Written by serenity | February 15th, 2018

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) akhirnya tampil membuat pendedahan mengenai isu identiti usahawan kosmetik, Nur Sajat Kamaruzzaman.

Sebelum ini, JAKIM membuat pendedahan proses pengesahan jantina Sajat mungkin mengambil masa lebih lama kerana terdapat pihak ketiga yang menghalang ujian perubatan dilakukan bagi mengesahkan jantinanya secara rasmi.

Sajat telah memberi reaksi bahawa dia telah memberitahu JAKIM jantinanya yang sebenar.

mStar Online melaporkan, Penolong Pengarah Kanan, Cawangan Sosial, Bahagian Pembangunan Keluarga Sosial dan Komuniti Jakim, Dr Mohd Izwan Md Yusof berkata,  JAKIMdimaklumkan bahawa identiti usahawan itu sebagai khunsa, iaitu seseorang yang mempunyai dua alat kelamin.

Ye betul, ibu bapa Sajat telah bersumpah bahawa Sajat adalah khunsa.

Bagaimanapun, pengesahan secara rasmi memerlukan ujian yang dibuat oleh pakar perubatan yang berautoriti.

Disebabkan itu, JAKIM meminta Sajat menjalankan ujian dengan pakar perubatan untuk memperjelaskan identitinya. Walaupun telah bersetuju, Sajat membatalkan ujian tersebut:

Sebenarnya, Jakim telah pun mengatur temujanji di antara pakar perubatan dengan pihak Sajat.

Namun di saat akhir Sajat tidak hadir atau membatalkan temujanji pemeriksaan pakar perubatan kerana didesak oleh pihak ketiga di pihak Sajat sendiri.

Nur Sajat yang pernah beberapa kali menyertai pertandingan ratu cantik transgender di Thailand itu bagaimanapun ketika dihubungi, enggan mendedahkan siapa ‘pihak ketiga’ yang dimaksudkan oleh JAKIM. – beautifulnara.com

 

60 responses to Ibu Bapa Sajat Bersumpah Anaknya Seorang Khunsa – JAKIM

  1. mummy shark says:

    Khunsa….ok dah boleh kahwin dgn coach Yin

    1

    15
    • coach yon says:

      syarat sah nikah lelaki atau perempuan
      bukan khunsa
      kan?

      16

      0
      • tyui says:

        Adakah khunsa itu datang dari alam yang tidak dicipta Allah?

        12

        0
        • kentut bangkai ayam mac donald says:

          dari tadi asyik bau kentut bangkai aje ??!!!!!!!!!!!!!
          busuk betul !!!!!!!!!!
          sapa nak bau kentut ni memang tahan lama ???!!!!
          bau bangkai !!!!!

          0

          5
      • Wekkkkkkk says:

        Kalau kes mcm ni ada? Lebih baik buat satu ruangan petak d tmbh 1 lagi a) lelaki b) perempuan c) kunsa. Tandalh d mana spatutnya identiti diri. Senang urusan d masa depan.

        6

        5
      • Wekkkkkkk says:

        Klau masa nikah, dengan ini saya nikahkan nursajat kamaruddin dgn mas kawen bla..bla..kadipun x sebut binti, apatah lgi coach yin

        1

        1
      • kentut bangkai ayam mac donald says:

        dari tadi asyik bau kentut bangkai aje ??!!!!!!!!!!!!!
        busuk betul !!!!!!!!!!
        sapa nak bau kentut ni memang tahan lama ???!!!!
        bau bangkai !!!!!

        1

        9
    • Anonymous says:

      “Sebenarnya, Jakim telah pun mengatur temujanji di antara pakar perubatan dengan pihak Sajat.Namun di saat akhir Sajat tidak hadir atau membatalkan temujanji pemeriksaan pakar perubatan kerana didesak oleh pihak ketiga di pihak Sajat sendiri.”

      Ibu bapa mungkin dia boleh rasuah. Pakar perubatan dia tak boleh rasuah. Kalau betul dia khunsa, kenapa nak takut? Mungkin pihak ketiga tu adalah pihak lembaga pengarah syarikat dia. Kalau betul pakar perubatan sahkan dia lelaki, nanti jahanam syarikat dia.

