Hukum Gosok Gigi Selepas Sahur, Ikuti Pencerahan Pendakwah Ini

Trending

Hukum Gosok Gigi Selepas Sahur, Ikuti Pencerahan Pendakwah Ini

Kebiasaannya selepas bersahur, pasti ada diantara kita yang menggosok gigi sebelum masuknya waktu Subuh kan. Yelah, kadang-kadang tak selesa jika dibiarkan tidak bergosok.

Namun, ada segelintir orang yang tidak selesa berbuat demikian dan memilih untuk menggosok gigi beberapa ketika selepas makan sahur kerana bimbang termuntah dan sebagainya.

Waktu kita menggosok gigi itu pula dilakukan selepas waktu fajar. Begitupun, acap kali juga kita dengar orang di sekeliling mengatakan makruh jika kita menggosok gigi pada waktu berkenaan tatkala sedang berpuasa. Betul ke?

Advertisement

Menjawab persoalan itu, pendakwah Nurul Syafiqah Mohamed Hanafiah atau lebih dikenali sebagai Da’i Syafiqah menjelaskan, sebenarnya kita dibolehkan untuk menggosok gigi selepas waktu fajar.

Dai Syafiqah

Namun, ada sedikit perbezaan pendapat dalam kalangan ulama tentang hukum isu orang yang menggosok gigi selepas tergelincir matahari.

“Pendapat pertama mengatakan bahawa boleh sahaja kita menggosok gigi selepas waktu fajar sehinggalah selepas waktu Zuhur iaitu selepas tergelincir matahari,” katanya.

Begitupun, ujar beliau, menurut pandangan kedua yang bersandarkan kepada Mazhab Syafie, hukumnya adalah harus dan dibolehkan untuk menggosok gigi sehingga sebelum waktu Zuhur. Dengan kata lain, sebelum tergelincirnya matahari.

“Seandainya seseorang yang berpuasa menggosok gigi selepas waktu Zuhur, maka makruh hukumnya,” katanya.

Ia bersandarkan kepada sebuah hadis yang mana Rasulullah SAW bersabda: “Demi diriku yang berada dalam genggaman tangan-NYA, bau mulut orang yang berpuasa itu lebih harum di sisi ALLAH daripada bau haruman kasturi.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Advertisement

Berdasarkan hadis itu, kata Da’i Syafiqah, Mazhab Syafie berpendapat bahawa orang yang menggosok gigi selepas waktu Zuhur akan mengurangkan kelebihan bau mulut orang yang berpuasa.

SUMBER

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...