Written by Bella | May 9th, 2019

Tentunya ramai yang masih ingat kes penyanyi Linda Rafar memfailkan saman terhadap lebih 100 netizen yang melemparkan kata-kata negatif berunsur kecaman terhadap dirinya, berhubung isu fitnah jururawat.

Linda ketika itu memberitahu, apa yang berlaku memberikan kesan yang cukup mendalam buat beliau sebagai seorang selebriti sehingga imej dan reputasi keluarganya juga tercalar.

Terbaru, bersempena bulan Ramadhan yang mulia ini, Linda mengambil keputusan untuk tidak lagi menyimpan sebarang perasaan dendam terhadap netizen yang sebelum ini memfitnah dirinya. Malah, beliau juga turut memohon maaf kepada netizen yang terasa hati dengannya.

Linda akui, walaupun tindakan undang-undang sudah diambil berikutan isu itu, hatinya tetap berasa tidak tenang.

Bagaimanapun, masih ada segelintir pihak yang tidak berpuas hati dan mempersoalkan keikhlasan hati Linda membuat permohona maaf terbuka itu.

Hasil tinjaun kami mendapati, permohonon maaf itu dibuat oleh Linda berdasarkan persetujuan bersama pihak Delegation of Nurses (Delegasi Jururawat) untuk menyelesaikan kes saman mereka.

 Baguslah kalau kes ini sudah dapat diselesaikan. Harap apa yang berlaku dapat menjadi pengajaran kepada semua. Buang yang keruh, ambil yang jernih.

Sumber Berita : Delegation of Nurses

54 responses to Hati Tidak Tenang, Linda Rafar Minta Maaf Daripada Netizen

  1. haihh says:

    dik ni bulan ramadhan…hakak sebenaunya mls nk komen..tpi nak komen la juga..
    dik…tau dik kawan2 ko orang hebat2..tpi english ko berterabor dik..ko tulis jer la bahasa malaysia dik..orng malaysia ni paham..tak yah nk speaking london bagai..dengan rendah hati jer la mohon maap..ni tulis omputeh bagai..aku ke yang tak paham apa dia tulis @ memang betul orang lain pun tak paham..soriii dik just my 2 sens view..

    8

    21
    • burit says:

      biarlah dia. yang kau nak condemn ni kenapa? macam mana lah orang melayu nak improve, baru nak belajar dah di condemn

      20

      0
      • Anonymous says:

        Entahnya. Masalah meleis suka mengomen English orang. Sekurang2nya dia cuba dari tak cuba langsung. Ko sendiri pun eja ‘2 sens’ salah. Ada hati nak condemn orang.

        20

        0
        • huhu says:

          hahaha.. sajer jer nk cuit sket..rupanya ghamai…

          2

          13
        • MOHD ZAKWAN ZAMRI says:

          dah kenapa nak cuit plak. memang ko wajar dimaki

          1

          1
        • Anonymous says:

          motif tolis omputih…tulus urdu atau bahasa mynmar pun kalau dah salah…be humble la. lagi menyampah.

          3

          14
        • Anonymous says:

          In the holy month of Ramadhan, I took this opportunity….

          By right it should be… The holy month of Ramadan has begun, I sincerely would like to take this oppurtunity to… (sedap la sikit nak membacanye).

          ‘Took’ tu past tense la woi…

          4

          14
        • Anonymous says:

          Take, taking, took, have taken… retis oh retis. Tu pun gigihhh!!

          3

          12
        • LOL says:

          nitizen????
          netizen tu asalnya… internet + citizen.
          sejak bila ada perkataan “internit?

          2

          11
        • Anonymous says:

          Mmg le 2 sens. Kat Malaysia mana guna ‘cents’.. apa la ko nih..

          0

          11
      • Anonymous says:

        Bkn x leh nak write in English..tp bila tulis tu check lah dulu grammar etc….alahai..kalau ko tulis bertarabur mcm tu without proper grammar ..bila nya mau pandai..yg menyokong ko tu pun sama sakainya…nak ber English tp x kena tempat…bila masa MENGUTUK NURSE ari tu…..napa x guna English? Penyokong LR tu pun satu sakainya.

        Tu lah..jgn cuba nak aibkan org..sekali Allah tunjuk ko punya aib tu berganda….sib baik DON x saman balik ko juta2.