      44

      0
    • nana says:

      ok khunsa tu confirm pakai sumpah je. tak yah wat medical check up. bodoh apa ni wei dh zaman moden boleh wat ultrasound dgn xray pon confirm pakai sumpah je. SUMPAH LAWAK WEI.

      27

      -1
    • elok2 lelaki, dikata khunsa. says:

      Marilah kita semua boikot sajat & seangkatan dgnnya.

      16

      0
    • anon says:

      khunsa pun tak bleh kahwin dgn sesiapa
      tak tahu hukum ke ?

      0

      0
  2. Hoiiiiii says:

    Teka teki paling senang kt dunia.

    Klu tkut nk test maknanya sudah terang lg bersuluh.

    Org kata berani kerana benar.

    73

    0
    • Minah ke do says:

      Kann..kalo btul die khunsa knp nk tkt wt test n bdolak dalik..g je buktikn yg ko seorang khunsa,bkn seorg bapok cm yg org ckpkn tu..hina lg dituduh bapok dr mngaku khunsa tau x..bg aku bile sajat bg alasan cmni aku cume pcye yg die seorang bapok..tu je

      35

      0
  3. A says:

    Dalam berita lain, mufti Wilayah Persekutuan dah cakap orang yang lahir fizikal lelaki tetapi mempunyai identiti perempuan (atau sebaliknya) peru dianggap sebagai memiliki jantina identitinya.

    0

    21
  4. Wekkkkkkk says:

    Apa2 kena test drh, kunsa dia tu lebih kpada wanita ke lelaki,.ada period ke stiap bulan., atau lebih kepada air mani. Ini pun kami confuse, kunsa sbenarnya mcm mana ropa. Brsumpah, sapa2 pun leh buat, ada junjung . Al . Quran ke atau jumpa pesuruh jaya sumpah, cop2 bagai dokumen.

    25

    0
  5. Anonymous says:

    Ibubapa mmglh kata mcm itu. Jakim hanya jlnkn tugas dan buat statemnt mcm itu..tapi jakim bkn prcaya 100% pun, mereka pasti akn selidik lagi. Sbb apa, sebelum di halalkn nikah, maka perlu brwaspada. Jgn smpai ternikah kn yg salah, sesama jenis

    40

    0
  6. Hashtag er says:

    MRI…XRAY….DNA…?just saying …

    #belumpernahdengarkhusnadibenarkankawin

    5

    2
    • Anonymous says:

      Arwah Yasmin Ahmad tu khunsa dan berkahwin.Suami dia Cina kan

      10

      0
      • Anonymous says:

        Pernah baca yg arwah berkahwin cara sivil, itu zaman2 dulu. Sekarang agaknya org islam tak dibenarkan kawin bukan islam cara sivil.

        5

        0
      • Joyah Pok Pek says:

        Dia khunsa…sebelum tu kawin India, lepas tu chinese..bf dia pun da melay, Portuguese..dgr suara cm perempuan..halkum pun xde..perwatakan pun cm perempuan. Pondan ni perangai pelik sket dri perempuan.. Attention seeker lebih..apa2 Allah lebih mengetahui .doakan utk atwah yasmin ahmad yang terbaik di sana..ameen

        7

        0
  7. Hashtag er says:

    Malay movie kelaut

    #badang

    3

    0
  8. Anonymous says:

    Itulh masa lahir cam btul2, lelaki ke pompuan anak aku. Kalau ragu. Daftar je oku. Oku pun skrg byk kelebihan, paking pun snang dpt.wakakakaka. gong xi fa chai. , org sibuk cuti, komen pun boleh d kira

    5

    4
  9. Baby says:

    Idk… its like something isn’t right… kalau dia khunsa… he’s more into a man! Come on kita pun pernah nampak kn halkum dia? I don’t know.. just a thought…

    7

    1
  10. jane doe says:

    buat test lah..test x boleh menipu..cek dna kromosom semua, xx ke xy ke xxy ke or xyy..banyak cara lagi nak identify ko yg mana satu bamjat oii..

    ini kalau family pon bersubahat jgk, xtau la nk ckp ap..

