik tua drp makchik ke ..???

      9

      1
  7. Aida Musa says:

    U also know kan aunty, your anak menantu ‘kaya pelik’ .. banyak harta tiba2, travel sana sini, pakaian, handbag mahal, berbelanja melebihi pendapatan & kemampuan .. takpelah, dont worry. so far takde sorang pun masuk jail, duk ulang-alik ke sprm je ?

    23

    1
    • Anonymous says:

      Nak tahan kena ada bukti cukup. Bicara makamah bukan sehari dua bengong oiii

      2

      3
    • Anonymous says:

      kalau btoi ada salah , kita tunggu jwapan walaupun lama sikit jawapan. Kalau tak betul, dn x salah, saman je Makcik mereka2 ni, mereka ni ada details makcik. Tanya je Nara upah byr.

      0

      0
  8. Anonymous says:

    baru nmpk sprm ni ade fungsi… akhirnya bung kantoi amik rasuah project Felcra
    patut laaa zizie mewah & selalu g overseas… kalo zizie pun kene sabit bersubahat means ade lah bukti transaksi duit masuk akaun zizie…

    sedap pakai duit rasuah ni berpada2.. laki ko si bung tu bukan ade company sebesar mcm naza tu arrrr… takat business rasuah kt sabah byk laa

    9

    0
    • Anonymous says:

      Ada yg lebih terok dri gossip ini adalh.
      Pengusaha blcan di Perak menjemur udg kering. Bhn utama buat blcn adalh udg.
      Udg di jemur di tmpt yg luas dan rendah. Anjing2 berkeliaran dkt tmpt2 udg tu dan ada juga yg menjilat2 udg.
      Kejdian di saksikn oleh penduduk dan telah mnbuat aduan.
      Blcn biasanya mkanan yg sentiasa ada di sudut meja org mlayu . Knpakh kami di perlakukn sebegini rupa. Knpa tidak hormat pada kami. Berita hari ini 8.00pm 2/5..ada memberitahu. Tetapi knpa tak bgi tahu nma produk belacan itu. Alang2 siasat..siasatlh mcm SPRM.
      KNPA ANIYAYA KAMI.

      6

      0
    • Anonymous says:

      Bukan Bung ada ladang dan tanah ke?

      2

      0
  9. Macai says:

    Yang still dok sokong vavi vavi ni ….mereka mewah …kau juga terbangsat . Sekian

    4

    0
  10. norak says:

    neng yatimah boleh tolong settlekan kes anak dan menantu ibu kathy krepot..jgn risau ye khaty krepot

    0

    2
  11. anonymous says:

    padan muka ,berlagak sombong tak ingat dunia bila kena tangkap buat2 terkejut pulak

    7

    0
  12. Anonymous says:

    Sejak kejatuhan UMNO dan BN SPRM rajin.Baguslah.. index korupsi rasuah Msia zaman ”bossku” lebih teruk dri Indonesia. Sabarlah makcik.. kalu x salah x pyh risau!

    7

    1
  13. Liza says:

    Anak makcik bersubahat katanya. Selama ni makcik duduk dlm gua ehhh?!!

    4

    1
  14. Anonymous says:

    Kuburkan Umno segera… lagi byk lagi aman Msia ni…

    2

    0
  15. bong cit says:

    xyah terkejut sgt la…x mustahil coz hidup anak ko mewah smcm…tiap bln fly g oversea ok…pakai pun brg mewah2…

    3

    0
    • Anonymous says:

      kalau btoi ada salah , kita tunggu jwapan walaupun lama sikit jawapan. Kalau tak betul, dn x salah, saman je mereka2 ni, mereka ni ada details . Tanya je Nara upah byr.

      0

      0
  16. Alien Flintstone says:

    Zizie ni 1st wife ke? Knpe hasben nya nmpk mcm..emm..atok2 yg dh bercucucicit? Jgn le ade yg terase ye…

    0

    0
    • Anonymous says:

      dah ketinggalan bas berulang2 kali ko ni..

      1

      0
      • ida says:

        mne x trtinggal bas, ko tengokla nama dia….dari era flinstone gitu. haha. gurau2. haruslah bung rupa atok2 ko google la umur dia brape…haha.. bung da pnah kawen sebelum ni but da cerai..

        0

        0
  17. faraj says:

    Elok lah….padan muka ..

    0

    0
  18. wekkkkkkk says:

    KALAU AKU PUN SANGGUP beranak 2 tahun sekli atau kembar 4 sekali, jika laki bagi berjuta2 rgt. Sedap lah main jika duit ada beratus2 ribu dan berjuta dlm bank atau di rumah.
    Kalau disabitkan kesalahan, ini kalau ye, maka akan dipenjarakan 20 tahun. Masa tu baru ko tahu betapa ssh nya tiada duit nak beli krim jeragat dan kolegan. Masa ada duit muka semua licin mcm kulit telor ayam.

    4

    0
  19. Nananan says:

    Pertuduhan dibuat mesti ada bukti base aduan.skg mereka kena defend dirilah tak bersalah.Lagipun kebanyakan zaman diorg ramai kaya raya makan x habis.rakyat juga suffer nk survive.mmgglah nama wakil rakyat tp kalau harta byk tu bgnkan kampung,supply air dan elektrik dipedalaman duit kerajaan cukup je.sekolah pedalaman ada elektrik daj air awam.x aci juga salahkan kerajaan skg yg baru nak tadbir.bukan mudah

    0

    1
  20. Lion king says:

    Jgn nak buat2 terkejutla makcik !!!!
    Kau ada maduk melodi tv3 , kau ckp anak kau zize tu kau punya atm machine ?

    0

    0
  21. Lion king says:

    Jgn nak buat2 terkejutla makcik !!!!
    Kau ada maduk melodi tv3 , kau ckp anak kau zize tu kau punya atm machine ?

    0

    0

Leave a Comment

Optional