Ibu Stress Anak Lambat Belajar, Umur Anak Dah 4 tahun Tapi Tak Kenal Huruf Lagi

Trending

Ibu Stress Anak Lambat Belajar, Umur Anak Dah 4 tahun Tapi Tak Kenal Huruf Lagi

Assalamualaikum, saya nak minta pendapat ibu-ibu di sini. Saya harap ini pun kategori masalah rumahtangga.
Saya ada anak berusia 4 tahun.

Advertisement

Sejak dia berusia 3 tahun (by year) saya dah masukkan dia ke pra-sekolah untuk setengah hari. Dari usia sebelum nak masuk 2 tahun, anak saya dah kenal warna dan objek.

Jadi bila masuk sekolah, saya harap dia kenal huruf dan nombor pula. Tetapi bila dah habis setahun bersekolah, dia masih tak kenal huruf lagi.

Saya ada mengajar dia di rumah juga menggunakan buku, flash cards dan puzzles. Tetapi saya rasa kurang berkesan sebab kami asyik bergaduh saja. Kalau saya mengajar, dia main-main.

Kalau saya marah, dia hanya fokus sekejap saja, kemudian mula bermain lagi. Kadang-kadang hati ini tak tahan, saya jentik jugalah.

Tahun ini dia masuk pra-sekolah level 1. Setakat ini belum ada perkembangan sangat sebab setiap kali buat homework, memang menjerit-jerit saya ini bila mengajar dia.

Tunjuk huruf A, tak kenal. Tetapi kenal huruf B. Bila dah ajar bentuk huruf A B C, disuruh ulang, dia lupa. Lagu ABC itu dia hafal tetapi bila tunjuk A dan tanya huruf apa selepas A, dia tak tahu.

Kadang-kadang dia cakap B untuk Apple. Berasap jugalah telinga saya ini sebab benda itu dah berulangkali diajar.

Minggu lepas mereka ada peperiksaan di sekolah. Saya tengah gelisah menunggu keputusan peperiksaan dia selepas habis cuti sekolah ini.

Ada satu hari itu sedang saya tengah membelek-belek Facebook, ada seorang kawan saya upload video anak dia sedang bermain puzzle, sebut-sebut huruf.

Anak dia muda setahun dari anak saya. Kiranya umur dia 2 tahun lebih, nak masuk 3 tahun. Dia kenal huruf dan nombor. Bila saya tengok video itu, saya jadi marah pada anak dan emosi sangat-sangat sampai deactivated accound Facebook saya.

Saya cari di mana silap saya. Adakah cara saya mengajar dia tak betul atau salah masuk sekolah ke? Saya ada perancangan nak tukarkan dia ke sekolah lain yang menggunakan cara mengajar yang lebih efektif. Tetapi saya sedang menunggu keputusan peperiksaan dia minggu depan, nak tengok macam mana.

Saya stress sebab saya nak dia bersedia masuk sekolah rendah nanti, dah pandai membaca dan mengira. Masuk sekolah rendah, saya tak nak dia susah.

Boleh tak ibu-ibu di sini berkongsi cara mengajar anak yang playful, tantrum dan degil? Ke saya yang bermasalah sebab anak masih kecil lagi nak stress dengan benda-benda seperti ini?

Tetapi normal kan mula dari umur macam ini kita didik mereka? Tolonglah ibu-ibu yang baik hati sekali.

Namun, netizen juga turut memberi pendapat masing-masing. Inilah akibatnya kalau kita berlumba-lumba nak ajar akademik pada anak sejak bayi lagi.