    21

    0
  11. Damai says:

    Bukan mula2 sajat dikenali, parent dan Adik lelaki confirm yg dia dilahirkan lelaki, knp skg confirm sahkan khunsa. Setahu sy tahu btl2 khunsa almarhumah mama juwie, itu dia confirm dgn pakar dan disahkan hormone wanita lebih pd diri almarhumah. Dan Arwah x ada Susah payah taruk perhatian yg nak terangkan yg dia wanita tulen, x mcm sajat, x faham duit punya pasal yg haram jd halal dan yg halal JD haram, dunia2

    44

    0
  12. Anonymous says:

    Astaghafirullahhalazim.. sampaikan mak bapak ko sanggup sahkan ko kunsa.. taubatlah jat.. dunia ko blh tipu tp akhirat???..

    20

    0
  13. Tk says:

    Apa catatan di ibuat dalam sijil kelahiran? Yg aku faham waktu daftar kelahiran dibuat parents kena decide jantina anak samada LELAKI atau PEREMPUAN. Netizen yang komen jaga la bahasa tu. Show some respect to Sajats parents.

    1

    12
    • Wekkkkkkk says:

      Nanti mati nk sebut berbin ke br binti . Ada duitkn, pegi umrah dan tunai haji. Ada berani

      5

      0
    • Anonymous says:

      Ada boleh tulis khunsa ke masa tu..dah tentu tulis lelaki. Dah bsr cenggini baru mengaku khunsa. Confuse sgtlh. Jpn x mau tolong. Jakim kata bila sudah di buat test oleh pkr, maka akan di bawa ke parlimen….haha. parlimen tu kerajaanlh. Skrg x boleh dulu, gomen sibuk dgn kempen undi. Ko tunggu lh sajat. X leh lari. Malaysia ni negara kamu

      0

      1
  14. Anonymous says:

    Nk nikh punya psl, snggup menipu. Cantik x kmana. Nnti kerepot jugk. Tgok michael jackson, akhirnya pergi dlm usia muda. Meggubh kejadian. Maha. Esa.

    6

    0
  15. Anonymous says:

    uish kan adik sajat minta netizen doakam keselamatan “abang” saya Sajat yang terlibat dalam kemalangan jalan raya.
    kalau khunsa walaupun pakai baju gegurl, sure family terutama adik kandung sebut doa kan kakak saya. dengan masa ekaiden pakai baju pompuan lagi.

    orang macam sajat family sajat dan coach yin tak takut akhirat. tapi kita netizen tak payah kutuk berlebih takut makan daging saudara sendiri

    lepas ni tak perlu like2 love2 post nursajat dalam insta atau fb. lama2 diam lah dia.

    27

    0
  16. Ntah apa2 says:

    Mmg sah Sajat tu Jantan..dan Jakim tu yang “pon***”…

    2

    2
  17. Anonymous says:

    Aku mintak betollah dia nie khunsa.takat mak pak tu biasala boleh kelentong.mcm mak mertua aku,anak putus tunang …sbb katanya tunang mati exsiden,sedangkan duk hidup lagi

    2

    0
  18. Sumandak says:

    Yang aku x faham kenapa masih mau up Kan si sajat Ni.. especially org2 melayu.. kata takut ditimpa bala bila org2 mcm sajat d biar berleluasa.. tapi korang jugak yang sorakkan dia Masa ajl.. Masa Kat mana2 function.. korang jugak yg termengah beli produk dia.. yang layan n respond to all his (her?)post n statement korang jugak.. at the same time yang minta phak berkuasa ambik tindakan..minta dia insaf.. mengaku fitrah..pun korang jugak wahai para melayu.. apa you korang mau sebenarnya Ni?