        8

        15
        • Anonymous says:

          kannn….so annoying of her. masih nak tunjuk padahal coverline…

          4

          12
        • sangkaknya english kauuuu says:

          my mom’s passing…
          my mom’s passing…
          my mom’s passing…..
          my mom’s passing…..
          my mom’s passing……..

          4

          14
      • Nina Haagen says:

        Knp English dia camtu? Belajar dari mana ehhh? Google translation ke sis!

        4

        12
    • kak says:

      ko dah kenapa nak conemn english dia. orang cina n india tak kisah pon grammer tunggang langgang. tah apa2 kak ni

      3

      3
      • faraj says:

        cina xkisah le sgt… sbb matematik/ add maths diaorang tip- top.
        yg ko melayu ni…english ke laut…matematik haus, sejarah dah la lintang pukang….sains lagi lahhh…… tu pun berangan kemain jerit “ketuanan melayu!!!!”…..hahahahahuhuhu

        10

        21
        • Anonymous says:

          Jgn .. nanti ada yg sentap geng rasuah diutamakan, dedak sedap dimakan!

          4

          14
        • nana says:

          bodoh sak ni pompuan. dh tua2 pun sel2 otak tak bersambung. abis kalau cantik tahap miss world boleh la nk bodoh. kalau hodoh tu nk kena apa? kaya?. tak kisah la cina ke, india ke, indon ke, sabahan ke, sarawakian ke, kalau nk tulis english biar la proper. kalau tak tahu tulis melayu je. kalau tak tahu bahasa melayu jgn ddk malaysia. g ddk singapura yg bahasa melayu pun tunggang langgang bahasa english pun kelaut yg penting mandarin tip top.

          2

          12
      • Anonymous says:

        Retis Msia majoriti English.. ke ladang!

        2

        12
        • Anonymous says:

          Zahid Komedi punya standard… satu dunia ketawa berucap di UN!

          2

          12
        • Ulangtahun BN Terkaram says:

          Jgn ckp psl parti keramat tu.. nanti berdoyon-doyon macai kecam.. dah la BSH seratus. Macai byk cancel kawin sbb BR1M dah arwah!

          3

          12
    • kak milah says:

      ko dah kenapa nak conemn english dia. orang cina n india tak kisah pon grammer tunggang langgang. tah apa2 kak ni

      1

      1
    • Haihaihai says:

      Boleh saya tau english berterabur atau grammar salah had mana? Nak juga belajar ni. Akak tolong tulis balik semua with correct grammar boleh dok?

      1

      1
      • Oh your English! says:

        “my mom passing”…ko ingat passing bola ke sis?
        “my heart was filled by rage”.. my heart fuelled WITH rage… tapi bila ko ngamuk? Anger…je kot.
        “hundreds of persons”…wakakaka…. a hundred of people laaa…adoiii.

        LOL….perenggan pertama pun dan berserabut ko nehhh! Pening la weyyyy… kikikihh

        9

        22
        • Anonymous says:

          after my mom passed away….kan?

          3

          14
        • anon 27 says:

          Hi, aku saja nak cakap that ‘my mom’s passing’ isn’t grammatically incorrect. It’s just another way to say ‘her death’. Contohnya, ‘The woman’s passing was a great loss to the community.’ Tak percaya, pergi google dictionary and tengok semua definisi ‘passing’ tu. Nak tegur orang takpe, tapi biar betul lah ;)

          4

          0
        • ko pun 2x5 says:

          janggal orang sebut ‘my mom’s passing…’ to describe something.
          my mom passed away atau her passing will be felt deeply by many people….la!!! atau my mom’s death or when my mom died.
          example passing: passing through the penang bridge smoothly without traffic….

          2

          14
    • Kentut Ke Muka Baru Taw says:

      Selalunya org yg cepat sentap bila orang tegur pasal English ni adalah puak2 yg SPM ke laut… jenis cakap… campur rojak level Zahid Komidi bekas Timbalan PM kite dulu tu satu donia ketawa, grammatical errors adusss… berselerak tapi nak tunjuk ber high-class. Pada masa sama tak se-kelas mana pun kan….lagi byk bunyik.. kelakar siot. By the way, who is your audience? Malays or non-Malays…. yang Datin Seri Linda ni nak berkarangan ala budak baru ambik TOEFL dan A-Level berbagai tu? Yang sentap tu mesti level gitu2 la jugak kannn…