“Balik-balik nak anak pandai membaca, membaca dan membaca. Sebab itu any method yang mengajar anak suruh kenal huruflah, nombor, membaca semua sejak dari baby saya tidak pernah setuju. Kasihan pada anak itu. Kalau dia boleh cakap, mesti dia cakap,

“Mak, jangan paksa saya. Saya tak mahu semua ini…”

“Tak payah paksa, esok dia dah ready, dia akan ready. Lebih baik bimbang tentang perkembangan anak daripada bimbang nak anak jadi pandai seperti ini. Ini kes mak-mak yang hantar anak ke tadika, mak-mak yang stress terlebih. Bila anak tak boleh belajar itu ini, semua nak salahkan cikgu.

“Anak tak boleh belajar sebab kita banyak sangat bagi anak belajar. Sampai satu tahap, anak naik menyampah dan nak termuntah bila asyik belajar sejak dari kecil.

“Cara dia tunjuk menyampah adalah melalui tingkahlaku. Sebab mereka tiada perkataan untuk menunjukkan betapa letihnya otak mereka diperah untuk achieve academic skills sejak kecil,” katanya.

Sumber

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

4 Comments

  1. Orang yang pernah jaga warga emas.

    March 31, 2017 at 12:39 pm

    Gelojohnya, anak baru 4 tahun rilek la puan mama. Mengajar dengan cara memekik memang tak akan berkesan. Anak akan jadi tambah degil dan cenderung melawan. Tak pun akan jadi rendah diri nanti. Kalau dia hilang fokus biar la dia main. Nanti kita tarik la balik perhatian dia. Lagipun, macam mana cara ajar? Sekali debuk dari A sampai Z ke? Mana boleh. Cuba puan yang try belajar tulisan baru. Agak-agak berapa lama nak hadam huruf-huruf asing tu? Mesti lama, kan? Macam tu la juga anak kita. Ajar sikit-sikit. Minggu pertama A, minggu kedua B. Kretifkan la satu minggu tu nak warna huruf A, lepas tu cari huruf A dalam gambar lepas tu warnakan ke. Hilang fokus biar dia main sebab dengan bermainlah dia dapat kenal dunia. Misalnya, dia berlari nampak bunga lepas tu dia langgar bunga tu dan dia jatuh, dia rasa sakit lalu nangis. Baru dia tahu, oh kalau lari nampak benda di depan jangan terus langgar nanti sakit. Lagi satu, jangan samakan anak kita dengan orang anak orang lain. Anak orang mungkin Tuhan hantar dia ke dunia untuk menjadi doktor, tapi anak kita mungkin Tuhan hantar kepada kita untuk berjasa kepada orang ramai dengan menjadi ulama.

    Buat baiklah kepada anak dan bersabarlah, sebab akan sampai satu masa bila kita tua nanti kita akan jadi seperti anak kita masa dia kecil. Hilang fokus, tangan tak kuat, tak dapat ke tandas sendiri . Jangan sampai dia herdik kita sebab itulah yang kita ajar dia masa kecil dulu.

    Wallahu a’lam.

  2. the_rizqi_shop

    March 27, 2017 at 12:44 pm

    blh try bg makan #geniusbrains, dh beribu testimoni ,,follow ig the_rizqi_shop

  3. makcik mudo

    March 24, 2017 at 2:35 pm

    wei…bg main wei..4 tahun kot.. kesian..esok2 ..hmmm.. bukan nak doa..bnyak kes pelajar jd mental sbb tekanan.. biaqlah.. rezeki Allah bg.. biar dia ikut flow dia..pandai itu subjektif..yg penting kebahagiaan masa kanak2 dia

  4. someone

    March 24, 2017 at 12:29 am

    similar to kes ank sulung.
    turns out ada sikit masalah utk fokus, tp x sampai tahap ADHD. lps tukar sekolah sana sini br jmp cikgu yg pandai psikologi budak. bln2 pertama cikgu x ajar membaca tp ajar cara utk fokus.
    try bw dia review di klinik kesihatan. klu perlu mtk apoinmen t utk jmp doktor. dr situ blh tau apa yg perlu dibuat, cthnya terapi ke apa ke.
    klu bermasalah blh cri solution dr awal.