Written by Bella | September 20th, 2019

Kempen ‘Buy Muslim First’ (BMF) mendapat sambutan yang memberangsangkan dan memberikan kesan yang positif terhadap peniaga Islam. Namun, tidak semua yang memahami apakah tujuan disebalik kempen mengutamakan produk Muslim ini.

harith iskander sindir BMF

Terbaru, pelawak Harith Iskander seakan cuba bermain dengan api,  memuat naik ‘tweet’ berbaur sindiran terhadap mereka yang menyokong kempen BMF.

Lebih mengundang kemarahan netizen apabila Harith tiba-tiba mahu mengaitkan isu sukan meminta penyokong BMF tidak menonton program bola sepak kerana ia juga bukan produk Muslim.

Kenapa sokong BMF sahaja? Henti

tonton semua sukan

harith iskander sindir kempen buy muslim first

‘First’ bukan ‘only’, faham tak? Tak

kelakar

harith iskander sindir kempen buy muslim firstharith iskander sindir kempen buy muslim firstharith iskander sindir kempen buy muslim firstharith iskander kritik kempen buy muslim firstharith iskander kritik kempen buy muslim first

Rata-rata netizen menyifatkan tindakan Harith kurang bijak. Jelas netizen, kempen BMF bertujuan menggalakkan pembelian produk keluaran Muslim dan bukannya bermaksud memboikot produk bukan Muslim.

No komen – Harith Iskander

harith iskander kritik kempen buy muslim firstMeskipun dikecam, Harith bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai kenyataan kontroversinya itu.

Kalau nak cakap mengenai ‘tweet’ saya tu, my official comment is no comment . Ramai dah hubungi saya. Thanks anyway.

Bukan semua perkara boleh dijadikan bahan lawak ataupun ‘sarcastic’. Fahamkan dahulu maksud disebalik sesuatu perkara sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan. Jangan bangkitkan kemarahan ramai apatah lagi menyentuh isu yang sensitif.

Sumber Berita : Harian Metro

25 responses to Harith Iskander Dikecam, Sindir Kempen ‘Buy Muslim First’

  1. Anonymous says:

    Buy Muslim First maksudnya keutamaan kepada produk muslim kalau dah tak ada produk muslim baru ambil produk lain.

  2. zzz says:

    What the non-muslims really think and react from this ridiculous campaign ???
    1) Non-Muslim Should Stay Away From Buying Product Made By Muslim
    2) Hire Non Muslim First
    3) Don’t Make Deals With Muslim
    5) Give preference to non muslims first – Admission to prestige college, scholarship, loan etc.. etc
    4) Rent the house to non muslim first

    Understand your actions and consequences !!

    • Zzzx says:

      These malays are tooo stupid to even think about the consequences…..where they can think , they can just follow ….

      Malays are followers …they cannot be thinkers
      What ever any dumb assed ustaz says , blindly these ppl will follow in name of Islam .

  3. meetomato says:

    cara korang Muslim ni buat kempen BMF ni MACAM memboikot non muslim products…with all the images di tanda X here & there.

    Kesian tgk pekerja2 Muslim di supermarket Non Muslim or kilang Nestle (also a Non Muslim brand) kene tempias indirectly by this movement.

  4. Flynn Kamal says:

    Will not BMF…..melayu melayu bangang beli la

  5. Bawang says:

    He is muslim by name only but faaaaar from from it. Too liberal to say the least. So the chinese not even sell muslim products in supermarket?? Come on man, you are delusional. Owhh the bawang the speaking is..haha.

Tinggalkan Komen Anda Di Sini