    Khunsa memang ciptaan Tuhan.. kalau dipilih jalan lelaki, jadi la lelaki yang budiman.. kalau dipilih jalan wanita, jadi la wanita yg bersopan.. bukan tayàng darah haid ( betul ka jugak darah tu?). Perempuan Ori pun nda buat jijik gitu la.. to Sajat.. x berdosa pun jdi khunsa.. Ada hikmahnya.. tapi jangan la tipu orang lain.. pasal ko orag lain jadi berdosa bila syak wasanvka Dan kutuk mengutuk.. siap ngan mak bapak n keluarga ko sekali kena.. semoga Tuhan tunjukkan jalan yang benar..

    11

    0
  19. Lalalalalala says:

    Kesian mak pak die x pasai2 kena kecam sbb perbuatan ank cenggini.. Tp ape dia kesah???Gong gong gong (versi jat)

    2

    0
  20. Anonymous says:

    Oku sjat ni

    0

    0
  21. Anonymous says:

    Sudah 2 lh tipu org malaysia.mmg pondan. Ada cikgu pondan telah mendidik jadi pondan

    1

    0
  22. Haters gonna hate. says:

    Actually semua orang tahu sajat ni jantan berbelalai n bertelur. Aku pernah tnya bapok sabah. Kalau nak tahu search ts_clara. Aku tnya dy kat dalam ig live dy. Dy tersasul cakap sajat tu jantan. Dy still maintain kan diri dy 2 prmpuan fuh sbb dy kn mniaga. Bengkung, skin care n emas nur sajat. Kalau dy ngku dy 2 jntan xk nnti dy trpksa brniaga di lorong2 glp balik??coach yin tu pon cma nk tmpng popularity sajat j nk jual dy puan ubt krus 2…skian trma ksih…

    2

    0
  23. Joyah Pok Pek says:

    Maaf nak tnya..khunsa ni hanya di nilai dr terdpt 2 kemaluan je ke? X leh check ke dia da rahim ke tdk? Hormon dia lebih pda estrogen wanita ke tdk? Dtg period or not..kalau probability dia more to women like 70% to 30% maybe boleh terima..tp adakah semudah itu kita nak ckp dia laki ke premouan hnya sebab dia di lahirkan da dua kemaluan??? Sebelum pergi potong tu kencing kuar kot mana tu??? Yg laki ke perempuan???

    1

    0
    • Opah Labun says:

      Seperti yg kita tahu khunsa memiliki dua alat kelamin lelaki & wanita.bila bayi masih dlm kandungan ibu, alat kelamin yg trbentuk akan kelihatan penis dulu(bentuk batang),kemudian setelah beberapa mggu,bntuk btg itu akan memendek dan membentuk klitoris(kelentit), bagi bayi perempuan.seterusnya terus membentuk bahagian2 kemaluan yg lain.sama jgk utk bayi lelaki, scrotum(telur) akan membentuk kemudiannya.sbb tu scan kehamilan elok di buat waktu trimester akhir. Tp bayi khunsa ni, bentuk penisnya x hilang, malah bertambah pulak bentuk vagina disitu.kesian mmg kesian.bayi dan ibu bapanya tidak meminta utk dilahirkn khunsa.ketentuan Allah

      Setelah bayi lahir pihak hospital akan investigate bayi khunsa ni.of course doc akan scan utk tgk organ2 seks yg ade.kebanyakn kes2 khunsa ni mereka memiliki rahim seperti prmpuan dan memiliki penis juga.semasa scan tu la doc akan tgk organ seks yg mne lebih lengkap dan berfungsi.lgpon sblum bayi dibenarkn discharge nurse akan check bayi dh kencing or berak.diorg msti investigate dr mne air kencing tu kluar.test darah pn akan dilakukan tuk tentukan hormon ape yg lebih dominan.bknnye pihak hosp suka2 suh mak bapak tentukan jantina anak sndiri.urusan jantina ni pakar yg investigate dan buat keputusan mengikut bukti dan logik ilmu perubatan.dah tentulah klu bayi lelaki lebih pd hormon testosteron yg akan membentuk dirinya jd sifat2 lelaki dan prmpuan lebih pd estrogen progestron yg akan membentuk dirinya jd wanita.lgpun nk daftar surat beranak kne tulis lelaki atau perempuan je.x kn nk tulis khunsa plak kt surat beranak.jd keputusan yg tepat dan kukuh perlu dilakukan oleh doc pakar yg handle kes khunsa ni.