      3

      15
  2. Anonymous says:

    AKU RASA DIA X COMDEMN PUN…BETUL LA JUGAK AWAT DIA P CKP BI PADAHAL BM BOLEH. MASA DOK SEBAR MALUKAN ORG BM PLOK. HURRMMMM TERJUN BANGUNAN LINDA…

    6

    15
  3. bong cit says:

    artis sendu lg berlagak…nk layanan 1st class gi la private…

    2

    14
  4. baby says:

    sendri bwat hal. sndri mintak maap. ok next

    4

    14
  5. nurse tua says:

    buat sesuatu kena fikir byk kali.. last2 memalukan diri sendiri.. kalu rasa best dan bagus sangat bawak aje hospital swasta.. hospital kerajaan untuk org yg kurang mampu.. nak selesa dan mendapat layanan tip top pergi ke swasta…hospital kerajaan penuh, busy nk layan kerenah2 mcm ni.. lgpun hospital kerajaan mn blh ambik gambar, berselfie…hidup ni hati kena bersih..ikhlas, jujur baru hati kita tenang

    3

    16
  6. aku yg terancam says:

    kali ni pun dislike byk..same je pulak jumlahnye tu..salute kt korang sbb gigih mendislike….kikikiki

    2

    23
  7. liz says:

    pengalaman dgn nurses mmg byk.. yg baik mmg baik sgt…yg buruk perangai pun byk. tengking pesakit pun ada… tapiiiii….buat la surat rasmi ke kkm Bersama bukti. bukn dgn cara yg anda buat tu. saya sdiri penah buat laporan. Alhamdulillah respon.
    bab English tu biarlah… jgn ingat kita ni serba pandai. apa pun yg komen psl English tu pun… “2 sens”.

    11

    0
  8. Anonymous says:

    dah kalah kes mahkamah dgn jururawat tu rupanyer…
    tp mahkamah soh minta maaf kt jururawat berkenaan yg gmbr mereka di sebar oleh linda rafar… bukan minta maaf kt netizen…
    linda ni dah confuse arahan mahkamah atau masih berlagak langit ke7 kasi pusing….

    4

    15
  9. Anonymous says:

    Alhamdulillah. Perbuatan memaafkan atau permohohan maaf adalah mulia di sisi Allah. Betul tak.

    1

    0
  10. Anonymous says:

    Saya harap ada cara lebih effective utk org awam buat aduan mengenai service kat hospital. Kalau tak pun, improve sistem aduan yg ada skrg. Supaya kalau nak buat aduan, org tak buat viral kat ig lagi.

    5

    0
    • Cik green says:

      Ada.. SisPAA KKM, ada peti cadangan, boleh walk in jumpa penyelaras aduan di hospital, boleh emel je ke pengarah hospital. Boleh aje kol .. eh.. banyak cara tau

      0

      12
  11. Noname says:

    Ok je english version…
    Tapi lebih halus dn ikhlas mohon maaf dlm bahasa melayu..
    Sedap dn menusuk dlm hati..

    2

    0
  12. Anonymous says:

    Tak de pun monta maaf kat jururawat yg di malukan… dgn netizen pula.
    Retis pengecut..

    2

    12
  13. Hahahaha says:

    Sekiranya tak gheti buat publuc apology..sila google @ mintak tuan loyar draftkn. K. By.

    0

    11
  14. Anonymous says:

    buat la sidang akbar mcm ko nak saman pengikut2 insta ko aritu…..

    3

    13
  15. Anonymous says:

    Ha ha ha… ambik. Penat je bayar lawyer. Mmg salah ko !

    1

    11
  16. Spoket Kecik says:

    Aku bukannya selemah yang ko sangkaaaa.. tamparan wanitaaaaaa…. weeeehuuu!

    0

    11
  17. adelia says:

    anon 27
    says:
    May 10, 2019 at 12:01 am

    Hi, aku saja nak cakap that ‘my mom’s passing’ isn’t grammatically incorrect. It’s just another way to say ‘her death’. Contohnya, ‘The woman’s passing was a great loss to the community.’ Tak percaya, pergi google dictionary and tengok semua definisi ‘passing’ tu. Nak tegur orang takpe, tapi biar betul lah ;)

    setuju with your comment

    1

    0

Leave a Comment

Optional