Written by Bella | September 20th, 2019

Kempen ‘Buy Muslim First’ (BMF) mendapat sambutan yang memberangsangkan dan memberikan kesan yang positif terhadap peniaga Islam. Namun, tidak semua yang memahami apakah tujuan disebalik kempen mengutamakan produk Muslim ini.

harith iskander sindir BMF

Terbaru, pelawak Harith Iskander seakan cuba bermain dengan api,  memuat naik ‘tweet’ berbaur sindiran terhadap mereka yang menyokong kempen BMF.

Lebih mengundang kemarahan netizen apabila Harith tiba-tiba mahu mengaitkan isu sukan meminta penyokong BMF tidak menonton program bola sepak kerana ia juga bukan produk Muslim.

Kenapa sokong BMF sahaja? Henti

tonton semua sukan

harith iskander sindir kempen buy muslim first

‘First’ bukan ‘only’, faham tak? Tak

kelakar

harith iskander sindir kempen buy muslim firstharith iskander sindir kempen buy muslim firstharith iskander sindir kempen buy muslim firstharith iskander kritik kempen buy muslim firstharith iskander kritik kempen buy muslim first

Rata-rata netizen menyifatkan tindakan Harith kurang bijak. Jelas netizen, kempen BMF bertujuan menggalakkan pembelian produk keluaran Muslim dan bukannya bermaksud memboikot produk bukan Muslim.

No komen – Harith Iskander

harith iskander kritik kempen buy muslim firstMeskipun dikecam, Harith bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai kenyataan kontroversinya itu.

Kalau nak cakap mengenai ‘tweet’ saya tu, my official comment is no comment . Ramai dah hubungi saya. Thanks anyway.

Bukan semua perkara boleh dijadikan bahan lawak ataupun ‘sarcastic’. Fahamkan dahulu maksud disebalik sesuatu perkara sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan. Jangan bangkitkan kemarahan ramai apatah lagi menyentuh isu yang sensitif.

Sumber Berita : Harian Metro

25 responses to Harith Iskander Dikecam, Sindir Kempen ‘Buy Muslim First’

  1. rossy says:

    tk minat die ni, perasan mcm joke die international.. dah x lawak perasan lawak.. dasar deodorant..

  2. Anonymous says:

    betulah, first dulu bukan only.
    aku kalau nk beli tepung gndum, fikir faiza dulu, jika tiada baru cap sauh..beitu juga yg dgn produk lain…pilihan di tgn kita.

    tapi jika restoran mamak tutup, takkan aku nk pergi kedai ba ku teh.

  3. Anonymous says:

    kenapa deodorant??xpaham???hahahha

  4. wekkkkkkk says:

    pilih produk muslim tu dh tentu kita fikir, pengeluar tu adalah beragama islam.Dah tentu semua halal dn yakin 100%.

    pilih produk yg bukan muslim, pengeluar tu dh tentu bukan islam, tpi barang2 keluaran adalah halal.

    Pilihan di tgn kita mcm Pilihanraya Demokrasi, suka hati andalah nk pilih siapa calon.

    Tetapi x dpt dinafikan semua itu ada “maksud”. Anda fikir sendiri. Lagi2 skrg ni.

    Pilih yg halal itu WAJIB utk umat muslimin dan muslimat. Mls nk komen yg buruk, walapun byk dlm otak ni, sbb pemerhati byk srkg nih…scammer pun byk..

  5. Kk says:

    BMF tu maksudnya ade 2 makcik jual nasi lemak, 1 makcik senah 1 makcik sally, of cos ko beli yg senah dlu kan, pilihan di tgn anda, and if ko nak beli makcik sally dlu pon xde sape nak marah, halal haram kan tanggung sendiri, option tu ada byk kat msia ni bukan duduk jerman baii

  6. Anonymous says:

    harith ni show diri like intelligent international jokerrrrrr…. sampi lupa diri dia tuh sape… melayu islam yg xpractice as muslim mcm ni laaa…. bini dia tuh penah sembahyang ker tak tuh wallahhualam…

  7. Anonymous says:

    Kena la jadi orang bijak, bukan sebaliknya.

  8. Anonymous says:

    aku sokong buy muslim product ni..tp peniaga2 pun patutnya kena tolong pembeli jgak..x nmpk pun peniaga turunkn harga brg sbb appreciate muslim kempen support diorg..kita susah2 support tp makin tersepit harga mahal pun x berbaloi..kenala win2 situation..jgn peniaga mkin kaya, kita makin miskin..so gunala wang anda dgn bijak…gitewwww

  9. anonymous says:

    dia ni iselammm

  10. Junaidi Syarif says:

    LEPAS INI PEMINAT-PEMINAT SUKAN YANG BUDIMAN BOLEH MEMBOIKOT KESEMUA RANCANGAN YANG MELIBATKAN DIA!

  11. Bawang says:

    He is muslim by name only but faaaaar from from it. Too liberal to say the least. So the chinese not even sell muslim products in supermarket?? Come on man, you are delusional. Owhh the bawang the speaking is..haha.

  12. Flynn Kamal says:

    Will not BMF…..melayu melayu bangang beli la

  13. meetomato says:

    cara korang Muslim ni buat kempen BMF ni MACAM memboikot non muslim products…with all the images di tanda X here & there.

    Kesian tgk pekerja2 Muslim di supermarket Non Muslim or kilang Nestle (also a Non Muslim brand) kene tempias indirectly by this movement.

  14. zzz says:

    What the non-muslims really think and react from this ridiculous campaign ???
    1) Non-Muslim Should Stay Away From Buying Product Made By Muslim
    2) Hire Non Muslim First
    3) Don’t Make Deals With Muslim
    5) Give preference to non muslims first – Admission to prestige college, scholarship, loan etc.. etc
    4) Rent the house to non muslim first

    Understand your actions and consequences !!

    • Zzzx says:

      These malays are tooo stupid to even think about the consequences…..where they can think , they can just follow ….

      Malays are followers …they cannot be thinkers
      What ever any dumb assed ustaz says , blindly these ppl will follow in name of Islam .

  15. Anonymous says:

    Buy Muslim First maksudnya keutamaan kepada produk muslim kalau dah tak ada produk muslim baru ambil produk lain.

  16. Anonymous says:

    BOTAK+BODOH

  17. Anti minah tudung kerek ... says:

    Last pekerja pekerja melayu kat malaysia ..kerja kat kilang repacking vida …. Repacking aliff….kerja kat kilang china bengkung sajat aje la ….tolong melayu berniaga la katakan …

  18. Anonymous says:

    kecik2 tak nak mampos..1st pun tak kenal..bangang punya orang

  19. Minah menyampah says:

    Org kite kemain kempen buy muslim first..tp aku tgk yg bratur kt kdai boba xi fu tang,tiger brown ke pe bnde lg tah,sume belambak org melayu..npe xmnum kopi kt kdai wak dol,dah sah2 kdai tu halal..xing fu tang tu bru mohon sijil halal,blum tntu halal tp bkobar memasing kte kdai tu halal,brg yg diguna halal..yg mnyk msk cap buruh ade cap halal,ko kte utamakn brg muslim cap alif..npe xseiring ye?poyoooo je

  20. Anonymous says:

    meminta sgt kna kecam berjemaah ye si botak ni!!!

Tinggalkan Komen Anda Di Sini