      Dan lagi..klu dh terang terangan bdk tu membesar dan nmpk lebih jantannye seperti dada bidang punggung kecik,berhalkum,raut wajah lebih pd feature lelaki,feature pmpuan lebih lmbut.suara lebih garau x lembut..dh sah2 hormon jantan dlm bdnnya lebih dr hormon pmpuan tu sndiri.terang lg nyata.

      Yg masalah bila dikatakn minat pd brg2 pmpuan,suka main patung..yg ini hormon x mempengaruhi pon minat2 kecenderungan tu semua..yg mempengaruhi minat2 tu adalah NALURI.NALURI dan HORMON adalah dua benda yg berbeza.Naluri juga boleh jd dtg dr bisikan nafsu sendiri dan bisikan syaitan.sama juga seperti binatang2 yg ade dlm dunia ni.semuanya hidup ikut naluri sendiri yg Allah tentukn.lain dgn manusia,kita x boleh hidup berlandaskn naluri seperti binatang..manusia adalah khalifah yg diberi otak dan akal.jd klu kita hidup ikut naluri je habis binasa umat manusia.

      Oleh itu..jd khunsa tidak bermakna boleh tukar jantina sesuka hati dan mengikut naluri sendiri.yg mana dh Allah tentukan kenapa kita pandai2 nk tukar pulak?hati2 dgn naluri kita kerana boleh jd ianya adalah bisikan2 syaitan.jgn terpengaruh..syaitan klu nk menghasut mmg trbaik dan mcm2 cara lebih2 lg pd umat islam.dia msuk ke seluruh liang2 roma bdn,ke saluran drh..semata2 nk hasilkan hasutan dan godaan supaya kita langgar dan lalai dr ajaran yg sepatutnya.

      Sbb tula klu mak2 yg mengandung pun jgnla lebih2 feel jantina anak dlm perut.bayi dlm perut lelaki tp mak pegi rs2 feel pmpuan pmpuan pmpuan .bayi dlm perut pmpuan tp feel mcm laki2.mindset mcm ni pn harus dijauhkn.bayi dlm perut pn bole baca dan terikut apa yg mak dia fikir.elok la mse pregnant tu buat matematik ke baca al quran atau dgr music beetovan,buat benda2 yg menguji minda biar anak tu cerdik.elakkn feel lebih2.nk sgt anak pmpuan lah..nk sgt anak lelaki lah..mcm2 kn..

      Psl sajat ni..emmm ntahla..bole jd betul dia khunsa..tp klu betul pn khunsa msti ade report perubatan dia.dan kompem mse tu doc dh investigate mse dia baby lg kn.dan diberi kata putus muktamad.dh klu lelaki biarlah lahir lelaki dan mati pn lelaki.sbb baca talkin pn nnti guna bin jgk.x kn nk mati dgn tetek palsu dan bentuk bdn pmpuan sbb mkn pil hormon?bkn semulajd pmpuan tuu..kene pk mati kita ni br sedar.selagi x pk mati,liang lahad..mmg x sdr2.

      Ehhh..panjang bebenor nulihnye.baru sedor.ahh..lantok lah.bace jelah

      0

      0
    • anon says:

      dokumen kedoktoran dari pihak hospital lah yang di perlukan oleh JAKIM
      bukan akuan sumpah mak bapak je
      dan itu lah YANG PIHAK SAJAT TAK BERI KERJSAMA

      1

      0
  24. roro says:

    Sikit2 sumpah. Dah la bila nak buat test tetiba cancel. Pikir2 kan lah akhirat. Kalau betul khunsa apasal tak mau pegi buat test. Kat dunia bolehla tipu, sok akhirt jawablah kat sana.

    1

    0
  25. Anonymous says:

    Apa itu 2 kemaluan. Belalai di depan, telur di bwh, puki di belakng ke..ke..ke.lawak22222. Susah tu msa period.

