Hasil Menabung Dalam Masa Yang Singkat Dengan Teknik “Simpan Dan Lupa”

Trending

Hasil Menabung Dalam Masa Yang Singkat Dengan Teknik “Simpan Dan Lupa”

Dalam zaman kegawatan ekonomi sekarang,simpanan kecemasan sangat penting. Lebih-lebih lagi bila tarikh gaji lambat lagi nak muncul. Hehe. Sebenarnya banyak cara untuk menyimpan duit dengan berkesan.

Advertisement

Tinggal mahu buat atau pun tidak sahaja. Hari ini kami akan kongsikan satu lagi cara mudah untuk menabung dengan berkesan. Kali ini, berasaskan ‘parti politik’ pula. Hehe.

Jom baca perkongsian lelaki ini.

TEKNIK MENABUNG SIMPAN & LUPA

Alhamdulilah, walaupun tak banyak hasilnya tapi dptlah aku kumpul RM2230.75 hasil dari cubaan menabung dari awal tahun ni. Frankly speaking aku ni bknlah jenis org yg berdisiplin dlm menabung.
.
Bila simpan jer mesti tgn ni gatal nak keluarkan balik duit lebih2 lagi waktu hujung2 bulan sementara tggu gaji nak masuk. Ahahaha.

Setiap org ada cara dia sendiri nak disiplinkan diri simpan duit.

Bagi aku pulak, aku cuba tetapkan 3 tabung berkonsepkan “SIMPAN & LUPA”. Aku namakan tabung2 ni sempena parti politik kat Malaysia (ikut kaler note duit) iaitu:
.
1) Tabung Parti PAS, RM5
2) Tabung Parti BN, RM1 (tetapkan simpan RM1 x 5 keping = RM5)
3) Tabung Parti BEBAS (campuran syilling RM1, RM0.50, RM0.20, RM0.10 & RM0.05)


Aku setkan kat otak ni kalau ada nilai2 tersebut sebagai sesuatu yg takder nilai langsung. So, kena singkirkan semua duit tersebut masuk dalam tabung mengikut kaler note duit.
.
Pendek kata kalau nampak jer ada RM5 kaler hijau mmg aku singkirkan siap2 utk masuk dlm Tabung Parti PAS. Note duit kaler biru RM1 pulak aku masukkan dlm Tabung BN. Utk yg Tabung Parti BN ni agak susah sikit sbb biasanya kita senang dpt & akan ada jer duit RM1 kan?

Takkan nak masuk dlm tabung semua sbb kita still perlukan duit tu utk perbelanjaan harian kan? So aku wat camni, disebabkan aku ni jenis yg cpt rimas kalau wallet ada byk keping duit kertas RM1 ni, so aku setkan kat otak buang at least 5 keping RM1 ni dan masukkan jer dlm tabung.

Tabung Parti BEBAS (campuran syilling) pulak benda yg agak senang sikitlah nak kumpul sbbnya bila aku dpt balance yang sen2 lepas beli apa2, aku masukkan jer dlm tabung ni siap2 instead of aku letak merata.

Azam Tahun 2017 yang masih ada ni aku nak start ngan tambahan 1 lagi tabung iaitu Tabung Parti BERSATU utk duit RM20 kaler oren pulak. Harap2 berjaya lah. Jom menabung kengkawan! Sikit-sikit lama-lama jadik bukit.

Sumber Info : Mohd Nazri Mohd Noh

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...