    0

    0
  26. miss_oppppssssss says:

    Kalau betul khunsa, ok fine….. (tak nak sentuh soal pengakuan dia lelaki dlm video klip lama dulu)…

    TAPIIIII, tolong perangai tuh elok skit…. Nak jadik, pompuan, perangai tuh biarlah mcm pompuan… Sbb pompuan yang asli ni xda la gedik loncat sana sini, pakai kemban and upload kat IG, “fuh fuh sambil tunjuk isyarat ‘p*p*t pompuan” segala…..

    0

    0
  27. jasmin says:

    Kedudukan Golongan Khunsa Di Dalam Islam

    KHUNSA, berasal dari perkataan Arab yang bererti lembut.

    Menurut Kamus Dewan, pengertiannya ialah orang yang mempunyai dua alat kelamin.

    Golongan istimewa ini Allah ciptakan sebagai sebahagian bukti kekuasaan Allah. Mereka mempunyai ciri fizikal dan naluri istimewa sejak lahir.

    Dari segi fiqh Islam, golongan khunsa terbahagi kepada dua, khunsa musykil iaitu khunsa yang diragui dan khunsa ghair musykil atau khunsa yang tidak diragui.

    Khunsa musykil adalah khunsa yang tidak langsung dapat dipastikan jantinanya kerana mereka dilahirkan tanpa sebarang alat kelamin dan hanya punyai alat untuk membuang air kecil.

    Khunsa ghair musykil pula, dapat dipastikan keterampilan mereka sama ada menjurus kepada perempuan atau lelaki melalui tanda-tanda fizikal atau dipastikan jantina secara klinikal.

    Harus dari sudut hukum syarak bagi khunsa ghair musykil untuk berkahwin tetapi haram bagi khunsa musykil untuk berkahwin.

    Dalam bahasa Inggeris, khunsa disebut sebagai hermaphrodite. Jumhur ulama menetapkan mereka bersolat Jumaat pada saf ketiga iaitu selepas saf kanak-kanak lelaki dan di hadapan perempuan.

    Ini bukan diskriminasi tetapi peraturan dalam Islam. Islam menetapkan saf perempuan paling belakang bukan bermakna Islam mendiskriminasikan perempuan.

    Dalam solat, Imam yang paling hadapan paling bertanggungjawab dalam sah batalnya solat itu. Lelaki pula adalah golongan yang paling bertanggungjawab di hadapan Allah SWT nanti.

    Khunsa diletakkan di barisan ketiga melambangkan tanggujawab mereka yang ringan berbanding lelaki bukan khunsa.

    Islam menerima golongan khunsa musykil (mempunyai dua jantina), bagaimanapun menolak golongan yang mengamalkan gay dan lesbian yang jelas sekali haram di sisi agama.

    __________________________________________________________________

    Kaedah Menentukan Identiti Khunsa

    Oleh yang demikian, terdapat beberapa faktor lain selain daripada kelainan fizikal alat kelamin seperti kromosom dan gonad (testis dan ovari) yang turut boleh digunakan untuk mengklasifikasikan seseorang itu sebagai khunsa.

    Para fuqaha turut mengambil kira beberapa faktor selain perbezaan fizikal alat kelamin dalam menentukan identiti khunsa. Antaranya ialah faktor pertumbuhan bulu yang lebat pada tubuh badan, misai, janggut, suara yang lebih keras, dan seumpamanya, maka para fuqaha lebih kuat menyatakan dia adalah seorang lelaki. Jika sebaliknya, maka dia diklasifikasikan sebagai seorang perempuan.

    Demikian juga para fuqaha menyatakan beberapa cara lain untuk mengenalpasti jantina khunsa. Di antaranya ialah kecenderungan perasaan kepada jantina berlainan. Sekiranya seorang khunsa itu kecenderungan perasaannya kepada seorang lelaki maka dia adalah perempuan dan jika kecenderungannya kepada perempuan maka dia adalah lelaki.

    Perlu juga dijelaskan bahawa khunsa yang dimaksudkan di sini adalah khunsa musykil. Kata Al-Imam Al-Suyuthi Rahimahullah : Ketika digunakan perkataan khunsa di dalam feqah maka yang dimaksudkan dengannya adalah khunsa musykil. Rujuk Al-Asybaah wal Nazhair, Al-Suyuthi (1/202).

    Imam Al-Nawawi Rahimahullah berkata: Khunsa itu ada dua jenis: Ada yang mempunyai faraj orang perempuan dan juga zakar orang lelaki. Manakala terdapat juga khunsa yang tidak memiliki satupun daripada keduanya (sama ada faraj atau zakar). Akan tetapi dia memiliki lubang yang keluar daripadanya sesuatu. Bagi golongan yang pertama (yang memiliki zakar dan juga faraj), terdapat beberapa tanda-tandanya:

    Pertama: Air kencing.

    Sekiranya dia kencing melalui saluran zakar lelaki sahaja, maka dia adalah lelaki. Manakala jika dia kencing melalu faraj, maka dia adalah perempuan. Namun jika dia kencing melalui kedua-duanya, maka diambil kira saluran manakah yang dahulu ia keluar.

    Kedua dan Ketiga: Keluar mani dan darah haid.

    Sekiranya keluar air mani dan darah haid pada waktunya, maka jika air mani tersebut keluar melalui zakar maka dia adalah lelaki. Sekiranya air mani keluar melalui faraj ataupun keluar darah haid, maka dia adalah perempuan. Dengan syarat ia keluar secara berulangkali bagi menguatkan lagi sangkaan akan perkara tersebut.

    Keempat: Kelahiran anak.

    Wiladah ataupun proses melahirkan anak membawa bukti yang pasti akan sifat keperempuanannya. Bahkan ia mendahului kesemua tanda-tanda lain yang bercanggah dengannya.

    Kelima: Tidak datang haid pada waktunya.

    Ini merupakan tanda kelelakian bagi khunsa tersebut. Ia juga boleh menjadi tanda penentuan ketika seorang khunsa tersebut sama dari sudut keluar air kencing. Maka keluar haid pada waktunya atau tidak menjadi pemberat ke arah jantinanya.

    Keenam: Kecenderungan

    Sekiranya seorang khunsa itu cenderung perasaannya kepada orang perempuan maka dia adalah lelaki. Begitu juga jika dia cenderung kepada lelaki maka dia adalah perempuan. Namun, tanda ini digunakan apabila sudah tidak mampu mencari tanda-tanda yang lain.

    Ketujuh: Munculnya keberanian, bersabar dalam melawan musuh, serta sifat-sifat kekuatan. Maka ini menunjukkan akan kelelakiannya.

    Kelapan: Tumbuhnya janggut, atau timbulnya buah dada, serta keluarnya susu badan.

    Manakala bagi golongan yang kedua (tidak memiliki zakar ataupun faraj), maka tanda-tandanya tidak dapat ditentukan melainkan dengan melihat kepada kecenderungannya.

    0

    0
  28. iamadoctor-- says:

    Kes khunsa ni mcm ni. Masa lahir mmg akan ada 2 alat kelamin. Selalunya doktor akan bgtau parents untuk buang alat kelamin yang tidak dominan. cth kalau dia ada rahim, mesti doktor akan cadangkan untuk kekalkan jantina ‘perempuan’ dan buang alat kelamin lelaki. iyelah, kalau dibuang alat wanita, alat lelaki tak boleh berfungsi pulak. kilang sperma pon tak ada. tak dapatlah jadi lelaki sejati. Mungkin dalam kes sajat ni, parents dia sama ada tak pernah buang mana2 satu alat kelamin sajat masa lahir dulu, so mendatangkan masalah sekarang. atau, parents sajat decide untuk kekalkan alat kelamin lelaki (jika itu dominan). obvious la kan dah suara pon lebih kpd lelaki. so parents dia x silap buat kputusan. tp mgkin sajat ni mbesar lebih tertarik dgn sifat prmpuan. tu yg jadi mcm sekarang.

    0

    0

Leave a Comment

Optional